Sök
Olivia Sohrner.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

AIK-talangen vandrar i förebildens fotspår

Intervjuserien "Framtidens Damkronor" är tillbaka.
I dag berättar AIK-talangen Olivia Sohrner, 15, om den nervösa SDHL-debuten, JVM-drömmarna – och målsättningen att gå i förebilden Danijela Rundqvists fotspår.
–  Klart är det är någonting som är stort och hon är en person jag ser upp till, säger Sorhner till Hockeysverige.se.

SOLNA (Hockeysverige.se)

Idag fortsätter Hockeysverige.se serien ”Framtidens Damkronor”. Under förra sommaren och hösten fick ni träffa närmare 30 av våra mest lovande tjejer i landet. Nu följer vi upp det med ett antal nya intervjuer och bekantskaper ni kommer att få lära lite närmare fram till seriestarten.

Den här gången reser vi till ”byggarbetsplatsen” vid Ritorp eller rättare sagt Ulriksdals IP som numera ligger lite i skymundan av gigantiska Mall of Scandinavia. Här ska vi få träffa en av svensk hockeys stora framtidsnamn Olivia Sohrner, 15 år, som redan under förra säsongen debuterade i SDHL. 

Jared Cipparone:
”Oliva har en stor potential och är väldigt skicklig defensivt. Dessutom är hon stark för sin ålder och mycket mogen samtidigt som hon kommer från en bra familj. Givetvis behöver hon mer erfarenhet. Från det att hon började träna med oss har hon imponerat och tjejerna i laget gillar verkligen henne”

RIKTIG HOCKEYFAMILJ

Inom familjen Sohrner kretsar mycket kring just hockeyn.

– Hockeyintresset är ganska stort. Alla mina tre äldre bröder har spelat hockey. Det är också tack vare dom jag spelar hockey idag. Oscar spelar i Örebro, Philip har också spelat liksom William, berättar Olivia Sohrner samtidigt som runt 25 konståkningstjejer avslutar ett träningspass på uterinken bredvid oss.
– Philip har dessutom varit min tränare från U14 till U15 här i AIK. Han var med som assisterande, men mest på målvaktssidan (har varit målvakt på juniorsidan i bland annat Växjö och AIK).
– Pappa spelade lite han också, men inte på någon högre nivå medan mamma (Michaela) har hållit på med tennis, vilket jag också gjort tidigare.

Olivia Sohrner.Olivia Sohrner.Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du hållit på med flera idrotter?
– Ja, jag har hållit på med basket, friidrott och tennis, men sedan kom hockeyn. Jag valde hockeyn dels för att brorsorna spelade. Sedan tycker jag att det är jättekul att åka skridskor. Jag fastnade för det direkt och har haft ganska enkelt för mig att åka skridskor.
– När jag var liten var det väldigt mycket med brorsornas hockey och då fick jag ett par rullskridskor. Det blev att jag åkte mycket inomhus. Mamma blev helt tokig på mig, skrattar Olivia Sohrner.

Hur mycket följer du din brors framfart i Örebro?
– Så mycket jag kan under säsongen. Han har en del bortamatcher. Då blir det att kolla på Live Arena. Annars brukar vi på helgerna åka till Örebro för att kolla när han spelar.
– Under somrarna brukar vi köra lite fysträning tillsammans, vilket är kul. Han ger mig mycket tips och så vidare.

Ser du honom som lite av en förebild?
– Absolut. Alla tre är det, säger 15-åringen med ett leende.

SAMMA MODERKLUBB SOM LEGENDAREN

Olivia Sohrner inledde sin hockeykarriär i Hässelby/Kälvesta, alltså samma klubb som fostrade en av svensk hockeys största namn, Danijela Rundqvist.

– Jag vet såklart att hon kommer från Hässelby och gjort mycket för den klubben med turneringar i hennes namn. Klart är det är någonting som är stort och hon är en person jag ser upp till.
– Dessutom fick jag chansen att möta henne under den här säsongen då hon hoppade in några matcher i Södertälje, vilket var kul. Däremot har jag inte sett henne spela så mycket och inte heller tränat med henne, men att hon också kommer från Hässelby är självklart stort.

Började du spela med tjejer i Hässelby?

– Nej, jag började med killar. Jag fick frågan om jag ville spela med tjejer, men jag valde att spela med killar. Det fungerade bra, men jag var bara i Hässelby under några säsonger. Sedan bytte jag ganska tidigt till AIK.

– Här blev det också spel med killarna. I AIK var det inga andra tjejer med, vilket det var i Hässelby. Där var vi tre eller fyra tjejer, vilket var kul.
– Hässelby är jättebra och satsar verkligen på tjejer, har rena tjejlag och så vidare vilket är superkul.

Danijela Rundqvist.Danijela Rundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

VALDE AIK: "GANSKA NATURLIGT"

Då Olivia Sohrner var i tioårsåldern valde hon alltså att lämna Hässelby för spel i AIK.

– Mina äldre bröder, Oscar och Philip spelade i AIK. Då blev det ganska naturligt att jag också började här.
– Jag har haft det jättebra under tiden då jag spelat med killarna här. Alla spelare vill komma hit eftersom AIK är en storklubb i Stockholm så det är många duktiga 05-killar som spelar i laget.
– Dessutom har jag fått vara med på en massa bra cuper. Där har jag fått möta väldigt många duktiga 05:or som jag är helt säker på kommer komma långt, vilket har varit superkul. Jag har också utvecklats väldigt mycket genom att spela med killarna.

Förra säsongen fick Olivia Sohrner debutera i SDHL mot Leksand hemma på Ritorp. En match som AIK vann med 4–3.

– Jag fick en förfrågan om jag ville vara med, vilket var superkul. Jag svarade såklart ja. Nu fick jag inte jättemånga byten, men det var verkligen väldigt kul att få se hur allt är och går till i SDHL. Jag spelade med olika spelare i den matchen, men jag tycker att det kändes helt okej för mig.
– Jag hade körde ändå ganska många träningar med A-laget under säsongen då jag inte tränade med killarna.

SPELAT TILL SIG A-LAGSKONTRAKT: "BETYDER JÄTTEMYCKET"


Nyligen fick också 15-åringen från Hässelby besked att hon tilldelats ett A-lagskontrakt kommande säsong.

– Det var superkul när jag fick redan på det. Jag hade också tänkt på det lite innan, att kanske börja spela med dom.
– Självklart betyder det jättemycket för självförtroendet att få en sådan chans, att få det förtroendet av honom (Cipparone) att ta steget upp till damerna.

Olivia Sohrner.Olivia Sohrner.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad hoppas du av din kommande säsong?
– Att utvecklas såklart, lära mig mer om spelat i SDHL och vinna matcher.

Finns Junior-VM med i tankarna?
– Att få vara med i landslaget skulle absolut vara superkul, avslutar Olivia Sohrner.

FAKTA

Fem snabba med Olivia Sohrner

  • Vilken musikstil lyssnar du helst inte på?
  • – Svensk rapp lyssnar jag inte på.
  • Vem är Sveriges bästa damspelare just nu?
  • – Jag är ju back så det får bli Linnéa Hedin. Hon är inte så stor, men spelar stort. Har ett bra skott och är skridskostark.
  • Snyggast matchtröjor i NHL?
  • – New York Rangers, men jag tycker att hela New York verkar coolt.
  • Bästa semesterställe?
  • – Landet i Norrtälje. Jag har varit där sedan jag var lite. Vi har supertrevligt där och jag ser alltid fram emot att få åka dit.
  • Vem vinner poängligan i SDHL nästa säsong?
  • – Jag tippar att Lara Stalder kommer ligga med i toppen den här säsongen också.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten