Tomas Montén jobbar med många parallella planer just nu.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
Junior-VM 2021

Juniorkronornas reservplan – träningsmatcher mot allsvenska lag

ANNONS

På söndag skulle Tomas Montén ha tagit med sig en trupp till USA för att spela World Junior Showcase i Michigan. Så blir naturligtvis inte fallet. I dessa ovissa tider försöker förbundskaptenen skapa en parallell planering inför JVM i Kanada. En parallell planering som kan komma att innefatta träningsmatcher mot allsvenska lag.
– Almtuna har lovat att hjälpa oss om det skulle behövas, säger Montén till hockeysverige.se.

24 juli skulle World Junior Summer Showcase ha startat i Plymouth, Michigan. Men i spåren av coronapandemin har nation efter nation hoppat av turneringen. Så också Sverige.

Förbundskapten Tomas Montén hade ingen större förhoppning om att kunna ta med sig något juniorlandslag till USA. I slutändan var det dock utrikesdepartementet och inte det egna förbundet som drog ur sladden

– Känslan har hela tiden varit att det inte kommer funka med tanke på läget. För vår del tog det stopp när UD avrådde från till resor till USA. I slutet av dagen är det klubbarna som "äger" spelare och eftersom spelarnas försäkringar inte skulle gälla fullt ut hade vi inget val, förklarar han för hockeysverige.se.

Reservplanen var att anordna träningsmatcher mot Finland, men även det föll i spillror.

– Vi hade en dialog om att åka dit och spela på liten rink och på så vis få lite av den känslan inför JVM. Men nu får ju inte vi som svenskar åka in i Finland så det föll på det. Vi hade också pratat om att Finland skulle komma hit och spela, men det går inte heller eftersom de måste sitta i karantän då, säger Montén.

För förbundskaptenen och hans stab var det med andra ord bara att stryka planerna på att ha en samling i juli. 

– Nästan alla lag utom vi och Kanada är i gång i juli. USA, Finland, Tjeckien, Slovakien har alla läger medan Tyskland spelar träningsmatcher mot Schweiz. Så det är lite surt att sitta här och inte kunna göra samma sak.


Gör det dig stressad?
– Inte stressad, men förbannad (skratt).
– Anledning till att vi gick till final i Buffalo (2018) och tog brons i Tjeckien i fjol är att vi fick ihop grupperna bra. Vi kommer alltid att ha en del spetsspelare, men ska man gå långt och nå framgång behöver man även ha fungerande tredje- och fjärdekedjor som gör det där jobbet som inte får några rubriker. Att hitta rätt spelare till de rollerna. Nackdelen med att inte få åka till USA är att vi ligger ihop i två veckor och har i stort sett alla spelare vi vill ha med oss. Den biten tror jag kan bli mer kännbar än någonsin för oss. För länder som USA och Kanada är sådant skit samma eftersom de tar ut sina trupper så sent och har sådan bredd på sitt spelarmaterial att det oftast blir bra ändå. För oss krävs det mer än så.

Tomas Montén.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

TJECKIEN I AUGUSTI – OM MAN SLÄPPS IN

Nu är siktet i stället inställt på nästa månad. I slutet av augusti är tanken att Juniorkronorna ska delta i en turnering i Hodonin i Tjeckien. Men även den finns det frågetecken för.

– Status är att vi har fått en inbjudan och att vi tackat ja. Men just nu får vi som svenskar inte beträda Tjeckien, så det vi vet inte hur det kommer att bli. Vi har sagt att vi måste ha svar av tjeckerna innan månadsskiftet för att hinna med i planeringen, säger Montén.
– Nu ska Tre Kronor också till Tjeckien (Brno) och spela så förhoppningen är att de kan lösa något åt oss båda så vi får komma in.

Om turneringen i Tjeckien faller bort har Montén och kompani en plan B.

– Vi har parallellt med det här planerat en camp i Uppsala, så i slutet av augusti kommer vi att få någon slags verksamhet vad som än händer. Men det är klart att en turnering i Tjeckien mot de bästa lagen skulle vara till större hjälp.

Det har ryktats om att ni kanske ska spela träningsmatcher mot allsvenskt motstånd. Hur ser planerna ut för det?
– Almtuna ligger bra till i alla fall eftersom det är till Uppsala vi ska. Jag har pratat med "Björne" Danielsson (sportchef) och han har sagt att de ska försöka hjälpa oss med det. Det vore guld värt. Jag får ta kontakt med Anders Gozzi (AIK) och Nichlas Falk (Södertälje) också och kolla med dem om det finns några möjligheter för dem att ställa upp också. 
– Samtidigt snackas det om att man ska skjuta fram den allsvenska seriestarten till oktober, så det kanske försämrar våra chanser att få till något där. Om lagen bestämmer sig för att gå på is senare än planerat.

HEMMATURNERING I MALMÖ

Juniorkronorna har utöver samlingen i slutet av augusti bara ytterligare en träff innan JVM. Det är en hemmaturnering i Malmö i november. 

– Jag hoppas och tror att den ska bli av i alla fall, skrattar Montén.
– Varje tillfälle att se spelarna bli så otroligt värdefullt nu. Jag skulle ha sett 22 stycken 02:or på U18-VM i april, sedan 25 spelare födda 01 och 02 i USA, 22 stycken i Tjeckien och 23 03:or i Ivan Hlinka-turneringen. Allt det har försvunnit, så det är väldigt många scoutingmöjligheter som har försvunnit. Ärligt sagt har jag inte jättebra koll på 02:orna. Vi har vanligtvis inget fokus på dem förrän i mars, så det har gjort det problematiskt. Sedan har jag bra kontakt med deras förbundskapten Magnus (Hävelid), men alla coacher har sitt synsätt så det är väldigt ovisst.

I den här åldern hinner det också hända mycket på kort tid med spelarna. Det blev inte minst fjolårets uttagning ett bevis för.

– Bara från november och framåt hinner det hända mycket. Både Linus Nässén och Linus Öberg slog sig in vår trupp på tre veckor på grund av vad de presterade på den tiden. De fanns nästan inte på kartan i november och det slutade med att båda kom in och gjorde jättebra ifrån sig på VM. Det är så det är ganska ofta, säger Montén. 
– Säg att SHL spelar utan publik från september, då kan man i alla fall se matcher på tv och bilda sig en uppfattning. Men om inte allsvenskan kommer i gång förrän i oktober kanske man bara hinner se de aktuella spelarna en match innan man bedömer om de ska vara med i Malmö i november eller inte. Det är svårt att spekulera. Man får se var det tar vägen.

Oskar Bäck och Rasmus Sandin jublar under JVM i Tjeckien i fjol.Oskar Bäck och Rasmus Sandin jublar under JVM i Tjeckien i fjol.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

JVM KAN SPELAS UTAN PUBLIK – I CALGARY

JVM då, finns det någon risk för att hela turneringen blir inställd? Tomas Montén är, utifrån det man hört från Hockey Canada, optimistisk till att turneringen ska bli av. Men i vilken form, det återstår att se.

– De har förmedlat lite information. I slutet av augusti ska de och IIHF försöka ta något planeringsbeslut hur de ska göra. Antingen försöker man spela JVM som vanligt i Edmonton och Red Deer med begränsad publik, alltså med mindre kapacitet, säger Tomas Montén. 
– Alternativ två är att spela turneringen helt utan publik och då flytta turneringen till Calgary där Hockey Canada har sitt huvudsäte. I så fall blir det en hubvariant som NHL kör nu, där alla tio lagen samlas och blir inhysta på två hotell i närheten. Sedan spelar man matcher parallellt i deras anläggning där de har åtta rinkar. Men då är det bara tv-sändningen man är ute efter.

Hur ser du på ett sådant scenario?
– Det är klart att det skulle vara tråkigt att spela utan publik, men jag spelar hellre i Calgary utan publik än inte alls.


TV: Det bästa från Ted Lindsay-nominerade stjärnorna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL