NHL-draften

TV: Drama med skrällvinnare i NHL:s draftlotteri

ANNONS
NHL:s draftlotteri blev en dramatisk historia med fler förlorare än vinnare. Det blir nämligen inte ett av de sju sämsta lagen i grundserien som väljer först i årets NHL-draft – det blir ett av lagen som åker ut ur play in-spelet.

Ottawa Senators hade med sina två val 25 procents chans att vinna medan Detroit Red Wings möjlighet låg på 18,5 procent. Men i slutändan lyckades inget av lagen ha speciellt mycket tur i nattens draftlotteri.

Senators kommer att välja som trea med valet de fick från San Jose Sharks i Erik Karlsson-trejden samt femma med sitt eget förstaval. Och Detroit Red Wings får välja först som fjärde lag, trots att de var grundseriens överlägset sämsta lag.

Den stora vinnaren i natt är i stället ett än så länge okänt lag. För det laget som får välja först i NHL-draften 2020 blir nämligen ett av lagen som åker ur NHL:s play in-spel . Ett lag som bara hade 2,5 procents chans att vinna lotteriet.

VINNAREN TILLKÄNNAGES UNDER SENSOMMAREN

På grund av att coronaepidemin ställde in de sista tio omgångarna av grundserien och att NHL valt ett play in-system för att ge fler lag chansen att slåss om Stanley Cup valde ligan att ge fler lag möjligheten att vinna lotteriet. Nu får ett av de åtta lag som åker ut där chansen att drafta Alexis Lafrenière, årets konsensus-etta i NHL-draften.

Vilket lag som får chansen att plocka hem den franskkanadensiska stjärnforwarden avgörs först i fas två av draftlotteriet. Det kommer att hållas när play in-spelet är avklarat någon gång under sensommaren.

Los Angeles Kings får anses vara en vinnare i sammanhanget då de hoppade upp från fjärde till andra plats i lotteriet. Kings som redan har en imponerande samling talanger i pipelinen kommer troligtvis att välja en spelare som kanadensiske centern Quinton Byfield eller tyske forwarden Tim Stützle, de två spelare som rankats högst bakom Lafrenière.

Så här ser de åtta första valen ut i draften 2020:

1) Okänt lag

2) Los Angeles Kings

3) Ottawa Senators (från San Jose)

4) Detroit Red Wings

5) Ottawa Senators

6) Anaheim Ducks

7) New Jersey Devils

8) Buffalo Sabres

Lagen som deltar i play-in:

EASTERN CONFERENCE  

5) Pittsburgh Penguins (valet tillhör Minnesota) *

6) Carolina Hurricanes **
7) New York Islanders (valet tillhör Ottawa) ***
8) Toronto Maple Leafs (valet tillhör Carolina) ****
9) Columbus Blue Jackets
10) Florida Panthers
11) New York Rangers
12) Montréal Canadiens

* Pittsburgh trejdade sitt förstaval till Minnesota i Jason Zucker-affären. Om de missar slutspel (åker ut ur play in) kommer Wild att få deras förstaval 2021 i stället.

** det senare av Carolinas två val kommer att tillfalla New York Rangers som en del av Brady Skjei-trejden.

*** om New York Islanders vinner draftlotteriet får Ottawa i stället deras förstaval 2021 (som en del av Jean-Gabriel Pageau-trejden)

**** Toronto trejdade sitt förstaval till Carolina i Patrick Marleau-trejden, men valet skjuts fram till 2021 om Leafs får drafta bland de tio främsta.

WESTERN CONFERENCE

5) Edmonton Oilers
6) Nashville Predators
7) Vancouver Canucks * (valet tillhör New Jersey)
8) Calgary Flames
9) Winnipeg Jets
10) Minnesota Wild
11) Arizona Coyotes ** (valet tillhör New Jersey)
12) Chicago Blackhawks

* Vancouvers förstaval trejdades till Tampa Bay Lightning i J.T. Miller-trejden. Valet trejdades sedan vidare av Tampa till New Jersey Devils i Blake Coleman-trejden

** Arizonas förstaval tillhör New Jersey Devils till en följd av Taylor Hall-trejden, men om Coyotes vinner draftlotteriet får Devils deras förstaval 2021 i stället.


TV: Se det bästa från Auston Matthews säsong

Den här artikeln handlar om: