Sök
Tomas Montén jobbar med många parallella planer just nu.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
Junior-VM 2021

Juniorkronornas reservplan – träningsmatcher mot allsvenska lag

På söndag skulle Tomas Montén ha tagit med sig en trupp till USA för att spela World Junior Showcase i Michigan. Så blir naturligtvis inte fallet. I dessa ovissa tider försöker förbundskaptenen skapa en parallell planering inför JVM i Kanada. En parallell planering som kan komma att innefatta träningsmatcher mot allsvenska lag.
– Almtuna har lovat att hjälpa oss om det skulle behövas, säger Montén till hockeysverige.se.

24 juli skulle World Junior Summer Showcase ha startat i Plymouth, Michigan. Men i spåren av coronapandemin har nation efter nation hoppat av turneringen. Så också Sverige.

Förbundskapten Tomas Montén hade ingen större förhoppning om att kunna ta med sig något juniorlandslag till USA. I slutändan var det dock utrikesdepartementet och inte det egna förbundet som drog ur sladden

– Känslan har hela tiden varit att det inte kommer funka med tanke på läget. För vår del tog det stopp när UD avrådde från till resor till USA. I slutet av dagen är det klubbarna som "äger" spelare och eftersom spelarnas försäkringar inte skulle gälla fullt ut hade vi inget val, förklarar han för hockeysverige.se.

Reservplanen var att anordna träningsmatcher mot Finland, men även det föll i spillror.

– Vi hade en dialog om att åka dit och spela på liten rink och på så vis få lite av den känslan inför JVM. Men nu får ju inte vi som svenskar åka in i Finland så det föll på det. Vi hade också pratat om att Finland skulle komma hit och spela, men det går inte heller eftersom de måste sitta i karantän då, säger Montén.

För förbundskaptenen och hans stab var det med andra ord bara att stryka planerna på att ha en samling i juli. 

– Nästan alla lag utom vi och Kanada är i gång i juli. USA, Finland, Tjeckien, Slovakien har alla läger medan Tyskland spelar träningsmatcher mot Schweiz. Så det är lite surt att sitta här och inte kunna göra samma sak.


Gör det dig stressad?
– Inte stressad, men förbannad (skratt).
– Anledning till att vi gick till final i Buffalo (2018) och tog brons i Tjeckien i fjol är att vi fick ihop grupperna bra. Vi kommer alltid att ha en del spetsspelare, men ska man gå långt och nå framgång behöver man även ha fungerande tredje- och fjärdekedjor som gör det där jobbet som inte får några rubriker. Att hitta rätt spelare till de rollerna. Nackdelen med att inte få åka till USA är att vi ligger ihop i två veckor och har i stort sett alla spelare vi vill ha med oss. Den biten tror jag kan bli mer kännbar än någonsin för oss. För länder som USA och Kanada är sådant skit samma eftersom de tar ut sina trupper så sent och har sådan bredd på sitt spelarmaterial att det oftast blir bra ändå. För oss krävs det mer än så.

Tomas Montén.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

TJECKIEN I AUGUSTI – OM MAN SLÄPPS IN

Nu är siktet i stället inställt på nästa månad. I slutet av augusti är tanken att Juniorkronorna ska delta i en turnering i Hodonin i Tjeckien. Men även den finns det frågetecken för.

– Status är att vi har fått en inbjudan och att vi tackat ja. Men just nu får vi som svenskar inte beträda Tjeckien, så det vi vet inte hur det kommer att bli. Vi har sagt att vi måste ha svar av tjeckerna innan månadsskiftet för att hinna med i planeringen, säger Montén.
– Nu ska Tre Kronor också till Tjeckien (Brno) och spela så förhoppningen är att de kan lösa något åt oss båda så vi får komma in.

Om turneringen i Tjeckien faller bort har Montén och kompani en plan B.

– Vi har parallellt med det här planerat en camp i Uppsala, så i slutet av augusti kommer vi att få någon slags verksamhet vad som än händer. Men det är klart att en turnering i Tjeckien mot de bästa lagen skulle vara till större hjälp.

Det har ryktats om att ni kanske ska spela träningsmatcher mot allsvenskt motstånd. Hur ser planerna ut för det?
– Almtuna ligger bra till i alla fall eftersom det är till Uppsala vi ska. Jag har pratat med "Björne" Danielsson (sportchef) och han har sagt att de ska försöka hjälpa oss med det. Det vore guld värt. Jag får ta kontakt med Anders Gozzi (AIK) och Nichlas Falk (Södertälje) också och kolla med dem om det finns några möjligheter för dem att ställa upp också. 
– Samtidigt snackas det om att man ska skjuta fram den allsvenska seriestarten till oktober, så det kanske försämrar våra chanser att få till något där. Om lagen bestämmer sig för att gå på is senare än planerat.

HEMMATURNERING I MALMÖ

Juniorkronorna har utöver samlingen i slutet av augusti bara ytterligare en träff innan JVM. Det är en hemmaturnering i Malmö i november. 

– Jag hoppas och tror att den ska bli av i alla fall, skrattar Montén.
– Varje tillfälle att se spelarna bli så otroligt värdefullt nu. Jag skulle ha sett 22 stycken 02:or på U18-VM i april, sedan 25 spelare födda 01 och 02 i USA, 22 stycken i Tjeckien och 23 03:or i Ivan Hlinka-turneringen. Allt det har försvunnit, så det är väldigt många scoutingmöjligheter som har försvunnit. Ärligt sagt har jag inte jättebra koll på 02:orna. Vi har vanligtvis inget fokus på dem förrän i mars, så det har gjort det problematiskt. Sedan har jag bra kontakt med deras förbundskapten Magnus (Hävelid), men alla coacher har sitt synsätt så det är väldigt ovisst.

I den här åldern hinner det också hända mycket på kort tid med spelarna. Det blev inte minst fjolårets uttagning ett bevis för.

– Bara från november och framåt hinner det hända mycket. Både Linus Nässén och Linus Öberg slog sig in vår trupp på tre veckor på grund av vad de presterade på den tiden. De fanns nästan inte på kartan i november och det slutade med att båda kom in och gjorde jättebra ifrån sig på VM. Det är så det är ganska ofta, säger Montén. 
– Säg att SHL spelar utan publik från september, då kan man i alla fall se matcher på tv och bilda sig en uppfattning. Men om inte allsvenskan kommer i gång förrän i oktober kanske man bara hinner se de aktuella spelarna en match innan man bedömer om de ska vara med i Malmö i november eller inte. Det är svårt att spekulera. Man får se var det tar vägen.

Oskar Bäck och Rasmus Sandin jublar under JVM i Tjeckien i fjol.Oskar Bäck och Rasmus Sandin jublar under JVM i Tjeckien i fjol.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

JVM KAN SPELAS UTAN PUBLIK – I CALGARY

JVM då, finns det någon risk för att hela turneringen blir inställd? Tomas Montén är, utifrån det man hört från Hockey Canada, optimistisk till att turneringen ska bli av. Men i vilken form, det återstår att se.

– De har förmedlat lite information. I slutet av augusti ska de och IIHF försöka ta något planeringsbeslut hur de ska göra. Antingen försöker man spela JVM som vanligt i Edmonton och Red Deer med begränsad publik, alltså med mindre kapacitet, säger Tomas Montén. 
– Alternativ två är att spela turneringen helt utan publik och då flytta turneringen till Calgary där Hockey Canada har sitt huvudsäte. I så fall blir det en hubvariant som NHL kör nu, där alla tio lagen samlas och blir inhysta på två hotell i närheten. Sedan spelar man matcher parallellt i deras anläggning där de har åtta rinkar. Men då är det bara tv-sändningen man är ute efter.

Hur ser du på ett sådant scenario?
– Det är klart att det skulle vara tråkigt att spela utan publik, men jag spelar hellre i Calgary utan publik än inte alls.


TV: Det bästa från Ted Lindsay-nominerade stjärnorna

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten