Sök
Mattias Bäckman.
Långläsning

”Om jag inte velat komma tillbaka hade jag gett upp för länge sedan”

Mattias Bäckman har knappt spelat hockey på två år. För hockeysverige.se berättar han nu om tuffa tiden utanför isen, ovissheten kring jobbiga skadan och motivationen som ska ta honom tillbaka till en SHL-is.

Mattias Bäckman har dragits med en komplicerad och oviss skada i nästan två år som också hållit honom borta från isen under en längre period.
Det är fortfarande svårt för honom att säga när comebacken kan komma men LHC-backen är hoppfull om att kunna stå på en SHL-is igen till hösten.
– Jag siktar ju mot premiären, sedan om det är rimligt det är svårt att säga nu, säger han till hockeysverige.se.

27 april 2018.

Linköping presenterar ett nyförvärv, och inte vilket som helst. Det är egna produkten Mattias Bäckman som plockas hem till LHC efter tre år på vift i AHL och Schweiz. En riktigt stark värvning av LHC då Bäckman varit en bra tvåvägsback i SHL redan innan han lämnade och borde ju, rimligtvis, bara blivit bättre under sina år i utlandet.

Värvningen hade alla recept för att bli en riktig succé. 

Men så hände något, en sådan sak som är omöjlig att kunna förutse. Mattias Bäckman blev skadad och än i dag är det oklart vad det är som håller honom tillbaka. 

Den 29 november 2018 spelade backen sin sista match under första året tillbaka i LHC. Han gjorde dock comeback till premiären den gångna säsongen, men det blev också den enda matchen han spelade den här säsongen. 

Det har gått nästan två år sedan matchen då Mattias Bäckman skadade sig och han lider fortfarande av menen från den dagen.

LÄKARE HAR HAFT SVÅRT ATT HITTA FELET

Nu jobbar han för att kunna ta sig tillbaka till ishockeyn. 

– Det känns bra! Jag har tränat hela sommaren, kört väldigt mycket rehab och det har gått bra. Så jag är på bättringsvägen så får vi se här hur det känns på is när det drar igång, man får smyga igång. Det känns bättre och bättre för varje vecka egentligen. Jag följer planen och än så länge har allting gått bra, säger 27-åringen till hockeysverige.se.

Beskrivningarna av hans skada är fortfarande väldigt lösa. Det rör sig om någon form av skavank som orsakar problem med ryggen, höfterna och ljumskarna. Just vad som orsakar problemet är fortfarande inte klart. 

– Det är fortfarande ganska komplicerat. Jag har haft strul med höfter, ljumske och rygg. Det är någon nerv i ryggen som har strulat till det enkelt förklarat, säger Bäckman och fortsätter: 
– Det är svårt för många att se svart på vitt vad det egentligen är. Det har ju gjort det ännu jobbigare för mig också att inte kunna veta. Det hade varit skönare att till exempel få veta att man har brutit ett ben och kommer vara borta i två månader.
– Det har varit otydligt för mig också, det är det fortfarande och det kommer nog vara det ett tag framöver tror jag. Det gäller bara att hitta en väg för mig att träna och ta mig framåt för att försöka spela hockey hundra procent igen.

Är det även läkare som du har träffat som har varit osäkra då?
– Ja, verkligen. Det är ingen som riktigt har hittat exakt vad det är. Sedan har man hittat en del som hjälper mer men man har inte hittat exakt. Det är inte så att ”ja, det här är av” eller ”det här har hänt” utan det har varit otydligt. Nu har man hittat en träningsform som passar mycket bättre, träning som funkar väldigt bra än så länge. Sedan är man väl lite halvnervös inför att gå på is igen, hur det ska kännas. Men än så länge försöker jag bara tänka positivt.

Det blev sju poäng på 18 matcher tillbaka i LHC för Bäckman.Det blev sju poäng på 18 matcher tillbaka i LHC för Bäckman.

Det har ju gjort det ännu jobbigare för mig också att inte kunna veta. Det hade varit skönare att till exempel få veta att man har brutit ett ben och kommer vara borta i två månader


Trots att det nästan gått två år sedan problemen började så kan han fortfarande ha ont i ryggen, höfterna eller ljumskarna, vilket gör att han varit än mer försiktig. 

– Det finns absolut lite smärta ibland. Det är ju det som oroar lite. Men det försvinner väl mer och mer ju mer noggrann jag är med träning och vissa grejer.

Vet man vad som har orsakat det? Är det en smäll som vid många andra skador?
– Nja, så var det väl lite i början men sedan har det blivit värre och värre. Jag vill inte uttrycka mig riktigt än om det för jag vet helt enkelt inte. Vi har väl några aningar om vad det kan vara men vi vet inte hundra procent än så det är dumt att säga något innan vi fastställt vad det är.

”HAR VARIT RUNT I LANDET FÖR ATT HITTA NÅGON SOM KAN HJÄLPA MIG”

Bäckman missade alltså 34 matcher under säsongen 2018/19 men såg ut att komma tillbaka till årets säsong då han deltog på försäsongsträningen och spelade i premiärmatchen mot Djurgården. Därefter missade han alla resterande 51 matcher. 

Försvararen menar att han kom tillbaka för tidigt – innan han var redo.  

– När jag kom tillbaka då hade jag väl egentligen inte byggt upp mig till fullo. Jag hade mest ägnat tid åt rehabträning, ganska låg nivå också, så jag hann väl inte riktigt bygga upp mig på rätt sätt. Hade väl kanske inte riktigt hittat rätt träningsform heller utan jag körde väl egentligen på som vanligt.
– Då blev det att man drog upp skadan igen och då blev det ju ännu värre. Nu har jag varit mycket mer noggrann med rehabträningen och ta steg för steg.
– Jag hade väl lite för bråttom. Ingen visste ju riktigt någonting och vi hade ingen direkt plan för mig. Nu har vi en bättre plan så förutsättningarna känns mycket bättre nu än vad de gjort tidigare.

Just det bakslaget blev viktigt för Mattis Bäckman som då på allvar började kolla sig runt efter vad som skulle hjälpa honom att spela hockey igen. 

– Det var lite stressat så det blev ett bakslag. Då kände jag att man verkligen måste ta tag i det här, gå till botten med det, kolla vad det kan vara och börja utesluta grejer.
– Man har varit landet runt och försökt hitta folk som kan hjälpa en. Framför allt i vintras och tidig vår åkte jag runt väldigt mycket. Det är det man försökt göra nu under en längre period, sedan gäller det att bestämma sig för något och köra på det.

Nu känner 27-åringen att han har hittat något som hjälper honom och som gör att det hela går i rätt riktning.

– Det är på lite olika ställen. Jag har fått ganska mycket hjälp, inte bara en specifik person utan lite olika som har hjälpt mig på vägen. Nu i sommar har jag följt ett program ganska strikt.
– Sedan om det är rätt väg, det vet man ju kanske inte riktigt förrän man har varit på is hundra procent. Än så länge känns det ju bra och jag hoppas verkligen på det bästa.

Vad är det för program du fått nu som du ska följa?
– Det är specifika övningar som jag får. Det utgår från rörlighet, stretchövningar till ren träningsform typ styrketräning. Det handlar väl mer om att man gör det mer korrekt. Det är väl ganska blandat men det är ju inte bara att man ligger på en matta och rullar. Det var väl mest egentligen i början, i grundfasen av rehaben och sedan trappas man in mer och mer i hårdare träning. Jag är inte i full träning än men jag är på god väg.
– Man känner att det funkar också, kroppen kan ta det på ett annat sätt så det känns mycket bättre.

Sedan Mattias Bäckman värvades tillbaka till Linköping har han bara kommit till spel i 19 matcher av 104 möjliga. Han var på is senast i premiären av säsongen 2019/20, vilket är nästan ett år sedan. Att som professionell ishockeyspelare gå så lång tid utan att vara på is är väldigt ovanligt. 

Hur har det varit att vara ifrån hockeyn så här lång tid?
– Det har varit upp och ner, verkligen. Det är mycket tankar som har gått i ens huvud givetvis. Man har väl funderat på ett liv utanför hockeyn också, det är väl ganska normalt när man är skadad så här länge.
– Någonstans har jag ändå alltid känt att jag velat komma tillbaka och jag tror på mig själv. Det är ju svårt att tänka så hela tiden när det inte riktigt funkar, man får bakslag och är hos olika personer där det inte funkar.
– Det är nog viktigt ibland att få känna att hockeyn ändå betyder jäkligt mycket för en, att man vill tillbaka. Jag tror att man lär sig jäkligt mycket av alla motgångar och jag tror bara att jag blir starkare av det här. Jag har bara ett mål i huvudet, det är att spela hockey igen. Jag vet ju vad jag kan så det gäller bara att tro på sig själv och tänka att det ska funka för annars blir det nog tufft.
– Det finns ju också ett liv utanför hockeyn och det har man ju fått ta del av också under den här tiden. Det har väl väckt lite tankar i ens huvud också, att om det inte funkar så finns det något efteråt också.


Det är lättare att bara bryta ihop och komma igen direkt istället för att gå och vara tveksam och fundera på vad det är. Det är en jobbig period att inte veta någonting. Det har ju varit jobbigare än själva skadan. Det sätter väl sig lite på huvudet


Har det blivit så att du börjat planera för vad du ska göra efter hockeyn?
– Det har jag väl på ett sätt alltid gjort men det har väl blivit lite mer nu när man är skadad då. Man vill ju gärna inte sluta nu utan jag vill ju hålla på och spela i många år till. Det blir ju ganska svart på vitt när man är skadad under en längre period att sanningen kommer i kapp till slut.
– Sista tiden har jag bara tänkt mycket på hockeyn och att komma tillbaka. Det känns ju mycket bättre och då blir det ju mycket lättare att tänka positivt.

Har du någonsin varit nära på att ”ge upp” och lägga skridskorna på hyllan?
– Det vet jag inte riktigt om jag har kommit så långt, men visst har tankarna funnits runt ens huvud. Just ovissheten är väl det som har varit det jobbigast. Det är väl egentligen lättare att få ett tufft beslut.
– Det är lättare att bara bryta ihop och komma igen direkt istället för att gå och vara tveksam och fundera på vad det är. Det är en jobbig period att inte veta någonting. Det har ju varit jobbigare än själva skadan. Det sätter väl sig lite på huvudet då.
– Samtidigt blir man starkare av det och man får jobba med sig själv. Man får fundera på vad man är tacksam för i livet och allt runt omkring. Hockeybubblan spricker ju lite när man är iväg från det under så lång tid. När man är i bubblan så inser man inte hur bra man har det och hur roligt det är. Det kan vara viktigt ibland.

Vad motiverar dig att kämpa för att komma tillbaka?
– Det är väl någonstans att bevisa åt mig själv att jag kan komma tillbaka, och kanske även för andra personer som kämpar med ovissa skador, visa att man kan klara av det. Det är det jag strävar emot. Hockeyn generellt är ju en drivkraft. Jag vill ju spela hockey. Om jag inte hade velat så hade jag kanske gett upp för länge sedan.

Bäckman hoppas vara tillbaka till SHL-premiären. Bäckman hoppas vara tillbaka till SHL-premiären. 

”SIKTAR MOT PREMIÄREN”

Även om det känns mycket bättre för Mattias Bäckman just nu så är det oklart när han kan spela SHL-hockey igen. Han är dock hoppfull om att kunna återvända till LHC under hösten. 

– Det är svårt att säga exakt just nu. Jag siktar ju mot premiären, sedan om det är rimligt det är svårt att säga nu. Det kommer nog att avgöras lite här i början hur det känns. Jag räknar med att det kan bli något bakslag och att det kommer lite göra ont här och där. Det får man nog leva med, sedan hur det kommer utvecklas sig är väldigt svårt att säga. Samtidigt har jag i huvudet att jag vill vara med på premiären.

Något som kommer bli avgörande är hur det känns under den här första perioden tillbaka efter sommaren, speciellt hur det är att vara på is igen. 

– Det handlar väl inte bara om gå på is, man vill ju känna att det håller under en längre period. Man får trappa upp lite och sedan kanske ta ett kliv tillbaka och sedan öka upp igen. Ta trappsteg upp hela tiden med mer rehab- och fysträning.
– Jag försöker ta det en vecka i taget och inte sikta längre. Sedan har man ju alltid det stora målet som är att att komma tillbaka så fort som möjligt och vara med i premiären.

Du börjar bli less på att bara sitta bredvid nu?
– Ja, det har man väl varit ett tag nu. Det ska bli kul att komma in i en grupp och ett lag igen. Det ska bli jättekul, man blir ju som en familj i ett lag och det är väl mycket det som man har saknat också, avslutar Mattias Bäckman.TV: Nylanders bästa ögonblick från NHL-säsongen

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten