Sök
Lucas Ekeståhl-Jonsson kan få rollen som Kodie Currans ersättare.
Bildbyrån
SHL

"Jag ska inte bli en ny Kodie Curran"

Att Lucas Ekeståhl-Jonsson var på väg bort från Färjestad hade vi förstått ett tag. Men att han skulle byta Karlstad mot Ängelholm var desto mer oväntat. För hockeysverige.se berättar backen om den oväntade flytten - och jämförelserna med superbacken Kodie Curran.

– Jag förstår att folk drar den liknelsen, men jag ska inte mäta mig med honom, säger Rögles nyaste back.

– Det är lite stressigt. Det ska jag inte ljuga om. Det har varit snabba ryck, så nu vill jag bara komma ned till Ängelholm så snabbt som möjligt så jag kan börja träna med Rögle.

Det har varit några händelserika dagar för Lucas Ekeståhl Jonsson. I förrgår presenterades han för SHL-trean och om allt går som planerat kommer han ned till Skåne under torsdagen. Han som är Rögles senaste nyförvärv, och som beskrivs som den som kan få Kodie Currans roll till kommande säsong. Curran som slutade tvåa i hela SHL:s poängliga och som prisades både som bästa back och som ligans mest värdefulla spelare den nyligen avslutade säsongen.

– Jag förstår att folk drar den liknelsen, eftersom han är en back som lämnat och jag är en back som kommit in. Men jag ska inte mäta mig med honom, eller jämföras med honom. Vi är två olika spelare som spelar på två olika sätt. Han är en unik spelare och det är svårt att klara av det han gjorde. Ska man ersätta honom rakt av, då får man nog leta några år, säger Ekeståhl Jonsson med ett skratt innan han konstaterar:

– Jag ska inte bli en ny Kodie Curran. Men jag ska spela mitt spela och göra det så bra jag kan.

"FÖRTJÄNADE ATT SPELA MER"

Ekeståhl-Jonsson bytte nyligen lägenhet i Karlstad, trots att det var osäkert om han skulle bli kvar i klubben. Flyttsnacket har pågått ett tag och det har bland annat ryktats om KHL-spel. In i det sista var det osäkert om den skicklige backen skulle byta klubb - mycket på grund av Coronapandemin som slog till under våren.

Men nu är det alltså klart med en flytt. Det blev bara en säsong i Färjestad. En säsong som lovade gott, trots att han bara snittade 13:53 i istid. Med sina 16 poäng var han faktiskt lagets tredje poängbästa back och han är nu en av många skickliga backar som bytt klubb inom SHL de senaste veckorna. Sedan tidigare har namn som Daniel BertovEddie LarssonTobias EkbergFilip Berglund och Oskar Nilsson gjort samma sak.

– Jag kände att jag inte fick ut hundra procent av mitt spel, om vi ser till istid och förtroende och sådana saker. Jag är i ett viktigt stadie i min karriär, så jag behöver få spela mycket. Eller, i alla fall få chansen till att kunna få spela mycket, göra det bra och visa att jag är duktig. Jag kände att jag inte hade fått de förutsättningarna om jag hade stannat i Färjestad, säger han om flytten.

Lucas Ekeståhl-JonssonLucas Ekeståhl-JonssonBildbyrån

Känner du en besvikelse mot Färjestad, eller var du inte bra nog att få spela mer?

– Det är nog en mix av båda sakerna. Jag tycker att jag spelade bra och förtjänade i vissa stunder att få spela mer. Men samtidigt är Färjestad en storklubb. De värvar in väldigt meriterade spelare, och många utländska spelare, som ska leverera. De fick många chanser och gjorde det stundtals bra.

– Men jag är glad att jag gjorde ett år här. Jag har ingenting ont att säga om Färjestad som klubb.

"UTVECKLAS INTE BARA SOM SPELARE"

Säsongen i Färjestad var som sagt den Björklövenfostrade backens första på SHL-nivå. Men med sina drygt 80 matcher i Allsvenskan och 116 matcher i den finska högstaligan var det en ganska rutinerad debutant som gjorde sina första skär i Sveriges högstaliga.

– Jag kände mig inte som en rookie eftersom jag hade gjort en och en halv säsong i "Löven" och två år i Finland. Jag har ändå varit en seniorspelare i några år och spelat på hög nivå, så jag behövde aldrig ta mig an det här jätteglappet att gå från juniorishockeyn eller HockeyAllsvenskan till SHL på en gång.

Mellansteget i Finland, med spel i en klassisk storklubb, gjorde att 24-åringen relativt snabbt kunde anpassa sig till SHL-hockeyn. Han var trots allt en bärande back i TPS, och landade på 26 respektive 25 poäng under sina två år i klubben.

– Idag är jag jätteglad att jag tog klivet till Finland i stället för att försöka gå upp till SHL direkt. Man ser så många spelare varje år som tar det klivet och sen inte får den rollen det var tänkt att de skulle ta. Det är ett stort steg att ta, det är det. Dels är det en stor skillnad med media, och den typen av saker utanför isen. Sen är matcherna annorlunda, och de ekonomiska skillnaderna är stora. Jag tycker fler borde ta vägen via Finland. 

– Tar du det steget utvecklas du inte bara som hockeyspelare. Du måste bo i ett främmande land där du inte kan språket, och de är ganska dåliga på engelska dessutom. Man lär sig mycket, helt enkelt. Inte bara som spelare, utan som person också.

Bildbyrån

Rent hockeymässigt då, hur känner du att du klarade av omställningen till SHL?

– Alla säger att "SHL är så mycket bättre än finska ligan", och ja, det är den väl. Men framför allt är de två olika typer av hockey som spelas. Det är mycket mer fart och fläkt i SHL medan det är mer uppstyrt och mer strategiskt i Finland. Jag var inställd på att det skulle gå fortare i SHL, att man skulle vara tvungen att fatta besluten med pucken snabbare. Men det passar mitt spel bra också. Jag gillar att passa pucken och åka mycket skridskor.

"EN KLUBB SOM VILL FRAMÅT"

Du som upplevt både HockeyAllsvenskan och Liiga, hur ser du på kritiken att SHL bara blivit en "tuta och kör"-liga där alla spelare och lag är likadana och att de skickliga spelarna inte finns kvar?

– Jag tycker det finns en del olika lag i ligan. Jag tycker att vi i Färjestad spelade en väldigt rolig och kreativ ishockey, medan andra lag som blivit framgångsrika spelar tråkigare och mer defensivt. Men så här är det ju: när det går fortare finns det mindre tid att vara kreativ. Svårare än så är det nog inte.

– Kollar man på den finska ligan är toppmatcherna jättebra, med bra fart och hög skicklighet. Men det är lite för många lag i ligan (16) där borta, så det blir ett lite för stort glapp mellan de bra och de sämre lagen.

Efter att ha spelat i två etablerade storklubbar byter den spelskicklige backen nu till ännu ett topplag - men med en helt annan historia än TPS och Färjestad. Rögle kommer från sin bästa säsong genom tiderna och slutade trea i SHL.

– Det var någon som berättade för mig att de aldrig har vunnit en slutspelsmatch. Men det var inget man tänkte på när man mötte dem förra säsongen. De kom trea i tabellen och tog lika många poäng som vi i Färjestad tog, så det känns bara jättekul att få jobba vidare med det som de byggt upp där nere de senaste åren, med bröderna Abbott. Det är en klubb som vill framåt och som inte är nöjda med att vara ett mittengäng. 

– Nu är jag bara sjukt exalterad över att få komma dit och träffa alla.

Vilka mål har du inför säsongen?

– Det är klart, klyschan är ju att man alltid vill bli en bättre spelare. Men jag har alltid personliga mål för mig själv, och jag brukar faktiskt skriva ned det på ett papper inför varje säsong, vad jag vill åstadkomma under säsongen. Men det är ju ett tag kvar till säsongen startar, så jag har inte kommit så långt än, haha...


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten