Sök
Albin Grewe.
Långläsning

”Hade skadat min utveckling om jag stannat kvar”

Albin Grewe lämnar Djurgården. Istället väntar nu ett nytt äventyr på andra sidan i Atlanten för 19-åringen.

Efter fyra år i Djurgården lämnar Albin Grewe nu SHL-laget för att korsa Atlanten och spela OHL-hockey nästa säsong. 
För hockeysverige.se berättar han om Detroit Red Wings inblandning i flytten, offensiva ambitionen bakom övergången och sina känslor kring sin nya klubb Saginaw Spirit. 
– Jag vet inte egentligen inte så himla mycket om OHL. Det enda jag vet är att det är en väldigt bra juniorliga, säger 19-åringen.

Albin Grewe bröt fram i Djurgården för flera år sedan då han öste in poäng i juniorlagen. Säsongen 2016/17 vann han TV-pucken och utsågs till turnerings bästa spelare. Han fick även ta emot pris som den bästa spelaren när Djurgårdens U16-lag vann SM-guld och han var den U16-spelare som gjorde flest poäng i J18-ligan. 

Det var ingen pjåkig debutsäsong för Märstakillen. 

Därefter har forwardstalangen fått spela två VM med Småkronorna och vara med om att vinna Sveriges första VM-guld på J18-nivå. Det har också blivit 34 SHL-matcher och ett mål för honom. 

Efter den senaste säsongen väljer dock Grewe, som fick smeknamnet "T-Rex" av DIF-tränaren Robert Ohlsson, att lämna Djurgården. Han tingades av Saginaw Spirit i CHL:s importdraft och i måndags stod det klart att han har skrivit på för klubben och kommer spela juniorhockey i USA nästa säsong.
Hur har det här kommit sig, kan man ju då undra? 

– Det var Detroits önskan att jag skulle göra det här. De hörde av sig ganska snabbt till mig efter säsongen och sade:du ska inte vara kvar i Djurgården”. Det var de rätt tydliga med. Vi kollade runt liksom och Detroit var ganska bestämda om att det skulle bli OHL och Saginaw, svarar 19-åringen och fortsätter: 
– Vi diskuterade lite ifall det skulle bli det här, utlåning till Hockeyallsvenskan eller något annat lag men de tyckte direkt att OHL var det bästa. Eftersom att jag fick dåligt med speltid i Djurgården förra säsongen så sade de I OHL kommer du få spela mycket”. Jag har snackat med klubben där också och fått känslan av att jag ska få mycket speltid och även få spela powerplay. Man vill ju utvecklas i den här åldern också.

”DÅ HADE HELA GREJEN FÖRSTÖRTS”

Detroit Red Wings plockade upp Albin Grewe i förra årets draft. Han menar att de var väldigt drivande i frågan.

Köpte du bara allt som de sade rakt av eller fanns det en diskussion?
– Det var ju inte så att jag bara accepterade och sade ”ja, det blir jättebra” direkt till allt som Detroit sade. Jag var tvungen att fundera på vad som skulle bli bäst för mig. Det är ju ändå jag som ska spela och jag som ska vara där och trivas. Det tog självklart en stund att fundera på det.
– Samtidigt så kändes det som att det var dags att göra något annat. När det där alternativet dök upp då var det inget snack. Detroit verkar ha en bra plan för mig också så det känns bra.

CHL-draften gick av stapeln den 30 juni och det var bestämt redan långt innan att Saginaw skulle välja honom och att han skulle åka över. Men det fanns dock en osäkerhet kring det hela då han hade kunnat plockats upp av ett annat lag. 

– Jag snackade med Saginaw i början på april, det var också däromkring jag bestämde mig för att åka över. Efter snacket med klubben kände jag att jag kör på det här och då visste jag också att jag skulle bli draftad av dem. Då fick jag ju vara ganska tyst om det hela för det kan ju gå hur som helst i en draft. Ett annat lag hade ju kunnat välja mig och då hade hela grejen med Detroit och Saginaw förstörts. Jag fick vara tyst om det så att det skulle gå så bra som det gick.


Det är ju inte vanligt att någon som jag, en 19-årig svensk, åker över dit så de flesta klubbarna trodde väl inte att jag skulle göra det heller


Draften vid NHL och CHL är två helt olika saker. Vid NHL-draften åker spelarna över till Nordamerika och deltar i Combine där de får visa upp sig för att sedan själva gå och ha intervjuer med klubbarna. När det kommer till de kanadensiska juniorligorna är det dock klubbarna som tar kontakt med spelarna. 

Grewe och hans agent försökte därför avleda andra OHL-klubbar som visade intresse för honom. 

– Jag tror att det var några andra klubbar som hörde av sig till min agent men då sade han till dem att jag inte kommer att spela där borta. Det är ju inte vanligt att någon som jag, en 19-årig svensk, åker över dit så de flesta klubbarna trodde väl inte att jag skulle göra det heller.
– De svenskar som åker över dit borde kanske göra det lite tidigare. Nu kommer jag ju bara vara där en säsong så det var väl lite oväntat för många. Men det är kul att få den här chansen i Saginaw.

Det var en stor lättnad när allt gick som det skulle. Märstasonen fick ett kontrakt hemskickat till sig som han skrev på direkt och sedan blev affären offentlig i måndags. Officiellt så kommer han att lånas ut till Saginaw från Djurgården då hans kontrakt med SHL-klubben även täckte nästa säsong. 

”HAMNADE I ETT FACK I DJURGÅRDEN”

Trots att OHL räknas som en kanadensisk juniorliga så ligger Saginaw faktiskt i USA och Michigan, samma delstat som Detroit. Faktum är att det bara tar en och en halv timme med bil att köra mellan städerna, något som spelade in i att det blev just Saginaw för Red Wings-draftade Grewe.  

– Det var en väldigt stor faktor i att jag valde det här också, att det ligger så nära. Detroit har sagt att de kommer att komma upp dit och träna med mig och kolla i princip varenda match jag spelar där. Jag kommer att ha nära till dem och det känns som att de kommer backa upp mig bra.

Det är ju få förunnat att få en sådan nära relation med sin NHL-klubb.
– Verkligen! Det är väldigt roligt att de verkligen stöttar mig, vill mitt bästa och att jag ska lyckas. Det känns riktigt bra, något som gör att man får bättre självförtroende.


När jag spelade så var det ju i fjärdefemman eller som extraforward. Det krävs väldigt mycket för att ta sig ur det facket, men samtidigt är det väldigt svårt att göra det när man bara har ett snitt på sex minuters istid per match


Flytten till USA innebär dock slutet på hans tid i Djurgården. När han summerar sin tid i klubben så var det fyra väldigt händelserika och nyttiga år för honom själv. 

– Det har varit väldigt roligt. Det började ju väldigt bra. Första året vann vi SM-guld med U16 och året därpå vann vi J18 SM-guld. Det har bara gått uppåt, jag fick göra A-lagsdebut väldigt tidigt. Allting rullade på väldigt bra.

Den enda plumpen i DIF var den senaste säsongen. Han hade hoppats få spela mycket mer SHL-hockey än vad han fick göra. Förväntningen var att han skulle kunna vara en SHL-spelare men istället gjorde han bara 19 framträdanden i A-laget och 23 i J20. När han väl fick vara med de stora killarna var det på väldigt små minuter. 

– Jag hamnade som i ett fack där i Djurgården. När jag spelade så var det ju i fjärdefemman eller som extraforward. Det är ett fack som är svårt att ta sig ur. Det krävs väldigt mycket för att ta sig ur det där, men samtidigt är det väldigt svårt att göra det när man bara har ett snitt på sex minuters istid per match.
– Det är därför jag väljer att nu åka över till OHL. Att få spela i en topplina, snitta 16-17 minuter per match och bidra i en offensiv roll.

Var du orolig för att det skulle skada din utveckling om du stannade kvar i Djurgården? 
– Ja, jag tror verkligen att det hade gjort. Det hade inte varit bra för mig i längden eftersom jag hamnade i det där facket och fick spela sex minuter per match i fjärdelinan. OHL blir en snabbare väg till att nå mina slutmål.

Du har ju ändå spelat SHL-hockey de senaste två säsongerna och nu går du tillbaka till att bara spela juniorhockey, är inte det ett steg tillbaka?
– Det är säkert flera personer som tycker så, och det kan väl vara lätt för andra att säga så. Men jag ser det verkligen inte som ett steg tillbaka. För mig handlar det om att komma tillbaka och spela offensivt. Hitta tillbaka till det och få spela powerplay. Det här är ett steg framåt i min utveckling. Det handlar också bara om en säsong, sedan får man se vad som händer.

Vad vet du om OHL som liga sedan tidigare och skillnaderna jämfört med Sverige?
– Jag vet inte så himla mycket. Det enda jag vet är att det är en väldigt bra juniorliga. Jag har ju bara spelat juniorhockey i Sverige och vad jag förstått det som så är OHL är en mycket bättre liga än vad J20 SuperElit är. Det ska bli kul att mäta sig och se vart man står jämfört med de nordamerikanska juniorerna där.
– Det är först och främst liten rink, mindre yta att spela på. Det blir mycket mer att bara ta puckarna direkt på mål, inte lika mycket lir som det kan vara i Sverige.
– Det blir en omställning att spela på liten rink. Tanken är att få ett bra år och vänja mig vid liten rink. Jag tror att det passar mig väldigt bra också. Det är mer rakt fram och det är så jag spelar också; att köra mycket puckar på mål och ha hög forecheck så det känns bra.

SIKTAR PÅ JVM 

När Grewe nu ska ställa om och bli en offensiv spelare igen finns det flera grejer som han avser att jobba på innan han åker över till USA. 

– I det stora så är det väl egentligen allt man vill utveckla. Men framför allt ska jag träna väldigt mycket på min skridskoåkning, jag vill få upp mina första skär så att jag kan bli explosivare. Jag tror att det kommer vara till stor nytta då jag gillar att ta pucken direkt på mål. Jag gillar att göra ganska låga inbrytningar på mål. Jag ska även träna mycket skott, så att jag ska kunna sätta dit mina lägen. Skott och skridskoåkning är alltså mina främsta fokus nu.

Under sin korta karriär som professionell ishockeyspelare har Albin Grewe redan hunnit med spel i U16, U17, U18 och U19-landslaget. Det finns dock ett juniorlandslag han inte har spelat i än och det är det största. 

En klar målbild han har är att spela så bra som möjligt i OHL så att han kommer att plockas ut i JVM-truppen till vintern. 

– Det är en stor orsak till att jag väljer att åka till Sagniaw. Det är klart att man vill spela JVM och representera mitt land på ett stort mästerskap. Jag kommer få större chans att visa upp mig här i OHL än vad jag hade kunnat i Sverige.
– Coacherna, med Montén i spetsen, är professionella. De håller koll på alla spelare och om jag gör det väldigt bra i OHL tror jag att de kommer att se det.


Det är klart att man vill spela JVM och representera mitt land på ett stort mästerskap. Jag kommer få större chans att visa upp mig här i OHL än vad jag hade kunnat i Sverige


Precis som för alla andra ligor är det just nu osäkert när nästa säsong ska dra igång för Saginaw och OHL. Grewe är därför osäker på när han ska åka över till USA med tanke på hur det ser ut med Coronapandemin i landet. 

– Jag har inte hört så jättemycket om det, men jag tror att slutet på augusti är tanken men det är svårt att veta med tanke på Corona. Det är ju värre därborta nu så det skulle ju kunna dröja längre också.

Avslutningsvis kommer vi till den viktigaste frågan. 

Kommer ”T-Rex” följa med till Saginaw?
– Jag kommer alltid vara T-Rex, säger Grewe med ett skratt innan han fortsätter:
– Men jag vill inte bara vara det. Det är det jag har fått vara i Djurgården. Jag har inte fått någon speltid offensivt. Det har varit att starta i egen zon, chippa ut, tackla och byta. Nu i OHL kommer jag få spela offensivt, kombinera min offensiv med min aggressivitet på isen. Det är så jag vill spela. 

En T-Rex är ju dock också ett rovdjur, känt för sina farliga attacker. TV: Experten bedömer Vancouvers chans i slutspelet

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten