Sök
Lucas Edmonds.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
HockeyAllsvenskan

"Börjar känna mig mer som svensk än som kanadensare"

Född och uppvuxen i Kanada men svensk sedan fyra år tillbaka. Lucas Edmonds bär den svenska landslagströjan med stolthet och hoppas via en stark säsong i Hockeyallsvenskan med Kristianstad få chansen att spela JVM för Juniorkronorna efter jul.
– Att möta Kanada på JVM hade varit grymt häftigt. Speciellt om vi skulle slå dem, säger han till hockeysverige.se.

– Jag kommer inte ihåg vilken dag det var... Alla dagar bara blandas ihop.

Lucas Edmonds skrattar. 

Jetlagen håller fortfarande den svensk-kanadensiske 19-åringen i ett järngrepp. Det var i alla fall någon dag i förra veckan som han återvände till Sverige och närmare bestämt Blekinge efter fem veckor i Kanada. Eller ja, tre veckor beroende på hur man ser på saken.

– De två första veckorna var jag tvungen att sitta i karantän. Pappa och jag fixade till ett gym i garaget och när det inte var så mycket folk ut stack vi ut och körde löpning, så jag kunde ändå träna själv även om jag inte kunde umgås med andra än de i min familj, berättar han. 

Pappa är ingen mindre än Randy Edmonds, som har ett förflutet både som spelare och tränare i Sverige. Det var under tiden som spelare i Olofström som han träffade svenska Pia som blev hans hustru – och sedermera Lucas mamma. Lucas Edmonds står därmed med en fot i varje land. Han är uppvuxen i North Bay, ett par timmar norr om Toronto, men om det fortfarande räknas som hemma är han osäker på. 

– Nu när jag var i Kanada pratade jag med mina föräldrar om att jag ju faktiskt är mycket mer i Sverige än i Kanada. Jag börjar känna mig mer som svensk än som kanadensare, säger Edmonds den yngre som för tillfället är och hälsar på sin flickvän i Karlskrona.

KÄNNER SIG MER OCH MER BLÅGUL

Den känslan förstärks antagligen av att det är den svenska landslagströjan som han har burit när han har fått chansen att spela internationellt. Efter en stark J20-säsong med Växjö Lakers i fjol fick han chansen att representera U19-landslaget i femnationsturneringen i Berlin i februari. Han finns därmed i allra högsta grad på förbundskapten Tomas Monténs radar inför JVM när han nu kliver in i vad som blir hans första säsong mot seniorer med Kristianstad i Hockeyallsvenskan.

– Det var väldigt kul att få vara med landslaget, en ära såklart. Förhoppningen är att man ska ta en plats i JVM-laget, om turneringen blir av för det kan man inte vara helt säker på. Det gäller bara att göra det så bra som möjligt i Kristianstad och hoppas att Montén tar ut mig. Det är några turneringar kvar innan JVM och jag hoppas få chansen att visa upp mig där, säger han.

Har det känts annorlunda att bära den svenska landslagströjan för dig som ändå växte upp i Kanada? 
– Nej, jag ser det bara som en ära. Hade man kunnat få spela JVM med Sverige hade det varit hur häftigt som helst. Och att möta Kanada hade varit grymt häftigt. Speciellt om vi skulle slå dem (skratt).

Lucas EdmondsFoto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

BÖRJADE I FRÖLUNDA

Flyttlasset från Kanada till Sverige gick ursprungligen 2016. Då slog Lucas Edmonds sig in i Frölundas U16-lag. Därefter blev det två säsonger i Karlskrona, där han debuterade i Hockeyallsvenskan 2018/19, innan han hamnade i Växjö i fjol.

– Det var pappas förtjänst att jag kom hit. Han känner ganska många i Sverige och sedan har han koll på hur man utvecklar spelare här. Han tyckte att det var bra för mig att flytta hit och spela. Han har hjälpt mig mycket. Utan honom hade det varit svårare att ta mig till den platsen där jag är nu, konstaterar Lucas Edmonds.

Hade din mamma lärt dig svenska under uppväxten så att du kunde tala språket när du kom hit?
– Faktiskt inte. Mamma försökte prata svenska med mig när jag var liten, men eftersom jag inte hade så bra koll på Sverige då ville jag bara prata engelska. Det var först när jag flyttade hit som jag ångrade mig snabbt (skratt). Men jag kom in i det ganska snabbt och har lärt mig språket på ett bra sätt nu, svarar han utan tillstymmelse till svengelska.

Under förra säsongen debuterade Lucas Edmonds i SHL med Växjö i en match mot Leksand i oktober. Men framför allt blev han poängkung i J20-laget efter att ha noterats för 22 mål och 51 poäng på 44 matcher. Det ledde till allsvenskt intresse och slutligen ett kontrakt med Kristianstad IK.

– Jag tycker att min säsong i Växjö gick bra jämfört med säsongen innan i KHK då det inte gick lika bra. Vi hade ett bra lag i Växjö med många olika typer av spelare. Jag fick spela i en bra kedja och vi var bra i powerplay, säger han.
– Efter säsongen började jag snacka lite med Kristianstad. Jag visste att de ville ha ett ganska ungt lag och att de vågar satsa på unga spelare och spela offensivt. Jag tycker deras spelidé passar bra för spelaren jag är. Sedan har de en väldigt rutinerad tränarstab (Mikael Gath och Gunnar Persson) som jag tror kan hjälpa mig bli att en bättre spelare.

Fanns det ingen dialog med Växjö om att stanna där?
– Grejen var att jag inte ville spela juniorhockey ett år till. Jag ville testa mig på seniornivå. Växjö kände att det skulle vara bäst för min utveckling att komma till en seniorklubb där jag kunde få mer speltid. Jag kanske hade platsat i A-laget i Växjö, men det kanske hade blivit som med några av deras unga spelare i fjol, att jag inte hade fått så mycket speltid. Därför tror jag det här passar mig bättre.

Vad kommer du att behöva göra för att hävda dig på allsvensk nivå?
– Jag har spelat ett par matcher med Karlskrona så jag har lite erfarenhet därifrån. När jag var där var det ganska ofta så att jag tränade med A-laget, så jag har den erfarenheten och tror den kommer att hjälpa mig. Men för att hantera att spela i allsvenskan mot män tror jag att det blir viktigt att fortsätta bli starkare och tyngre. Nu har man fått mycket tid med coronapausen att bygga upp kroppen. Jag har gått upp ganska mycket och blivit starkare över våren och sommaren. Det är ändå det som har varit positivt under den här perioden, att man fick mycket tid att lägga fokus på fysträning och kost.

Lucas Edmonds i KHK:s färger.Lucas Edmonds i KHK:s färger.Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

ÅTERSAMLING PÅ LÖRDAG

På lördag har Lucas Edmonds sin första samling med Kristianstad IK efter sommaruppehållet. Hockeyallsvenskan kommer inte att starta förrän tidigast 1 oktober, men i den skånska klubben finns det inga planer på att skjuta fram försäsongen.

– De har sagt till oss att det fanns andra lag som ville skjuta upp försäsongen, men vi kommer att dra i gång som vanligt. Vi kör fystester i helgen och sedan går vi på is måndag. Allt med försäsongen ska vara som vanligt. 

Det blir nästan två månader på is innan serien startar. Du känner inte att det blir för mycket? 
– Nej, inte alls. Jag har själv inte varit på is så mycket i Kanada. Om vi kan få en liten tjuvstart jämfört med andra lag, som kanske väntat en månad till, när serien drar i gång, ser jag det bara som positivt.

Vad har du för målsättningar med säsongen?
– Jag skulle säga att mina målsättningar är att fortsätta att utveckla mitt spel och visa att jag klarat av att spela mot äldre spelare mot seniornivå. Även om jag fortfarande är ung vill jag kunna vara en ledande spelare och prestera varje match. Jag vill ta den rollen jag har haft i min juniorkarriär och visa att jag kan hantera den även på seniornivå.


TV: Mika Zibanejads snyggaste mål under säsongen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten