FRAMTIDENS DAMKRONOR
Aoife Leacy.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Talangen med irländskt ursprung: ”Hockey är inte jättekänt där”

ANNONS

Irland är inte känt som ett hockeyland. 
AIK:s Aoife Leacy har dock sitt ursprung på ön och flyttade till Sverige när hon var sex år gammal. I dagens Framtidens Damkronor möter vi den 17-årige forwardstalangen. 
– Idag har jag dubbelt medborgarskap, men är svensk som hockeyspelare, säger hon till hockeysverige.se. 

SOLNA (Hockeysverige.se)

Aoife Leacy. Bara namnet gör oss nyfikna. Vem är denne 17-åriga talang och vilken bakgrund har hon? Hockeysverige.se reste till slitna Ulriksdals IP, alltså det som i hockeysvängen kallas Ritorp, för att träffa henne för en intervju till serien Framtidens Damkronor. Något förvånade blev vi dock av att hon är född i ett land där fotbollen har en betydlig högre status än ishockeyn. 

– Hela min familj är från Irland. Jag flyttade hit då jag var sex år gammal. Idag har jag dubbelt medborgarskap, men är svensk som hockeyspelare, berättar Aoife Leacy samtidigt som solen bryter igenom molnen över Solna.
– Kopplingen jag har till Irland idag är, förutom att jag är född där, att jag har släkt där. Annars är jag svensk eftersom hela min uppväxt varit här. Däremot är jag till Irland minst en gång per år och hälsar på släkten och vänner.

Vad är det häftigaste med Irland?
– Oj… Det finaste är landskapet. Mamma (Sinead McAllister) är från västkusten, Ennis, och pappa (Paul Leacy) från ostkusten, Enniscorthy, så vi är alltid nära havet då vi är där, men jag och min syrra föddes i Dublin.

Hur kommer det sig att ni flyttade till Sverige?
– Mamma och pappa fick jobberbjudanden i Sverige. Dessutom hade dom tidigare bott i Sverige under några år innan jag föddes. Dom trivdes i Sverige redan då och tyckte att det var en bra idé att flytta hit. 

Aoife Leacy.Aoife Leacy.Foto: Ronnie Rönnkvist

FICK SIN PAPPA ATT BLI HOCKEYINTRESSERAD

Både Aoife Leacy och hennes syster Eimear var dessutom lovande fotbollsspelare i Sollentuna under uppväxten. 

– Båda vi har kört fotboll ganska länge. Jag slutade hösten 2018, men jag hade spelat sedan jag var sju, åtta år. Min syster slutade spela förra året.
– Jag spelade hockey samtidigt. Om man tänker säsongsmässigt är hockeyn från hösten och fram till påsken. Fotbollen började i slutet av påsken och höll på fram till hösten.
– Det fungerade väldigt bra att kombinera när jag var liten, men då jag blev äldre och skulle börja satsa behövde jag välja lite oftare. Då valde jag alltid hockeyn framför fotbollen. 

Varför?
– Jag tycker hockeyn är mycket roligare. När jag började spela hockey visste jag direkt att det var den sporten jag ville hålla på med. Jag älskade allt, farten, det fysiska och det spelmässiga.
– Min syster spelar fortfarande hockey, men i SDE. Hon är 07:a och tycker också att hockeyn är jätterolig. 

Irland är inte känt som ett hockeyland så vare sig mamma eller pappa spelade hockey under sina uppväxter på dom brittiska öarna. 

– Hockey är inte så jättekänt där, säger Leacy med ett leende och fortsätter:
– Både pappa och mamma visste om vad hockey var eftersom dom hade bott i Kanada. Det var inte så att det var pappas favoritsport då. Han tittade mest på fotboll och basket.
– När jag började spela hockey väcktes även hans intresse mer samtidigt som han alltid tyckt om hockeyn och att det är en fascinerande sport. Nu har det blivit att han tycker om hockeyn lika mycket som jag. 

”HAR MESTADELS SPELAT MED TJEJER”

Aofie Leacy började sin hockeyresa i SDE Hockey, vilket är en förkortning av Stocksund, Danderyd och Enebyberg. 

– Redan första dagarna där tyckte jag att det var jättekul. Det var, som sagt var, hockey jag ville spela så jag var jättetaggad. Första gångerna gick jag ut på isen, hade väldigt kul och gjorde min grej.

Är du en person som gärna antar nya utmaningar?
– Ja, jag gillar att utmanas, skrattar Leacy som väldigt ung fick chansen att spela i klubbens andralag.
– Jag var 13, 14 år och ganska liten fysiskt. Det var också något jag hade i bakhuvudet, att jag kanske skulle få flyga lite då och då (skratt), men jag lät inte det stoppa mig. Jag bestämde mig för att chocka andra lite och inte låta dom underskatta mig på grund av min storlek.
– Det fungerade bra och jag växte ganska snabbt som spelare, alltså att flytta från ungdomshockeyn till seniorhockeyn. Mitt spel mognade ganska snabbt. 

Aoife Leacy.Aoife Leacy.Foto: Ronnie Rönnkvist

Spelade du någonting med killar under tiden i SDE?
– Mestadels har jag enbart spelat med tjejer eller damer. Jag körde med killar under en och en halv säsong. Då tränade jag med SDE:s kill-lag och körde även några matcher med dom.
– Det var runt den tiden som jag började träna med Division 1-laget. Jag blev sedan kallad till att träna med SDHL-laget också. Då kände jag att jag skulle fokusera på det istället. 

Trots att Aofie Leacy tränade med SDE:s A-lag fick hon aldrig chansen att debutera i SDHL med klubben. 

– Nej, där fick jag tyvärr inte chansen. Jag var väldigt taggad då jag fick träna med det laget ganska regelbundet. Jag väntade på någon kallelse att dom behövde någon extraspelare så jag kunde visa upp mig.
– Jag skulle inte säga att jag var besviken utan det gjorde mig egentligen bara ännu mer taggad att när jag väl får chansen skulle ta vara på den. 

SDE Hockey fortsätter säsong efter säsong att producera unga spelare. Några exempel är Klara Kenttälä och Astrid Lindeberg som ni tidigare träffat i serien Framtidens Damkronor. 

– Jag tror att det handlar om hela flickverksamheten i SDE. Man märker inte så jättestor skillnad på hur killarna och tjejerna prioriteras och behandlas.
– Det läggs mycket tid på tjejerna, vilket gör att det blir en bekväm miljö när man kommer dit oavsett i vilken ålder man är. 

SDHL-DEBUTERADE I AIK

Inför senaste säsongen lämnade Aoife Leacy SDE Hockey för spel hos konkurrenten AIK. 

– Jag började på hockeygymnasiet här och har tyckt det varit jättebra. Jag tyckte också att det skulle bli enklare för mig att få chansen att spela med SDHL-laget här i AIK. 

Fick du andra förutsättningar då du kom hit?
– Det är ganska likvärdigt, men jag känner att jag här har en bättre kontakt med Jared (Cipparone, A-lagstränare). Speciellt om man som jag går på hockeygymnasiet.
– Han är inte fast tränare där och inte med på varje träningspass, men ibland dyker han upp och är med oss tjejer. 

Aoife Leacy.Aoife Leacy.Foto: Ronnie Rönnkvist

Förra säsongen kom också chansen för 17-åringen från Irland att debutera i SDHL. 

– Jag kommer ihåg då jag fick sms:et från Jared där det stod att han ville att jag skulle följa med på roadtrippen till Göteborg och HV71. Jag sprang upp till pappa, började skrika lite och var jätteglad, skrattar AIK-forwarden och fortsätter:
– När vi åkte ner var jag bara taggad, men då jag började hänga upp grejerna i omklädningsrummet slog det mig att det var dags att debutera. Då blev jag lite nervös, men alla i laget tog hand om mig väldigt bra.
– Då jag klev ut på isen släppte nervositeten och jag visste att jag bara skulle göra min grej. Jag fick också mycket istid. När vi spelade mot HV71 trodde jag att jag skulle få mycket mindre istid än vad jag faktiskt fick. Där blev jag positivt överraskad. 

Hur ser du tillbaka på senaste säsongen?
– Jag tycker att jag har utvecklats väldigt mycket både på och utanför isen den här säsongen. ”HG” har gjort att jag fått extra mycket is, men också att tränarna där har varit väldigt bra och hjälpt mig mycket. Alla frågor jag haft har dom kunnat svarat på.
– Det jag utvecklat mest skulle jag säga är spelförståelsen. Mitt spel har mognat väldigt mycket och jag har börjat förstå det taktiska mycket bättre, förstå hela sammanhanget på isen. 

Hur går tankarna inför kommande säsong?
– Jag vill ta ett större kliv in i SDHL och visa framfötterna där, vilket är ett väldigt stort mål för mig. Sedan har det alltid varit en dröm för mig att dra på mig en Tre Kronor-tröja och med den på att ta hem ett guld. U18-VM. Jag hoppas verkligen få chansen att kunna vara med där. TV: Superstjärnan bekräftar – har varit smittad av Covid-19

FAKTA

Fem snabbfrågor med Aoife Leacy

  • Favoritlag i fotboll?
  • – Celtic måste det bli. Det var pappas favoritlag och jag växte upp med att han hade deras tröjor på sig.
  • Bästa med att träna och vara på Ritorp?
  • – Att allt finns här, skottramp, gym och flera ishallar. Dessutom är det sköna människor som är här.
  • Vem gör AIK:s första mål i SDHL den här säsongen?
  • – Jag tror det blir Lisa Johansson, men jag kan alltid hoppas att det blir jag.
  • Favoritplats på Irland?
  • – Hos farmor och farfar i Enniscorthy. Jag har alltid varit mycket där. Bland annat lärde jag mig cykla utan stödhjul hemma hos farmor och farfar. Vi har en ganska stor släkt på pappas sida så vi har haft många släktträffar där.
  • Hur ser din frukost ut en vanlig dag?
  • – Antingen äggröra eller gröt. Sedan tar jag yoghurt med müsli och banan.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL