Mathis Olimb.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
Juniorer

”De äldre spelarna var upplärda att förtrycka de yngre”

ANNONS

Det har blossat om en skandal inom de kanadensiska juniorligorna OHL, WHL och QMJHL under sommaren som lett till en stämningsansökan. 
Nu berättar tidigare SHL-stjärnan Mathis Olimb om sina erfarenheter då han spelade i OHL i mitten på 2000-talet.
– De äldre spelarna var upplärda till att förtrycka de yngre, säger norrmannen till VG.

Det hela började med att Eric Guest berättade om hur han, på en lagfest med Kitchener Rangers, tvingades ta kokain som en del av en inkilningsrit med klubben.   

Strax därefter kom Daniel Carcillo och Garrett Taylor och lämnade in en stämningsansökan mot OHL, QMJHL och WHL samt organisationen CHL (Canadian Hockey League).

Spelarna uppgav bland annat att det förekom sexuella övergrepp, orgiefester, fysiskt våld, förnedringar samt psykisk misshandel, med rasistiska och homofoba inslag. 

”EN SKRÄCKHISTORIA”

Nu ger den förre SHL-stjärnan Mathis Olimb sin syn på de vittnesmål som kommit ut samt berättar om sina egna erfarenheter då han spelade OHL-hockey med London Knights och Sarnia Sting. 

– En skräckhistoria, och jag har hört om skräckhistorier från den ligan. Jag var aldrig vittne till det som beskrevs. Men som nykomling var det en tuff miljö att komma in i. De äldre spelarna var upplärda till att förtrycka de yngre, säger 34-åringen till norska VG.

Olimb menar att han, som tur är, aldrig var med om något så hemskt som det Carcillo och Taylor beskrev. Men han var med om att yngre spelare blev förnedrade. 

– Det som är sjukt är att "de äldre" bara är ett år äldre än "de yngre". De är i samma ålder. Men det är alltid så att några är rövhål. De yngre blev förödmjukade i så kallade "utmaningar".
– I Norge får de yngre plocka upp puckarna efter träning. I CHL gick de lite längre. Men det var inte i närheten av det som beskrivits om det här. Då hade jag ha åkt hem, säger Olimb.

”KOMMER BEHÖVA RENSAS UPP”

Norrmannen, som just nu spelar i tyska Grizzlys Wolfsburg, menar att det finns många rötägg inom hockeyvärlden som man behöver få bort. Han tycker även att tränarna där borta borde ta mer ansvar istället för att bara vända ett blint öga. 

– Du är bara ett barn när du kommer till en av juniorligorna där borta, och du är ganska ensam. Lyckligtvis fick jag några bra vänner. Hockeyvärlden, särskilt där, kommer förmodligen att behöva rensa upp. Det är också en fråga om vad ledarna gjorde. När vi reste med buss till matcherna var de ju alltid med oss. De satt där med sina hörlurar över öronen för att inte ha se eller höra allt som hände, säger Olimb till VGTV: Montreal Canadiens snyggaste mål från årets säsong

Den här artikeln handlar om: