Sök
Anders Lundberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

”Kommer fram skickligare och skickligare spelare varje år”

Efter att ha jobbat på Svenska Ishockeyförbundet under flera år och jobbat med herrarnas U16- och U18-landslag ska Anders Lundberg nu kliva in i damhockeyn och ta över U18-damlandslaget. 
För hockeysverige.se berättar han om hur han fick jobbet samt om sin syn på damhockeyns situation 2020. 
– Saker går i rätt riktning, men det går långsamt, säger den 37-årige förbundskaptenen. 

JOHHANNESHOV/STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Det rör på sig inom damlandslagen. Ulf Lundberg har ersatt Ylva Martinsen i Damkronorna. Efter det stått klart att Alexander Bröms tackat nej till fortsättning för U18-landslaget inleddes en jakt på ny förbundskapten även där. Valet föll till slut på en 37-åring från Vännäs i Västerbotten, Anders Lundberg, som senaste säsongerna jobbat i och runt herrarnas U16 och U18-landslag. 

– Egentligen var det rätt nyligen mitt namn blev aktuellt. I och med att jag jobbar som ansvarig för spelarutvecklingen på förbundet har jag varit med, tillsammans med Pär Ericson och Olof (Östblom) som är ansvariga för alla våra landslag, och bollat några personer kring landslagsstaberna, berättar Anders Lundberg då vi ses utanför Svenska Ishockeyförbundets lokaler några hundra meter från Globen.
– Vi hade egentligen ett annat namn tänkt som ersättare för Alexander. Sedan kom hela corona-pandemin. Klart att förbundet, precis som alla andra, behövde tänka till och fick samtidigt då ett besked att man skulle gå på interna lösningar.
– Då jag fick helt enkelt frågan av Pär som är ansvarig för U18-damlandslaget. Jag funderade lite och sedan tackade jag ja. 

”MER INSATT ÄN GEMENE MAN”

Nu ska även damsidan ha ett U16-landslag. Även där kommer Anders Lundberg vara Förbundskapten. 

– Grundtanken är att det ska vara samma stab. Det landslaget har bara en turnering och den ligger efter U18-VM, så det krockar inte.

Kommer du vara kvar på herrsidan också?
– Jag var på U16 förra säsongen, men det lämnar jag. Däremot är jag ansvarig för all spelarutveckling, vilket innebär hela hockeyförbundets camp-verksamhet, alltså både på kill och tjejsidan. 

Och kring Damkronorna?
– Jag vet att Alexander hjälpte Ylva en del, men det är inget vi pratat om än så länge, säger Anders Lundberg som genom åren coachat bland annat Vännäs och Haninge herrar och juniorer innan han började jobba inom Svenska Ishockeyförbundet. 

Anders Lundberg. Anders Lundberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur insatt är du i bredden inom svensk damhockey?
– Jag skulle säga att jag är mer insatt än gemene man. Det vill jag påstå. Återigen, den tjänst jag har utöver förbundskaptensrollen, medför att man har rätt bra koll.
– Självklart skulle jag ljuga om jag sa att jag kände till alla spelare födda 03, 04 och 05. Dom som är aktuella för landslaget har jag nog koll på, men alla är en omöjlighet. 

Är det ett problem att spåra och hitta alla tjejer då dom spelar i olika lag för killar?
– Den är svår. Är dom så pass skickliga att dom är aktuella för ett landslag då vet jag vilka det är. Sedan finns det tjejer som kanske ligger i hacket under, men som med lite guidning och stöttning skulle kunna ta klivet fram.
– Jag har ändå varit väldigt engagerad i dam och flickhockeyn lite mer strategiskt senaste två åren. En sak jag då har reflekterat över är att hela samspelet mellan och klubbarna och förbundet, coacherna i föreningarna och förbundskaptenerna, där har man på killsidan jobbat systematiskt i många, många år.
– Det här är något som jag och Uffe, nu ska jag inte tala för honom men är tämligen säker på att han tänker likadant, verkligen tycker är något att bygga på. Att vi kommer ännu närmare föreningarna och alla tränare där ute. 

”HOCKEYN ÄR FORTFARANDE FÖRKNIPPAD MED MANLIGA UTÖVARE”

Anders Lundberg upplever också att det finns en stark återväxt på damsidan.

– Ja, det tycker jag. Om vi backar sex, sju år, när vi började aktivt jobba ordentligt med rekrytering i och med hela rekryteringskampanjen som växte fram, då ser vi att kullarna på tjejsidan växt år för år. 

Är tjejerna även starkare hockeymässigt?
– Ja, så är det också. Rapporterna från camperna där alla våra instruktörer är säger att det kommer fram skickligare och skickligare spelare varje år. 

Hur tänker du som jobbar nära damhockeyn på att många, framförallt män, ser ner på den och gärna förminskar damhockeyspelare, vilket man ofta ger uttryck för i sociala medier?
– Nummer ett – att det är tråkigt såklart, säger Anders Lundberg irriterat innan han fortsätter:
– Någonstans finns det en rädsla inom oss människor och att då slå vakt om det man har. Hockeyn har och är fortfarande extremt förknippad med manliga utövare. Så ser det faktiskt ut.
– Jag tycker ändå att det syns tydligt att det börjar hända bra saker på dam men framförallt på flicksidan. Det är fler som börjar med hockey och som fortsätter spela, men också engagerar sig. 

Madeleine Östling kommer vara assisterande förbundskapten till Lundberg..Madeleine Östling kommer vara assisterande förbundskapten till Lundberg..Foto: Ronnies Rönnkvist

Ser du en risk, nu när det nästintill varit drev mot damhockey och kanske främst SDHL, att tjejer inte vågar börja spela hockey?
– Klart att det finns en risk. Visst är det så. Jag läste Fanny Rasks avskedsbrev… Anders Lundberg tystnar ett tag innan han fortsätter:
– … det tog på mig väldigt starkt. Jag känner jättemycket för henne och det hon skrev visar på vad hon och tjejerna har lastat in i sitt hockeyspelande. När hon, som är en sådan förebild, beskriver dom uppoffringar hon gjort, vilket är jätteviktigt att det kommer fram, blir det också en risk för unga tjejer. ”Är det verkligen värt det?”

Är det här största problematiken vi har inom svensk damhockey?
– Nej, det skulle jag inte säga att det är. Jag är helt övertygad om att vi är på rätt väg där. Återigen, backa fem, sex år. Damfrågan var aldrig på agendan i styrelserummen. Det är den idag och en självklar fråga. Det är också i styrelserummen allt kring ekonomi beslutas.
– Saker går i rätt riktning, men det går långsamt. Fick jag önska själv så skulle jag vilja att det gick mycket fortare, men samtidigt får det hellre gå långsamt än att man genar och fuskar. Hellre ett trappsteg i taget än att man bygger luftslott. 

”ARBETAS FÖR EN 'JUNIORLIGA'”

Får tjejer och killar i sju, åtta eller nio års ålder samma förutsättningar från början?
– Definitivt om vi pratar om våra yngsta spelare. Där är det ingen skillnad. Sedan går det att diskutera vad man menar med samma förutsättningar?
– Om jag ska tala ur ett talangutvecklingsperspektiv vet jag att den sociala aspekten är extrem viktig för utveckling och för att jag som individ ska känna mig trygg och utmana mig själv. Killar spelar med killar, men även många tjejer spelar med killar.
– Tjejer har kanske inte genuina grupper. Man är minoritet i en grupp och så vidare. På det sättet är det ändå inte samma förutsättningar. Pratar vi andra förutsättningar, i yngsta åren, där gör man ingen skillnad. Det är min bild, men sedan kommer det alltid finnas undantag.
– När det börjar bli den elitförberedande verksamheten är det enorma skillnader. Då handlar det främst om ekonomin. 

Vi har många utländska spelare i SDHL, både på gott och ont, är det då inte dags att starta en juniorliga eller liknande där våra unga spelare får möjligheten att utvecklas och förbereda sig inför att ta upp konkurrensen med i många fall dessa världsspelare?
– Ja, vilket det arbetas för. Kanske inte en juniorliga i första skedet, men att man åtminstone får till något liknande SM-slutspel. Exempelvis en form av poolspel som killarnas U16.
– NIU (Hockeygymnasier) ser jag skulle vara grunden för lagen som är där. Jag tycker att när populationen är så pass liten får vi inte låsa fast oss i tävlings eller seriebestämmelser. ”Nu tillhör den tjejen det laget”.
– Det gäller att vi är väldigt öppna för hur vi kan se till att tjejerna får så bra förutsättningar som möjligt och att spela mycket. 

Gör vi lätt felet att titta på och jämföra med killarnas struktur?
– Vi kan inte titta på den fullt ut. Mycket liknas, men jag tycker att det har börjat öppna upp sig mer. Jag tror att det nya spelformsprojektet kommer hjälpa dam och flickhockeyn jättemycket.
– Då kan du spela matcher med sju spelare i laget, vilket jag tror betyder att flera tjejer kommer få den här sociala tryggheten att komma in i hockeyn som jag pratade om tidigare. 

Julia Tärnblom, Olivia Sohrner och Nicole Hall är tre talangfulla juniorer som är aktuella för U18-VM på hemmais.Julia Tärnblom, Olivia Sohrner och Nicole Hall är tre talangfulla juniorer som är aktuella för U18-VM på hemmais.Foto: Ronnie Rönnkvist

SER FRAM EMOT U18-VM PÅ HEMMAPLAN

Anders Lundberg har några häftiga utmaningar framför sig kommande säsong. Bland annat ett U18-VM på hemmaplan. 

– Det viktigaste med ett juniorlandslag är att det fortfarande är en utbildning. Absolut, vi har ett VM på hemmaplan där vi kommer göra allt för att gå för medaljer. Det kommer vi alltid att göra.
– Nummer ett är ändå att utbilda spelarna eftersom deras karriärer förhoppningsvis är långt ifrån dess slut. Jag vill se att spelarna spelar 10-15 år till och kan bära Damkronorna och leverera ett riktigt bra resultat där. 

Har vi material på juniorsidan för att slåss om medaljerna redan nu?
– På U18-nivå senaste tio åren, där är vi med och krigar. Nu har vi tyvärr missat kvartsfinalen och spelar i grupp B i A-gruppen. Det systemet är som det är och något vi får acceptera.
– Klart att första delen är att ta oss förbi kvartsfinalen. Sedan vill jag framförallt att tjejerna ska få matcherna mot absolut bästa lagen. Att förstå var det innebär att tävla på den absolut högsta nivån.
– Jag tror det är viktigare just nu på juniorsidan än för Damkronorna att åka och möta USA och Kanada. Damkronorna kommer den här säsongen förväntas leda varje match och det tror jag inte man tränar bäst på genom att möta USA och Kanada.
– Däremot för unga tjejerna, att få lära sig tävla på riktigt, spela flera tuffa matcher på kort tid och lära sig alla goda vanorna med återhämtning, uppoffringarna man måste göra ibland, det tror jag är jätteviktigt.
”Även om vi har roligt i gruppen är vi här för att prestera så nu går vi och lägger oss en timme på dagen eftersom vi behöver den återhämtningen”.

Vill du se ett större utbyte med Kanada och USA på juniorsidan?
– Jag skulle gärna se det. Samma sak där att det handlar om ekonomi för att få möjligheterna. Sedan säger jag inte att det bara behöver vara USA och Kanada.
– Jag tycker att Damhockeyn är lite i ett skede där herrhockeyn var då juniortemautredningen gjordes 2002, alltså när J20-landslaget nästan åkte ur högsta divisionen. Nu har Damkronorna åkt ur högsta divisionen.
– En detalj man identifierade ganska tydligt då var just att tävla på riktigt. Man fattade ett antal kontroversiella beslut i samband med den utredningen. Allt från elitserielagen var tvungna att ha ett J20-lag i SuperElit. Det är också därför SHL-lagen fortfarande har en garanterad plats i J20 SuperElit.
– Jag tror det var ett jätteviktigt beslut för talangutvecklingen på killsidan. Det fanns också ett beslut att det skulle vara två juniorer uppe i elitserielagen, vilket också var väldigt kontroversiellt. Nu är det så naturligt eftersom utbildningen på kill-sidan har blivit så enormt bra.
– Jag är övertygad om att sådana beslut måste fattas om vi ska ta nästa steg i svensk damhockey. Vilka dom besluten är inte jag rätt person att ensam svara på, avslutar Anders Lundberg som kommer få Madeleine Östling som assisterande förbundskapten, Kicki Lundberg som Team Manager, Jens Fredricson målvaktscoach.TV: Experten bedömer Vancouvers chans i slutspelet

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten