Sök
Sebastian Karlsson.
SHL

Utesluter en fortsättning i SHL: ”Utlandet lockar mest”

Publikfavoriten lämnade LHC efter elva raka säsonger i klubben. Här berättar Sebastian Karlsson att han är sugen på att fortsätta spela – och att det vore spännande med ett utlandsäventyr.

Sebastian Karlsson gjorde elva raka säsonger i Linköping innan han fick lämna i våras. Nu sitter 33-åringen utan klubb nästa säsong och han har till och med funderat på ifall han ska lägga skridskorna på hyllan.
För hockeysverige.se berättar centern om suget för att fortsätta, att vara sin egna agent och tankarna kring nästa klubbadress.
– Jag kan väl inte riktigt vara kräsen för jag vet väl att klubbarna kanske inte står i kö, säger Karlsson.

Från SHL-spelare till att vara tvåbarnspappa på heltid.

Det har gått tre månader sedan den sista SHL-omgången för säsongen spelades och Sebastian Karlsson tog farväl av Linköping HC efter elva säsonger i ’Cluben’.

Under våren och försommaren har det blivit mycket tid med barnen men 33-åringen har även hunnit med en hel del träning.

– Jag tränar på egen hand här. Ett tag körde jag lite med andra killar i Linköping men nu när barnen inte är på förskola längre så måste man ju anpassa sig efter det men jag håller igång. Kör typ lika mycket som jag gjorde tidigare, när man tillhörde ett lag. Det är skönt att få lägga upp träningen själv, på sitt eget sätt, säger Karlsson till hockeysverige.se.

Det är fan surrealistiskt när man tänker tillbaka på det

Den 12 mars spelade Sebastian Karlsson sin sista match i Linköping. Egentligen skulle han ha fått en rejäl avtackning av LHC-fansen i SAAB Arena men då den sista omgången fick spelas utan publik på grund av coronaviruset blev det en väldigt speciell sista match för honom.

– Det var annorlunda givetvis, på många sätt. Att spela inför tomma läktare, det var en match som kändes väldigt avslagen. Det blev speciellt för mig när jag har varit där så länge. Jag fick göra mål i sista matchen och hade en jäkla trevlig dag och kväll med grabbarna i laget.

Flera fans kom för att tacka av Sebastian Karlsson.Flera fans kom för att tacka av Sebastian Karlsson.

Det var dock en hel del supportrar som ändå tog sig till arenan för att hylla Karlsson.

– Jag fick även en jättefin avtackning med fina gester från fansen som stod ute på parkeringen och sjöng. Det var väldigt mycket känslor och sådant som man är väldigt ödmjuk inför, att man har gjort avtryck och fansen tog sig ner att komma ner dit, säger han och fortsätter:
– Det är fan surrealistiskt när man tänker tillbaka på det. Det var säkert 200 personer där, om inte mer. Då blir man ju lite stolt ändå och känner att man har gjort något bra som folk uppskattar. Jag känner ju egentligen inte att jag har gjort något speciellt. Det var otroligt häftigt.

"HADE JÄTTEGÄRNA VARIT KVAR I LHC"

Det blev dock ingen fortsättning i Linköping för Sebastian Karlsson. Redan i december 2019 stod det klart att 33-åringen skulle lämna den östgötska klubben efter elva raka säsonger i klubben.

– Jag hade ju jättegärna varit kvar och spelat i LHC. Jag är väldigt tacksam över alla år och för den avslutningen. Jag är jättestolt över den tiden jag hade i LHC och de minnen man har och det avtryck man har gjort. Jag är jättetacksam för allt men hade gärna stannat kvar.

Att Karlsson skulle bli en stor profil inom Linköping var dock långt ifrån en självklarhet. När han skrev på för LHC 2009 hade nyligen spelat två raka SM-finaler (2007 och 2008) medan han redan hunnit spela för Frölunda, Brynäs och Rögle utan att få riktigt få fäste. Nu, över ett decennium senare har han hunnit spela 514 SHL-matcher för Linköping, vilket är tredje mest i klubbens historia, och landade på 108 poäng.

– När jag kom hit så hade jag inte bevisat någonting och kom till ett lag med guldambitioner, ett jäkla namnstarkt lag. Jag skulle väl inte spela så mycket men i takt med att jag låg i och jobbade så fick jag en större och större roll för varje år som gick.
– Tyvärr fick vi aldrig gå till final och spela om de fina valörerna men vi hade ju bra lag många år så vi borde ju kanske ha gått längre. Tyvärr stötte vi ju på Skellefteå flera år där när de var som allra bäst.
– Men mina barn är födda här i Linköping och det har ju verkligen blivit hemma. Jag känner mig nästan som en östgöte nu, skrockar Karlsson som ursprungligen är från Göteborg.

Jag har inga meriter och jag gjorde aldrig mycket mål men jag känner ändå en stolthet över att jag har kunnat göra mitt egna avtryck och bli uppskattad för det jag har gjort

Han var aldrig den flashiga spelaren men med sin uppoffrande spelstil blev Sebastian Karlsson en favorit bland fansen i Linköping, vilket visar sig främst genom att han vann fansens pris som klubben bästa spelare tre år i rad, mellan 2015 och 2017.

– Det har också varit en stor grej att man har känt uppskattning. Jag har fått lite anbud från andra klubbar under min tid i LHC men det har alltid känts som hemma här. Att bli uppskattad för det hårda jobbet jag gjorde och engagemanget som man visade på isen, det är jag mest stolt över.
– Jag har ju inga meriter såsom mästerskapstitlar och jag gjorde aldrig mycket mål men jag känner ändå en stolthet över att jag har kunnat göra mitt egna avtryck och bli uppskattad för det jag har gjort.

"ABSOLUT SUGEN PÅ ATT FORTSÄTTA"

Det blev som bekant ingen fortsättning i Linköping HC för grovjobbaren. Nu har han dock fått ställa om till att vara klubblös för första gången på över ett decennium.

Hur går tankarna kring framtiden?
– Jag är väl öppen för det mesta, skulle jag säga. Just nu så tränar jag ju för att jag ska spela nästa säsong, sedan var det blir…
– Jag känner väl att jag kan unna mig lyxen att kunna ta det lugnt och inte behöva stressa fram någonting. Se vad som kommer upp och om är något spännande som även passar bra för familjen.

Karlsson har tidigare varit osäker på om han ens vill förlänga karriären men i skrivande stund känner han ett sug efter att återvända till ishockeyn.

– Jag är absolut sugen på att fortsätta. De sista två åren har jag känt att jag har blivit bättre mentalt och framför allt efter den här säsongen som var. Det skulle vara kul att få köra ett år till och testa på och se om man fortfarande håller.

Denna lågsäsongen blir speciellt på flera sätt. 33-åringen har nämligen ingen agent utan måste leta upp en ny klubb åt sig själv.

– Nej, jag jobbar själv. Får försöka lösa något på egen hand, säger Karlsson och skrattar innan han fortsätter:
– Jo, men det är väl lite ovanligt kanske. Jag får väl ringa runt till lite kontakter, höra sig för, mejla och lägga ner det jobbet själv. Jag är ju en billig agent åt mig själv, säger han och skrattar igen.

Framtiden är oviss för 'Sebbe'. Framtiden är oviss för 'Sebbe'. 

"SKULLE LOCKA ATT TA MED FAMILJEN PÅ ETT ÄVENTYR"

Än är agent Karlsson dock inte något på spåret.

– Nja, jag känner väl kanske att SHL blir svårt men annars är jag väl öppen för det mesta egentligen, ”beggers can't be choosers” som man säger. Jag kan väl inte riktigt vara kräsen för jag vet väl att klubbarna kanske inte står i kö.

Du säger att du är öppen för det mesta men lutar det åt något håll? SHL, Allsvenskan eller utomlands?
– Det är väl spel utomlands som lockar mest. SHL blir det nog inte, där känns det som att LHC är mitt lag och något annat lag där är nog uteslutet. Allsvenskan skulle väl vara intressant också, jag vet inte…
– Men det som skulle locka mest är väl att ta med sig familjen på ett äventyr och testa på hur det känns.

SHL blir det nog inte, där känns det som att LHC är mitt lag och något annat lag där är nog uteslutet

Det som dock skapar lite osäkerhet kring det hela är pandemin som råder just nu i hela världen. Det kan sätta käppar i hjulet för ett utlandsäventyr.

– Jag kände väl så, att det vore spännande att testa något utomlands, innan allt det här med Covid-19 . Sedan vilken nivå det skulle bli, det får man ju se. Även där gäller det att inte vara kräsen.
– Man vet ju inte hur det blir med resor och hur det kommer utvecklas framöver och eller se ut i andra länder. Om det är någon gång man ska lägga av så är det väl kanske nu, med allt som händer runt omkring så vore det ju lägligt. Eller så är det nu som man bara ska köra på, jag vet inte… Men utlandet är ju klart det som lockar mest.

Det låter som att du har en del tuffa beslut att fatta framöver.
– Nja, tuffa vet jag inte. Det finns andra personer som har mycket tuffare beslut att fatta än vad en 33-årig hockeyspelare har. Det gäller att sätta det i perspektiv, det finns personer som är sjuka just nu eller som lider på andra sätt.
– Det här får ta den tid det tar, jag är bara tacksam över att min familj är trygg, frisk och glad just nu, avslutar Sebastian Karlsson.


TV: Forsberg berättar om förberedelserna – tränat med NFL-spelare

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten