SHL

LISTA: De är SHL:s största trotjänare

ANNONS
Trotjänare i SHL börjar bli allt mer sällsynt, men spelarna som vigt stora delar av sin karriär till en och samma klubb finns fortfarande kvar.
Här listats de tio just nu aktiva SHL-spelarna som gjort flest SHL-matcher för en och samma klubb och som fortfarande tillhör den klubben.

Med sina 800 matcher för Luleå Hockey är Jan Sandström SHL:s största trotjänare genom alla tider. Luleåikonen kommer dock att få se sitt rekord för flest antal matcher i en och samma SHL-klubb att raderas den kommande säsongen, då en viss Joel Lundqvist bara behöver en dryg halv säsong på sig för att bräcka norrbottningen.

Nedan följer en lista över de just nu aktiva SHL-spelarna som gjort flest matcher för en och samma klubb.

På listan återfinns inte aktiva spelare som lämnat sina klubbar för en ny klubb eller som just nu går kontraktslösa. Bland spelarna i den kategorin återfinns bland andra Per Åslund (600 matcher för Färjestad), Martin Thörnberg (588 matcher i HV71) samt Sebastian Karlsson (514 matcher för Linköping). 

1. Joel Lundqvist (Frölunda) – 773 matcher

Joel Lundqvist har hunnit med en sväng till NHL och Dallas, men trots det är Lundqvist tidernas meste Frölundaspelare genom tiderna. 

Lundqvist började göra sig ett namn i Frölunda i början av 00-talet och säsongen 2001/02 var han ordinarie i a-laget. Han hann med fem säsonger i Frölundas a-lag innan han hoppade på NHL-tåget med Dallas 2006, en resa som sträckte sig över tre säsonger och innebar 134 NHL-matcher för Stars.

2009 återvände han till Frölunda och Göteborg och har sedan dess varit klubben trogen. Totalt har det hunnit bli 773 matcher under de 16 a-lagssäsonger han spenderat i klubben. Nästa säsong kommer han bli tidernas trotjänare i SHL, då han bara behöver spela 28 matcher för att slå Jan Sandströms rekord på 800 matcher i Luleås tröja.

Under sina år i Frölunda har det blivit fyra SM-guld, ett SM-silver och fyra CHL-titlar.

Joel Lundqvist.Joel Lundqvist är etta på listan.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

2. Karl Fabricius (Luleå) – 696 matcher

"Fabbe" har nästan blivit lika synonym med Luleå som Janne Sandström och konstigt är väl inte det. Med 696 matcher i Luleåtröjan är han den spelare som gjort näst mest matcher för klubben genom tiderna - fler matcher än ikoner som Roger ÅkerströmThomas Berglund och Anders Burström.

Till skillnad från ettan på denna lista, Joel Lundqvist, har Fabricius faktisikt hunnit med SHL-spel i en annan förening. Mellan 2006 och 2009, samma år som Lundqvist var borta från Frölunda, spelade Fabricius i just Frölunda. 

2009 återvände dock "Fabbe" till Norrbotten igen och bortsett från en KHL-säsong med slovakiska Poprad (2011/12) har han varit klubben trogen sedan dess. 

Forwarden fyller 38 år till hösten, men skulle han spela samtliga 52 grundserieomgångar under de kommande två säsongerna så skulle han faktiskt tangera Sandströms "omöjliga" rekord i Luleåtröjan.

Karl Fabricius kan tangera Jan Sandströms rekord.Karl Fabricius kan tangera Jan Sandströms rekord.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

3. Nicklas Lasu (Frölunda) – 475 matcher

Lasu har tidigare setts som en efterträdare till Joel Lundqvist i Frölunda vilket kanske inte är så konstigt. Lasu har likt Lundqvist både ledaregenskaperna samt ett stort hjärta för Frölunda, vilket gör att han känns som den givna lagkaptenen i Göteborgslaget när Lundqvist väljer att tacka för sig.

Lasu slog sig in i Frölundas a-lag på allvar säsongen 2009/10 och spelade i klubben fram till säsongen 2017/18, då han valde att lämna Göteborg för ett äventyr i finska storklubben Kärpät. Efter två säsonger i Uleåborg valde dock Lasu att återvända till Frölunda inför den här säsongen, där han stod för 19 poäng på 51 matcher.

Forwarden fyller 31 år till hösten och med tanke på hans ålder finns faktiskt möjligheten för honom att bräcka Lundqvists framtida rekord i SHL, givet att han stannar i Frölunda fram till karriärens slutpunkt.

Har kontrakt med Frölunda fram till säsongen 2022/23.

Nicklas Lasu blir assisterande kapten i Frölunda.Nicklas Lasu - Joel Lundqvists efterträdare.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

4. Erik Josefsson (Växjö) – 452 matcher

"Mr Växjö" kom till Växjö inför säsongen 2008/09 från dåvarande Hockeyettan-klubben Gislaved och har sedan dess spelat uteslutande för Växjö Lakers.

Totalt har den 33-årige smålänningen hunnit med tolv säsonger i Lakers-tröjan, varav nio av dessa i SHL. På de 452 SHL-matcherna som han spelat för klubben har han noterats för 112 poäng, vilket placerar honom på en sjätteplats i lagets SHL-historia.

Höjdpunkterna under Josefssons tid i Växjö har än så länge varit SHL-avancemanget 2011 samt SM-gulden 2015 och 2018.

Erik Josefsson.Erik Josefsson.Foto: Bildbyrån/Jonas jungdahl

5. Niclas Burström (Skellefteå) – 402 matcher

Trots att han bara är 29 år gammal har Niclas Burström hunnit med över 400 SHL-matcher för Skellefteå. Burström har hunnit med en sväng till Ryssland och en säsong i KHL, men bortsett från de två säsongerna har han spelat uteslutande i Skellefteå AIK (borträknat ett dussintal matcher i Växjö på lån för tio år sedan).

Burström debuterade i Skellefteås a-lag som b-junior och slog sig in på allvar i laget som 19-åring. Fram till 2017 var han klubben trogen innan han lämnade för KHL-klubben Vitjaz Podolsk. Vände hem till Sverige inför den gångna säsongen, men då till Växjö istället för de norra delarna av Västerbotten, till många Skellefteåsupportrars förtret. 

Valde dock att återvända till Skellefteå inför den här säsongen och tog ett stort kliv framåt från den misslyckade sejouren i Växjö. 

Är med sina 402 matcher femma på listan över spelare med flest SHL-matcher i Skellefteås historia. Om han spelar samtliga 52 grundserieomgångar nästa säsong kommer han att avancera förbi både Erik Forssell och Adam Pettersson på den listan.

Niclas Burström.Niclas Burström.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

6. Henrik Eriksson (Djurgården) – 399 matcher

Förutom de 399 SHL-matcher han spelat i Djurgården har Henrik Eriksson även hunnit med två säsonger i Hockeyallsvenskan med klubben. Anlände till klubben till hockeygymnasiet och tog sig sedan hela vägen upp till klubbens a-lag säsongen 2007/08.

Lånades ut till Mora säsongen 2009/10 och anslöt sedan till dalaklubben på permanent basis under de två nästkommande säsongerna. När Djurgården åkte ned till Hockeyallsvenskan 2012 återvände "Hank the tank" till klubben och har spelat i Djurgården sedan dess.

Den gångna säsongen stod 30-åringen för tio poäng (6+4) på 49 matcher. Kontraktet med Djurgården sträcker sig över den kommande säsongen.

Henrik Eriksson.Henrik Eriksson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

7. Mats Rosseli Olsen (Frölunda) – 392 matcher

Listans yngsta spelare.

Norrmannen anslöt till Frölunda under säsongen 2011/12 efter att ha dominerat i den norska ligan som 20-åring. Sedan dess har 29-åringen blivit mer eller mindre synonym med Frölunda och går nästa säsong in på sin tionde säsong i klubben.

Var en poängstark spelare i ungdomen, men har sedan han kom till Frölunda blivit mer av en uppskattad rollspelare som sätter laget före jaget. Skrev säsongen 2017/18 på ett nytt kontrakt med klubben som håller honom i Frölunda över säsongen 2020/21 och kommer att nå milstolpen 400 Frölundamatcher under hösten.

Mats Rosseli Olsen.Mats Rosseli Olsen.Foto: Erik Simander/Bildbyrån

8. Niclas Andersén (Brynäs) – 378 matcher

Värmlänningen har hunnit med fem säsonger i andra klubbar sedan han kom till Gävlelaget 2007, men lyckas trots det ta sig in på topp 10-listan över ligans nuvarande största trotjänare.

Spenderade fem raka säsonger i klubben mellan 2007 och 2012 efter att ha anslutit från rivalen Leksand, men spenderade sedan två säsonger i KHL-klubben Severstal. Återvände till Brynäs 2014/15 och utsågs till lagkapten, men lämnade laget redan säsongen därpå.

Efter tre säsonger utomlands återvände Andersén till Brynäs 2018 och kommer nästa säsong gå in på sin nionde säsong i klubben. Totalt har det blivit 67 poäng på de 378 matcher 32-åringen spelat i Brynäs.

Har kontrakt över säsongen 2020/21.

Niclas Andersén.Niclas Andersén.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

9. Joakim Lindström (Skellefteå) – 375 matcher  

Faktum är att den Skellefteåfödde forwarden inte spelade i klubbens a-lag förrän han var 27 år gammal, men sedan han återvände till sin moderklubb inför säsongen 2010/11 har det hunnit bli 375 matcher i SHL med över en poäng per match (382 poäng) som facit.

Lindström har sedan återkomsten från Nordamerika spelat i Skellefteå i tre omgångar. Först lämnade han klubben för NHL-spel 2011, men återvände redan samma säson. 2014 var det dags för ett nytt NHL-äventyr och när han återvände till Europa blev det spel i ryska stjärnklubben SKA St. Petersburg, snarare än Skellefteå.

Sedan 2016/17 har dock 36-åringen spelat för Skellefteå och har under sina år i SHL varit en absolut toppspelare i ligan. Den gångna säsongen var dock hans sämsta rent poängmässigt, då han "bara" stod för 39 poäng på 47 matcher.

Har kontrakt till 2022.

Joakim Lindström.Joakim Lindström.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

10. Johan Alcén (Brynäs) – 373 matcher

Med sina 373 SHL-matcher för Brynäs avrundar 32-årige Alcén listan över SHL:s nuvarande största trotjänare. 

Alcén har via klubbens juniorlag blivit en profil i klubben, trots att han spelat för både en annan SHL-klubb (Rögle) och den stora rivalen (Leksand). Lämnade Brynäs för spel i Rögle 2009 men återvände till klubben 2015 efter sejourer i Rögle, Leksand, Vita Hästen och Mora.

Har de senaste fem säsongerna spelat i Brynäs och stod den gångna säsongen för fyra poäng (1+3) på 50 matcher. Kontraktet med Gävlelaget sträcker sig över säsongen 2021/22.

Johan Alcén
Johan Alcén Foto: Bildbyrån

Per Åslund (Färjestad) – 600

Martin Thörnberg (HV71) – 588

Sebastian Karlsson (Linköping) – 514

Oscar Sundh (HV71) – 450

Adam Pettersson (Skellefteå) – 444


TV: Victor Söderström redo för NHL-äventyr

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL