Hanna Thuvik lämnar Göteborg för Brynäs.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Jättelöftet väljer Brynäs: "Vill ta nästa kliv i min utveckling"

ANNONS

Blott 17 år gammal var hon SDHL-jumbon Göteborgs interna poängdrottning förra säsongen. Nu väljer Hanna Thuvik att flytta upp till Gävle för att fortsätta utvecklas i Brynäs regi.
– 
Brynäs är en satsande förening på damsidan och jag vill vara en del av den satsningen, säger Thuvik till hockeysverige.se.

I dag blev det klart att en av svensk hockeys största talanger, Hanna Thuvik, lämnar Göteborg för spel i hårt satsande Brynäs. 18-åringen med Rönnäng som moderklubb har två säsonger i SDHL bakom sig där hon på 68 matcher i ett bottenlag gjort 13 mål och totalt 27 poäng. Lägg därtill att hon spelat två JVM och fanns med bland kandidaterna till att få Elite Prospects Award som SDHL:s bästa junior. Ett pris som för övrigt Brynäs Maja Nylén Persson plockade hem till Skogsbo för andra säsongen i följd.

– Tiden i Göteborg har varit otroligt bra och klubben har tagit hand om mig jättebra. Jag har fått förtroende från både coacher och lagkamrater. Jag ser bara positivt tillbaka på tiden där, berättar Hanna Thuvik som just gått på sommarlov hemma på Tjörn.

Hur har steget varit från att spela med killarna i Rönnäng till SDHL?
– Det har ändå varit ett ganska stort kliv. När jag kom till SDHL var det mycket högre fart. En stor skillnad är även jargongen i omklädningsrummet, men det har varit otroligt lärorikt att komma in i SDHL, få lära mig, se dom bästa och ta del av det.

Kan du idag sakna något från herrhockeyn?
– Givetvis saknar jag gamla kompisarna och sådana saker. Samtidigt kan jag sakna det fysiska spelet lite mer även om det finns i damhockeyn också. 

POÄNGBÄST HOS JUMBON

Senaste säsongen svarade Hanna Thuvik för nio mål och totalt 17 poäng på 32 matcher i Göteborg. Med det var hon poängbäst i laget. Dessutom var hon assisterande kapten trots att hon då bara var 17 år.

– Som sagt var så har jag fått förtroende av tränarna. Det har också gett mig självförtroende. Jag har fått möjligheterna att skapa mig förutsättningar för att bli bättre och göra, tillsammans med mina lagkamrater, poängen jag har gjort. 

Vad har du utvecklat mest som hockeyspelare sedan du kom till SDHL?
– Spelförståelsen, idag läser jag spelet på ett bättre sätt. Samtidigt tycker jag själv att jag blivit snabbare och vågar hålla pucken mer. 

Hanna Thuvik.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Varför lämnar du Göteborg inför kommande säsong och satsa på Brynäs?
– Jag känner att jag vill ta nästa kliv i min utveckling. Det känns som Brynäs är rätt klubb för det. Brynäs är en satsande förening på damsidan och jag vill vara en del av den satsningen. Det känns otroligt spännande.
– Dessutom är Brynäs en anrik klubb som satsar hårt på både dam- och herrsidan. Klubben jobbar också hårt utanför isen med bra saker och, som jag sa, vill jag vara en del av det. 

"KANSKE HAMNAR I SKYMUNDAN"

Förra säsongen hade du en bärande roll i Göteborg. Nu kommer du till en klubb som satsar på SM-guld och har en rad stjärnor i laget, hur tänker du kring att då kanske få en mindre roll än tidigare säsonger?
– Jag tänker att det också kan vara nyttigt, att få se och lära av andra spelare, se hur de jobbar. Nu när jag kommit till en så här stor klubb finns det mycket inspiration att hämta.
– Jag ser det som positivt även om jag kanske hamnar lite i skymundan, men det är bara fortsätta jobba på även om det blir så.

När flyttar du upp?
– I augusti någon gång, avslutar Hanna Thuvik som blir Brynäs sjunde nyförvärv den här säsongen. 

Sedan tidigare är det klart att Sofia Ljung ansluter från Hudiksvall, Anna Meixner från Wien, Jaycee Gebhard från Robert Morris University, Patricia Marshall från University of Minnesota, Jalyn Elmes Universit of Minnesota-Duluth och Ebba Strandberg University of Maine. 



TV: Throwback – Jonathan Dahlén draftad av Ottawa

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL