Tord Lundström.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

"Det visade det sig att två barn mördats alldeles bredvid oss"

Ingen annan spelare i svensk hockey har vunnit fler SM-guld än Tord Lundström. I dagens Old School Hockey berättar Brynäslegendaren om uppväxten i Kiruna, guldåren i Brynäs, den över 200 matcher långa landslagskarriären – och den turbulenta tiden i Detroit.
– Det var en väldig skillnad från ”lapphelvetet” där jag kom ifrån, säger Lundström med ett skratt. 

Tord Lundström är en av medlemmarna i den så kallade 200-klubben inom svensk ishockey. 200-klubben innebär att man spelat minst 200 A-landskamper. Lundström, som spelat just 200 landskamper, hade sin storhetstid i slutet av 1960-talet fram till slutet av 1970-talet.

Totalt kom han att spela hem inte mindre än nio SM-guld med Brynäs IF, vilket är mest i Sverige. Han var även andre svensk i NHL-klubben Detroit Red Wings, där han spelade en säsong 1973-74 innan en skada förpassade honom till organisationens europalag, London Lions. Där blev han förövrigt lagkamrat med sina landslagskompisar Ulf Sterner och Leif ”Honken” Holmqvist.

Lundström tränade även Brynäs under två sejourer, varpå den andra slutade på ett mycket tråkigt sätt då klubben sparkade honom när det bara återstod fem omgångar av Elitserien. Det har även blivit tränaruppdrag för Lundström i både Mörrum och S/G Hockey 83.

Tord Lundström.
Tord Lundström. Foto: Arkiv

Men vi börjar från början. Tord kommer, liksom så många andra hockeystjärnor, från Kiruna. Kan du ge en rimlig förklaring till det enorma hockeyintresset som måste finnas däruppe?
– En rimlig förklaring vet jag inte om jag kan ge dig och det är väl många som har sökt orsaken genom åren utan att ha kommit fram till något bra svar. En orsak är väl helt enkelt den att det inte fanns speciellt mycket att göra för oss ungdomar i Kiruna förutom att idrotta.
– Ska man gå ännu längre tillbaka i tiden så var inte ishockeyn i Norrbotten riktigt välkommen in i övriga hockeysverige på grund av att det var för långa resor helt enkelt. Det var först i början på 1950-talet som Norrbottenslagen kom med på allvar.

I generationen innan Tord Lundström och som är uppväxta i Kiruna var den dubble världsmästaren Eilert ”Garvis” Määttä det riktigt stora namnet.
– Intresset väcktes väl på allvar för ishockey hos mig efter VM 1957 då ”Garvis” Määttä blev stor hjälte efter att Sverige vunnit VM-guld i Moskva. Han gjorde det klassiska 4-4-målet mot Sovjet. Jag kommer så väl ihåg hur vi hörde referaten på radion hemma i Kiruna och då förstod jag att man kunde lyckas som hockeyspelare fast man kom från Kiruna.
– Fast jag spelade inte bara hockey som barn. Det var en hel del fotboll den tiden det inte var snö på planerna där uppe. Dessutom provade jag på brottning som alltid varit en stor sport i Kiruna.

Du spelade för Kiruna AIF, hur var stämningen när det var dags för klassiska derbyn mot IFK Kiruna?
– Den här konkurrenssituationen mellan klubbarna var nog en anledning till att det utvecklades många bra hockeyspelare i Kiruna. Det är en väldigt idrottskunnig publik i Kiruna och det var alltid ”lapp på luckan” när det var derby. Men det var aldrig någon ”Stockholmsstämning” med bråk och så vidare kring matcherna.

Var det så att AIF var arbetarklubben med röd fana i klubbmärket och IFK var de lite finare kvarterens lag?
– På den tiden var det arbetarna mot tjänstemännen, vilket inte var alldeles ovanligt i brukssamhällen som Kiruna. Sandviken har ungefär samma historia har jag lärt mig sedan jag flyttat hit till Gävle.

Som artonåring gör Tord Lundström sin sista säsong för Kiruna AIF. Stig Salming debuterar i A-laget samma säsong och målvakt var Freddy Lindfors, som senare blev mest känd för att ha varit med och förvandlat Luleå Hockey till det storlag man är i dag.

Lundström slutade tvåa i Division 2 Norra A:s skytteliga med 32 mål på 20 matcher, ett mindre än Kalle Sundberg från rivalen IFK Kiruna.

När blev det aktuellt för dig att flytta ner till Brynäs?

– Jag kom till Brynäs 1963 och först var det Brynäsledaren Breit Hellman som skötte övergången, men det var flera andra ledare inblandade. Jag hade spelat några år i norrtvåan då Brynäs hörde av sig. Jag har för mig att alla tre Gävleklubbarna (Brynäs, Gävle GIK och Strömsbro) jagade mig.
– Brynäs var den minsta av klubbarna i Gävle då och lite av lillebror. Även Södertälje och Skellefteå hörde av sig.

Stämmer historien där det sägs att du inte skrev på något kontrakt då Brynäsledaren Breit Hellman besökte dig uppe vid Riksgränsen för att du hade gett ett löfte om att spela för Brynäs och det fick räcka?
– Jo, nog stämmer det, skrattar Tord Lundström och fortsätter:
– Breit frågade om jag ville spela i Brynäs och det ville jag ju. Då var det inte mycket mer att tala om, tyckte jag i alla fall.

När Breit Hellman återvände hem till Gävle efter besöket vid Riksgränsen frågade Brynäs starke man, Thure Wickberg, om den där Tord Lundström skrev på för Brynäs. Hellman svarade att Lundström själv inte tyckte det behövdes utan att han skulle komma med tåget en dag i augusti. Wickberg blev i sin tur väldigt skeptisk eftersom det var många klubbar som jagade den unga norrbottningen.

Foto: Arkiv

GJORDE RUNT 260 MÅL I BRYNÄS

När tåget rullade in på station i Gävle och Tord Lundström som sista passagerare kliver av tåget kunde både Hellman och Wickberg andas ut. Den i pressen så omtalade spelaren från Kiruna var nu Brynässpelare.

Hur var den så kallade Brynäsandan när du kom ner till Gävle, 1963?
– Den fanns redan då. Brynäs hade fått fram fem-sex egna talanger som klubben byggde laget kring. Sedan kompletterades det med killar som Lennart ”Tigern” Johansson och några till.
– Brynäsandan var väl egentligen att vi var väldigt raka mot varandra inom laget, vi var aldrig rädda för att kritisera och tala om då vi tyckte att någon i laget gjorde fel. Men då vi spelade match höll vi ihop, då var det verkligen vi mot övriga Sverige.

Jag har läst om att du upplevde att många i Gävle pratade utan att säga något?
– Ha ha! Det var nog så att jag var en blyg norrlänning som kanske inte sa så mycket, vilket Gävleborna gjorde i stället. Inget ont om folket i Gävle för det, utan tvärtom.

Vilka fick du runt dig i samma kedja i inledningen?
– Första säsongen var det Håkan Wickberg och Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg. Det var innan ”Strimma” skolades om och blev världens bästa offensiva back.
– Nästan hela laget som var i Brynäs vid den här tiden fick förr eller senare chansen i olika landslag. ”Tigern” Johansson, Hasse Dahllöf, Lars-Åke Sivertsson, Hans ”Virus” Lindberg, Lars-Göran Nilsson, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson och så vidare.

Vilka var annars de som du spelade ihop med mest under tiden i Brynäs?
– När Herbert Pettersson och Bosse Hessel  gjorde ”Lill-Strimma” till back kom Kjell ”Pipis” Larsson in på hans plats. ”Pipis” flyttade senare ner till Rögle och då tog ”Prosten” Karlsson och senare Inge Hammarström den platsen.

Debuten i Allsvenskan, som högsta serien hette vid den här tiden, var mot Västerås inför drygt tre och ett halvt tusen åskådare i Gävle. Hemmalaget vann med 14-5 efter bland annat fyra mål av ”Tigern” Johansson. Lundström svarade för ett av målen, det som kom att betyda 12-5. Det var med andra ord inte hans viktigaste mål i klubben.

Tord Lundström gjorde runt 260 mål i Brynäströjan och vann nio SM-guld mellan åren 1964 och 1977, vilket är en helt fantastisk meritlista i sig. Därtill ska ni även lägga skytteligavinster och en rad VM-medaljer.

”SKULLE INTE GÅ ATT SLÅ DJURGÅRDEN”

Tord, av alla SM-gulden, går det att peka på vilket som var roligast eller kanske svårast att vinna?
– Den största överraskningen var nog det första guldet, 1964. Det var nästintill ett under att vi kunde vinna eftersom Djurgården med Sven Tumba, Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg, Rolle Stoltz, Lasse Björn, Ove Malmberg med flera, dominerade svensk hockey kraftigt vid den här tiden. Att slå dom var ouppnåeligt. Det trodde man i alla fall, men vi grejade det.

Hur minns du guldresan hem från Skellefteå 1964?
– Jag minns att vi åkte buss från Skellefteå till Bastuträsk för att där byta till tåg. Då ropade man ut i högtalarna att någon från Brynäs skulle ta sig till stationshuset. Det fick bli Bosse Hessel som på en lånad cykel, stationen i Bastuträsk var faktiskt ganska stor, tog sig dit. När han kom tillbaka skrek han att vi var svenska mästare eftersom Leksand och Modo bara hade spelat 5-5. Efter det ockuperade vi restaurangvagnen, skrattar Lundström.
– Mottagandet hemma på station i Gävle var fantastiskt. Gefle Dagblad och Arbetarbladet låg på samma gata hemma i Gävle. På deras ytterväggar hade man tavlor upphängda där man satte upp alla resultat under matcherna och där utanför stod folk och följde hur det gick för oss. Så man visste att vi var svenska mästare när vi kom hem.
– Det var kanske det mest överraskande guldet som sagt var, men alla gulden har sin storhet och sin egen berättelse.

Tord Lundström.Tord Lundström.Foto: Bildbyrån

Redan efter första säsongen i Brynäs var du aktuell för spel i NHL för Montréal Canadiens. Varför blev aldrig den resan av?
– Vi hade varit över med unga Tre Kronor och spelat i Montréal och Toronto. Då uppstod nog ryktet om att jag var aktuell för Montréal, men jag fick aldrig något konkret anbud därifrån.
– Jag vet inte om det låg någon sanning i det där ryktet. Jag hade nog heller inte varit mogen att ta det steget redan då.

Fanns det flera bud innan du stack över 1973 till Detroit Red Wings?
– WHA-ligan höll på att starta upp då och det lag som i dag heter New Jersey Devils frågade om jag ville spela där. Då hade jag ingen aning om vilka Devils var, men det vet jag i dag. Jag tackade i alla fall nej till att åka över.

Hur trivdes du i Detroit Red Wings?
– Jag vill inte urskulda mig, men jag kom till ett lag i kris. Många av dom äldre killarna var på väg att sluta och Detroit skulle bygga ett nytt lag så det blev mest förluster, vilket inte var speciellt kul. Trots det trivdes jag bra med laget.
– Detroit gick inte till slutspel den säsongen, fast å andra sidan var jag i Europa och spelade då slutspelet började där borta.

Även Thommie Bergman från Munkfors fanns väl där?
– Det är riktigt och det var en trygghet att veta att man hade ytterligare en svensk på plats. Men jag måste säga att jag blev mycket väl bemött och det var inga som försökte märka mig eller något liknande. Annars var ofta amerikanarna lite sura för att vi tog deras jobb.

BRÖT KONTRAKTET MED DETROIT

Det Detroit Tord Lundström kom till var inte bara känt för biltillverkning och ishockey, utan det var en av de mest kriminella städerna i hela USA. Det finns historier om hur materialförvaltaren i Red Wings blivit rånad över tio gånger under en och samma säsong då han på natten lämnat Joe Louis Arena för att åka hem till familjen.
– Det var en väldig skillnad från ”lapphelvetet” där jag kom ifrån, skrattar Lundström.
– Brottsligheten var väldigt hög där då. Första gången jag tog bilen till gamla hockeyhallen i Detroit blev jag stoppad innanför grindarna och bötfälld för att jag inte hade haft bildörrarna låsta vid rödljusen.
– När jag skulle få min första lönecheck tänkte jag promenera bort till banken som inte låg längre bort än att jag kunde se den. Väl där kom en polis och frågade vad jag gjorde där. Jag ska lösa in min check svarade jag. Okej, då vaktar jag dig och kom ihåg att aldrig göra om det igen. Den här gången har du tur att det inte har hänt dig något.

Tord Lundström.Tord Lundström.Foto: Bildbyrån

Var det inte så att ni såg på TV en dag att ett barnamord hade skett bara 200 meter från ert hem?
– Jo. det stämmer. Vi hörde några helikoptrar som flög ovanför vårt hus och när vi satte på tv:n var det ett program där man visade direktsändningar från olika brott. Då visade det sig att två barn mördats alldeles bredvid oss. Det var en hemsk upplevelse.

Du hamnade i något som hette London Lions så småningom tillsammans med Leif ”Honken” Holmqvist och Ulf Sterner efter att du skadat dig i en axel. Ni var stationerade i England, men det fanns väl inga britter med i laget?
Nej, det var svenskar, kanadensare, tjecker och några finnar. Det var ett ganska bra lag som nog tillhörde Europatoppen. Vi spelade mot Dynamo Moskva, tjeckernas landslag, Finland och så vidare, och vann en hel del matcher även om det var lite av uppvisningskaraktär. Dom vi hade svårast mot var faktiskt dom svenska lagen.

Var det aktuell att återvända till Detroit?
– Ja, mitt kontrakt var på ytterligare två år, men jag tog kontakt med Detroit och sa att jag ville bryta kontraktet, vilket gick bra. Jag kände att det dög gott med att spela på hemmaplan i stället.

Du spelade 200 A-landskamper med Tre Kronor. Vilken är den mest minnesvärda?
– Det minnet som bitit sig fast starkast är när vi råkade få VM till Stockholm två år i rad, 1969 och 1970. Det var väldigt nära att vi vann guld då och ena året slog vi ryssarna med 4-2, men som vanlig var det väl någon match mot Finland som gjorde att vi inte vann guld.
– Sovjet hade invaderat Tjeckoslovakien 1968 och det var väldigt intressant att se hatet som fanns mellan dom två lagen. Dom tittade inte ens åt varandra mellan matcherna.

Efter att du återvänt till Brynäs från Detroit spelade du VM i Düsseldorf 1975. Du fullkomligt öste in mål. Var det här din bästa VM-turnering?
– Man är aldrig bättre än vad laget är och vi gjorde ingen bra turnering som lag sett. Visserligen hade jag en sådan turnering där allt gick in, men det fanns mycket andra brister i mitt spel så jag tror nog inte det var min bästa turnering.

Vad minns du annars bäst från själva landslagsdebuten 1963 mot Norge?
– Det fanns något som hette Pressens lag och varje säsong inleddes med att dom mötte Tre Kronor. Jag var med i Pressens lag 1963 och hade då fått en försmak av vad som gällde för att spela i Tre Kronor.

Pressens lag vann överraskande matchen med 7-4 på Johanneshovs Isstadion i Stockholm. Tord Lundström, som ännu inte hade debuterat för Brynäs i allsvenskan, spelade i en kedja med Håkan Wickberg och Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg och svarade för ett av målen.
– När jag fick chansen mot Norge senare det året så uppfattade jag nog bara det som ett naturligt steg i utvecklingen. Det hör också till saken att större delen av landslaget bestod då av Brynäsare (Lennart ”Tigern” Johansson, Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, Håkan Wickberg och Lars-Åke Sivertsson).
– Vi vann den matchen, som spelades i Sarpsborg om jag inte minns fel, med 7-1. Dagen efter förlorade vi i Oslo med 4-0

VM-debuten? Jo, den fick Tord Lundström göra 1965 i Tammerfors.
– Jag fick hoppa in och spela med Nisse Nilsson och Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson eftersom Lasse Lundvall var skadad. Det fungerade väl bra och jag gjorde några mål.

Du tränade Brynäs, SG Hockey och Mörrum efter din tid som spelare. Vilken utmaning var det som lockade dig till att bli tränare?
– Ingen alls, utan det var min dumsnällhet över att ha svårt säga nej. Dom frågade och jag sa ja, något jag senare skulle ångra för jag var ingen vidare bra tränare.

Tord Lundström.Tord Lundström.Foto: Arkivbild

Din tröja är hissad i taket på Läkerol Arena.
– Det var ett känsloladdat ögonblick att vara den första ur vår generation som hyllades på det viset. Nu när även ”Tigern” och Håkan Wickbergs tröjor hänger bredvid så känner man ännu mera stolthet att få vara en uppmärksammad del av vår generation framgångsrika spelare.
– Nog följer jag även hockeyn ganska bra eftersom jag ser nästan alla Brynäs hemmamatcher, och nu även bortamatcherna eftersom jag fått ett sådant abonnemang av min son så jag kan se de matcherna på TV. Jag följer även med i tidningarna hur det går för Kiruna.


TV: Panelen diskuterar - kring den nya slutspelsplanen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 24 mars
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten