Oskar Lindblom.
Foto: Nicole Fridling/Icon Sportswire
NHL

Oskar Lindblom kan prisas av NHL efter kampen mot cancern

ANNONS
Oskar Lindbloms kamp mot cancern har skapat stora rubriker det senaste halvåret. Nu kan den svenske Philadelphia Flyers-forwarden prisas av NHL för sin attityd och inställning. I dag kom beskedet att 23-åringen är en av tre finalister till Bill Masteron Trophy.

Bill Masterton Trophy delas varje år ut till den spelare i NHL som bäst "förkroppsligar ihärdighet, sportsmannaanda och hängivenhet till sporten ishockey". Svenske målvakten Robin Lehner tog hem utmärkelsen vid NHL Awards i fjol efter att öppet ha berättat om den mentala ohälsa som han brottats med.

I år kan Oskar Lindblom vinna utmärkelsen.

På torsdagen presenterades Philadelphia Flyers svenske forward som en av de tre finalisterna till priset. De övriga två är Dallas Stars back Stephen Johns och Ottawa Senators forward Bobby Ryan.

Lindblom har röstats fram som finalist efter sin batalj med Ewings sarkom, en form av skelettcancer. Det var i december som det nedslående och chockartade beskedet kom. Efter en succéartad säsongsinledning med Philadelphia Flyers, med elva mål och 18 poäng på 30 matcher, var säsongen över för Gävlesonen.

Under våren och sommaren har allt fler positiva besked kommit kring svenskens hälsa. Han sågs först på is tillsammans med lagkamrater i Philadelphia och i början av månaden skrevs han ut från sjukhuset efter att ha genomgått sin sista cellgiftsbehandling.

– Det var speciellt men också nervöst att plinga i klockan och samtidigt känna allt rus som jag hade i kroppen. Ska jag vara ärlig mådde jag rätt dåligt då jag gick ut från sjukhuset efter att precis avslutat min behandling, men då tog känslorna över. Jag mådde så bra inombords att illamåendet försvann, har han berättat här på hockeysverige.se om hur det kändes att lämna sjukhuset.


BLEV SJÄLVMORDSBENÄGEN

Stepehan Johns och Bobby Ryan har också gått igenom tuffa perioder i sina liv. 

Johns missade en och en halv säsong med hjärnskakningsproblem så allvarliga att han i efterhand berättat att han varit självmordsbenägen. Han gjorde comeback efter nyår och avslutade grundserien starkt för Dallas.

Bobby Ryan lämnade i sin tur Ottawa Senators under hösten och skrev in sig på NHL:s egen rehabklinik för beroende. Detta efter att ha haft alkoholproblem. I slutet av februari gjorde han comeback – och lyckades göra hattrick i sin första hemmamatch.

Masterton Trophy delas ut i samband med konferensfinalerna under hösten.


TV: Här lämnar Oskar Lindblom sjukhuset

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL