Lucas Edmonds.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
HockeyAllsvenskan

"Börjar känna mig mer som svensk än som kanadensare"

ANNONS

Född och uppvuxen i Kanada men svensk sedan fyra år tillbaka. Lucas Edmonds bär den svenska landslagströjan med stolthet och hoppas via en stark säsong i Hockeyallsvenskan med Kristianstad få chansen att spela JVM för Juniorkronorna efter jul.
– Att möta Kanada på JVM hade varit grymt häftigt. Speciellt om vi skulle slå dem, säger han till hockeysverige.se.

– Jag kommer inte ihåg vilken dag det var... Alla dagar bara blandas ihop.

Lucas Edmonds skrattar. 

Jetlagen håller fortfarande den svensk-kanadensiske 19-åringen i ett järngrepp. Det var i alla fall någon dag i förra veckan som han återvände till Sverige och närmare bestämt Blekinge efter fem veckor i Kanada. Eller ja, tre veckor beroende på hur man ser på saken.

– De två första veckorna var jag tvungen att sitta i karantän. Pappa och jag fixade till ett gym i garaget och när det inte var så mycket folk ut stack vi ut och körde löpning, så jag kunde ändå träna själv även om jag inte kunde umgås med andra än de i min familj, berättar han. 

Pappa är ingen mindre än Randy Edmonds, som har ett förflutet både som spelare och tränare i Sverige. Det var under tiden som spelare i Olofström som han träffade svenska Pia som blev hans hustru – och sedermera Lucas mamma. Lucas Edmonds står därmed med en fot i varje land. Han är uppvuxen i North Bay, ett par timmar norr om Toronto, men om det fortfarande räknas som hemma är han osäker på. 

– Nu när jag var i Kanada pratade jag med mina föräldrar om att jag ju faktiskt är mycket mer i Sverige än i Kanada. Jag börjar känna mig mer som svensk än som kanadensare, säger Edmonds den yngre som för tillfället är och hälsar på sin flickvän i Karlskrona.

KÄNNER SIG MER OCH MER BLÅGUL

Den känslan förstärks antagligen av att det är den svenska landslagströjan som han har burit när han har fått chansen att spela internationellt. Efter en stark J20-säsong med Växjö Lakers i fjol fick han chansen att representera U19-landslaget i femnationsturneringen i Berlin i februari. Han finns därmed i allra högsta grad på förbundskapten Tomas Monténs radar inför JVM när han nu kliver in i vad som blir hans första säsong mot seniorer med Kristianstad i Hockeyallsvenskan.

– Det var väldigt kul att få vara med landslaget, en ära såklart. Förhoppningen är att man ska ta en plats i JVM-laget, om turneringen blir av för det kan man inte vara helt säker på. Det gäller bara att göra det så bra som möjligt i Kristianstad och hoppas att Montén tar ut mig. Det är några turneringar kvar innan JVM och jag hoppas få chansen att visa upp mig där, säger han.

Har det känts annorlunda att bära den svenska landslagströjan för dig som ändå växte upp i Kanada? 
– Nej, jag ser det bara som en ära. Hade man kunnat få spela JVM med Sverige hade det varit hur häftigt som helst. Och att möta Kanada hade varit grymt häftigt. Speciellt om vi skulle slå dem (skratt).

Lucas EdmondsFoto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

BÖRJADE I FRÖLUNDA

Flyttlasset från Kanada till Sverige gick ursprungligen 2016. Då slog Lucas Edmonds sig in i Frölundas U16-lag. Därefter blev det två säsonger i Karlskrona, där han debuterade i Hockeyallsvenskan 2018/19, innan han hamnade i Växjö i fjol.

– Det var pappas förtjänst att jag kom hit. Han känner ganska många i Sverige och sedan har han koll på hur man utvecklar spelare här. Han tyckte att det var bra för mig att flytta hit och spela. Han har hjälpt mig mycket. Utan honom hade det varit svårare att ta mig till den platsen där jag är nu, konstaterar Lucas Edmonds.

Hade din mamma lärt dig svenska under uppväxten så att du kunde tala språket när du kom hit?
– Faktiskt inte. Mamma försökte prata svenska med mig när jag var liten, men eftersom jag inte hade så bra koll på Sverige då ville jag bara prata engelska. Det var först när jag flyttade hit som jag ångrade mig snabbt (skratt). Men jag kom in i det ganska snabbt och har lärt mig språket på ett bra sätt nu, svarar han utan tillstymmelse till svengelska.

Under förra säsongen debuterade Lucas Edmonds i SHL med Växjö i en match mot Leksand i oktober. Men framför allt blev han poängkung i J20-laget efter att ha noterats för 22 mål och 51 poäng på 44 matcher. Det ledde till allsvenskt intresse och slutligen ett kontrakt med Kristianstad IK.

– Jag tycker att min säsong i Växjö gick bra jämfört med säsongen innan i KHK då det inte gick lika bra. Vi hade ett bra lag i Växjö med många olika typer av spelare. Jag fick spela i en bra kedja och vi var bra i powerplay, säger han.
– Efter säsongen började jag snacka lite med Kristianstad. Jag visste att de ville ha ett ganska ungt lag och att de vågar satsa på unga spelare och spela offensivt. Jag tycker deras spelidé passar bra för spelaren jag är. Sedan har de en väldigt rutinerad tränarstab (Mikael Gath och Gunnar Persson) som jag tror kan hjälpa mig bli att en bättre spelare.

Fanns det ingen dialog med Växjö om att stanna där?
– Grejen var att jag inte ville spela juniorhockey ett år till. Jag ville testa mig på seniornivå. Växjö kände att det skulle vara bäst för min utveckling att komma till en seniorklubb där jag kunde få mer speltid. Jag kanske hade platsat i A-laget i Växjö, men det kanske hade blivit som med några av deras unga spelare i fjol, att jag inte hade fått så mycket speltid. Därför tror jag det här passar mig bättre.

Vad kommer du att behöva göra för att hävda dig på allsvensk nivå?
– Jag har spelat ett par matcher med Karlskrona så jag har lite erfarenhet därifrån. När jag var där var det ganska ofta så att jag tränade med A-laget, så jag har den erfarenheten och tror den kommer att hjälpa mig. Men för att hantera att spela i allsvenskan mot män tror jag att det blir viktigt att fortsätta bli starkare och tyngre. Nu har man fått mycket tid med coronapausen att bygga upp kroppen. Jag har gått upp ganska mycket och blivit starkare över våren och sommaren. Det är ändå det som har varit positivt under den här perioden, att man fick mycket tid att lägga fokus på fysträning och kost.

Lucas Edmonds i KHK:s färger.Lucas Edmonds i KHK:s färger.Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

ÅTERSAMLING PÅ LÖRDAG

På lördag har Lucas Edmonds sin första samling med Kristianstad IK efter sommaruppehållet. Hockeyallsvenskan kommer inte att starta förrän tidigast 1 oktober, men i den skånska klubben finns det inga planer på att skjuta fram försäsongen.

– De har sagt till oss att det fanns andra lag som ville skjuta upp försäsongen, men vi kommer att dra i gång som vanligt. Vi kör fystester i helgen och sedan går vi på is måndag. Allt med försäsongen ska vara som vanligt. 

Det blir nästan två månader på is innan serien startar. Du känner inte att det blir för mycket? 
– Nej, inte alls. Jag har själv inte varit på is så mycket i Kanada. Om vi kan få en liten tjuvstart jämfört med andra lag, som kanske väntat en månad till, när serien drar i gång, ser jag det bara som positivt.

Vad har du för målsättningar med säsongen?
– Jag skulle säga att mina målsättningar är att fortsätta att utveckla mitt spel och visa att jag klarat av att spela mot äldre spelare mot seniornivå. Även om jag fortfarande är ung vill jag kunna vara en ledande spelare och prestera varje match. Jag vill ta den rollen jag har haft i min juniorkarriär och visa att jag kan hantera den även på seniornivå.


TV: Mika Zibanejads snyggaste mål under säsongen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL