Lucas Ekeståhl-Jonsson kan få rollen som Kodie Currans ersättare.
Bildbyrån
SHL

"Jag ska inte bli en ny Kodie Curran"

ANNONS
Att Lucas Ekeståhl-Jonsson var på väg bort från Färjestad hade vi förstått ett tag. Men att han skulle byta Karlstad mot Ängelholm var desto mer oväntat. För hockeysverige.se berättar backen om den oväntade flytten - och jämförelserna med superbacken Kodie Curran.

– Jag förstår att folk drar den liknelsen, men jag ska inte mäta mig med honom, säger Rögles nyaste back.

– Det är lite stressigt. Det ska jag inte ljuga om. Det har varit snabba ryck, så nu vill jag bara komma ned till Ängelholm så snabbt som möjligt så jag kan börja träna med Rögle.

Det har varit några händelserika dagar för Lucas Ekeståhl Jonsson. I förrgår presenterades han för SHL-trean och om allt går som planerat kommer han ned till Skåne under torsdagen. Han som är Rögles senaste nyförvärv, och som beskrivs som den som kan få Kodie Currans roll till kommande säsong. Curran som slutade tvåa i hela SHL:s poängliga och som prisades både som bästa back och som ligans mest värdefulla spelare den nyligen avslutade säsongen.

– Jag förstår att folk drar den liknelsen, eftersom han är en back som lämnat och jag är en back som kommit in. Men jag ska inte mäta mig med honom, eller jämföras med honom. Vi är två olika spelare som spelar på två olika sätt. Han är en unik spelare och det är svårt att klara av det han gjorde. Ska man ersätta honom rakt av, då får man nog leta några år, säger Ekeståhl Jonsson med ett skratt innan han konstaterar:

– Jag ska inte bli en ny Kodie Curran. Men jag ska spela mitt spela och göra det så bra jag kan.

"FÖRTJÄNADE ATT SPELA MER"

Ekeståhl-Jonsson bytte nyligen lägenhet i Karlstad, trots att det var osäkert om han skulle bli kvar i klubben. Flyttsnacket har pågått ett tag och det har bland annat ryktats om KHL-spel. In i det sista var det osäkert om den skicklige backen skulle byta klubb - mycket på grund av Coronapandemin som slog till under våren.

Men nu är det alltså klart med en flytt. Det blev bara en säsong i Färjestad. En säsong som lovade gott, trots att han bara snittade 13:53 i istid. Med sina 16 poäng var han faktiskt lagets tredje poängbästa back och han är nu en av många skickliga backar som bytt klubb inom SHL de senaste veckorna. Sedan tidigare har namn som Daniel BertovEddie LarssonTobias EkbergFilip Berglund och Oskar Nilsson gjort samma sak.

– Jag kände att jag inte fick ut hundra procent av mitt spel, om vi ser till istid och förtroende och sådana saker. Jag är i ett viktigt stadie i min karriär, så jag behöver få spela mycket. Eller, i alla fall få chansen till att kunna få spela mycket, göra det bra och visa att jag är duktig. Jag kände att jag inte hade fått de förutsättningarna om jag hade stannat i Färjestad, säger han om flytten.

Lucas Ekeståhl-JonssonLucas Ekeståhl-JonssonBildbyrån

Känner du en besvikelse mot Färjestad, eller var du inte bra nog att få spela mer?

– Det är nog en mix av båda sakerna. Jag tycker att jag spelade bra och förtjänade i vissa stunder att få spela mer. Men samtidigt är Färjestad en storklubb. De värvar in väldigt meriterade spelare, och många utländska spelare, som ska leverera. De fick många chanser och gjorde det stundtals bra.

– Men jag är glad att jag gjorde ett år här. Jag har ingenting ont att säga om Färjestad som klubb.

"UTVECKLAS INTE BARA SOM SPELARE"

Säsongen i Färjestad var som sagt den Björklövenfostrade backens första på SHL-nivå. Men med sina drygt 80 matcher i Allsvenskan och 116 matcher i den finska högstaligan var det en ganska rutinerad debutant som gjorde sina första skär i Sveriges högstaliga.

– Jag kände mig inte som en rookie eftersom jag hade gjort en och en halv säsong i "Löven" och två år i Finland. Jag har ändå varit en seniorspelare i några år och spelat på hög nivå, så jag behövde aldrig ta mig an det här jätteglappet att gå från juniorishockeyn eller HockeyAllsvenskan till SHL på en gång.

Mellansteget i Finland, med spel i en klassisk storklubb, gjorde att 24-åringen relativt snabbt kunde anpassa sig till SHL-hockeyn. Han var trots allt en bärande back i TPS, och landade på 26 respektive 25 poäng under sina två år i klubben.

– Idag är jag jätteglad att jag tog klivet till Finland i stället för att försöka gå upp till SHL direkt. Man ser så många spelare varje år som tar det klivet och sen inte får den rollen det var tänkt att de skulle ta. Det är ett stort steg att ta, det är det. Dels är det en stor skillnad med media, och den typen av saker utanför isen. Sen är matcherna annorlunda, och de ekonomiska skillnaderna är stora. Jag tycker fler borde ta vägen via Finland. 

– Tar du det steget utvecklas du inte bara som hockeyspelare. Du måste bo i ett främmande land där du inte kan språket, och de är ganska dåliga på engelska dessutom. Man lär sig mycket, helt enkelt. Inte bara som spelare, utan som person också.

Bildbyrån

Rent hockeymässigt då, hur känner du att du klarade av omställningen till SHL?

– Alla säger att "SHL är så mycket bättre än finska ligan", och ja, det är den väl. Men framför allt är de två olika typer av hockey som spelas. Det är mycket mer fart och fläkt i SHL medan det är mer uppstyrt och mer strategiskt i Finland. Jag var inställd på att det skulle gå fortare i SHL, att man skulle vara tvungen att fatta besluten med pucken snabbare. Men det passar mitt spel bra också. Jag gillar att passa pucken och åka mycket skridskor.

"EN KLUBB SOM VILL FRAMÅT"

Du som upplevt både HockeyAllsvenskan och Liiga, hur ser du på kritiken att SHL bara blivit en "tuta och kör"-liga där alla spelare och lag är likadana och att de skickliga spelarna inte finns kvar?

– Jag tycker det finns en del olika lag i ligan. Jag tycker att vi i Färjestad spelade en väldigt rolig och kreativ ishockey, medan andra lag som blivit framgångsrika spelar tråkigare och mer defensivt. Men så här är det ju: när det går fortare finns det mindre tid att vara kreativ. Svårare än så är det nog inte.

– Kollar man på den finska ligan är toppmatcherna jättebra, med bra fart och hög skicklighet. Men det är lite för många lag i ligan (16) där borta, så det blir ett lite för stort glapp mellan de bra och de sämre lagen.

Efter att ha spelat i två etablerade storklubbar byter den spelskicklige backen nu till ännu ett topplag - men med en helt annan historia än TPS och Färjestad. Rögle kommer från sin bästa säsong genom tiderna och slutade trea i SHL.

– Det var någon som berättade för mig att de aldrig har vunnit en slutspelsmatch. Men det var inget man tänkte på när man mötte dem förra säsongen. De kom trea i tabellen och tog lika många poäng som vi i Färjestad tog, så det känns bara jättekul att få jobba vidare med det som de byggt upp där nere de senaste åren, med bröderna Abbott. Det är en klubb som vill framåt och som inte är nöjda med att vara ett mittengäng. 

– Nu är jag bara sjukt exalterad över att få komma dit och träffa alla.

Vilka mål har du inför säsongen?

– Det är klart, klyschan är ju att man alltid vill bli en bättre spelare. Men jag har alltid personliga mål för mig själv, och jag brukar faktiskt skriva ned det på ett papper inför varje säsong, vad jag vill åstadkomma under säsongen. Men det är ju ett tag kvar till säsongen startar, så jag har inte kommit så långt än, haha...


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL