Sök
Lukas Zetterberg
Bildbyrån
SHL

"Det hade varit jättekul att spela där igen"

Efter att ha gjort stor succé i HockeyAllsvenskan, och pangat in 24 kassar, fick Lukas Zetterberg chansen i SHL. Där blev det bara tolv matcher innan han lånades ut till Västerås - och sedermera bröts kontraktet med Brynäs. Nu berättar han om besvikelsen.

– De verkade inte tro på mig, att jag skulle kunna ta den rollen jag kom för, säger Zetterberg till hockeysverige.se.

Med 24 mål och totalt 43 poäng vann han både skytteligan och poängligan i Västerås succégäng, som slutade på en sensationell tredjeplats som nykomlingar i HockeyAllsvenskan. Precis som många andra från succélaget fick Lukas Zetterberg SHL-anbud att ta ställning till. Han valde att skriva på ett tvåårskontrakt med Brynäs.

Men redan den andra november, inte ens två månader efter att säsongen dragit igång, gjorde Zetterberg sin sista match i Brynäströjan. Det blev sparsamt med istid, och bara två assistpoäng, under hans tid i Brynäs. Skarpskytten lånades tillbaka till Västerås, och efter säsongen kom beskedet att han och Brynäs bryter det avtal de hade även över säsongen 20/21.

Nu berättar Zetterberg om den tunga tiden i Gävle - och varför han lämnade klubben så snabbt.

– Dels gick laget väldigt dåligt i början och de kanske ville röra om lite. Jag fick inte den chans jag hade velat ha, och trodde att jag kom för att få. Jag vill stå i min position i powerplay och skjuta men de verkade inte tro på mig, att jag skulle kunna ta den rollen jag kom för. Då valde de att låna ut mig.

– Jag fick liksom inte chansen. Jag fick spela i ett andra-PP och spelar du i ett andra-PP får du väl spela runt 20 sekunder per powerplay. Då är det svårt att göra något. Men de valde att göra det och det kan jag respektera till viss del. Det är trots allt tränarna som bestämmer.

Lukas ZetterbergLukas Zetterberg. Foto: Bildbyrån

ÅNGRAR INTE FLYTTEN

Säsongen var händelserik, med en drömflytt till SHL, ett uppbrott från Brynäs, en hemkomst till Västerås, ett hjärtproblem som lade ytterligare en mörk skugga över Zetterbergs 2019, och sedan ett nytt uppbrott från Brynäs efter att säsongen var över.

– Det var väldigt mycket upp och ned. Det var kul att få börja säsongen i Brynäs och försöka ta en plats där. Till viss del kan jag tycka att jag gjorde det väldigt bra, men sen ville de låna ut mig för att jag skulle utvecklas ännu mer. I Västerås tog det väl tre, fyra matcher innan hjärtfelet kom... Det var ett sånt år, helt enkelt. Det blev skakigt hela säsongen, och vi hade en skakig säsong med laget också.

Med lite distans till det, ångrar du att du flyttade till Brynäs?

– Ångrar...jag vet inte. Alla i min situation hade nog tagit det beslutet. Jag hade ett SHL-kontrakt på bordet och jag trodde det var rätt att göra det. Nu blev det som det blev, men jag är bara 23 år gammal. Jag känner ingen panik. Får jag spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong är jag nöjd med det.

Säsongen innan dundergenombrottet i Västerås, då han sköt 24 mål, noterade Zetterberg 4+4 på 45 matcher med Timrå och Tingsryd. Frågan måste med andra ord ställas: Gick resan till ett SHL-kontrakt kanske inte för fort?

"HADE SÄKERT VARIT JÄTTEBRA ATT STANNA I ALLSVENSKAN"

Lukas Zetterberg är inne på att det kan vara så.

– Ja, säkert. Långsiktigt hade det säkert varit jättebra att stanna i HockeyAllsvenskan ett eller två år till. Men det är ju svårt att veta i förväg. Jag hade en bra dialog med min agent och just då kom vi fram till att det skulle bli bra med Brynäs. Jag ångrar inte att jag tog den chansen, men däremot är det klart att man kan spekulera i om det var rätt att jag flyttade dit.

Lukas Zetterberg i Västerås.Lukas Zetterberg i Västerås.Bildbyrån

Var det självklart att bryta kontraktet nu, eller var du sugen på att ge det en chans till?

– Både och. En del av mig kände som sagt att jag kanske behövde något år till i HockeyAllsvenskan och sen ta klivet. Och sen fick jag höra ganska tidigt vad Brynäs tänkte om mig också, då gick det ganska snabbt att fatta beslutet.

Du säger att du tycker att du gjorde det stundtals bra i Brynäs, men vad saknades i ditt spel för att du skulle kunna slå dig in i SHL på allvar förra säsongen?

– Det är väl det jag alltid jobbat med, och det är spelet med pucken. Jag vill kunna bli bättre på att hålla den själv och bli starkare på pucken, att inte bara spela iväg den. Det är något jag jobbar på hela tiden, och är såklart ännu svårare att lyckas med i SHL.

– Men om jag hade fått en bra roll och fått utvecklats ett helt år är jag övertygad om att jag hade kunnat spela med mer självförtroende, än jag kunde göra på de tolv matcher jag fick nu.

"TÄNKTE PÅ DET HELA TIDEN"

Den 13 november tvingades Lukas Zetterberg avbryta Västerås match mot Modo. Han sövdes sedan ned och undersöktes, och det visade sig att den unge forwarden drabbats av förmaksflimmer. Från början talades det om att han skulle tvingas till fyra veckors vila, men det blev comeback redan efter en vecka. 

Trots att frånvaron blev kort var hjärtproblemet ändå något som påverkade honom resten av säsongen.

– Jag hade inget flyt alls. Jag har snackat mycket om det här hjärtproblemet men det är en stor grej. Det blev väldigt hackigt för mig när det kom, och sen var det lite struligt i laget också. Jag hann aldrig bygga upp något självförtroende innan det där kom heller, så det blev bara svårt. Det påverkade mig mycket.

– Nu har jag kunnat släppa det jag gick igenom. Men under säsongen tänkte jag på det hela tiden. Varje gång jag fick upp pulsen tänkte jag på hur hjärtat skulle reagera och sådana saker. Jag visste att det inte var något farligt, men det var ju så nytt för mig. Så jag har tänkt mycket på det, men nu börjar allt kännas som vanligt igen.

Lukas Zetterberg.Lukas Zetterberg.Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Är det jobbigt att studsa tillbaka efter en sådan här säsong, eller ser man det bara som en jakt på revansch?

– Det är klart att man har tänkt mycket på allt som hände och att det varit tungt. Men nu är det bara positiva tankar. Nu känner jag bara ett revanschsug och vill att det ska dra igång igen. Samtidigt är det svårt med corona och allt som händer där...Jag ska hitta ett lag först, men sen är det bara att kriga.

AKTUELL FÖR VÄSTERÅS

Lukas Zetterberg känner en stor kärlek till Västerås, som han spelade för till 2017 och sedan återvände till 2018 och 2019. Det kan mycket väl bli spel där även nästa säsong.

– Jag vet att jag trivs oerhört bra där och att det är en fantastisk klubb som hjälpt mig väldigt mycket, och som dessutom är på väg framåt och på väg mot något stort. Vi får se vad som händer, men det är klart att det är en klubb som ligger nära hjärtat. Det hade varit jättekul att spela där igen.

Känner du en oro över att vara kontraktslös i dessa osäkra tider?

– Till viss del känns det såklart så. Men jag har bra kontakt med både agenten och lite klubbar, så det känns hyfsat lugnt. Jag är inte jätteorolig. Men jag vill såklart ha allting klart så snabbt som möjligt, samtidigt som jag inte känner någon stress. Det här är ett viktigt val för mig i min karriär, eftersom jag kommer från en säsong där det gick lite tungt. Det måste bli rätt beslut.

Den 23-årige forwarden gjorde 8+7 på 33 matcher i Västerås som utlånad, förra säsongen. Frågan är om Lukas Zetterberg är tillbaka i den gulsvarta tröjan i höst igen?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten