Sök
Foto: Bildbyrån (montage)
Landslag

"Svenska ishockeyförbundet knäckte vår mamma"

"Nu passade man på att kasta ut henne som en sopsäck när hon var svag, försvarslös, rädd och inte hade ork att strida för sin rätt". I ett öppet brev beskriver döttrarna till en tidigare anställd på Svenska ishockeyförbundet hur deras mamma fick sparken efter 27 år.  

Den senaste tiden har Svenska ishockeyförbundet fått hård kritik för sin personalpolitik. Dels för att man inte ska ha följt det kollektivavtal som finns upprättat via fackföreningen Unionen, dels för att man sparkade den fackligt aktive informationsassistenten Anders Feltenmark efter 24 år på sin tjänst med motiveringen "arbetsbrist". 

En annan person som fått lämna förbundet är Yvonne Kogner. Hon var anställd på SIF i 27 år, bland annat med ansvar för administreringen av internationella övergångar, när hon efter att ha drabbats av utmattningssyndrom sades upp under 2016.

I ett öppet brev vill hennes döttrar Viktoria och Isabell dela med sig av sina upplevelser kring hur deras mamma fick lämna arbetsplatsen som var hennes andra hem under många år.

"I augusti 1989 började vår mamma jobba åt Svenska Ishockeyförbundet. Hon tillbringade halva sitt liv där, ställde upp i vått och torrt för en idrott hon älskat. Hon blev så tätt förknippad med sporten hemma att vår kusin till och med kallade henne för 'Faster Hockey' när han var yngre.

Från 1997 och framåt var mamma ensam ansvarig för administrationen kring alla internationella övergångar som görs för svenska spelare som ska spela utomlands och för utländska spelare som ska spela i Sverige. I och med att exporten och importen av spelare till och från Sverige växt och blivit allt större ökade också hennes arbetsbörda för varje säsong som gick.

De sista två säsongerna innan hon kollapsade påpekande hon flera gånger för sin närmaste chef att 'det kan inte fortsätta så här, det måste finnas deadlines'. Hon behövde det för att kunna hantera mängden arbete utan den stress och press som varje säsongsstart innebar. Det blev en ohållbar situation med sena kvällar och omänskliga övertidstimmar. Hennes arbetsgivare tog ingen hänsyn till att hon var ensamstående med tre barn. Jobbet skulle göras.

Vi syrror fick ta hand om varandra eller gå till pappa om det blev för sent innan mamma kom hem på sin barnvecka. De hade tidigare anställt en person som skulle hjälpa till på tävlingsavdelningen och som mamma gick väldigt bra ihop med. Men hon fick sluta efter hockey-VM i Globen 2013 då förbundet gick  flera miljoner back. För givetvis var det där de sparade in pengarna – inte bland de höga gubbarna som tagit besluten som lett till de dåliga ekonomiska resultaten.

"INGEN VILLE LYSSNA"

Säsongen 2015/2016 var inget undantag. Arbetsbördan var enorm och det påverkade mamma i allt större utsträckning. Hon blev sjuk allt oftare, krasslig i feber, fick influensor och hade hosta hela vintern. Våren 2015 var hon en skugga av sitt forna jag. Hon sov mycket, nästan jämnt när hon var hemma. Vi systrar fick väcka henne på morgnarna när hon inte själv orkade upp ur sängen. 

Hon ansökte om att få fem veckors sammanhängande semester under sommaren det året för att hinna vila upp sig inför den kommande storm som säsongsstarten innebär gällande internationella transfers. Hon fick okej på det, men fick snabbt höra en massa gnäll när hon kom tillbaka efter semestern: 'Du borde inte varit hemma den sista veckan'

Champions Hockey League rivstartade när hon kom tillbaka till kontoret och hon jobbade över flera kvällar för att hinna med. Hon blev kritiserad för att hon ibland kom in 30 minuter efter flextiden på morgnarna på grund av sin trötthet. Hon förklarade att hon jobbat fram till sent på kvällen innan (ca 21-22.00) men ingen ville lyssna.

I augusti 2015 anförtror mamma sig till sin närmaste chef om privata saker, om hur trött hon är. Natten därpå blir mamma väckt av ett telefonsamtal som får hennes värld att rasa. Vår morfar har hittats medvetslös utomhus. Han har opererats i huvudet/hjärnan under kvällen, men hans liv går inte att rädda då han anses vara hjärndöd. Han ligger i respirator och dör senare samma vecka. Mamma var på sjukhuset 24 timmar om dygnet de dagarna utan att äta eller sova och hon var med när han tog sina sista andetag.

"KONSTATERAD UTMATTNING"

Mottagandet när hon återvänder till jobbet veckan efter morfars död var hemskt, har hon berättat för oss. Ingen på hennes avdelning frågade hur hon mådde eller vad som hänt. I stället beklagade de sig över vilket helvete de haft med alla övergångar och papper, och hur flera stycken 'hjälpt henne' medan hon var borta. Hon fick skit för att hon inte hade svarat på sin jobbmobil när hon var på sjukhuset, väntandes på att morfar skulle dö.

Trots allt kämpade hon ensam på där på kontoret fram till en fredagkväll i mitten av september. När hon kom hem slutade kvällen med en yrsel hon aldrig tidigare hade upplevt. På måndagen blev hon sjukskriven på heltid av företagshälsovården med konstaterad utmattning. Först i två veckor, sedan på halvtid från och med oktober.

Men någon extra hjälp fick hon aldrig – trots att hon skulle jobba halvtid. 

Telefonsamtal, post och mejl samlades på hög tills att hon kom in på eftermiddagen och skulle jobba sina fyra timmar. Det blev inte någon halvtid. Hon jobbade ofta över för att hinna få in de spelklara spelarna i databasen till matchstart klockan 19.00. Posthögen växte på hennes golv – hon hann inte ens öppna alla brev. 

Resultatet lät inte vänta på sig. Hon klev rätt in i den berömda väggen.

Pressen och stressen blev för stor. Företagshälsovården sjukskrev henne på heltid från och med november. Under de fyra närmaste månaderna hörde hon ingenting från någon av sin chefer. Inte ett mejl. Inte ett telefonsamtal. Ingenting.

En dag i början av mars 2016 fick mamma veta att hon skulle ha ett fackligt möte på kontoret för att diskutera hennes tjänst och vad som skulle kunna göras med den. Hon trodde att de skulle diskutera vilken hjälp hon skulle få för att kunna återgå till sin tjänst så småningom. I stället visade det sig att de planerade att utöka tjänstens omfattning till att vara med ute på landskampsuppdrag samtidigt som de internationella övergångarna skulle digitaliseras. De ville höra vad hon tyckte om det. 

'För ingenting sådant här får ju hända igen' och 'vi har verkligen fått jobba allihopa på tävlingsavdelningen nu när du har varit borta', var deras kommentar. Mamma svarade bara att det låter ju bra, men det ska fungera i verkligheten också. 

"LÄMNAR SIN ARBETSPLATS I TÅRAR OCH CHOCK"

Hon kände sig helt överkörd och livrädd av det hon nu fått höra. I hissen upp till mötet hade en av cheferna dessutom påpekat att 'vill man jobba så kan man jobba'.

Mamma kallades till ett nytt möte i april. Nu kände hon sig starkare och ville börja provjobba lite försiktigt. Det var det hon trodde att de skulle diskutera på det här mötet.

Men det visade sig vara helt fel.

Isabell var med henne upp på kontoret den dagen. Hon får se hur mamma kommer ut ur mötet gråtandes och helt tillintetgjord. Mamma berättar att hon just fått sparken. Inte nog med det. I samma veva förbjuder de henne att prata med facket. 

Hon lämnar sin arbetsplats under 27 år i tårar och chock.

Det här hände alltså när hon fortfarande var sjukskriven på grund av sin utbrändhet. En utbrändhet som hade uppstått på grund av att hon hade gett allt och lite till för en arbetsgivare som uppenbarligen inte alls värderade henne speciellt högt. Nu passade man på att kasta ut henne som en sopsäck när hon var svag, försvarslös, rädd och inte hade ork att strida för sin rätt.

De sparkade på en människa som redan låg.

"INGEN HÖRDE AV SIG"

Ingen hörde av sig för att höra hur hon mådde, ingen erbjöd hjälp eller rehabilitering. De ansåg i stället att det var hon som hade satt dem i skiten genom att bli sjukskriven – och att hon hade gjort allt med flit. När hon skrev på avskedspapperna i oktober 2016 hänvisade de till att 'du har ju i alla fall ett bra skäl till att du varit sjukskriven så länge – din pappas död. Det förstår nog nästa arbetsgivare'. De ansåg inte att mammas omänskliga arbetsbörda lagt grund för hennes utbrändhet. Men sanningen var att mamma hade varit på väg in i väggen långt innan morfars bortgång. Det konstaterade hennes läkare efteråt.

Mamma fick sparken på grund av vad de kallade 'arbetsbrist' – precis som med Anders Feltenmark som nyligen fick lämna förbundet. Utåt sett hette det dock att mamma själva hade sagt upp sig. Trots det jobbar vikarien som de plockade in för att täcka upp för henne under sjukskrivningen kvar med samma arbetsuppgifter. Samma tjänst som 'inte längre skulle finnas kvar'.

Att det nu framkommit uppgifter i media om hur illa behandlad personalen blir på Svenska ishockeyförbundet förvånar inte oss döttrar. Vi har genom vår mammas lidande på nära håll upplevt hur det kan vara. Förhoppningsvis kan någon sätta stopp för det här. 

Vi vill inte att fler ska behöva gå igenom det mamma tvingades gå igenom."

ISABELL & VIKTORIA KOGNER


TV: "Nån måste komma in och städa upp på förbundet"

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten