Efter ett tungt 2019/20 ser Lina Ljungblom fram emot att lära sig av sina motgångar.
Foto: Bildbyrån & Lotta Bergstrand
SDHL 1

"Säsongen var för jävlig"

ANNONS

Ett brutet nyckelben, dåligt med speltid och problem vid sidan av isen. Lina Ljungblom hade ett prövande första år i SDHL. Nu hoppas hon att motgångarna ska göra henne starkare. Men om 18-åringens hockeyframtid finns i HV71 återstår att se.
– 
För min egen del vet jag då inte om HV71 är det bästa, säger hon till hockeysverige.se.

Lina Ljungblom är ett av svensk hockeys stora framtidsnamn. Fram till och med förra säsongen valde hon att i huvudsak spela med Skövdes J18-killar. Säsongen 2019/20 blev därför hennes första riktiga i SDHL. 

Men den blev inte riktigt vad hon hade hoppats på, även om hon trivdes bra i sin nya klubb HV71. 

– Jag skulle säga att jag vuxit in successivt i damhockeyn. Först var det mer landslag, regionslag och så vidare, berättar Lina Ljungblom och fortsätter:
– Säsongen som var kom jag in väldigt bra i HV71. Även fast jag tränade med killarna här hemma i Skövde var jag med en hel del på träningarna med HV71. Det var en annan atmosfär i HV71 eftersom det ändå var högsta ligan, så det har varit annorlunda. Framför allt har det varit jättekul att få spela med tjejer.

18-åringen svarade för fyra mål och totalt fem poäng på 20 matcher i grundserien för HV71.

– Säsongen var för jävlig, skrattar Lina Ljungblom och fortsätter:
– Det var inte en favoritsäsong. Jag bröt nyckelbenet i oktober så jag var borta väldigt mycket. Sedan var det många saker i mitt privata liv som tog mycket energi från hockeyn.
– Absolut ser jag det i dag som en lärdom. Jag har valt att släppa det, blicka framåt och ska verkligen försöka komma tillbaka till mitt riktiga jag nästa säsong.

När du säger att saker i ditt privatliv som tagit fokus från hockeyn, kan du utveckla det?
– Det har varit saker här hemma i Skövde som varit jobbiga och som tagit mycket energi. Nu är det inget jag vill gå in djupare på, men det har absolut varit saker som påverkat hockeyn.
– Det är en del av livet och, som jag sa, jag har tagit lärdom av det och vuxit som människa.

"HADE BEHÖVT MER ISTID FÖR ATT UTVECKLAS"

Lina Ljungblom känner också att hon inte riktigt fick den istid i HV71 som hon behövde för att fortsätta utvecklas.

– Helt ärligt, nej det tycker jag faktiskt inte. Nu kom jag tillbaka från en skada samtidigt som vi haft otroligt bra spelare i HV71, men för mig personligen har det inte varit optimalt för att utvecklas.
– Sedan finns möjligheten där till att utvecklas med anläggningen och bra tränare som har kunnat hjälpa mig, men just istiden… Jag skulle behövt mer istid för att utvecklas. 

Lina Ljungblom.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Hon upplevde också att det blev lite skillnad då Lucas Frey lämnade över tränaruppdraget till Joakim Engström.

– Det här var då jag var borta för mitt nyckelben och inte var så mycket i Jönköping. När jag kom tillbaka, jag tycker att jag fick mer förtroende på isen av Lucas än av Joakim. Det kan också ha varit för att han ville se att jag kom tillbaka ordentligt och så vidare, men jag upplevde att jag fick mer speltid av Lucas.

Bodde du under säsongen i Jönköping eller pendlade du?
– Jag pendlade. Jag sa att jag ville gå klart skolan här i Skövde för att slippa byta och krångla med det. I stället tränade jag mycket med killarna här hemma, men en eller två dagar i veckan åkte jag ner för att träna i Jönköping och sedan även spela matcherna med dem.
– I början åkte jag en del tåg mellan Skövde och Jönköping. Det tog någon timme, men i oktober tog jag körkort. Det var såklart väldigt skönt så jag kunde åka ner dit på egen hand. 

MATCHADES MED KILLARNA

Lina Ljungblom spelade även fyra matcher med Skövdes J20-lag. Det blev tre mål och totalt fem poäng från hennes klubba.

– Som sagt var så handlade det mycket om skolan. Jag kände samtidigt att jag kunde spela med killarna och utvecklas. Det är en bra träning här hemma och killarna är jätteduktiga.
– Det var kul att kunna hänga med upp i J20 och spela sådana matcher, men också få spela med killar som jag spelat väldigt länge med. Jag kände en trygghet i det.

Hittade du någon form av spelglädje i det med tanke på att du i övrigt hade en tuff säsong?
– Ja, det skulle jag nog säga. Jag hade mycket förtroende för mina tränare i Skövde och de hade förtroende för mig. Det har känts jättebra samtidigt som jag fått speltid. Det har varit en trygghet med allt jag gjort där. 

Lina Ljungblom.Foto: Tomi Hänninen/Newspix24

Lina Ljungblom var bara 16 år när hon debuterade i Damkronorna. Senare samma säsong fick hon dessutom chansen att spela VM.

– Det har varit en dröm. Nu låter det klyschigt att säga det, men jag har alltid tänkt ”tänk när jag får sätta på mig en riktig landslagströja”.
– Mer i efterhand har jag känt hur stort och mäktigt det var att spela i landslaget. Där och då var jag mer inne i allt och hann inte riktigt landa i att jag spelade i Damkronorna och ett VM.

18-åringen har även tackat nej till landslagsspel vid några tillfällen, men det handlade då inte enbart om skador.

– Det var av privata skäl där också som jag tackade nej till landslaget. Jag hade en jättebra dialog med Ylva (Martinsen) om det. Sedan skadade jag mig i början av den här säsongen som gjorde att jag missade mycket med landslaget också.
– Det hade absolut ingenting med landslaget att göra. Jag har nog aldrig haft en bättre tränare än Ylva och trivdes väldigt bra med de i laget. 

"VILL SPELA DÄR JAG VERKLIGEN KAN UTVECKLAS"

Ett av hennes mål framöver är att få ånyo chansen i Damkronorna.

– Nu när jag kommit tillbaka efter skadan, är på benen igen och verkligen 100 procent är absolut Damkronorna något jag strävar efter.
– Jag hoppas få mer speltid nästa säsong och då verkligen kunna visa att jag vill och kan spela i Damkronorna. Det är mitt mål och vad jag tränar för nu.

Ditt kontrakt med HV71 har gått ut, hur går dina tankar inför kommande säsong?
– Jag har en dialog med vissa klubbar och även HV71. Jag vill spela där jag känner att jag verkligen får speltid och kan utvecklas.
– HV71 kommer bli ett riktigt bra lag den här säsongen igen. För min egen del vet jag då inte om HV71 är det bästa, men jag har, som sagt var, en bra dialog med dem. Vi får se vad som händer. Jag får ta det lite mer efter att jag tagit studenten. Just nu försöker jag lägga mer fokus på skolan. Inget är klart och jag är väldigt öppen för andra klubbar också.

Vilka är dina förväntningar på kommande säsong?
– Naturligtvis vill jag vinna ett SM-guld efter att vi den här säsongen halkade på mållinjen. Det är absolut vad jag strävar efter.
– Sedan ska jag flytta ifrån Skövde och ta steget på riktigt in i SDHL. Bara det ska bli otroligt spännande. Se hur jag kommer att utvecklas som spelare och person. 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL