Sök
Björn Hellkvist förklarar varför han lämnar Modo.
Foto: Bildbyrån/Johan Löf
SHL

"Jag kände 'det här kommer inte att gå'"

Efter en tid av spekulationer, hårda ord och irriterad stämning blev Björn Hellkvist i dag klar som ny tränare för Leksands IF efter att ha brutit sitt kontrakt med Modo. Till hockeysverige.se säger Hellkvist att tankarna på att bryta med Modo startade redan innan han kontaktades av Leksand.
– 
Jag pratade med Modo redan innan Leksand anmälde sitt intresse att jag kände mig dränerad på kraft, säger han.

I dag blev det bekräftat att Björn Hellkvist lämnar tränarjobbet i Modo. Ny adress för den 43-åriga skåningen blev som väntat Leksand. 

Ni kan säkert hela historien vid det här laget eftersom den vevats gång på gång i media. Allt från att bryta kontraktet med Modo till uttalanden i media och så vidare.

Nu håller nyblivne Leksandstränaren på att packa ihop sina sista saker i Örnsköldsvik för att sätta sig i bilen och åka ned till hemmet i Ängelholm. Trots att det känts infekterat mellan Hellkvist och Modo senaste tiden ser han tillbaka på den tillvaro i klubben med glädje.

– Det har varit en jättefin tid här. Jag kom hit för två år sedan. Då hade Modo en lite sönderslagen självbild hos både många spelare och klubben som helhet, säger Björn Hellkvist och fortsätter:
– Det här tycker jag vi jobbade oerhört hårt med. Sedan satte vi en tydlig spelidé, hur vi ville genomföra och uppnå den. Alla spelarna, staben och alla andra köpte in förbaskat bra på det.
– Sedan fick det här växa säsong två. Vi har kunnat göra förändringar i truppen. Jag vet att vissa spelare har fått lämna eftersom det inte var optimalt för deras karriärer och så vidare. Även de som har fått lämna tidigare har en stor del i att Modo återigen är på rätt köl.
– Modo visar nu att man är med och utmanar om en SHL-plats på riktigt, vilket man också ska vara. 

FÖR LÅNGT HEM TILL FAMILJEN

Vad ser du i dag som höjdpunkten under din tid i klubben?
– Det har varit så många höjdpunkter så det är svårt att säga. Jag tycker att fått se kedjan med Adam (Tambellini), Jonathan (Johnsson) och Patrik (Karlkvist) spela ishockey tillsammans var en ren njutning. Det var en konst som de tre utövade. 

Du har sagt i en intervju att luften hade gått ur dig, kan du utveckla vad du menade med det?
– Den här Corona-grejen, det kan kännas futtigt att säga att den påverkar ishockeyn. Men det påverkar ishockeyn på så många olika plan. För mig som har familjen i Ängelholm och behöver ha möjligheten till pendling med flyg…
– Nu har man stängt Ängelholms flygplats och den kommer inte öppnas upp i morgon. Då finns inte riktigt chansen för mig att ta mig hem på lediga dagarna. Det tar 24 timmar tur och retur med bil att åka hem från Ö-vik. Samtidigt är jag sällan ledig mycket mer än 36 eller 48 timmar. Dessutom ska jag sova någon gång på dygnet om jag ska köra bil.
– Det hade bara blivit att köra hem, krama familjen och köra upp igen, vilket inte hade varit hållbart. Där någonstans kände jag en enorm tomhet. Det tror jag var en utlösande faktor till att jag kände ”det här kommer inte gå”.
– Till det ska adderas att vi hade jobbat oerhört hårt, precis som alla andra. Det var inget som var unikt för mig eller Modo. När säsongen lades och vi skulle börja om med nästa lagbygge gjorde jag den bedömningen att ska Modo ändå bygga om så är det kanske bättre att göra det med en tränare som är fullt motiverad.
– Laget senaste säsongerna var mina lag. Det laget som kommer nästa säsong kanske skulle vara någon annans lag. 

Björn Hellkvist.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

"PROBLEMET FANNS REDAN INNAN LEKSAND" 

När Leksands sportchef Thomas Johansson hörde av sig, hur gick dina tankar då?
– Jag tog en dag eller två till att fundera över det han sagt. De fem och en halv timmarna det tar för mig att köra från Leksand till Ängelholm är mycket mindre än tolv timmar. Det gör en avsevärd skillnad för min familj.
– Sedan är det inget att sticka under stol med att mitt mål med Modo var att ta upp laget i SHL för att få vara med och tävla med de bästa. Den chansen fanns ju nu inte i Modo samtidigt som SHL kittlar på ett härligt sätt. 

Med tanke på det du säger om avstånd, familj, Corona och så vidare, oavsett intresset från Leksand var tanken att du skulle bryta avtalet med Modo ändå och titta på andra klubbar?
– Jag pratade med Modo redan innan Leksand anmälde sitt intresse att jag kände mig dränerad på kraft. Det problemet fanns före Leksand.
– Jag vet inte om man ska inleda någonting som man inte vet om man kan slutföra. Alltså påbörja en säsong som jag inte vet om jag kan ta i mål, det hade inte heller känts ansvarsfullt.

Hur har tonläget varit i förhandlingarna mellan dig, Modo och Leksand?
– Jag tycker att det varit respektfullt från alla håll och på ett väldigt professionellt sätt. Klart att i sådana här förhandlingar när alla är professionella mot varandra kan det uppfattas som kallt. Så funkar det och inget mer med det.
– Självklart förstår jag att alla människor bedriver någon form av förhandlingsteknik i alla lägen. Det gör man för att man vill komma ur en förhandling så bra som möjligt. Det gäller även mig. 

"SYSTEMET ÄR REDAN INOLJAT"

Sedan några timmar är det alltså klart att Björn Hellkvist kommer ta över som tränare för Leksand.

– Det ska bli fantastiskt roligt och en riktig utmaning med många ögon på sig. Jag kommer skärskådas i varje val jag gör av egentligen ett helt hockeyland. Tricket för mig blir att vara fast i min övertygelse och tro på hur Leksand ska spela ishockey.
– Därför har jag också varit väldigt noga med val av övrig stab. Jag tycker att vi har en enormt bra och välförankrad stab. ”Levvan” (Jonas Levén) är kvar och har hand om målvakts-biten. Dessutom har vi en bra fysverksamhet runt laget. Sedan flyttar vi upp ”Challe” (Mikael Karlberg) som assisterande tränare. Jag fick även med mig Fredrik Hallberg.
– Alla vi tre står för en väldigt liknande ishockey. Det gör att systemet vi vill spela är inoljat redan på förhand. Jag vet också hur mycket det krävs av tränarstaben för att sätta det här spelsystemet. Det krävs en enorm envetenhet över tid för att det ska fortsätta fungera. Det är ingenting man går igenom och sedan blir det bara så. Vi måste jobba för det varje dag. Därför känner jag mig grymt trygg med dom jag har bredvid mig.

Jag antar att du har tittat på laguppställningen, har du ett lag som du kan rätta in i ditt sätt att tänka hockey?
– Ja, det tycker jag definitivt. Där råder det ingen tvekan överhuvudtaget. 

För snart tio år sedan fick du diagnosen Parkinson, hur har det här påverkat dig som människa, men även som ledare?
Det är som att fråga en som inte är sjuk att fråga hur det är att inte vara sjuk. Man är den man är och inte mer med det.
– Klart att en stor del av min personlighet i dag kommer av det jag gått igenom. Om det råder inga tvivel. Precis som alla är sina erfarenheter i mångt och mycket. Möjligt att jag är något mer benägen att leva livet. Allt jag tar mig för gör jag till fullo idag. Om jag kanske gjort det ändå kan jag inte svara på för det vet inte jag.

Märker du av sjukdomen idag?
– Jag gjorde en stor operation i hjärnan för sex, sju år sedan. Det har blivit extremt bra och det var osannolikt att jag blivit så bra som jag blev av den operationen. Jag är evigt tacksam till kirurgen i Lund som fixade detta
– Klart att jag kommer vara sjuk resten av mitt liv och ta min medicin och kämpa för att må bra. Jag blir påmind om det ibland, men det syns ingenting på mig och jag tror inte någon som ser mig idag anar att jag har Parkinson, men den ligger där hela tiden.
– Jag har lärt mig efter hand att inte göra någon stor grej av det utan det här är jag. Folk kommer vilja fråga om det, men jag tycker inte nödvändigtvis om att prata om det. Samtidigt förstår jag att det finns ett intresse eftersom jag till vissa delar är en offentlig person.

Det är speciella tider nu, när åker du upp till Leksand och inleder ditt nya tränaruppdrag?
– Så snart som möjligt. Vi måste bara hitta vägar för det. Mitt kontrakt börjar gälla första maj och det är då jag kommer börja jobba för Leksand.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten