Jakob Stenqvist
Finska ligan

Gjorde succé i Finland - men nobbades av NHL-laget

"Jag hade inte varit svintaggad på att åka över och spela i AHL heller. Visst, det hade väl varit kul att testa på, men jag tror inte det hade passat mig"

ANNONS

Han har gjort succé i både HockeyAllsvenskan och i den finska högstaligan. Men trots en succéartad rookiesäsong i Liiga valde Dallas inte att skriva kontrakt med Jakob Stenqvist. Men backtalangen hänger inte läpp för det.

– Kommer jag till NHL så gör jag det - kommer jag inte dit går det också bra. Då får man göra det bästa av karriären någon annanstans, säger han till hockeysverige.se.

Jakob Stenqvist lämnade inför säsongen 17/18 Modo för spel i Frölunda. Men speciellt mycket spel blev det inte där, utan backlöftet lånades i stället ut till Björklöven där han gjorde succé. Även säsongen därpå lånades Stenqvist ut till det allsvenska laget och imponerade på nytt stort.

Så pass stort att han sajnades av finska Ässät, mångårig samarbetsklubb till Dallas Stars. Samma Dallas Stars som draftade Jakob Stenqvist i sjätterundan av 2016 års NHL-draft. Även i Finland gjorde Morasonen succé. Det blev åtta mål (bara två backar gjorde fler) och 32 poäng (bara fyra backar gjorde fler). 

Till exempel gjorde Stenqvist lika många mål som Leksands hyllade backvärvning Matt Caito, som utsågs till ligans bästa back.

– Det gick bra, tycker jag. Det var jäkligt kul att få testa på något nytt och komma till en ny stad, ett nytt land och en ny liga. Visst, det tog väl ett tag att komma in i det eftersom det är väldigt olika hur allting fungerar i Finland, men det blev bättre och bättre. Framför allt spelade jag väldigt bra efter jul, känner jag själv, summerar Jakob Stenqvist för hockeysverige.se.

NYCKLARNA TILL SUCCÉN

Bara en svensk back gjorde fler poäng: Henrik Larsson som slutade tvåa i poängligan. Men den 22-årige Stenqvist var inte speciellt förvånad över att säsongen blev så bra som den blev.

– Jag vet att jag har mycket offensivt i mig och att jag kan göra mycket poäng. Men samtidigt hade jag inga förväntningar på hur mycket poäng det skulle bli, och sådana saker. Men jag är nöjd i alla fall - och känner att jag har mer i mig också.

– Jag fick en bra roll från start och fick spela i powerplay från första början. Tyvärr funkade faktiskt inte vårt powerplay från start men jag kände hela tiden att jag hade tränarnas förtroende där.  Jag kände hela tiden att det var därför de hade plockat in mig och att vi hade samma tänk med vilken roll jag skulle ha.

Hur var omställningen mellan HockeyAllsvenskan och Liiga?

– Det är lite svårt att förklara vad som skiljer. Men jag såg någon annan som gjorde en intervju med er, och som sade att det är mer "tränarnas ord som gäller" där borta. I Sverige är det mer dialog och att tränarna kan fråga "Hur känner ni kring det här?", medan där är det mer "Så här gör vi". Och vår tränare kunde inte så mycket engelska heller.

– Sen spelade vi mycket matcher också. Det var speciellt mycket matcher fredag och lördag och det är vi inte så vana vid i Sverige. Det tog faktiskt ett tag att vänja sig vid det.

Man får ut mer av att vara skicklig i Finland än vad man får i Sverige

Var det svårt att vänja sig vid skillnaderna?

– Det var tufft i början som sagt. Men det var bara att försöka anpassa sig så snabbt som möjligt och göra det bästa man kunde. Jag kom in i det efter ett tag, tycker jag.

"ROLIGARE ATT SPELA I FINLAND"

Rent hockeymässigt pekar Jakob Stenqvist på en tydlig detalj som allt fler "utlandssvenskar" lyfter fram som en fördel med hockeyn runt om i Europa, jämfört med den i Sverige: Bristen på "skill" i svensk hockey.

– Jag hade hört en del om hockeyn redan innan jag åkte till Finland. Jag hade spelat med en del finska spelare i "Löven" och det sa att det var ganska uppstyrt och mycket "trap", snarare än att det är full fart som det är hela tiden i Sverige. Men det var kul och det passade mig. Man får ut mer av att vara skicklig i Finland än vad man får i Sverige.

Är det för mycket "tuta och kör" i Sverige, tycker du?

– Ja, lite. Jag som är en kreativ spelare tycker såklart att man ska lira mer. Det är roligare för publiken också, att få se fler mål och lite sköna dragningar i stället för att man bara ska chippa ned pucken.

Har din syn på svensk hockey förändrats något, nu när du varit utomlands och spelat?

– Nja, jag har nog samma bild egentligen. Svensk hockey är jävligt bra och har riktigt många bra spelare och lag. Alla är så jämna, känns det som. Och HockeyAllsvenskan är en riktigt bra liga som jag tror många underskattar. Det handlar mer om att jag tycker det är roligare att spela i Finland. Man får ut mer av att vara kreativ. 

Jakob Stenqvist fick göra ett par SHL-matcher med Frölunda.Jakob Stenqvist fick göra ett par SHL-matcher med Frölunda.

Jakob Stenqvist är en av många spelare som de senaste åren gått från HockeyAllsvenskan till den finska högstaligan. Att gå från allsvenskan till SHL är inte lika givet som det tidigare har varit.

– Jag tror jag skulle rekommendera andra att ta det här steget. Det funkade i alla fall bra för mig, men det är väl olika för olika spelare. Det är trots allt en väldigt bra liga och en högstaliga. Det är bra fans, ligan syns mycket och framför allt betyder ishockey verkligen allt där borta.

– Jag var i Finland för ett år sedan, när de vann VM-guld, och det var helt kaos. Det är verkligen det största som kan hända för dem. Vi vann ju VM både 2017 och 2018 och det var ju kul, men inte alls samma sak som det var för Finland när de vann.

NOBBADES AV DALLAS

Jakob Stenqvist har kontrakt med Ässät även nästa säsong, men på en annan front är han nu free agent. Vid det senaste månadsskiftet förlorade nämligen Dallas rättigheterna till backen, som de draftade i sjätterundan 2016. De hade förstatjing på backen i fyra år, men valde att inte sajna honom - trots succén.

Känner du någon besvikelse över att du inte fick ett NHL-kontrakt?

– Både och. Det är klart att det hade varit kul att sajna, men vi hade en bra dialog och jag kan förstå varför det inte blev något. Dessutom hade jag inte varit svintaggad på att åka över och spela i AHL heller. Visst, det hade väl varit kul att testa på, men jag tror inte det hade passat mig. Så det känns ändå lugnt att det inte blev något.

Kommer jag till NHL så gör jag det - kommer jag inte dit går det också bra

Var det nära att det blev något med Dallas, eller var det aldrig något alternativ?

– Det var ganska tyst. De hade lite strul med ägarna på grund av coronasituationen också, och sen sa de bara att det inte blev något. Jag kunde inte göra så mycket än det jag gjorde förra säsongen. Då gjorde jag vad jag kunde för att visa att jag skulle få ett kontrakt.


"INTE HELA VÄRLDEN OM JAG INTE NÅR NHL"

22-åringen säger att han inte nödvändigtvis siktar mot NHL till vilket pris som helst.

– Det är klart att det hade varit kul att spela där, eftersom det är ett mål jag har haft sedan jag var liten. Men jag är lite...hur ska jag säga? Jag känner lite: "Kommer jag till NHL så gör jag det - kommer jag inte dit går det också bra".  Då får man göra det bästa av karriären någon annanstans. Det är inte hela världen om jag inte når NHL.

Med ett år kvar på kontraktet i Ässät siktar backen på att göra en ny bra säsong - och sen lämnar han det öppet vart karriären ska ta honom.

– Jag har inte tänkt så mycket på vart jag vill då. Jag är öppen för allt. Finska ligan är jäkligt rolig och Ässät är en bra klubb med bra fans. Men det är klart att det hade varit kul att spela i ett topplag i Finland också, samtidigt som Sverige alltid kommer vara Sverige också. Det hade varit mäktigt att få spela i SHL på riktigt.

– Sen finns ju Ryssland också och ja...det är väl det absolut bästa. Men dit är det jäkligt svårt att ta sig, skrattar Jakob Stenqvist.

Fotnot: Alla bilder kommer från Bildbyrån.


Den här artikeln handlar om: