NHL

Från Asplöven till NHL – på fem år: "Det är kontraster"

Mathias Bromé har nått det eftertraktade NHL-kontraktet – men framtiden är ändå oviss.

ANNONS

Mathias Bromé uppfyllde en dröm när han skrev NHL-kontrakt med Detroit Red Wings i slutet av april. Men ovissheten kring när NHL-säsongen 2020/21 startar komplicerar situationen. Därför stänger inte Bromé dörren för en utlåning till SHL.
 Låt oss säga att det skulle börja i januari, klart att jag också vill spela matcher. I så fall blir det att jag antingen spelar här i Örebro eller tränar, säger Bromé till hockeysverige.se.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)

Första gången hockeysverige.se träffade Mathias Bromé var i maj 2015, alltså för drygt fem år sedan. Då hade han precis blivit klar för Asplöven som då spelade i Hockeyallsvenskan. Då sa den Huddingefostrade forwarden från Örby: 
”Per Kenttä vill ha mig i en offensivare roll, vilket är det jag själv vill vara i och alltid velat haft. Det är nu i Hockeyallsvenskan som jag inte har haft den rollen. Jag hoppas att få tillbaka den nu då jag kommer till Asplöven”.

Då var han exalterad över att få spela i Haparanda och hade inte direkt några tankar på att han fem år senare skulle få dra på sig Detroit-tröjan och slåss om en plats i NHL. 

– Sådana tankar hade jag inte riktigt då. Jag var då riktigt nöjd över att få vara kvar i Hockeyallsvenskan och att jag fick den chansen uppe hos Kenttä, säger Mathias Bromé då vi träffas för en intervju utanför Örebro SK:s hemmaplan, Behrn Arena.
– Det var en väldigt lärorik tid för mig. Där fick jag tid att reflektera lite över vad som verkligen krävs för att spela på den högsta nivån. Jag var taggad på att få visa hur bra jag var i Hockeyallsvenskan.
– Nu står jag här i dag och har skrivit på ett NHL-kontrakt. Klart att det är kontraster samtidigt som jag är stolt och väldigt glad. 

Just tiden med Per Kenttä och Asplöven ser Bromé själv som ett lyft för hans hockey.

– Absolut. Väldigt mycket. Han tog mig ändå till Asplöven samtidigt som jag inte hade så många andra val att gå till.
– Sista räddningen var att få komma upp dit och spela där. Självklart har han en stor del i att jag fick den roll jag fick där uppe. 

När jag nu skrev på mitt NHL-kontrakt och Mora kunde få lite pengar för mig kändes det som att jag i alla fall kunde ge tillbaka någonting även om det inte känns som tillräckligt. 

Efter tiden i Asplöven flyttade Mathias Bromé till Mora. Där blev han kvar under tre säsonger och fick uppleva både glädje och betydligt mer trista dagar.

– Det väldigt lärorikt även i Mora. Jag var där tre säsonger. Den första var fantastisk. Vi var inte ett lag som folk trodde skulle gå upp, men vi byggde en bra sammanhållning, fick ihop det och slog ut Leksand. Klart att det är ett minne som sitter kvar hos mig.
– Vi hade sedan en väldigt tuff säsong i SHL. Vi var inte tillräckligt bra, men höll oss kvar ändå, vilket var en lättnad.
– Tredje säsongen var egentligen ett rent mörker. Vi var inte bra alls och inte heller bäst då det gällde. Att vi åkte ur är något som sitter kvar hos mig än idag. Jag har sagt det förr och säger det igen, att Mora är en klubb som betyder väldigt mycket för mig, säger Bromé samtidigt som han lägger handen på hjärtat innan han fortsätter:
– Det är många personer i Mora som jag fortfarande har kontakt med och som betyder väldigt mycket för mig. Det som hände var tungt och har suttit kvar hos mig väldigt länge. När jag nu skrev på mitt NHL-kontrakt och Mora kunde få lite pengar för mig kändes det som att jag i alla fall kunde ge tillbaka någonting även om det inte känns som tillräckligt. 

"GJORDE MIG TILL EN TOPPSPELARE I SHL"

Efter Moras degradering lämnade Mathias Bromé Mora för att fortsätta spela i SHL.

– Jag gick till Örebro eftersom jag kände att jag behövde ett lyft, komma vidare, prova på något nytt och ta ett ännu större ansvar. Komma ifrån Mora där jag haft min trygghet hela tiden.
– Örebro hade börjat på en resa från slutet av deras säsong där de vände från att gå från att ligga i botten till att ta plats i play-in.
– Sedan gillade jag hur tränarna där jobbade. Dessutom kände jag (sportchef) Niklas Johansson sedan tidigare, vilket spelade in en del.
– Min utveckling fick en rejäl skjuts här i Örebro. Jag fick spela mycket och bidra i de situationer jag ville göra. Örebro gjorde mig till en toppspelare i SHL. 

Jag ville visa att jag kunde vara en toppspelare och leverera under en lång tid

Redan förra säsongen var det aktuellt för 25-åringen att flytta över till NHL, men då valde han att tacka nej.

– Jag kände att jag bara hade gjort en bra säsong i SHL och jag tyckte inte att det skulle räcka för att åka över och verkligen kunna slå mig in.
– Jag ville visa att jag kunde vara en toppspelare och leverera under en lång tid. Utvecklingen jag fått i Örebro har gett mig möjligheten att komma till Detroit, vilket är fantastiskt roligt. 

Varför valde du just Detroit?
– Väldigt mycket handlade det om, efter det att jag pratat med (Steve) Yzerman, (Niklas) Kronwall och scouterna Håkan Andersson och Thomas Carlsson, att jag fick en klar bild över hur det funkar där, var de är i sin organisation idag, vill göra och vad de vill bygga om eftersom de haft en tung säsong.
– Vi pratade en del och jag kände att det här skulle vara en stor chans för mig att spela i världens bästa liga. Den chansen ville jag inte missa. 


Hur mycket påverkade valet av klubb att du har bra möjligheter att få en stor roll i Detroit då laget är långt ifrån det bästa i ligan?
– Klart det är en större chans för mig att få spela i NHL då Detroit har gått lite tyngre mot slutet och håller på att bygga om.
– Samtidigt, är du tillräckligt bra så spelar du i NHL, men är du inte tillräckligt bra så spelar du inte i NHL. Jag kommer åka över, göra mitt bästa och verkligen visa att jag ska ha en tröja där borta. Jag ska ge 100 procent. Sedan får vi hur långt det räcker. 

Jag kände att det här skulle vara en stor chans för mig att spela i världens bästa liga.

Hur reagerar man då Steve Yzerman ringer?
– (Skratt) Klart att det var speciellt då någon som har varit en så stor spelare ringde mig.

Vad vet du om Detroit som stad?
– Det var väldigt skönt att prata med Niklas Kronwall. Han berättade lite hur det funkar där, hur man kommer bo, hur allt ser ut. Innan har jag bara kollat på filmen ”8 Mile”, vilket är det jag sett av Detroit.
– Egentligen vet jag ingenting om stan. Det kommer bli en upplevelse när jag kommer dit och får se hur det blir. 

Vad tror du blir den tuffaste utmaningen vid sidan av isen?
– Mest det här med att jag inte har vännerna som jag har här hemma, och min familj givetvis. Klart att det kommer göra en stor skillnad. Samtidigt är det väldigt skönt och en trygghet att min tjej, Julia, följer med över. Då har jag någon att luta mig tillbaka mot.
– Jag känner ingen där borta så det blir nya ansikten och människor som jag får lära känna. 

"DÅ KOMMER DET ATT BLI MYCKET TRÄNINGAR"

I dagsläget är det högst osäkert när och hur NHL kommer starta igång efter Covid-19 epidemin. Blir det verkligen ett slutspel säsongen 2019/20? Kommer säsongen 2020/21 få vänta på sin start till senare i vinter? Frågorna är många och Mathias Bromé vet ungefär lika lite som oss andra kring dessa.

– Om jag visste hur det kommer bli så vore det rätt skönt. Jag vet ingenting om när jag ska åka över eller när det börjar. Allt beror säkert på hur det blir med NHL den här säsongen. Jag läste något om att de i alla fall skulle börja med att spela klart den här säsongen.
– Jag har förberett mig för att säsongen ska dra igång som vanligt. Sedan får vi se hur det blir. Jag får i alla fall lägga upp det i år som jag gjort under alla andra år, vilket har fungerat bra.

Det har viskats om att nästa säsong kanske inte startar upp förrän i december, hur tänker du kring att eventuellt inte få spela matcher innan dess?
– Klart att jag har funderat lite i de banorna, hur det kommer bli om jag inte får spela några matcher och så vidare. Då kommer det bli mycket träningar.
– Samtidigt spelar det inte så stor roll för mig. Jag kommer förbereda mig på bästa sätt för att åka över och kunna ta en tröja där borta. Det är målet. Mycket svårare än så är det inte för mig just nu. 

Om det inte blir NHL från början utan du får inleda i AHL, hur kommer du hantera den situationen?
– Får jag börja i AHL så gör jag det, men kommer också göra det till hundra procent och visa att jag vill upp igen. Jag kommer inte åka hem. Allting handlar om att jag ska åka över och verkligen försöka ta en plats.

Om NHL drar igång i december kan du då tänka dig att inleda säsongen i Örebro?
– Klart jag skulle kunna göra det, men det där ligger inte på mitt bord och jag har inget att säga till om. Det är en större fråga än så.
– Låt oss säga att det skulle börja i januari, klart att jag också vill spela matcher. I så fall blir det att jag antingen spelar här i Örebro eller tränar, men mer än så kan jag inte svara på den frågan, avslutar Mathias Bromé innan han får testa sin nya matchtröja för första gången. 

FOTON

Toppbild: Ronnie Rönnkvist

Örebrobild: Bildbyrån/Johan Bernström

Detroitbild: Rick Osentoski-USA TODAY Sports


TV: De längsta slutspelsmatcherna i NHL-historien

Den här artikeln handlar om: