TALANG 2020
Simon Nyhlén Persson hoppas kunna gå i storasyster Maja fotspår.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Backstjärnans bror siktar uppåt: "Har något att leva upp till"

ANNONS
Hans storasyster är en Sveriges bästa damspelare. Själv försöker Simon Nyhlén Persson etablera sig i Mora IK:s juniorverksamhet. I Talang 2020 möter ni backlöftet från Skogsbo.
– Både hennes och min styrka är spelet med puck, spelförståelsen. Där är jag nog ganska lik Maja, säger han till hockeysverige.se om likheterna med Maja Nylén Persson.
 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

De tycks aldrig ta slut. Lilla Skogsbo utanför Avesta fortsätter att spotta ur sig talangfulla spelare. Hockeysverige.se har genom åren träffat många av dessa; Alexander LundqvistNils ÅmanHanna SköldMalte ErikssonStefan LunnerMaja Nylén Persson och inte minst Nicklas Lidström.

Nästa i raden av spelare som Skogsbo och även Avesta plockat fram är Simon Nyhlén Persson. Och visst, som efternamnet indikerar är 17-åringen, numera i Mora IK, yngre bror till tvåfaldiga vinnaren av Elite Prospects Award, Maja Nylén Persson.

En som blivit imponerad av ynglingens framfart är Mora IK:s J18-coach, tidigare SHL-spelaren Johan Rosén.

”Han är spelskicklig och har alla möjligheter att bli en bra spelare. Under året har han knackat på dörren till J20 men har fått stå på tillväxt i J18. Han har utvecklats fysiskt under våren och kommer bli en viktig kugge på juniorsidan här i Mora framöver. Noggrann och vill bli bättre, ska bli spännande att följa honom framöver.”

SLÄKT MED "LIDAS"

När hockeysverige möter Simon Nyhlén Persson i ett stekande varmt Mora går det inte att låta bli att ställa frågan om vad som gör lilla Skogsbo så speciellt.

– Först och främst är Lidström en väldigt stor profil i Skogsbo. Dessutom spelas Nicklas Lidström Cup där. Den är en av Sveriges största och äldsta ungdomscuper som många spelare varit med i, berättar Mora-backen och fortsätter:
– Vi har dessutom ett samarbete med ett lag i Tjeckien, HC Draci Bilina. Efter att man varit med i Lidström Cup åker laget till Tjeckien. Det är en ganska stor upplevelse att få åka dit och spela hockey.

Nu är det några år sedan Nyhlén Persson var i Bilina, men han ser tillbaka på resan dit med glädje.

– Det var riktigt coolt att få komma till en annan miljö. Hockeyrinkarna och allt runt omkring där är inte riktigt som i Sverige.

Det är inte bara så att Nicklas Lidström kommer från Skogsbo, han är dessutom släkt med familjen Nyhlén Persson.
 

– Jag har träffat honom några gånger. Han är en väldigt ödmjuk person. Vi är inte så jättenära släkt. Mamma (Malin) är syssling men Nicklas. 

Har han varit en förebild för dig?
– Jag var forward fram till det att jag var U12 så jag hade inte honom som förebild på det sättet då, men han har alltid funnits där att se upp till eftersom jag är släkt med honom och så vidare. På så vis har han ändå varit lite förebild.

Vad var det som fick dig att börja med hockeyn?
– Pappa (Patrik) är väldigt intresserad av hockey och självklart Maja. Pappa spelade inte så länge, men hockeyn har alltid funnits där så det blev naturligt för mig också att börja.
– Det var också väldigt mycket landhockey hemma både på vintrarna och somrarna. Sedan har vi en tradition att på julaftons förmiddag brukar vi alltid spela hockey. I Högbo där vi bor, det var där även Nicklas (Lidström) växte upp, finns det en rink som min farfar alltid spolade upp. Varje julafton samlade vi ihop ett gäng och körde där. Fanns det ingen is körde vi landhockey i ställe. 

Simon Nyhlén Persson.Foto: Ronnie Rönnkvist

OM SYSTERNS FRAMGÅNG: "COOLT"

Farfar Roland Persson var en som brann för hockeyn i Skogsbo. Framför allt då såklart för Simon och Maja, men nyligen somnade han in.

– För ungefär ett halvår sedan gick farfar bort i cancer, vilket var väldigt tufft. Han höll också på med mycket hockey och hade bland annat spelat med Västerås och Avesta i division 1. När det var is på rinken hemma var han där nästan varje dag.
– Farfar har inte varit så pigg och inte kunnat spela, men han har alltid varit där nere och hängt, säger Nyhlén Persson samtidigt som saknaden av farfar Roland hörs i rösten. 

Har Maja varit en form av förebild för dig?
– När jag var yngre tänkte jag inte så mycket på det. Nu då hon blivit stor som hockeyspelare tycker jag det är coolt. Jag har något att leva upp till, skrattar Mora-backen.

Hur tänker du kring hennes karriär?
– Det ser väldigt bra ut. Förra säsongen var hon fortfarande bara junior, men jag tycker att hon var en av de bästa backarna i Brynäs i alla fall…

Du kan nog ta i och säga Sverige.
– (Skratt) Ja, i Sverige. Hon har en ljus framtid. Vi har mycket kontakt på telefon även då hon bor i Gävle. Sedan ses vi då båda är hemma i Skogsbo. 

Maja Nylén Persson vann sin andra Elite Prospects Award den gångna säsongenMaja Nylén Persson vann sin andra Elite Prospects Award den gångna säsongenFoto: Privat

FLYTTADES TILL AVESTA

Raden av bra hockeyspelare från Skogsbo kan göras lång och flera av dessa har växt upp tillsammans. 

– Alex (Lundqvist) och Nils (Åman) har varit min systers kompisar. Då har det blivit att även jag varit mycket med dem, spelat landhockey och så vidare. Dessutom har vår familj hängt mycket med Lundqvist familj.

När Nyhlén Persson var 14 år bytte han klubb till Avesta, eller rättare sagt så gick Skogsbos lag upp i sin systerförening eftersom man inte längre har något A-lag. 

– Det var lite speciellt. Jag hade spelat några matcher innan med Avestas 02:or. Då tyckte jag att det var coolt att komma upp till den stora klubben. 
– Vi hade det väldigt bra i Skogsbo också med egna omklädningsrum och allt sådant. Det var ganska lyxigt.
– Jag trivdes även riktigt bra i Avesta, men just när jag bytte från Skogsbo till Avesta stod jag ganska still i min utveckling. Säsongen innan TV-pucken skolades jag om till back och därifrån har det gått bra. 

Kan du se likheter mellan dig och din syster i spelet?
– Jo, det kan jag nog göra. Både hennes och min styrka är spelet med puck, spelförståelse och så vidare. Där är jag nog ganska lik Maja. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

VILL ETABLERA SIG I MORA

Inför senaste säsongen valde Simon Nyhlén Persson tillsammans med en av sina kompisar, Isac Hammar, att lämna Avesta för att spela för Mora. 

– Jag hade väldigt många kompisar här. Dessutom skulle Isac flytta upp hit. Direkt då jag var här på en try-out kände jag att alla var som en familj. Jag kände mig välkommen och inbjuden av de äldre spelarna.
– Det kan vara så att när man kommer till en ny klubb att dom äldre kanske inte pratar så mycket med de yngre, men här pratade alla med oss och var schyssta. Det kändes väldigt bra. 

Var Leksand aktuellt i och med att din syster spelade där då du sökte gymnasium?
– Familjen är egentligen leksingar, men nu är det bara Mora som gäller för mig. Leksand var lite aktuellt och jag sökte dit, men det blev inte så och det är inget jag ångrar idag.

Många pratar om din fina utveckling senaste säsongen, vad ligger bakom den?
– Mycket träning. Från förra sommaren har jag gått upp sju, åtta kilo. Det har varit mycket barmarksträningen som hjälpt mig. Innan det levde jag mycket på min hockey ute på isen så jag tror mycket handlade om att jag utvecklades fysiskt.
– Jag trodde att det skulle bli tufft till en början att hänga med, men det gick bra från start vilket jag blev ganska överraskad av i början. 

Hur fungerar det att bo och leva i Mora?
– Jag tycker att det fungerar bra. Nu bor jag med Isac och vi har varandra. Under säsongen fanns det matlådor att köpa i restaurangen och så vidare så det var inte så svårt att ställa om.
– Jag trivs också väldigt bra med att bo här i Mora. Det är en lite stad och väldigt mysigt på sommaren. Precis där jag bor finns det en strand så jag tycker det är väldigt mysigt.

Hur ser målbilden ut för nästa säsong?
– Först vill jag försöka ta en bra roll i J18-laget, men också att få testa på att spela några matcher i J20, avslutar Simon Nyhlén Persson.



TV: Kliv in i hockeynördens hockeygarage!

FAKTA

Fem snabbfrågor med Simon Nyhlén Persson

  • Vem i Moras J18-lag har bäst musiksmak?
  • – Isac (Hammar). Vi har ganska lika musiksmak och lyssnar egentligen på allt möjligt.
  • Vem fick du ditt senaste SMS ifrån?
  • – Mamma. Hon undrade när intervjun skulle vara.
  • Vilket instrument skulle du helst kunna spela?
  • – Gitarr. Jag har gått några lektioner tidigare, men sedan slutade jag. Det skulle vara ganska coolt att kunna.
  • Vem är världens bästa back just nu?
  • – Victor Hedman. Han är så lugn i spelet. Allt han gör ser så enkelt ut och läser alla situationer så bra.
  • Vad vet du om din syster Maja Nylén Persson som vi andra inte vet ännu?
  • – Just nu försöker hon käka mycket vegetariskt.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL