Olivia Sohrner.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

AIK-talangen vandrar i förebildens fotspår

ANNONS
Intervjuserien "Framtidens Damkronor" är tillbaka.
I dag berättar AIK-talangen Olivia Sohrner, 15, om den nervösa SDHL-debuten, JVM-drömmarna – och målsättningen att gå i förebilden Danijela Rundqvists fotspår.
–  Klart är det är någonting som är stort och hon är en person jag ser upp till, säger Sorhner till Hockeysverige.se.

SOLNA (Hockeysverige.se)

Idag fortsätter Hockeysverige.se serien ”Framtidens Damkronor”. Under förra sommaren och hösten fick ni träffa närmare 30 av våra mest lovande tjejer i landet. Nu följer vi upp det med ett antal nya intervjuer och bekantskaper ni kommer att få lära lite närmare fram till seriestarten.

Den här gången reser vi till ”byggarbetsplatsen” vid Ritorp eller rättare sagt Ulriksdals IP som numera ligger lite i skymundan av gigantiska Mall of Scandinavia. Här ska vi få träffa en av svensk hockeys stora framtidsnamn Olivia Sohrner, 15 år, som redan under förra säsongen debuterade i SDHL. 

Jared Cipparone:
”Oliva har en stor potential och är väldigt skicklig defensivt. Dessutom är hon stark för sin ålder och mycket mogen samtidigt som hon kommer från en bra familj. Givetvis behöver hon mer erfarenhet. Från det att hon började träna med oss har hon imponerat och tjejerna i laget gillar verkligen henne”

RIKTIG HOCKEYFAMILJ

Inom familjen Sohrner kretsar mycket kring just hockeyn.

– Hockeyintresset är ganska stort. Alla mina tre äldre bröder har spelat hockey. Det är också tack vare dom jag spelar hockey idag. Oscar spelar i Örebro, Philip har också spelat liksom William, berättar Olivia Sohrner samtidigt som runt 25 konståkningstjejer avslutar ett träningspass på uterinken bredvid oss.
– Philip har dessutom varit min tränare från U14 till U15 här i AIK. Han var med som assisterande, men mest på målvaktssidan (har varit målvakt på juniorsidan i bland annat Växjö och AIK).
– Pappa spelade lite han också, men inte på någon högre nivå medan mamma (Michaela) har hållit på med tennis, vilket jag också gjort tidigare.

Olivia Sohrner.Olivia Sohrner.Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du hållit på med flera idrotter?
– Ja, jag har hållit på med basket, friidrott och tennis, men sedan kom hockeyn. Jag valde hockeyn dels för att brorsorna spelade. Sedan tycker jag att det är jättekul att åka skridskor. Jag fastnade för det direkt och har haft ganska enkelt för mig att åka skridskor.
– När jag var liten var det väldigt mycket med brorsornas hockey och då fick jag ett par rullskridskor. Det blev att jag åkte mycket inomhus. Mamma blev helt tokig på mig, skrattar Olivia Sohrner.

Hur mycket följer du din brors framfart i Örebro?
– Så mycket jag kan under säsongen. Han har en del bortamatcher. Då blir det att kolla på Live Arena. Annars brukar vi på helgerna åka till Örebro för att kolla när han spelar.
– Under somrarna brukar vi köra lite fysträning tillsammans, vilket är kul. Han ger mig mycket tips och så vidare.

Ser du honom som lite av en förebild?
– Absolut. Alla tre är det, säger 15-åringen med ett leende.

SAMMA MODERKLUBB SOM LEGENDAREN

Olivia Sohrner inledde sin hockeykarriär i Hässelby/Kälvesta, alltså samma klubb som fostrade en av svensk hockeys största namn, Danijela Rundqvist.

– Jag vet såklart att hon kommer från Hässelby och gjort mycket för den klubben med turneringar i hennes namn. Klart är det är någonting som är stort och hon är en person jag ser upp till.
– Dessutom fick jag chansen att möta henne under den här säsongen då hon hoppade in några matcher i Södertälje, vilket var kul. Däremot har jag inte sett henne spela så mycket och inte heller tränat med henne, men att hon också kommer från Hässelby är självklart stort.

Började du spela med tjejer i Hässelby?

– Nej, jag började med killar. Jag fick frågan om jag ville spela med tjejer, men jag valde att spela med killar. Det fungerade bra, men jag var bara i Hässelby under några säsonger. Sedan bytte jag ganska tidigt till AIK.

– Här blev det också spel med killarna. I AIK var det inga andra tjejer med, vilket det var i Hässelby. Där var vi tre eller fyra tjejer, vilket var kul.
– Hässelby är jättebra och satsar verkligen på tjejer, har rena tjejlag och så vidare vilket är superkul.

Danijela Rundqvist.Danijela Rundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

VALDE AIK: "GANSKA NATURLIGT"

Då Olivia Sohrner var i tioårsåldern valde hon alltså att lämna Hässelby för spel i AIK.

– Mina äldre bröder, Oscar och Philip spelade i AIK. Då blev det ganska naturligt att jag också började här.
– Jag har haft det jättebra under tiden då jag spelat med killarna här. Alla spelare vill komma hit eftersom AIK är en storklubb i Stockholm så det är många duktiga 05-killar som spelar i laget.
– Dessutom har jag fått vara med på en massa bra cuper. Där har jag fått möta väldigt många duktiga 05:or som jag är helt säker på kommer komma långt, vilket har varit superkul. Jag har också utvecklats väldigt mycket genom att spela med killarna.

Förra säsongen fick Olivia Sohrner debutera i SDHL mot Leksand hemma på Ritorp. En match som AIK vann med 4–3.

– Jag fick en förfrågan om jag ville vara med, vilket var superkul. Jag svarade såklart ja. Nu fick jag inte jättemånga byten, men det var verkligen väldigt kul att få se hur allt är och går till i SDHL. Jag spelade med olika spelare i den matchen, men jag tycker att det kändes helt okej för mig.
– Jag hade körde ändå ganska många träningar med A-laget under säsongen då jag inte tränade med killarna.

SPELAT TILL SIG A-LAGSKONTRAKT: "BETYDER JÄTTEMYCKET"


Nyligen fick också 15-åringen från Hässelby besked att hon tilldelats ett A-lagskontrakt kommande säsong.

– Det var superkul när jag fick redan på det. Jag hade också tänkt på det lite innan, att kanske börja spela med dom.
– Självklart betyder det jättemycket för självförtroendet att få en sådan chans, att få det förtroendet av honom (Cipparone) att ta steget upp till damerna.

Olivia Sohrner.Olivia Sohrner.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad hoppas du av din kommande säsong?
– Att utvecklas såklart, lära mig mer om spelat i SDHL och vinna matcher.

Finns Junior-VM med i tankarna?
– Att få vara med i landslaget skulle absolut vara superkul, avslutar Olivia Sohrner.

FAKTA

Fem snabba med Olivia Sohrner

  • Vilken musikstil lyssnar du helst inte på?
  • – Svensk rapp lyssnar jag inte på.
  • Vem är Sveriges bästa damspelare just nu?
  • – Jag är ju back så det får bli Linnéa Hedin. Hon är inte så stor, men spelar stort. Har ett bra skott och är skridskostark.
  • Snyggast matchtröjor i NHL?
  • – New York Rangers, men jag tycker att hela New York verkar coolt.
  • Bästa semesterställe?
  • – Landet i Norrtälje. Jag har varit där sedan jag var lite. Vi har supertrevligt där och jag ser alltid fram emot att få åka dit.
  • Vem vinner poängligan i SDHL nästa säsong?
  • – Jag tippar att Lara Stalder kommer ligga med i toppen den här säsongen också.
Den här artikeln handlar om: