Oscar Alsenfelt har startat initiativet "Gör nått då".
Foto: Privat & Bildbyrån
SHL

SHL-stjärnans auktioner för sjukvården

ANNONS
Oscar Alsenfelt och hans tränare Henning Sohlberg vill dra sitt strå till stacken under den pågående coronapandemin. För att hjälpa sjukvården under dessa krävande tider har man bildat föreningen "Gör nått då" för att samla in pengar – och nu börjar man auktionera ut stjärnmålvakters masker för att donera oavkortat till sjukvården.
– Alla pengar går oavkortat till vården för att behandla covid-19 patienter, säger Alsenfelt.

”Jag låg hemma i soffan och pillade mig i naveln samtidigt som jag i början när säsongen avslutats inte hade så mycket att göra. Trots allt hade jag det ganska bra medan många andra hade det väldigt kämpigt. Jag kände att jag borde göra någonting. Då fick jag en idé om att göra träningsvideos med olika personer. Det var väldigt tidigt och bara i tankestadiet.

Sedan snackade jag lite med Henning Sohlberg, målvaktstränaren i Malmö. Vi har en daglig dialog genom vårt arbete. Han föreslog att vi skulle ha olika profiler som hade olika träningar varje dag. Sedan kunde folk som tränade efter videorna swischa en slant. På den vägen körde vi igång projektet där folk kunde träna med profilerna via Instagram. För att kunna genomföra det här måste vi ha en dialog med vården för att förstå vad som behövs och efter det sedan förklara för folket att pengarna går oavkortat dit. Det går inte bara att knacka på dörren till vården när vi samlat ihop pengarna och säga varsågod här har ni.

På den vägen fick vi också veta att det var respiratorer som behövdes. En respirator skulle kosta 400 000 kronor”  

Så berättar Oscar Alsenfelt om hur hans och Henning Sohlbergs projekt ”Gör nått då”. Med sig till Instagram-träningen, det så kallade ”träningschallengen” fick dom 16 namn, Caroline Seger, Therese Sjögran, Maria Rooth, Markus Rosenberg, Erik Larsson, Rasmus Bengtsson, Fredrik Händemark, Oscar Alsenfelt, Carl-Johan Lerby, Clara Lerby, Andreas Lilja, Andreas Palicka, Viasats Anderas Granqvist, Rasmus Andersson, Freddie Sjögren och Andy Svärd.

Nu kommer projektet byggas vidare för att nå upp till tänkta 400 000 kronor med en auktion på matchanvända målvaktsmasker för att avslutas med ett stor Padelevent för företagare.

Foto: Privat

– Vi satte upp ett drömmål på 400 000 kronor, vilket vi tyckte var ganska svårt att uppnå. Fas två fick då bli auktioner. Då insåg vi snabbt att det inte skulle räcka med någon klubba. Vi bestämde oss för att målvaktsmasker som är exklusiva och svåra att få tag i är nog det folk är villiga att betala mest för, berättar Malmömålvakten och fortsätter:
– Oftast är maskerna personliga och folk vill behålla dom. Ett gäng målvaktsmasker har nog aldrig heller auktionerats ut innan. Det här ska starta på söndag. Vi har 14 masker som vi själva är väldigt stolta över att kunna auktionera ut två om dagen. Vissa dagar auktionerar vi ut tre masker. Jag hoppas att vi kan få in rätt mycket pengar där.

Henning Sohlberg.Henning Sohlberg med Reideborn och Svedbergs masker.Foto: Privat

"ALLA HAR VERKLIGEN ANSTRÄNGT SIG"

Dom målvakter som skänkt masker är Viktor Fasth Växjö, Jonas "Monstret" Gustavsson från sin tid i Edmonton, Lars Johansson (Frölunda), Adam Werners rosa mask från Björklöven, Joel Lassinantti (Luleå), Jonas Gunnarsson (Milwaukee), Adam Reideborn (Djurgården), Oscar Dansk (Rögle), Oscar Alsenfelt (Malmö), Niklas Svedberg (Djurgården), Markus Svensson (Färjestad), Sabina Eriksson (AIK), Jonas Arntzen (Leksand) och inte minst Tommy Salos från Frölunda.

– Dessutom kommer vi auktionera ut en signerad matchtröja som Henrik Lundqvist skänkt till oss. Vi är väldigt glada för det här. När vi ringt runt till den här målvaktsfamiljen, som vi kallar oss, har dom ställt upp oavsett vart i världen dom eller deras masker befunnit sig. Alla har verkligen ansträngt sig för att få ner maskerna hit.
– Vi har även haft en bra kontakt med deras klubbar. Exempelvis, Oscar Dansk som spelar i Las Vegas, där har vi haft kontakt med Rögle eftersom det är just en Röglemask. Dom kommer hjälpa oss att sprida det här på deras nätverk så maskerna verkligen kommer till personerna som mest vill ha dom.
– Efter att delmål två är slut, det vill säga auktionerna, kommer projektet avslutas med ett stort padel-event för företag. Det håller vi på att rådda med nu, men vi har ännu inte gått ut med när den kommer att vara eller vilka som kommer vara med, men jag kan i alla fall säga att det blir flera bekanta ansikten som kommer göra allt för att stå som vinnare i den turneringen. 

Tommy Salos mask från Frölunda-tiden är en mask som auktioneras ut.Tommy Salos mask från Frölunda-tiden är en mask som auktioneras ut.Foto: Bildbyrån

Hur har sjukvården bemött ert initiativ?
– Dom är jättetacksamma och tycker det är fantastiskt att få hjälp från folk utifrån, att det är så många som vill hjälpa till. Nu är dom försiktiga med att uttala sig, men av den dialogen vi haft har vi förstått just hur tacksamma dom är och att det är respiratorer som behövs. Dom vet inte heller om pandemin kan slå till igen eller om det är på väg att avta.
– Just dialogen med sjukvården är något jag tycker är viktig när man gör en sådan sak, men också så att man får bekräftat att det faktiskt behövs hjälp. Och att det vi gör kan göra skillnad. Situationen kan ju också förändras och det kanske kan behövs något annat i akuta fall. När vi väl står där i slutet av vår insamling gör vi en ny avstämning med vården.
– Det är dessutom viktigt att folk förstår att alla pengar går oavkortat till vården för att behandla covid-19 patienter, avslutar Oscar Alsenfelt.

STARTAR I DAG

Alsenfelts egna mask från den gångna säsongen finns med bland maskerna som auktioneras ut.

– Det var en utav två masker jag spelade med denna säsong. På ena sidan ser vi en hyllning till vännen Tobias Forsberg och på motsatt sida en karikatyr utav Malmö Redhawks hök, som finns med i loggan. Masken är lackerad utav otroligt skickliga David ”Dave Art” Gunnarsson. 

I dag, söndag, startar auktionerna. Klockan 09 och 12 kommer sedan nya masker att komma ut på auktionen.

Här kan du gå in på auktionerna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL