Ryan Johansen är missnöjd med sig själv.
Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports
NHL

"Jag ska vara ärlig - det har ätit upp mig"

ANNONS
Han tjänar åtta miljoner dollar per säsong och förväntas vara lagets toppcenter. Men Ryan Johansen har inte alls levt upp till förväntningarna de senaste åren. Nu erkänner han att pressen har påverkat honom i en intervju med The Athletic.
– Det har gnagt på mig den här säsongen, säger 27-åringen.

Det var under säsongen 2015/16 som Nashville Predators valde att trejda i väg backtalangen Seth Jones till Columbus Blue Jackets för att kunna lägga beslag på en potentiell förstacenter i Ryan Johansen

Till en början såg trejden ut att betala sig för båda klubbarna. Jones utvecklades snabbt mot att bli en av ligans främsta tvåvägsbackar medan Johansen fann fin kemi med Filip Forsberg och Viktor Arvidsson i den omtalade JOFA-kedjan.

Men de senaste säsongerna har centerns spel inte lyft enligt förväntningarna. Sommaren 2017 skrev han ett nytt åttaårskontrakt värt 64 miljoner, vilket ökade pressen på honom att prestera som en förstacenter i NHL.

Det har han inte gjort.

Innan NHL-säsongen 2019/20 pausades hade 27-åringen bara gjort 36 poäng (14+22) på 68 matcher och var på god väg mot en av sina statistiskt sett sämsta säsonger i karriären. Sedan John Hynes ersatte Peter Laviolette som huvudtränare har hans snittid på isen dessutom sjunkit med drygt två minuter per match, från närmare 18 minuter till under 16 minuter.

"HAR LAGKOMPISAR SOM RÄKNAR MED MIG" 

I en intervju med The Athletic medger han nu att pressen att vara en förstacenter för Predators har påverkat honom.

– I min roll i det här laget och de kraven jag har på mig själv behöver jag överglänsa motståndarnas förstacenter varje kväll, säger Johansen.
– Varje kväll behöver jag visa mina lagkamrater 'Hey, jag har den här killen'. Jag behöver vara en av de som går i täten varje kväll. Och när det inte blir så, då är det frustrerande.

Nashville Predators har som lag haft svårt att prestera enligt förväntningarna under 2019/20. Det har ytterligare spätt på Johansens känsla av otillräcklighet.

– Jag ska vara ärlig – det har ätit upp mig den här säsongen. Det här är en erfarenhet jag inte haft sedan jag var en ung spelare, och det har gnagt i mig. Man har lagkompisar som räknar med dig, man har det här stora kontraktet, och man försöker bara hit dit man vill vara.

Många fans har krävt att den högavlönade stjärnan ska trejdas, men motfrågan är hur stort intresset är för en spelare som inte kommit i närheten av sin potential. General managern David Poile har inte velat besvara frågor om Johansens tillgänglighet, men konstaterar det uppenbara.

– Han måste spela bättre. Han måste hitta ett sätt att ha större inverkan. Han måste producera mer. Jag förväntar mig mer av honom och han förväntar sig mer av sig själv, säger Poile till The Athletic.

Ryan Johansen vill helst av allt stanna i Nashville och bevisa att han är en bättre spelare än vad som varit fallet den här säsongen. Men han inser att det inte bara är upp till honom.

– Det är bortom min kontroll. Jag har bara en sak att oroa mig för, det enda som påverkar mig är om jag sviker mina lagkamrater. Det är upp till mig och ingen annan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL