Joe Thornton och Patrick Marleau jagar pokalen.
Bildbyrån
NHL

De har gjort flest slutspelsmatcher - utan att vinna Stanley Cup

ANNONS
Raymond Bourque spelade 213 matcher utan att vinna Stanley Cup. Men efter hans 214:e fick han till sist lyfta pokalen. Det är ett "rekord" som kan slås i år.

Raymond Bourque ses allmänt som en av historiens allra bästa backar. Men det krävdes 22 säsonger i NHL innan han till sist fick lyfta Stanley Cup efter Colorados finalseger mot New Jersey Devils. Ögonblicket när lagkaptenen Joe Sakic omedelbart ger pokalen till Bourque, utan att lyfta den själv, är en av ishockeyhistoriens mest klassiska scener.

Ingen har tvingats spela så många slutspelsmatcher utan att vinna som Bourque, som alltså spelade 213 stycken innan han i sitt 214:e och sista slutspelsframträdande till sist säkrade en mästartitel. Men det "rekordet" kan faktiskt slås i år.

Patrick Marleau står nämligen på 191 slutspelsmatcher och har med det redan "rekordet" av att ha spelat flest matcher i historien av de som aldrig vunnit "cupen". Skulle Pittsburgh gå långt i år, utan att vinna, kan han också passera Ray Bourques 213 matcher utan att vinna. Till skillnad från Marleau (hittills) vann dock som sagt Bourque till sist.

KAN TA SIG IN I EXKLUSIV SKARA

Marleau har varit med om mängder av slutspelsmisslyckanden, framför allt med San Jose Sharks som han spelade för 1997 till 2017 och som han också inledde den här säsongen i, men han var också med om två snabba slutspelsuttåg med Toronto. Nu hoppas han kunna vinna i Pittsburgh Penguins, som vunnit tre Stanley Cup sedan 2009.

Marleaus 191 slutspelsmatcher är för övrigt 24:e mest i historien. Ser vi till grundserien är han femma, med 1723 matcher. Han har med det bara 44 matcher upp till rekordinnehavaren Gordie Howe. Bara Ray Bourque och Dave Andreychuk har förresten vunnit sina första Stanley Cups efter att de spelat 1500 eller fler matcher i NHL. Den skaran kan Pittsburghforwarden slå sig in i under hösten, om slutspelet spelas som planerat.

Ingen aktiv spelare har heller gjort fler slutspelsmål än Patrick Marleau, som med med sina 72 kassar är 14:e bäst i historien. 

Joe Thornton och Patrick Marleau
Joe Thornton och Patrick Marleau 

PARHÄSTEN FÅR VÄNTA

En annan aktiv spelare som ligger högt upp på den mindre smickrande listan med flest slutspelsmatcher utan att vinna Stanley Cup, är Joe Thornton. Marleaus mångårige parhäst i San Jose har spelat 179 slutspelsmatcher men väntar på segern. Precis som Marleau kom Thornton nära 2016, då Sharks föll mot Pittsburgh i finalen. Till skillnad från Marleau får han emellertid inte spela något slutspel i år eftersom Sharks är ett av de sju lag som redan spelat färdigt för säsongen.

Thornton är med sina 179 matcher trea på listan.

Tvåa är Dale Hunter som gjorde 186 slutspelsmatcher för Québec, Washington och Colorado. Han försökte med en "Ray Bourque" redan innan Bourque själv gjorde det, genom att gå till Colorado och avsluta karriären där. Det blev dock bara ett slutspel i Denver, 1999, och då föll de i den sjunde och avgörande konferensfinalen mot de blivande mästarna Dallas Stars. Sen avslutade Hunter spelarkarriären.

Topp åtta-listan - de har spelat mest utan att vinna

1. Patrick Marleau, 191 slutspelsmatcher (Aktiv)

2. Dale Hunter, 186 slutspelsmatcher

3. Joe Thornton, 179 slutspelsmatcher (Aktiv)

4. Steve Thomas, 174 slutspelsmatcher

5. Adam Oates, 163 slutspelsmatcher

6. Brad Park, 161 slutspelsmatcher

7. Brian Propp, 160 slutspelsmatcher

8. Jeremy Roenick, 154 slutspelsmatcher

Siffrorna kommer från nhl.com.


Den här artikeln handlar om: