Sök
Victor Brattström kan se tillbaka på en händelserik vår.
NHL

"Jag vill inte bara ha kontraktet – jag vill leva det livet"

Målvakten hoppas att hans osannolika resa till NHL-kontrakt kan fungera som inspiration.

Draftad först som 21-åring, NHL-kontrakt efter spel i Hockeyallsvenskan och härnäst en avstickare till Finland. Victor Brattström tar okonventionella vägar framåt i sin hockeykarriär. 
 Det här visar att tålamod är viktigt och att du inte behöver vara bäst när du är yngre, säger målvakten till hockeysverige.se. 

– Det är fortfarande knappt så att jag kan ta in det.

Victor Brattström skrockar i andra sidan telefonluren.

Det har gått drygt två veckor sedan han skrev NHL-kontrakt med Detroit Red Wings. Men trots att den 23-årige målvakten haft gott om tid att låta känslan av tillfredsställelse sjunka in har den haft svårt att göra det.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse och det kommer att ta lite tid att fatta. Jag har pratat en hel del med kompisar och familj om det och ju mer man pratar om det, ju mer förstår man vad som faktiskt har hänt. Men det känns overkligt.

Göteborgaren har tagit en rätt annorlunda väg till sitt NHL-kontrakt. Dels draftades han av Red Wings först som 21-åring 2018, dels har han tillbringat merparten av de senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan och byggt upp sin karriär i Timrå efter att ha lämnat Frölundas juniorverksamhet för fyra år sedan. Det har inte varit någon spikrak resa, men Victor Brattström har tillåtit sig själv att tro på att han skulle kunna uppnå något stort.

– Det här visar att tålamod är viktigt och att du inte behöver vara bäst när du är yngre, konstaterar han. 
– Det här är något jag har velat och strävat efter. Att det sker lite senare än för vissa andra är inget problem.  Jag hoppas att folk ser det här som motivation, att det går att göra fast man inte är den största talangen. Lägger man ned det hårda jobbet och vågar drömma stort finns chansen.


Jag vill inte bara ha kontraktet och jag vill inte bara spela en match i NHL. Jag vill leva det livet.

Det innebär inte att han är nöjd. 

– Som jag ser det är det här bara början. Nu har en dröm gått i uppfyllelse, men jag vill inte bara ha kontraktet och jag vill inte bara spela en match i NHL. Jag vill leva det livet och spela därborta i många år, så det här är bara början, understryker han.

Victor Brattström kan se tillbaka på en händelserik vår.Victor Brattström kan se tillbaka på en händelserik vår.

BÄTTRE CHANS TILL SPELTID ÄN I SHL

Nordamerika kommer dock att få vänta ett tag. För snart två månader sedan kom beskedet att Victor Brattström skrivit på för finska KooKoo. Och även om han hunnit skriva NHL-kontrakt sedan dess är det i finska Kouvola han kommer att tillbringa säsongen 2020/21. 

– Det var ett gemensamt beslut att jag skulle lånas ut dit. Detroit presenterade det och det kändes bra att få ta ännu ett kliv i utvecklingen på en högre nivå. Inte bara spelmässigt utan även socialt. Det blir ett helt nytt land och annan kultur, plus att jag kommer att få prata engelska hela tiden. Det är inte bara viktigt för mitt spel, utan för mig som person. Det gör det nog lättare för mig att åka över till USA sen när jag har upplevt hur det är att spela utomlands. Det var många parametrar som stämde bra där.

Varför blev det Finland och inte SHL?
– För mig är det viktigt att spela mycket matcher och som det ser ut på målvaktssidan i SHL nu skulle jag inte få det. Det är dessutom oroliga tider med corona och då kändes Finland bra när budet kom på bordet. Hade jag valt SHL hade det kanske blivit enklare socialt, men jag ser Finland som en större utmaning och hoppas få spela mer. Det är inte så att jag hyser agg mot SHL, den här lösningen passade bara bättre.

I KooKoo ska han efterträda sin tidigare målvaktskollega i Timrå, norrmannen Henrik Haukeland som efter en stark säsong i Finland är klar för Färjestad. 

– Han har uppenbarligen trivts väldigt bra där. Vi är ganska lika som personer och under tiden i Timrå hjälpte han mig mycket. Sedan är det inte så att jag förföljer honom på något sätt. Vilmos Galló och Erik Karlsson, som jag också haft som lagkamrater i Timrå, spelar där och de har också haft väldigt bra saker att säga om organisationen. Så jag känner att jag har gjort ett bra val.


KooKoo, som coachas av finska juniorlandslagets tidigare förbundskapten Jussi Ahokas, slutade överraskande femma i Liiga den gångna säsongen. Detta efter att tidigare ha varit ett bottenlag under föregående fyra säsonger sedan de tog klivet upp från andraligan Mestis.

– Jag gillar intrycket som klubben har gett mig. De satsar ungt och vill framåt – precis som jag själv vill. De har en bra målvaktstränare (Kari Lehtonen) och ett upplägg som passar mig. Det ska bli kul att följa med på deras resa.

Kent Norberg.Kent Norberg.

"DU MÅR BRA HÄR"

När hockeysverige.se pratar med Victor Brattström är han av förklarliga skäl inte på plats i Finland. I stället är han kvar i Sundsvall. Försäsongsträningen bedrivs fortfarande i Timrås regi, ett tecken på den starka relation han har byggt till klubben sedan han flyttade upp från Göteborg till Medelpad 2016.

Under intervjun återkommer Brattström ofta till "den familjära stämningen" i Timrå. Att så många av lagets nyckelspelare, inte minst Albin LundinJens Lööke och Sebastian Hartmann, valt att förlänga sina kontrakt med Timrå sista tiden förvånar honom inte. 

– Inte alls. Beslutet de tar förstår jag till 110 procent. Timrå är en fantastisk förening. Så mycket som de har gett mig både som målvakt och människa… Du mår bra här, säger han med emfas på "bra".
– Det är folket runt omkring, allt från spelare och ledare till funktionärer och fans. Gemenskapen är så tydlig. Det känns som alla är med på tåget och bidrar. Mycket av det är ”Nubbens” förtjänst.

"Nubben" är sportchefen Kent Norberg. Victor Brattström menar att det är han som har satt standarden.

– Nu har jag inte varit i så många klubbar, men jag upplever honom som väldigt aktiv. Han sitter inte bara på ett kontor och håller på med sitt, utan är med och skojar och umgås med grabbarna. Han gör så mycket mer än att bara vara en sportchef.
– Samtidigt har han en allvarlig, tävlingsinriktad sida också och påpekar alltid att det handlar om att vi gör det här tillsammans som grupp. Han har en väldigt bra utstrålning som betyder mycket för klubben, förklarar målvakten och fortsätter:
– Sedan är det många spelare som varit i klubben länge och påverkat miljön. Sådana som "Boyan" (Jeremy Boyce) och (Emil) Berglund har varit bra på att trycka på det här med att alla ska jobba för alla. Alla kan inte komma överens, men jag har upplevt att alla har respekt för varandra. Det är klyschigt, men det sitter i väggarna på något sätt. Och det är mycket på grund av det som man mår bra i den miljön.

Timrå är en fantastisk förening. Så mycket som de har gett mig både som målvakt och människa…

Med ett NHL-kontrakt i fickan och spel i Finland att vänta behåller Victor Brattström ändå sin starka koppling till Timrå intakt. Han konstaterar att klubben, där allt från målvaktstränaren och "extrafarsan" Peter Hirsch till lagkompisarna och lagledningen, i allra högsta grad är delaktiga i att han befinner sig där han är i dag.

– Jag ser det inte som att det är jag har skrivit det här NHL-kontraktet. Jag ser det som att det är många som har gjort den här resan med mig och hjälpt mig genom den. Det är kul att dela det med dem, för de ska ha den cred de förtjänar i allt det här.

Foton: Bildbyrån/Pär Olert


TV: Vårdförbundet får Stefan Liv Memorial Trophy 2020

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten