Sök
Ulf Dahlén och sonen Jonathan.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Förstår inte varför NHL-lagen tar över dem för att sätta dem i farmarlagen"

Sonen Jonathan Dahlén väljer att stanna i svensk ishockey och Timrå IK ett åt extra. Pappa Ulf Dahlén gillar beslutet och funderar på om inte fler unga spelare skulle må bra av att ge sig själva mer tid att utvecklas på hemmaplan. 
 Jag tror många skulle utvecklas mycket mer av att stanna kvar i Sverige än vara i ett farmarlag där det inte alls finns samma utvecklingspotential som det gör här i Sverige med tryggheten, säger Dahlén till hockeysverige.se.

I dagarna blev det klart att Jonathan Dahlén blir kvar i Sverige och Timrå minst en säsong till. Detta trots att han han har spetskvalitéer för att utmana om en plats i NHL redan nu. Men efter att tagit ett både moget och hyllat beslut valde alltså 22-åringen att fortsätta sin utveckling i Hockeyallsvenskan. 

– Att stanna i Timrå var vad han ville göra. Jag tycker att det är starkt av honom att göra det han vill och inte det som många andra kommer med råd tycker att han skulle gjort, säger Jonathan Dahléns pappa, tidigare NHL-spelaren och SHL-tränaren Ulf Dahlén

Han fortsätter:

– Han vill verkligen försöka spela upp Timrå i SHL. Jonathan är så pass ung, har kul, trivs i gruppen så jag tycker att det här är jättestarkt gjort av honom.

En viktig bit i Jonathan Dahléns utveckling som hockeyspelare är förutom spelglädjen även att få lugn och arbetsro.

– Jag tror det betyder jättemycket. Han gjorde en säsong där borta…
– Man ska ha roligt och trivas annars blir det fel. Det blev inte någon bra situation alls. Han känner tryggheten i att spela här hemma samtidigt som att han känner att han är ung.
– Då han är mogen att ta nästa steg vill han vara väldigt bra förberedd för att ta det där steget. Jag tycker att han gör det bra och det är väldigt starkt av honom att följa sitt eget hjärta. 

Jonathan Dahlén spelade i AHL 2018/19.Jonathan Dahlén spelade i AHL 2018/19.Foto: Frank Jansky/Icon Sportswire

"FÖRVÅNANDE ATT NHL-LAGEN HAR SÅ BRÅTTOM"

Ulf Dahlén tror inte heller att det kommer bli någon näst intill omänsklig press på honom och hans prestation i Hockeyallsvenskan kommande säsong. 

– Nej, det gör jag inte. Han är så pass trygg i Timrå samtidigt som gruppen är så pass tajt där. Jonathan sätter alltid en hög press på sig själv.
– Min grundtanke har alltid varit, vilket jag tycker att man ska leva efter, att förbereder man sig på bästa sätt och gör sitt bästa kan man inte göra så mycket mer. Ibland är det stolpe ut och ibland stolpe in. 

Jonathan Dahlén åkte som 20-åring över till Nordamerika för att försöka på att ta en plats i NHL, men han blev ännu en i raden av unga spelare som hamnade i AHL. Att unga spelare lämnar svensk ishockey tidigt ser pappa Ulf att det finns både för- och nackdelar med. 

– Det är olika för olika spelare. När Jonathan spelade där borta under en säsong blev det första gången jag följde AHL på ett sådant sätt. Jag följde inte bara ”Jonte” utan även några andra spelare. Utan att nämna några namn är det förvånade att NHL-lagen har så bråttom att få över spelarna när situationerna är som de är i farmarlagen.
– Jag tror många skulle utvecklas mycket mer av att stanna kvar i Sverige än vara i ett farmarlag där det inte alls finns samma utvecklingspotential som det gör här i Sverige med tryggheten och allt det är.
– Det kan jag tycka är en konstig situation, att många NHL-lag har bråttom att skriva med de unga spelarna. Samtidigt har det lite grann att göra med kollektivavtalet. Du ska skriva med spelarna under en viss tid (max fyra år från att spelaren draftats, reds. anm.) och sådana saker, så det finns en hel del politik i det också.
– Jag tror att ganska många skulle utvecklas bättre här hemma än att åka över till en situation i AHL som kanske gör att du inte trivs. 

Tänker du då att spelaren ifråga kanske får en annan eller mindre roll och framför allt inte får den speltid spelaren behöver för att fortsätta sin utveckling i exempelvis AHL?
Det är många som åkt över och som jag tycker har fått väldigt lite istid. Jag förstår inte då varför NHL-lagen ska ta över de här killarna för att sätta dem i farmarlagen, men så gör de, vilket jag tycker att det här är väldigt förvånande att se.
– Jag såg alla matcher på nätterna då Jonathan spelade i AHL och alla talangfulla spelare han mötte. Att de var talangfulla tyckte nog NHL-lagen också när de skrev med de här killarna, men de fick ändå inte mycket istid.
– Sedan kan det vara en del som mår bra av att vara där borta för att tuffa till psyket, men man presterar alltid bättre då det är roligt att spela hockey. 

Ulf Dahlén i New York Rangers färger 1989.Ulf Dahlén i New York Rangers färger 1989.Foto: Bildbyrån

"FÖLJ DIN MAGKÄNSLA"

I dag är det betydligt fler lag i NHL än då du åkte över 1987, vad krävs det av en spelare för att ta en plats i världens bästa liga idag?
– Det är en fördel att vara högt listad och ett ”prospects”. Jag själv var sjundeval i förstarundan. På den tiden visste jag inte vad det innebar utan jag drömde mest om att bli NHL-proffs. Med facit i hand, när jag var så högt listad, förstår jag nu att jag skulle få chansen. Sedan gäller det också att ta chansen.
– Att få chansen att spela som förstarunda är ganska stor, men är du inte det då är det en längre resan att göra. 

I vilka delar måste du som spelare vara redo om du ska ta en plats i NHL?
– Det är svårt att svara på. Har du spel i dig klarar du oftast av att ta de här stegen. Det är nästan lättare att spela på en högre nivå eftersom du får spela med bättre spelare, du får pucken när du ska få pucken, det finns någon att passa till och så vidare.
– Sedan gäller det att vara fysiskt bra tränad, stark mentalt och det gäller, som sagt var, att få chansen och då ha lite flyt.

Är det fortfarande viktigt att ha spelat ett VM, OS eller varit med i landslaget innan man åker över till NHL?
– Nej, det tror jag inte spelar någon roll. Däremot får du en erfarenhet av allt det du gör innan du åker över. Calle Johansson och jag åkte över samtidigt. Ingen av oss hade spelat något VM innan.
– Man pratade förut om att det skulle vara bra att ha spelat ett VM och så vidare. Givetvis tror jag det är bra med erfarenheten, men jag tror inte att det spelar någon roll om du spelat just ett VM eller inte.

Vilket råd vill du ge till en ung spelare som börjar kika på att åka över till USA eller Kanada?
– Följ din egen magkänsla, prata med dina föräldrar och de som står dig nära hur de tycker du ska göra. Våga sedan ta beslutet så blir det rätt.TV: Throwback – så blev Jonathan Dahlén draftad 2016

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten