Lukas Zetterberg
Bildbyrån
SHL

"Det hade varit jättekul att spela där igen"

ANNONS
Efter att ha gjort stor succé i HockeyAllsvenskan, och pangat in 24 kassar, fick Lukas Zetterberg chansen i SHL. Där blev det bara tolv matcher innan han lånades ut till Västerås - och sedermera bröts kontraktet med Brynäs. Nu berättar han om besvikelsen.

– De verkade inte tro på mig, att jag skulle kunna ta den rollen jag kom för, säger Zetterberg till hockeysverige.se.

Med 24 mål och totalt 43 poäng vann han både skytteligan och poängligan i Västerås succégäng, som slutade på en sensationell tredjeplats som nykomlingar i HockeyAllsvenskan. Precis som många andra från succélaget fick Lukas Zetterberg SHL-anbud att ta ställning till. Han valde att skriva på ett tvåårskontrakt med Brynäs.

Men redan den andra november, inte ens två månader efter att säsongen dragit igång, gjorde Zetterberg sin sista match i Brynäströjan. Det blev sparsamt med istid, och bara två assistpoäng, under hans tid i Brynäs. Skarpskytten lånades tillbaka till Västerås, och efter säsongen kom beskedet att han och Brynäs bryter det avtal de hade även över säsongen 20/21.

Nu berättar Zetterberg om den tunga tiden i Gävle - och varför han lämnade klubben så snabbt.

– Dels gick laget väldigt dåligt i början och de kanske ville röra om lite. Jag fick inte den chans jag hade velat ha, och trodde att jag kom för att få. Jag vill stå i min position i powerplay och skjuta men de verkade inte tro på mig, att jag skulle kunna ta den rollen jag kom för. Då valde de att låna ut mig.

– Jag fick liksom inte chansen. Jag fick spela i ett andra-PP och spelar du i ett andra-PP får du väl spela runt 20 sekunder per powerplay. Då är det svårt att göra något. Men de valde att göra det och det kan jag respektera till viss del. Det är trots allt tränarna som bestämmer.

Lukas ZetterbergLukas Zetterberg. Foto: Bildbyrån

ÅNGRAR INTE FLYTTEN

Säsongen var händelserik, med en drömflytt till SHL, ett uppbrott från Brynäs, en hemkomst till Västerås, ett hjärtproblem som lade ytterligare en mörk skugga över Zetterbergs 2019, och sedan ett nytt uppbrott från Brynäs efter att säsongen var över.

– Det var väldigt mycket upp och ned. Det var kul att få börja säsongen i Brynäs och försöka ta en plats där. Till viss del kan jag tycka att jag gjorde det väldigt bra, men sen ville de låna ut mig för att jag skulle utvecklas ännu mer. I Västerås tog det väl tre, fyra matcher innan hjärtfelet kom... Det var ett sånt år, helt enkelt. Det blev skakigt hela säsongen, och vi hade en skakig säsong med laget också.

Med lite distans till det, ångrar du att du flyttade till Brynäs?

– Ångrar...jag vet inte. Alla i min situation hade nog tagit det beslutet. Jag hade ett SHL-kontrakt på bordet och jag trodde det var rätt att göra det. Nu blev det som det blev, men jag är bara 23 år gammal. Jag känner ingen panik. Får jag spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong är jag nöjd med det.

Säsongen innan dundergenombrottet i Västerås, då han sköt 24 mål, noterade Zetterberg 4+4 på 45 matcher med Timrå och Tingsryd. Frågan måste med andra ord ställas: Gick resan till ett SHL-kontrakt kanske inte för fort?

"HADE SÄKERT VARIT JÄTTEBRA ATT STANNA I ALLSVENSKAN"

Lukas Zetterberg är inne på att det kan vara så.

– Ja, säkert. Långsiktigt hade det säkert varit jättebra att stanna i HockeyAllsvenskan ett eller två år till. Men det är ju svårt att veta i förväg. Jag hade en bra dialog med min agent och just då kom vi fram till att det skulle bli bra med Brynäs. Jag ångrar inte att jag tog den chansen, men däremot är det klart att man kan spekulera i om det var rätt att jag flyttade dit.

Lukas Zetterberg i Västerås.Lukas Zetterberg i Västerås.Bildbyrån

Var det självklart att bryta kontraktet nu, eller var du sugen på att ge det en chans till?

– Både och. En del av mig kände som sagt att jag kanske behövde något år till i HockeyAllsvenskan och sen ta klivet. Och sen fick jag höra ganska tidigt vad Brynäs tänkte om mig också, då gick det ganska snabbt att fatta beslutet.

Du säger att du tycker att du gjorde det stundtals bra i Brynäs, men vad saknades i ditt spel för att du skulle kunna slå dig in i SHL på allvar förra säsongen?

– Det är väl det jag alltid jobbat med, och det är spelet med pucken. Jag vill kunna bli bättre på att hålla den själv och bli starkare på pucken, att inte bara spela iväg den. Det är något jag jobbar på hela tiden, och är såklart ännu svårare att lyckas med i SHL.

– Men om jag hade fått en bra roll och fått utvecklats ett helt år är jag övertygad om att jag hade kunnat spela med mer självförtroende, än jag kunde göra på de tolv matcher jag fick nu.

"TÄNKTE PÅ DET HELA TIDEN"

Den 13 november tvingades Lukas Zetterberg avbryta Västerås match mot Modo. Han sövdes sedan ned och undersöktes, och det visade sig att den unge forwarden drabbats av förmaksflimmer. Från början talades det om att han skulle tvingas till fyra veckors vila, men det blev comeback redan efter en vecka. 

Trots att frånvaron blev kort var hjärtproblemet ändå något som påverkade honom resten av säsongen.

– Jag hade inget flyt alls. Jag har snackat mycket om det här hjärtproblemet men det är en stor grej. Det blev väldigt hackigt för mig när det kom, och sen var det lite struligt i laget också. Jag hann aldrig bygga upp något självförtroende innan det där kom heller, så det blev bara svårt. Det påverkade mig mycket.

– Nu har jag kunnat släppa det jag gick igenom. Men under säsongen tänkte jag på det hela tiden. Varje gång jag fick upp pulsen tänkte jag på hur hjärtat skulle reagera och sådana saker. Jag visste att det inte var något farligt, men det var ju så nytt för mig. Så jag har tänkt mycket på det, men nu börjar allt kännas som vanligt igen.

Lukas Zetterberg.Lukas Zetterberg.Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Är det jobbigt att studsa tillbaka efter en sådan här säsong, eller ser man det bara som en jakt på revansch?

– Det är klart att man har tänkt mycket på allt som hände och att det varit tungt. Men nu är det bara positiva tankar. Nu känner jag bara ett revanschsug och vill att det ska dra igång igen. Samtidigt är det svårt med corona och allt som händer där...Jag ska hitta ett lag först, men sen är det bara att kriga.

AKTUELL FÖR VÄSTERÅS

Lukas Zetterberg känner en stor kärlek till Västerås, som han spelade för till 2017 och sedan återvände till 2018 och 2019. Det kan mycket väl bli spel där även nästa säsong.

– Jag vet att jag trivs oerhört bra där och att det är en fantastisk klubb som hjälpt mig väldigt mycket, och som dessutom är på väg framåt och på väg mot något stort. Vi får se vad som händer, men det är klart att det är en klubb som ligger nära hjärtat. Det hade varit jättekul att spela där igen.

Känner du en oro över att vara kontraktslös i dessa osäkra tider?

– Till viss del känns det såklart så. Men jag har bra kontakt med både agenten och lite klubbar, så det känns hyfsat lugnt. Jag är inte jätteorolig. Men jag vill såklart ha allting klart så snabbt som möjligt, samtidigt som jag inte känner någon stress. Det här är ett viktigt val för mig i min karriär, eftersom jag kommer från en säsong där det gick lite tungt. Det måste bli rätt beslut.

Den 23-årige forwarden gjorde 8+7 på 33 matcher i Västerås som utlånad, förra säsongen. Frågan är om Lukas Zetterberg är tillbaka i den gulsvarta tröjan i höst igen?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch