Henrik Glaas är ledsen över att två stjärnor lämnat.
Bildbyrån
SDHL 1

"Att vi skulle kunna tappa dem var inget man hade i åtanke"

ANNONS
Brynäs tappar både Johanna Olofsson och Michela Cava till toppkonkurrenten Luleå. Nu berättar tränaren Henrik Glaas att spelartappen svider - rejält.

– Man tappar alltid spelare - men det här var bland de tyngre spelartappen jag varit med om, säger han till hockeysverige.se.

Brynäs storsatsar på sitt SDHL-lag. Förra säsongen slutade de trea i SDHL och gick till semifinal, där det blev respass mot Luleå. Även nästa säsong ser de ut att ställa ett starkt lag på benen, och häromdagen fullbordades lagbygget när den finske backstjärnan Rosa Lindstedt plockades in från HV71.

Brynäs har fått behålla Lara StalderDenisa KrizovaKaterina Mrazova och såklart sportchefen Erika Grahm  och kommer kunna ställa upp med en fruktad offensiv även nästa säsong. Men sedan en tid tillbaka har det också stått klart att de kommer tappa två av de bärande spelarna: 2019 års poängligavinnare Michela Cava och den mångårige landslagsbacken Johanna Olofsson

"INGET MAN HADE I ÅTANKE"

Det är två spelartapp som tar hårt på tränaren Henrik Glaas.

– Det är något som gnager hos mig. Både som spelare och personer kommer de saknas. Att vi skulle kunna tappa dem var inget man hade i åtanke, berättar Glaas för hockeysverige.se.

– Vi ville förlänga med dem men vi kunde inte få ihop allting vid sidan av isen. Inom damishockeyn är det sällan kontraktet i sig som avgör något utan man lär ju försöka få det att fungera på sidan av isen, konstaterar han.

Igår presenterades duon för laget som slog ut Brynäs ur slutspelet i våras: Luleå. Något som både svider och glädjer Glaas.

– Man tappar alltid spelare - men det här var bland de tyngre spelartappen jag varit med om. Vi ville verkligen ha dem kvar - och nu tvingas vi se dem i ett motståndarlag. Nu har de valt Luleå och det känns i alla fall som ett bra val. De får komma till en förening som sköts snyggt. Så av alla föreningar de kunde ha valt känns det där i alla fall helt rätt.

Michela Cava och Johanna Olofsson.Michela Cava och Johanna Olofsson.Bildbyrån

Henrik Glaas är tydlig med att parterna inte skiljs åt med några hard-feelings inblandade och att hans besvikelse bara grundar sig i att han ville behålla de båda stjärnorna.

– Bägge två är fullblodsproffs, fast de egentligen inte är heltidsproffs. Cava visste jag hade en uppsida i anfallsdelen men hon har tagit ett stort ansvar. Johanna har hamnat i ett defensivt fack men hos oss har hon fått spela powerplay. Jag har ingen aning om hur de tänker i Luleå men förhoppningsvis får hon fortsätta utveckla sin offensiv där. Jag kan bara gå till mig själv och inse att det är väldigt lätt att bara sätta spelare i ett fack och behålla dem där.

"HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILLBAKA"

Johanna Olofsson har jobbat på Hälsocentralen i Valbo, vilket hon tidigare berättat om för hockeysverige.se. Det var situationen med Cava som inte gick att lösa.

– Då förstod vi att vi behövde gå skilda vägar. Vi kunde inte komma fram till en lösning och det drog ut på tiden. De kunde inte heller bestämma sig då, riktigt, och vi behövde gå vidare med andra aktuella. Det är som det är - men det kändes inget bra.

– Jag har inget emot att ha dem i mitt lag framöver. De är hjärtligt välkomna tillbaka till Brynäs om vi kan få alla bitar på plats. Det är två kanonspelare.

SER UT ATT STANNA

Sportchefen Erika Grahm har förlängt sitt kontrakt, både som damansvarig och som spelare, men Henrik Glaas är inte klar för en fortsättning som tränare. Det ser dock ut som att han kommer bli kvar på posten.

– Det lutar åt det, jag för en god dialog med Erika (Grahm) och (klubbdirektör Michael) Campese. Men det blev ju lite krångel och så med Corona, så inget är klart än.

Henrik GlaasHenrik GlaasBildbyrån

Du har precis avslutat din första säsong inom damishockeyn - hur har det året varit?

– Jag hade hört många olika saker och hade väl kanske förutfattade meningar själv. Men det här är det år jag uppskattat mest som tränare. Jag blev positivt överraskad - av hockeykvalitén framför allt.

– Jag har varit tränare i Ettan, Tvåan och Juniorelit men det här jobbet har jag uppskattat otroligt mycket. Och jag skulle inte byta Brynäs mot något annat lag.

Efter att ha tagit ett jättekliv förra säsongen tror Glaas att Brynäs verkligen kan utmana om guldet den här säsongen.

– Vi går in i år två av en treårsplan och tanken i år är att vi ska kunna gå till final och sen ska vi  vinna år tre. Men som det känns nu kommer vi gå in redan den här säsongen som en het kandidat till guldet, konstaterar Brynästränaren.



Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL