Första seniorsäsongen i NHL blev lärorik för Erik Brännström.
Foto: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports
NHL

"Folk har ju förväntningar man vill leva upp till"

Han gick i motsatt riktning när Ottawa Senators trejdade sin största stjärna Mark Stone. Det var en press som Erik Brännström fick lära sig att leva med under sin första NHL-säsong. Efter ett år av toppar och dalar kan 20-åringen se tillbaka på en lärorik tid i Nordamerika.
– I NHL gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig, men i AHL kändes det väldigt bra och det är det jag ska bygga vidare på, säger Brännström till hockeysverige.se. 

Nässjö är hemma och Jönköping den stad han har tillbringat mest tid i under sina år på HV71:s hockeygymnasium. Men under våren och sommaren 2020 kommer i första hand Göteborg att vara Erik Brännströms hemvist. Flickvännen Nellie härstammar därifrån och det är också där han kommer att bedriva sin sommarträning hos personlige tränaren Kristian Skarphagen, som bland annat jobbar med spelare som John och Carl KlingbergChristian Folin och William Lagesson.

Men för den 20-årige Ottawa Senators-backen dröjer det innan han kan vara tillbaka i full träning. Just nu går han med handen i gips, resultatet av en operation för ett par veckor sedan. Den kom till efter vissa turer fram och tillbaka i coronakrisens tecken.

– Jag skulle ha opererats i New York, men när jag tog bilen dit ringde de efter två timmar och meddelade att det inte var möjligt. Då hade de fått stänga kliniken på grund av det som höll på av att allt höll på att stängas ned i staden. Sedan var tanken att jag skulle opereras i Toronto, men det slutade med att jag gjorde det i Göteborg och det var skönt att få det gjort här hemma, konstaterar Brännström när hockeysverige.se når honom. 

Skadan hade han under stora delar av säsongen, men enligt egen utsago var det ingenting som hämmade honom på något dramatiskt sätt. Han vill absolut inte använda det som en ursäkt för att han inte fick ut maximalt av sin förmåga i NHL under sin rookiesäsong.

– Nej, inte alls. Det var inget hinder så. Jag gjorde en helt okej säsong. I AHL gick det väldigt bra, jag fick mycket speltid och allting. I NHL hade jag velat få ut lite mer än jag fick, men det är väldigt bra motstånd och svårare såklart. Man mötte bra motståndare varje kväll och det var mycket nytt att ta in.

Vad var det du hade velat göra bättre i NHL?
– Jag måste bli jämnare i mitt spel, ha en högre lägstanivå. Det är tätt med matcher och man måste vara redo att tävla mot de bästa varje kväll. Det är något jag jobbar på att förbättra. Under de matcherna jag gjorde i NHL tycker jag att jag lärde mig mycket om hur man ska jobba för att hålla sig redo. Sedan måste man kunna spela försvarsspel. Forwards i NHL är så skickliga på att ta sig in på kassen, så det är viktigt att vara bra på utboxningar och kunna försvara kassen på ett smart sätt. Det är också något jag tar med mig.

Erik Brännström är oense med Brad Marchand.Erik Brännström är oense med Brad Marchand.Foto: Brian Fluharty-USA TODAY Sports

"BLEV STRESSAD AV DET"

I NHL blev det fyra assist på 31 matcher medan han i AHL slog till med 23 poäng (3+20) på 27 matcher med Belleville Senators. Stora kontraster. Men även om speltiden i NHL stannade vid strax under 15 minuter per match och förtroendet från coachen D.J. Smith stundtals var begränsat har Brännström inga klagomål.

– Nej, Ottawa lät mig spela även om jag gjorde misstag och så. De gav mig chansen att hantera olika situationer och det tror jag kommer att hjälpa mig mycket inför nästa säsong. Målsättningen är att ta en plats och verkligen etablera mig i NHL.

Du trejdades från Vegas Golden Knights till Ottawa under fjolårsäsongen som en del av utbytet mot en stjärnspelare som Mark Stone. Blev det en extra press på dig?
– Ja, folk har ju förväntningar som man vill leva upp till. Det hände under säsongen att man tänkte efter och blev lite stressad av det. Men jag är ju inte Mark Stone. Jag jobbar varje dag för att bli bättre och jag hoppas ju kunna bli en bra spelare i NHL en dag. Det är det man måste påminna sig om.

Var det något du läste eller hörde som gjorde att du reagerade så?
– Nja, så var det väl inte egentligen. Det var mer i mitt eget psyke. Om man är en del av en sådan stor trejd så vill man bevisa att man är en bra spelare. Nu gick det inte riktigt som jag tänkt mig, men jag är bara 20 år och har tid på mig. Målet är att ta en plats och bevisa mig.

Erik Brännström.Foto: Icon Sportswire

"JOSI VAR EN JÄKLA COOL SPELARE"

Erik Brännström höll sig kvar i NHL fram till nyår. Efter det blev det en permanent nedflyttning till AHL innan skadan kom i vägen. Under intervjun återkommer han ofta till hur mycket det betydde att bli nedskickad, att det faktiskt gynnade hans självförtroende.

– Det är klart det var surt att bli nedskickad när jag väl blev det och att jag var sur för stunden. Men när jag ser tillbaka på säsongen var det något som var positivt för mig i min utveckling som hockeyspelare. Vi hade nästan det bästa laget i AHL, spelade anfallshockey och det var roligt att spela där. Det var nyttigt för mig. 

Under dina 31 NHL-matcher, vilka spelare var häftigast att möta?
– Jag fick ju inte möta honom så mycket, men Roman Josi var en jäkla cool spelare att möta. Riktigt rolig att titta på. Sedan var det coolt att möta Erik KarlssonBrent Burns och de killarna i San Jose. Sedan (Jevgenij) Malkin… Man märkte hur stor och stark han var med pucken. Det var en riktigt rolig spelare att titta på.

Upplevde du något "välkommen till NHL-ögonblick" när du insåg att det var på riktigt?
– Det var coolt när vi mötte Toronto borta första matchen med kanadensiska nationalsången och allt. Det var riktigt coolt att spela i den arenan och uppleva stämningen. Madison Square Garden var också en cool arena att lira i.

Apropå säsongsdebuten... Du hade ett otäckt ögonblick där du fick Auston Matthews skridskoskena i ansiktet. Hur minns du det?
– Jag kände det knappt det för att jag hade så mycket adrenalin i kroppen. Det såg illa ut när jag såg reprisen efteråt, men där och då tänkte jag inte på hur nära det var. Det var mer dagen efter som man pustade ut lite grann när man fattade hur illa det kunde ha gått. Ärren syns knappt i dag. Man måste gå nära för att se dem.

Nu är det oklart när eller ens om NHL- eller AHL-säsongen återupptas. Erik Brännström försöker ha fokus på nästa säsong eftersom hans gipsade hand antagligen skulle hålla honom borta från spel ett tag till. Han har själv inte tagit ställning till om han tycker att det är en bra idé att slutföra den pausade säsongen eller inte.

– Det beror ju helt på hur de vill ha det med nästa säsong, hur länge de vill vänta. Jag vet faktiskt inte vad som är rimligt. Samtidigt förstår man att de vill sätta i gång allt med slutspel och kunna avsluta det som har påbörjats. Men jag är inte tillräckligt insatt för att säga hur länge det är rimligt att vänta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 12 augusti
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten