TALANG 2020
Simon Nyhlén Persson hoppas kunna gå i storasyster Maja fotspår.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Backstjärnans bror siktar uppåt: "Har något att leva upp till"

Hans storasyster är en Sveriges bästa damspelare. Själv försöker Simon Nyhlén Persson etablera sig i Mora IK:s juniorverksamhet. I Talang 2020 möter ni backlöftet från Skogsbo.
– Både hennes och min styrka är spelet med puck, spelförståelsen. Där är jag nog ganska lik Maja, säger han till hockeysverige.se om likheterna med Maja Nylén Persson.
 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

De tycks aldrig ta slut. Lilla Skogsbo utanför Avesta fortsätter att spotta ur sig talangfulla spelare. Hockeysverige.se har genom åren träffat många av dessa; Alexander LundqvistNils ÅmanHanna SköldMalte ErikssonStefan LunnerMaja Nylén Persson och inte minst Nicklas Lidström.

Nästa i raden av spelare som Skogsbo och även Avesta plockat fram är Simon Nyhlén Persson. Och visst, som efternamnet indikerar är 17-åringen, numera i Mora IK, yngre bror till tvåfaldiga vinnaren av Elite Prospects Award, Maja Nylén Persson.

En som blivit imponerad av ynglingens framfart är Mora IK:s J18-coach, tidigare SHL-spelaren Johan Rosén.

”Han är spelskicklig och har alla möjligheter att bli en bra spelare. Under året har han knackat på dörren till J20 men har fått stå på tillväxt i J18. Han har utvecklats fysiskt under våren och kommer bli en viktig kugge på juniorsidan här i Mora framöver. Noggrann och vill bli bättre, ska bli spännande att följa honom framöver.”

SLÄKT MED "LIDAS"

När hockeysverige möter Simon Nyhlén Persson i ett stekande varmt Mora går det inte att låta bli att ställa frågan om vad som gör lilla Skogsbo så speciellt.

– Först och främst är Lidström en väldigt stor profil i Skogsbo. Dessutom spelas Nicklas Lidström Cup där. Den är en av Sveriges största och äldsta ungdomscuper som många spelare varit med i, berättar Mora-backen och fortsätter:
– Vi har dessutom ett samarbete med ett lag i Tjeckien, HC Draci Bilina. Efter att man varit med i Lidström Cup åker laget till Tjeckien. Det är en ganska stor upplevelse att få åka dit och spela hockey.

Nu är det några år sedan Nyhlén Persson var i Bilina, men han ser tillbaka på resan dit med glädje.

– Det var riktigt coolt att få komma till en annan miljö. Hockeyrinkarna och allt runt omkring där är inte riktigt som i Sverige.

Det är inte bara så att Nicklas Lidström kommer från Skogsbo, han är dessutom släkt med familjen Nyhlén Persson.
 

– Jag har träffat honom några gånger. Han är en väldigt ödmjuk person. Vi är inte så jättenära släkt. Mamma (Malin) är syssling men Nicklas. 

Har han varit en förebild för dig?
– Jag var forward fram till det att jag var U12 så jag hade inte honom som förebild på det sättet då, men han har alltid funnits där att se upp till eftersom jag är släkt med honom och så vidare. På så vis har han ändå varit lite förebild.

Vad var det som fick dig att börja med hockeyn?
– Pappa (Patrik) är väldigt intresserad av hockey och självklart Maja. Pappa spelade inte så länge, men hockeyn har alltid funnits där så det blev naturligt för mig också att börja.
– Det var också väldigt mycket landhockey hemma både på vintrarna och somrarna. Sedan har vi en tradition att på julaftons förmiddag brukar vi alltid spela hockey. I Högbo där vi bor, det var där även Nicklas (Lidström) växte upp, finns det en rink som min farfar alltid spolade upp. Varje julafton samlade vi ihop ett gäng och körde där. Fanns det ingen is körde vi landhockey i ställe. 

Simon Nyhlén Persson.Foto: Ronnie Rönnkvist

OM SYSTERNS FRAMGÅNG: "COOLT"

Farfar Roland Persson var en som brann för hockeyn i Skogsbo. Framför allt då såklart för Simon och Maja, men nyligen somnade han in.

– För ungefär ett halvår sedan gick farfar bort i cancer, vilket var väldigt tufft. Han höll också på med mycket hockey och hade bland annat spelat med Västerås och Avesta i division 1. När det var is på rinken hemma var han där nästan varje dag.
– Farfar har inte varit så pigg och inte kunnat spela, men han har alltid varit där nere och hängt, säger Nyhlén Persson samtidigt som saknaden av farfar Roland hörs i rösten. 

Har Maja varit en form av förebild för dig?
– När jag var yngre tänkte jag inte så mycket på det. Nu då hon blivit stor som hockeyspelare tycker jag det är coolt. Jag har något att leva upp till, skrattar Mora-backen.

Hur tänker du kring hennes karriär?
– Det ser väldigt bra ut. Förra säsongen var hon fortfarande bara junior, men jag tycker att hon var en av de bästa backarna i Brynäs i alla fall…

Du kan nog ta i och säga Sverige.
– (Skratt) Ja, i Sverige. Hon har en ljus framtid. Vi har mycket kontakt på telefon även då hon bor i Gävle. Sedan ses vi då båda är hemma i Skogsbo. 

Maja Nylén Persson vann sin andra Elite Prospects Award den gångna säsongenMaja Nylén Persson vann sin andra Elite Prospects Award den gångna säsongenFoto: Privat

FLYTTADES TILL AVESTA

Raden av bra hockeyspelare från Skogsbo kan göras lång och flera av dessa har växt upp tillsammans. 

– Alex (Lundqvist) och Nils (Åman) har varit min systers kompisar. Då har det blivit att även jag varit mycket med dem, spelat landhockey och så vidare. Dessutom har vår familj hängt mycket med Lundqvist familj.

När Nyhlén Persson var 14 år bytte han klubb till Avesta, eller rättare sagt så gick Skogsbos lag upp i sin systerförening eftersom man inte längre har något A-lag. 

– Det var lite speciellt. Jag hade spelat några matcher innan med Avestas 02:or. Då tyckte jag att det var coolt att komma upp till den stora klubben. 
– Vi hade det väldigt bra i Skogsbo också med egna omklädningsrum och allt sådant. Det var ganska lyxigt.
– Jag trivdes även riktigt bra i Avesta, men just när jag bytte från Skogsbo till Avesta stod jag ganska still i min utveckling. Säsongen innan TV-pucken skolades jag om till back och därifrån har det gått bra. 

Kan du se likheter mellan dig och din syster i spelet?
– Jo, det kan jag nog göra. Både hennes och min styrka är spelet med puck, spelförståelse och så vidare. Där är jag nog ganska lik Maja. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

VILL ETABLERA SIG I MORA

Inför senaste säsongen valde Simon Nyhlén Persson tillsammans med en av sina kompisar, Isac Hammar, att lämna Avesta för att spela för Mora. 

– Jag hade väldigt många kompisar här. Dessutom skulle Isac flytta upp hit. Direkt då jag var här på en try-out kände jag att alla var som en familj. Jag kände mig välkommen och inbjuden av de äldre spelarna.
– Det kan vara så att när man kommer till en ny klubb att dom äldre kanske inte pratar så mycket med de yngre, men här pratade alla med oss och var schyssta. Det kändes väldigt bra. 

Var Leksand aktuellt i och med att din syster spelade där då du sökte gymnasium?
– Familjen är egentligen leksingar, men nu är det bara Mora som gäller för mig. Leksand var lite aktuellt och jag sökte dit, men det blev inte så och det är inget jag ångrar idag.

Många pratar om din fina utveckling senaste säsongen, vad ligger bakom den?
– Mycket träning. Från förra sommaren har jag gått upp sju, åtta kilo. Det har varit mycket barmarksträningen som hjälpt mig. Innan det levde jag mycket på min hockey ute på isen så jag tror mycket handlade om att jag utvecklades fysiskt.
– Jag trodde att det skulle bli tufft till en början att hänga med, men det gick bra från start vilket jag blev ganska överraskad av i början. 

Hur fungerar det att bo och leva i Mora?
– Jag tycker att det fungerar bra. Nu bor jag med Isac och vi har varandra. Under säsongen fanns det matlådor att köpa i restaurangen och så vidare så det var inte så svårt att ställa om.
– Jag trivs också väldigt bra med att bo här i Mora. Det är en lite stad och väldigt mysigt på sommaren. Precis där jag bor finns det en strand så jag tycker det är väldigt mysigt.

Hur ser målbilden ut för nästa säsong?
– Först vill jag försöka ta en bra roll i J18-laget, men också att få testa på att spela några matcher i J20, avslutar Simon Nyhlén Persson.TV: Kliv in i hockeynördens hockeygarage!

FAKTA

Fem snabbfrågor med Simon Nyhlén Persson

  • Vem i Moras J18-lag har bäst musiksmak?
  • – Isac (Hammar). Vi har ganska lika musiksmak och lyssnar egentligen på allt möjligt.
  • Vem fick du ditt senaste SMS ifrån?
  • – Mamma. Hon undrade när intervjun skulle vara.
  • Vilket instrument skulle du helst kunna spela?
  • – Gitarr. Jag har gått några lektioner tidigare, men sedan slutade jag. Det skulle vara ganska coolt att kunna.
  • Vem är världens bästa back just nu?
  • – Victor Hedman. Han är så lugn i spelet. Allt han gör ser så enkelt ut och läser alla situationer så bra.
  • Vad vet du om din syster Maja Nylén Persson som vi andra inte vet ännu?
  • – Just nu försöker hon käka mycket vegetariskt.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten