Sök
Åke "Plutten" Andersson tar emot bucklan efter Sveriges första VM-guld.
Foto: Arkivbild
Landslagen

"Vill du se en världsmästare – så se på mig!"

1953 nådde svensk ishockey en av sina första stora milstolpar som lade grund för vår stolta hockeytradition. Då tog Tre Kronor sitt första VM-guld någonsin. Men det var i en turnering där både Kanada och USA valde att bojkotta turneringen – medan Tjeckoslovakien åkte hem under turneringens gång.

Elva gånger om har Sverige vunnit VM-guld. Det första vanns i schweiziska Zurich 1953 varpå det även blivit guld i Sovjetunionen 1957, USA 1962, Österrike 1987, Finland 1991, Tjeckoslovakien 1992, Schweiz 1998, Lettland 2006, Sverige 2013, Tyskland 2017 och Danmark 2018.

Det historiska första guldet i Schweiz 1953 innebar alltså den första riktigt stora framgången för Tre Kronor. Men till saken hör också att turneringen kom att bli väldigt annorlunda. När allt var sagt och gjort kom det nämligen bara fyra lag till start i just det världsmästerskapet.

Förutom Sverige fanns Tjeckoslovakien, Västtyskland och värdnationen Schweiz med. Men när turneringen var över fanns det bara tre nationer kvar. Tjeckoslovakiens president vid den här tiden, Klement Gottwald, avled hastigt dagen innan VM-finalen mot Sverige och landssorg utlystes, varpå hela Tjeckoslovakiens VM-trupp lämnade Zürich och reste hem till Prag.

Det här var också VM-turneringen då Tre Kronor för första gången spelade med tre kedjor. Visserligen hade man bara två backpar, men för att få upp tempot i spelet ville man ha pigga ben framåt i alla byten, något som förbundskapten Folke "Masen" Jansson berättade för kvällstidningarna innan avresan.

USA hade portats från spel innan VM för att laget hade ställt till med en större skandal med massor utav bråk i samband med en match i Basel tidigare under säsongen. Kontentan av detta blev att även Kanada stannade hemma i sympati för sitt grannland. Sovjetunionen kom först med i VM sammanhang året efter då turneringen spelades i Stockholm.

KNACKWURST OCH BIRA

För att vi ska få en bild av hur Sveriges första VM-guld spelades hem tar vi hjälp av backen Lasse Björn. Han var en av fem svenska backar i truppen. Och även om det var många år sedan som turneringen spelades minns han VM-guldet i Zürich mycket väl.

– Ja, det var en jättekul resa och sedan avgjordes turneringen på ett annorlunda vis då presidenten Gottwald avlidit och det tjeckiska laget fick inte ställa upp och spela utan landssorg hade utlysts. Så vi gick på stan och firade med en knackwurst och en bira som förbundet bjöd oss på.

Hur stor var hockeyn i Sverige vid den här tiden?
– Den var inte så jättestor utan dom flesta matcherna med Tre Kronor eller i allsvenskan följdes mest av dom närmast sörjande. Den mesta hockeyn spelades väl i stockholmstrakten även om det var några utifrån som var med i VM 53. Sigge Bröms från Leksand, Hasse Isaksson och Stor-Stöveln Öberg, Gävle, och Göte Almqvist från Skellefteå var alla med.

Var VM-turneringen uppmärksammad på hemmaplan i Sverige?
– Jag minns inte det så väl men visst skrev tidningarna en hel del men det blev inget firande Sergels Torg direkt. Utan det var bara våra familjer som stod på Bromma flygplats och väntade på oss.

Folke Folke "Masen" Jansson och Åke "Plutten" Andersson.Foto: Arkivbild

UTKLASSNINGSSEGRAR

Tre Kronor besegrade Schweiz med 9–2, Västtyskland med 8-6, Tjeckoslovakien med 5-3 innan det blev 9–1 mot Schweiz 12–2 mot Västtyskland 12-2 innan finalplatsen säkrades. 

Lasse Björn:

– Jag lirade back tillsammans med Sven Thunman från Södertälje SK. Det var en snäll och försynt kille som senare blev elitdomare. Vi var ganska överlägsna i alla matcherna och vi hade slagit tjeckerna också innan de åkte hem så jag kan tänka mig att vi hade vunnit en eventuell final mot dem också.

Ni vann "bara" med 5–3 mot Tjeckoslovakien, det låter inte så kassaskåpssäkert ändå?
– Vi ledde med 5–0 en bit in i första perioden och efter det så åkte vi nog mest och glassade och väntade på slutsignalen, haha. Skämt åsido så hade nog 10–1 varit mer rättvist vilket Hyland och killarna på sidan av rinken också tyckte.

Hur reagerade ni spelare när beskedet kom att ni var världsmästare i kavaj för tjeckerna hade åkt hem? 
– Det här var på kalla krigets dagar så vi förstod att det var ryssarna som tvingat hem spelarna. Tjeckoslovakien var då en så kallad öststat. Jag minns att vi gick runt på stan i Zürich för att ha något för oss medan vi väntade på vad som skulle hända. Då kom radions Lennart Hyland knallande så då berättade vi för honom att vi var världsmästare vilket han inte hade en aning om, haha.…

Det sägs att du sjöng fram budskapet till Hyland och Bassen Sköld?
– Haha, ja det stämmer! "Vill du se en världsmästare så se på mig", på Zarah Leander-manér. De trodde väl jag var lite knäpp men de hade som sagt var ingen aning om att vi var världsmästare då.

Blev det sedvanlig prisceremoni trots allt?
– Jo, det blev det. Det blev ett herrans liv på alla som köpt biljett till vår avslutningsmatch mot tjeckerna så vi spelade någon sorts träningsmatch mot Schweiz i stället och därefter så blev det prisceremoni. Där fick "Plutten" Andersson som lagkapten kliva upp på pallen och ta emot bucklan på samma sätt som jag själv fick göra i Moskva 1957. Tyskarna fick silver och schweizarna fick brons. Men det var jäkligt synd om killarna i Tjeckoslovakien då finalen spelades på lördagen och deras plan hem till Prag inte gick för en på söndagsmorgonen. De försökte få dispens att spela men icke.

Hur högt borde vårt första VM-guld klassas då det inte var allt för många nationer med?
– Jag minns att schweiziska och tyska tidningar hyllade oss och tyckte att det aldrig hade spelats bättre hockey i Europa tidigare. Någon tidning skrev väl också att en värdigare världsmästare än Tre Kronor aldrig tidigare vunnit ett VM. Vi kunde inte rå för att "kotknackarna" från Kanada och USA inte ville lira i VM så de länderna som var med var helt enkelt dom bästa just då.

Vilka var era stora stjärnor under VM 1953?
– Hasse Isaksson hade varit fantastisk i mål och sedan hade vi en bra kedja med bröderna Stig och Hasse Tvilling som lirade ihop med "Lill-Lulle" Johansson. Men jag har för mig att "Vicke-Hallon" (Göte Blomqvist) blev bäste målskytt. Sedan hade vi Tumba med och han var som vanligt väldigt bra.

Men Knackwurst som segermiddag...?
– Haha, ja det var på banketten men överledaren Torsten Dahlin och vår tränare "Masen" Jansson hade ordnat skinka och ägg på Hotel Central framåt kvällen och minns jag inte helt fel så fanns det nog några flaskor skumpa också.

Stig Tvilling trycker in en puck mot Tjeckoslovakien.Stig Tvilling trycker in en puck mot Tjeckoslovakien.Foto: Arkivbild

Världsmästarna 1953


#
NPLAYERABORNBIRTHPLACEHTWTSLEAGUE
MÅLVAKTER

Thord Flodqvist (G)1926Södertälje, SWE---Division 1

Hans Isaksson (G)1925---Division 1
BACKAR

Göte Almqvist (D)1921Skellefteå, SWE---Division 2

Åke Andersson (D/F)  “C”1918Stockholm, SWE---Division 1

Lasse Björn (D)881931Stockholm, SWE193103LDivision 1

Rune Johansson (D)1920Stockholm, SWE--LDivision 1

Sven Thunman (D)1920Södertälje, SWE---Division 1
FORWARDS

Göte Blomqvist (F)1928Södertälje, SWE---Division 1

Sigurd Bröms (C)1932Leksand, SWE--LDivision 1

Stig Carlsson (C)1924Götene, SWE---Division 1

Erik Johansson (F)1927Södertälje, SWE---Division 1

Gösta Johansson (F)1929Stockholm, SWE---Division 1

Rolf Pettersson (F)1926Stockholm, SWE---Division 1
#5

Sven Tumba (C)1931Stockholm, SWE18886LDivision 1

Hans Tvilling (C)911928---Division 1

Stig Tvilling (RW)1928Bromma, SWE---Division 1

Hans Öberg (LW)1926Hemlingby, SWE--RDivision 1
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten