Eddie Larsson.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
SHL

”Vill hitta tillbaka till nivån jag hade för ett par år sedan”

ANNONS

Eddie Larsson lämnade Linköping efter fyra säsonger och flyttar nu upp till Norrbotten för att spela i Luleå. 
Där söker han nu revansch efter ett par tunga säsonger i Östergötland.
– Man har väl haft en dipp här de två senaste åren där jag inte tycker att jag kommit upp på nivån där jag vill ligga. Det är väl något som jag vill hitta tillbaka till och visa att jag håller en hög nivå, säger 29-åringen till hockeysverige.se.

För de flesta SHL-lirare börjar semestrarna nu ta slut och det är snart dags att återgå till vardagen i ishallarna.

När hockeysverige.se når Luleå-nyförvärvet Eddie Larsson har han precis varit på resande fot under ett par dagar. Om exakt en vecka, måndag den 3 augusti ska han samlas med sitt nya lag igen och börja förberedelserna inför kommande säsong. 

– Det är extra kul att dra igång snart nu när det är mycket nytt och spännande och se fram emot, säger han till hockeysverige.se.

Eddie Larsson har de senaste säsongerna spelat i Linköping men i våras stod det klart att han skulle packa sina väskor och flytta från Östergötland upp till Norrbotten. 

– Det har varit fyra bra år i Linköping. Det tog lite tid att få fram något från deras sida samtidigt som Luleå visade intresse. Jag såg det som en spännande och lite ny utmaning. Det är ju en klubb som har gjort väldigt mycket bra saker de senaste åren, säger backen om övergången.

”BLIR ETT KUL ÄVENTYR”

Strax efter värvningen åkte Larsson även upp till sitt nya hem för att träna med det nya laget. Hittills har han bara fått positiva intryck av Luleå HF och personerna inom föreningen. 

– Det har varit väldigt bra hittills, absolut. Ett bra gäng med många killar på plats redan på plats, så är det ju inte i alla lag. Det är många svenskar och andra som har varit här direkt från start så man har kommit in bra i gänget direkt från början. Det verkar vara ett bra driv i gruppen.

Det blir en lång flytt för Mariestadskillen som fick se sig komma till en klubb och stad som ligger över 1 000 kilometer norr om sin tidigare hemstad, Linköping. 

– Det är inga större problem, jag var ju i Örnsköldsvik och Modo som junior så lite van vid det norrländska är man ju. Sedan är jag inte jättenoga som person utan är enkel och kan anpassa mig till det mesta. Det blir ett kul äventyr och av vad jag sett av Luleå hittills så är jag imponerad av staden, jag ska nog kunna trivas bra här.

Eddie Larsson smygstartade sin SHL-karriär i Modo för cirka tio år sedan men tog inte en fast plats i högstaligan förrän han värvades till Växjö 2013 där han fick vara med om att vinna SM-guld 2015. 

Mellan 2016 och 2020 blev det dock spel i Linköping för västgöten vilket är den längsta som han har spenderat i en och samma klubb. 

– Överlag så var det väldigt bra. De första två åren gick ganska bra, speciellt första året var vi ju ett topplag men vi lyckades inte riktigt i slutspel, säger han och fortsätter: 
– De sista två åren har det varit lite tränarbyten fram och tillbaka vilket har gjort sitt såklart. Sedan fick vi inte riktigt ihop det på isen som vi skulle med tanke på om man ser vilket lag vi hade. Från januari fram till det att säsongen tog slut började vi hitta någonting bra. Så Linköping ser också riktigt spännande ut inför nästa säsong, om man jämför med den som var.

Eddie Larsson var lagkapten för LHC under nästan två säsonger. Eddie Larsson var lagkapten för LHC under nästan två säsonger. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

”SÄSONGEN KÄNDES LITE BORTKASTAD”

Under tiden i LHC hade han tre olika tränare: Dan TangnesTommy Jonsson och Bert Robertsson. Under de två senaste säsongerna hade laget därmed svårt att sätta en stadga men han vill inte skylla allt på att det byttes tränarna. 

– Tränarbyten gör väl sitt men samtidigt så var de inte jätteolika i sina spelstilar. Men vi bytte mycket spelare också på kort tid och sådant där. Det var mycket på en gång och vi hittade väl aldrig riktigt rätt där.
– I fjol ledde vi serien i början och sedan gick det utför och började bli tufft. Årets säsong var ju tvärtom, vi började sämre och kom i gång för sent sen.

Speciellt den senaste säsongen var tuff både för LHC och för Eddie Larsson själv. Han hade varit lagkapten sedan 2018 men förlorade "C:et" under våren när Jonas Junland kom in. 29-åringen medger att säsongen 2019/20 blev en stor besvikelse. 

– Jag fick en stor roll i laget och det är klart att man påverkas personligt när det går tufft för laget. Man vill så klart hjälpa laget att vinna matcher så självklart påverkade det och kanske gjorde att man inte presterade som man ville. Men det är något som jag känner att jag borde klara av så det är inget att skulle på.
– Det tog lite tid innan vi fick ihop allting. Sedan var det kul att se att vi kunde ta oss i kragen, När vi började se hur tränarstaben ville ha saker och ting så började det ju bra framåt slutet av säsongen. Men det var ju alldeles för sent så säsongen kändes ju lite bortkastad.

På det stora hela är han dock nöjd med vad han har presterat i LHC-tröjan och det var en väldigt nyttig tid för honom som spelare. 

– Jag tog ett stort kliv i utvecklingen och etablerade mig på allvar på SHL-nivå. Sedan har man väl haft en dipp här de två senaste åren där jag inte tycker att jag kommit upp på nivån där jag vill ligga. Det är väl något som jag vill hitta tillbaka till och visa att jag håller en hög nivå.

”RÄDS INTE KONKURRENSSITUATIONEN”

Nu ser han dock framåt emot en ny och spännande utmaning i Luleå. 

– Nu kommer man till ett lag som har varit välfungerande i ett par år. Det kan man se på hur harmonin är i gruppen. Det är bra fart, bra driv på sakerna och bra energi. Jag ska hänga med på den här resan och det känns kul för egen del.

Det känns som att din spelstil passar bra in i hur "Bulans" Luleå har spelat de senaste åren, håller du med om det? 
– Ja, det får vi väl se. Förhoppningsvis så blir det så. Jag har fått lite korta instruktioner på hur system och sådant ser ut så jag hoppas att jag ska kunna passa in bra i det och bidra.

Under nye tränaren Thomas Berglund hoppas dock Larsson kunna ta nästa kliv i sin karriär, genom att blicka mot hur han spelade för två, tre år sedan. 

– För mig handlar det om att hitta tillbaka till den nivån som jag tyckte att jag hade för några år sedan, då jag ändå var en stabil SHL-back och höll en hög nivå under flera matcher och under lång tid. Det är framför allt jämnheten som är det viktiga för egen del; att hålla över en hel säsong och prestera bra.
– Det defensiva är väl det jag först och främst fokuserar på, sedan har Luleå varit ett spelförande lag i många matcher också. Då kanske man får ta del av offensiven också, så det är båda delar som man vill utveckla. Men framför allt hitta tillbaka till nivån jag hade.

Känner du ju att just ditt offensiva spel är något som du vill bygga vidare på?
– Nja, det är väl inte först och främst det jag är värvad för, kanske. Om det kommer fram så är det väl bara en bonus såklart. Fokus kommer ligga på att rensa i det defensiva, det finns många andra skickliga backar här som kan gå framåt. Om lägena dyker upp i fem mot fem så kommer jag väl försöka det mesta av det.

Eddie Larsson ser fram emot den nya utmaningen i Luleå. Eddie Larsson ser fram emot den nya utmaningen i Luleå. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

I Linköping var Eddie Larsson en ledande back som snittade över 20 minuter per match under alla sina säsonger i "Cluben". I ett topplag som Luleå är det dock tuffare konkurrens då man har flera toppbackar i laget. 

Finns inte risken att du får en mindre roll nu då?
– Så kan väl absolut bli fallet. Det är väl något som man får vara beredd på när man hela tiden tävlar på hög SHL-nivå. Man får ju försöka göra sitt bästa varje match och sedan se hur långt det räcker. Det är klart att konkurrenssituationen är en annan här men det är samtidigt inget som jag räds alls. Jag tror att konkurrensen bara kommer att gynna, laget kommer bli starkare så jag tror bara det är positivt.
– Det finns ju absolut backar att lära sig av i den föreningen som är väldigt skickliga men även bra i man-man situationer.

Eftersom framgångarna uteblev i Linköping under Eddie Larssons tid i klubben (ut i kvartsfinal två gånger och två missade slutspel) siktar backklippan nu på att äntligen få tävla uppe i toppen igen. Framför allt att få vinna ett nytt guld är en stor ambition bakom flytten.

– Guldet är väl det som är målet för laget nu. Jag antar ju det. Det blev ju besvikelse här över att det inte blev något slutspelet. Jag har ju förstått att det är ett revanschsuget gäng som är riktigt taggade inför att kämpa om det nästa säsong.
– Det var ju några år sedan man vann sist. De senaste åren har det ju varit ett par tunga slutspel men även missade slutspel. Så för egen del är det absolut en målsättning att få spela slutspel igen och förhoppningsvis gå långt i det. Det känns som att det kommer kunna bli rolig säsong, avslutar Eddie Larsson.TV: Seattle kan hamna i drömsits - inför expansionsdraften

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL