Sök
HockeyAllsvenskan

"Jag tror inte att det skulle finnas något som slog det?"

Som tioåring var han på plats och firade klubbens senaste SM-guld. Nu drömmer Sebastian Ohlsson om att få fira SHL-avancemang med klubben i sitt hjärta.


Sedan en dryg vecka tillbaka kan Sebastian Ohlsson kalla Örnsköldsvik hemma. 

Visst, flickvännen är fortfarande kvar i Sundsvall och jobbar. Flyttlådorna är inte ens packade ännu. 

Men ändå. Det var ju i Örnsköldsvik han skulle hamna, till slut. 

Åsele, samhället där Ohlsson är född och uppvuxen i Västerbottens inland, är ett splittrat samhälle när det kommer till ishockey. 23-åringen säger att det finns en liten klick som hejar på Björklöven, medan det annars i stort sett är uppdelat i två läger: Skellefteåsupportrar och Modosupportrar.

– Jag tillhörde Modo-gruppen. Hela min familj hejade på Modo så det blev naturligt för mig att göra det, säger Ohlsson till Hockeysverige.se.

Det har alltid funnits i bakhuvudet att en dag få spela i Modo.

När det sedan för en vecka sedan stod klart att den snabbskrinnande forwarden skulle byta Timrå mot ärkerivalen Modo var det således en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

– Det har väl alltid varit så att jag drömt om att få spela i Modo en dag. Sen har det väl kanske blivit mindre på senare år när man blivit seniorspelare och börjat förstå hur branschen fungerar. Då är det klart att det inte riktigt blir samma grej. Då spelar man fullt ut för den klubben man tillhör och gör allt för den klubben.
– Men det har alltid funnits i bakhuvudet att en dag få spela i Modo, det kan jag inte ljuga om. Nu passade allt perfekt och det känns extra kul.

POÄNGSTARKASTE SÄSONGEN I KARRIÄREN

Ohlsson kommer till Modo från sin mest framgångsrika säsong som seniorspelare, i alla fall sett till poängproduktionen. På 50 matcher i Hockeyallsvenskan med Timrå noterades 23-åringen för 38 poäng, fördelat på 18 mål och 20 assist.

– Jag är jättenöjd med säsongen. Någonstans känns det som att jag äntligen fick visa upp den spelare som jag vetat om att jag kan och hela tiden hoppats vara. Nu har jag fått visa upp att jag är en spelare som tränarna kan lita på både i det defensiva spelet, men även en spelare som ska förväntas leverera poäng.
– Jag vill vara en spelare som bidrar i båda ändarna av isen och det tycker jag att jag gjorde den här säsongen. Det var roligt att få visa upp den offensiva sidan som jag kanske inte fått göra tidigare under min seniorkarriär. Det här var nog den roligaste seniorsäsongen i karriären än så länge.

Sebastian Ohlsson har äntligen börjat hitta rätt.

Kan du sätta fingret på vad det här lyftet bottnar i?
– Klart att en del i det hela beror på att man klev ner en nivå, absolut. Så är det. Men samtidigt fick jag en bra roll och fick mycket offensiv istid, även fast vi hade en förstakedja som fick den mesta tiden i offensiv zon.
– Vi hittade en bra andrakedja med mig, Morten (Madsen) och (Sebastian) Hartmann där i slutet och då ramlade poängen in i hög takt. 

"DET VAR LITE SENT PÅTÄNKT FRÅN TIMRÅ"

När säsongen tog slut i mitten av mars till följd av coronavirusets utbrott så var Ohlsson inställd på en fortsättning i Timråtröjan även nästa säsong. Kontraktet med klubben löpte ut, men trots den fina säsongen som Ohlsson precis hade avslutat och hans villighet att stanna hos medelpadingarna var det tyst från Timråhåll.

Knäpptyst.

– Säsongen tog slut och vi hade våra avslutande möten där de berättade hur läget var. Nu blev det så klart lite speciellt med tanke på coronaviruset och osäkerheten den för med sig.
– Veckorna gick och jag hörde egentligen ingenting ifrån dem alls. Efter den säsongen som jag haft och på det sätt som jag hade bidragit så hoppades jag verkligen att de skulle vilja behålla en, att de verkligen skulle ligga på mig om en fortsättning, men… Jag hörde inte ett ljud.
– Samtidigt kan jag väl inte klandra dem heller, med tanke på den situationen som råder runtom i världen. Det har jag en enorm respekt för. Men det är klart att det kändes konstigt att man inte hörde någonting från dem, speciellt efter den säsongen som jag hade. Man ville att de skulle visa intresse av att behålla en och inte tvärtom, att jag ska gå till dem.
– Två dagar innan med att Modo gick ut med att jag var klar hörde de av sig första gången, men då hade jag väl egentligen bestämt mig redan. Så det var lite sent påtänkt från Timrå, kan jag tycka.

Veckorna gick och jag hörde egentligen ingenting ifrån dem alls.

Samtidigt vill Ohlsson vara tydlig med att han inte på något vis vill dra klubben i smutsen.

– Jag säger inte det här för att smutskasta klubben, absolut inte. Jag säger bara som det är. Jag förstår situationen de är inne i. Istället vill jag tänka tillbaka på de fina åren jag hade där och alla vänner som man träffade under den här tiden. Jag kommer bara att se tillbaka på Timrå-tiden som något väldigt positivt. Det har varit två otroligt viktiga och lärorika år för mig.

"DET ÄR DET SOM ÄR DRÖMMEN"

Ohlssons framfart i Timråtröjan uppmärksammades så klart inte bara av rivalerna 14 mil norrut, även SHL-klubbar följde 23-åringens framfart noggrant. Under långa delar av säsongen såg det faktiskt ut som att det skulle bli SHL-spel till hösten för forwarden.

– Under säsongen fanns det mycket intresse från SHL och där och då kändes det som att det skulle bli SHL för mig. Sen slog coronaviruset till och säsongen stängdes ner och samtidigt stängdes väl SHL-intresset ner för mig…
– Efter att säsongen stängdes ned blev det helt tyst från SHL-klubbarna. De kunde varken säga ja eller nej i det läget, det enda de kunde säga var att jag var intressant, men inte mer än så.
– Jag är en sån spelare som gärna vill ha klart med en klubb så tidigt som möjligt så att man kan börja träna med dem, göra sig hemmastadd, skapa sig en ordentlig bild och lära känna folk runtomkring. Den chansen fick jag med Modo och det känns helt rätt.

Sebastian Ohlsson stod för tre poäng i segermatchen.

Istället får det kanske bli SHL med Modo?
– Det är det som är drömmen. Att få ta upp sin favoritklubb i SHL… Jag vet inte, jag tror inte att det skulle finnas något som slog det?
– Jag kommer ihåg när jag var nere med familjen i Ö-vik som tioåring och firade SM-guldet. Det hade varit häftigt att få göra något liknande och ta upp laget till SHL, speciellt när man vet hur mycket folket här brinner för hockeyn och för Modo. Det hade varit superhäftigt.

TROTS SPELARFLYKTEN: "POSITIVA VINDAR"

Modo har dock fått uppleva baksidorna av att vara ett hockeyallsvenskt topplag som inte avancerar till SHL. Efter att säsongen tog slut har klubben brandskattats på lagets toppspelare, där toppspelare som Jonathan JohnsonAdam Tambellini och Mattias Norlinder försvunnit till SHL samtidigt som skarpskytten Patrik Karlkvist valt att testa på ett utlandsäventyr i Finland. 

För att nämna några.

Trots spelarflykten tycker Ohlsson att det blåser positiva vindar i klubben.

– Under veckorna som ledde upp till att jag skrev på för Modo så var det väl egentligen bara negativ rubrik efter negativ rubrik i tidningarna. Toppspelarna lämnade och det är så klart trist, men det är så det fungerar. Det är klart att det var någonting som jag tänkte på innan jag tog ett beslut, men samtidigt när jag hade mina samtal med ledningen i Modo om hur de såg på det som väntade så lät det otroligt bra.
– Modo är en klubb som kommer att fortsätta satsa och de visade under förra säsongen att det är en klubb som vill uppåt. Även fast det har varit en hel del negativa rubriker runt klubben sedan säsongen tog slut tycker jag ändå att det blåser positiva vindar här i Ö-vik. Nu när jag har varit här en vecka och ser hur otroligt proffsigt allting är så förstår jag verkligen varför de ser så optimistiskt på framtiden. Det är en klubb på uppgång och alla verktyg finns för att lyckas här.

Foton: Bildbyrån, Privat

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten