Sök
Nedsläpp inför tomma läktare i Scandinavium 13 mars 2020.
Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen
SHL

Det är inte storleken på rinken som avgör underhållningsvärdet

Fler och fler röster höjs för att svensk och europeisk ligahockey men även att internationella mästerskap ska spelas på liten rink. Anledningen är att spelet på en smalare isyta skulle bli intensivare, därmed roligare för både publik och spelare. Låt mig vara djävulens advokat. Det hela är troligen inte så enkelt, skriver Szymon Szemberg, VD för den Europeiska klubballiansen, E.H.C. i den här gästkrönikan för hockeysverige.se.

Det var efter JVM i Vancouver förra året som internationella ishockeyförbundets president René Fasel gjorde ett utspel där han tyckte det var dags att för den internationella ishockeyn (alltså VM, JVM, OS) att spela på små rinkar. Fasel ansåg att många av matcherna han såg på små rinkar (NHL-mått 60 x 26m) var så roliga att det nu var dags att göra de rinkmåtten till global standard. 

I början av april twittrade Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv följande:
Rinkens mått ska ändras till 60 x 28m. Jag gissar att majoriteten av spelarna tycke det är roligare att spela på mindre rink. Spelet blir mer intensivt och händelserikt. Ett mått hela världen kan enas kring. 

För att alla ska hänga med: Internationella/Europeiska mått är 60 x 30m och har varit så i runt 80 år. NHL/Nordamerika spelar på ungefär 61 x 26m och vissa länder, ligor eller enskilda klubbar (t.ex. i finska ligan och KHL) har börjat ändra till en mellanvariant, dvs. 60 x 28m.  

För att till fullo förstå bakgrunden till denna diskussion som blossar upp med jämna mellanrum, måste vi göra en historisk tillbakablick. Trots att nordamerikaner har spelat på liten rink sen 1875, så var det först i och med den historiska Summit Series 1972 mellan Team Canada och Sovjet som stora delar av hockeyvärlden blev riktigt varse om skillnaderna. Fyra matcher i Kanada på liten rink, följdes av fyra matcher i Moskva på stor rink, och däremellan två uppmärksammade uppvisningsmatcher mellan Team Canada och Tre Kronor på Hovet, naturligtvis på stor rink. 

Trots att kanadensarna var utklassade av CCCP hemma på sina små rinkar, men vände och vann på Luzhnikistadions stora is, gällde i många år följande, ganska ytliga generaliserande tes inom hockeyvärlden: De buffliga kanadickerna är bättre på liten is, medan sovjeterna och även de andra europeiska länderna har fördel av de större ytorna med sin teknik och skridskoåkning. 

IIHF SLAKTADE HELIG KO

Det lät bra, men har aldrig stämt med verkligheten. Redan 1975, i samband med CSKA Moskvas första NHL-turné, sade den ryske virtuosen Valerij Charlamov att han har inga problem med små rinkar. Han visste att han med sin överlägsna teknik och skicklighet kunde manövrera på små ytor bättre än kanadensarna. Två av Sovjets största segrar någonsin tillkom dessutom på liten rink: 8–1 i finalen i Canada Cup 1981 i Montreals Forum och 6–0 mot NHL All-Stars 1979 i Madison Square Garden.

Efter att Kanada började ta internationell hockey på allvar, och började komma med sina bästa lag, har de vunnit multipla guld i OS, VM och JVM på stora rinkar. Det finns egentligen bara en generalisering man kan göra – en skicklig spelare har inga problem på varken liten eller stor rink. Och anpassningen från det ena till det andra går väldigt fort. 

Trots att det fanns massor med belägg för det ovanstående, rådde det på internationella ishockeyförbundet (IIHF) i många år en uttalat bokstavstrogen uppfattning att ”riktig” ishockey, d.v.s. teknisk hockey med mycket skridskoåkning, enbart kunde spelas på stor rink. Inför mitt första OS som kommunikationsansvarig på IIHF, 2002 i Salt Lake City, insisterade det internationella förbundet att rinken i arenan E Center skulle till varje pris göras om och bredden utökas från 26 till 30 meter. Att man därigenom dödade en massa bra platser och fick arrangörerna att dra på sig avsevärda kostnader för ombyggnaden spelade ingen roll. En OS-turnering i ishockey kan inte spelas på en NHL-rink, och därmed basta.

Så småningom slaktades denna heliga ko och man antog en pragmatisk hållning; man tar seden dit man kommer. En IIHF-turnering i Nordamerika, vare sig det är OS, VM eller JVM spelas på liten rink, och motsvarande i Europa, följaktligen på en stor. 

Och här kommer min första invändning mot att standardisera rinkmåtten i världen, antingen att man byter till NHL-mått eller till det av Johan Garpenlöv föreslagna mellanläget på 60 x 28m. 

Varför jag en gång i tiden blev fängslad av ishockey var just på grund av skillnaderna på hur olika nationer spelar spelet. Ryssarna har sin stil, kanadensarna har sin, som faktiskt skiljer sig en aning från amerikanerna. Svenska ishockeyspelare agerar på ett visst sätt, medan tjeckerna är präglade av sin hockeykultur. Och sen har vi finnarna som på något sätt har gjort en blandning av några av dessa stilar och gjort det till sitt kännemärke.

Edmonton Oilers tränar på liten rink inför NHL-mötet med New Jersey Devils i Scandinavium i oktober 2018.Edmonton Oilers tränar på liten rink inför NHL-mötet med New Jersey Devils i Scandinavium i oktober 2018.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

HÄR ÄR LIKA INTE LIKA KUL

Jag är rädd att om alla ska börja spela på likadana rinkar, så försvinner de nationella särdragen och på sikt kanske den mest spännande dynamiken som finns i hockeyn – den ständiga rivaliteten och speciella energin som råder mellan Nordamerika och Europa. 

Hur kul är det om alla spelar på samma sätt?

Därför känner jag inte att det finns ett behov, som den svenske förbundskaptenen i all respekt vällovligt skriver, att hitta mått ”som hela världen kan enas kring”. När jag hamnar i diskussioner om just detta med hockeyvänner, brukar jag jämföra med tennis. 

I Franska Öppna spelar man som bekant på grus, och någon månad senare måste spelarna göra en anpassning om de vill gå långt i Wimbledon som naturligtvis spelas på gräs. I US Open har man hard-court medan den fjärde ”majorn” Australian Open spelas på ett liknande hard-court underlag, som dock är långsammare än US-Open, med mindre av både spin och studs. 

Fastän vi här pratar om underlag och inte storlek, så finns det paralleller i jämförelserna mellan tennis och hockey. Tennisen bejakar skillnaderna, olika underlag passar bättre eller sämre för olika spelare, man har respekt för tradition och man ser inget värde i enhetlig, global standard. Men precis som i hockey gäller att de bästa spelarna är världsstjärnor oavsett på vilken sorts bana de spelar. 

Så kanske till den viktigaste frågan: Blir spelet mer intensivt och händelserikt på en smalare rink? Jag kan direkt i förbifarten säga att jag är övertygad att en mindre rink passar bättre för damhockey av naturliga skäl (till växten mindre spelare, lägre fart, mindre fysisk kontakt) men av utrymmesmässiga skäl parkerar jag den frågan just nu. 

De som menar att en mindre rink gör att spelet blir mer intensivt och händelserikt, hoppas följaktligen på följande; att en match som på en stor rink annars skulle inte vara fullt så intensiv och därmed ganska händelsefattig, skulle öka i intensitet och attraktivitet om man låter samma lag spela på en mindre rink. 

Jag är rädd att man här hoppas på för mycket. Jag är övertygad om att intensiteten i en match grundas i att du har två lag som hemskt gärna vill vinna matchen (om lagen dessutom tycker ganska illa om varandra så desto bättre) samt hur mycket som står på spel.  

Med andra ord tror jag inte att en match där förutsättningarna för intensivt tävlande inte fanns från början (till exempel två trötta lag, ingen speciell rivalitet, typisk serielunk, inte så mycket på spel) plötsligt blir väldigt attraktiv och händelserik om man tar bort två meter is på varje sida. 

Jag tror att jag tillhör top-100 av den skara av svenska freaks som går upp mitt i natten för att se NHL-hockey då jag har ett nästan livslångt förhållande med en ishockeyklubb i Montreal, som en gång i tiden var bra. Nu vet jag att jag blottar mig för många skämt, men jag har alltså sett väldigt många 61 x 26m matcher de senaste åren som inte varit speciellt bra, varken vad gäller intensitet eller kvalitet. 

RISK FÖR FÖRHASTADE SLUTSATSER

Och då måste vi komma ihåg att – även om Canadiens inte rosar marknaden numer – så är NHL ligan där i stort sett alla spelare från världens sju bästa landslag återfinns. Med andra ord så finns det en massiv skillnad i talang och kvalité mellan NHL och SHL, eller någon annan av Europas ligor. Så anledningen till att många matcher i NHL är intensiva och händelserika beror i främsta hand på att världens bästa spelare de facto håller till i NHL. 

Szymon Szemberg tillsammans med Bo Szymon Szemberg tillsammans med Bo "Kulon" Lennartsson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Eftersom jag själv varken spelat i NHL, vunnit Stanley Cup eller gjort 50 mål, pratar jag väldigt gärna med de som har gjort det. Så när jag pressade vännen Håkan Loob på detta med stor rink vs. liten rink, sade han så här:

”Det finns en risk att man drar förhastade slutsatser. Spelet på liten rink kan vara väldigt attraktivt och intensivt, men då måste du ha spelare i absolut världsklass som behärskar att spela på små ytor. Om du däremot har spelare som inte håller den klassen och spelar på liten rink, så är jag rädd för att det kan bli väldigt mycket okontrollerade studsar, felpass och ganska dålig underhållning.”

Till sist. Alla förslag för att förbättra hockeyn och öka dess attraktionsvärde ska lovordas och prövas. Det krävs dock en genomarbetad konsekvensanalys för att inte hoppa i en galen, och dyr, tunna.

Diskussionen om rinkmått handlar inte bara om spelets kvalité och tradition, utan en eventuell ändring kommer dessutom att landa i en fråga om logistik (att bygga om arenor) kostnader (vem tar dem?) och även om åskådarnas perspektiv, bokstavligt talat. Redan nu är det nära nog omöjligt på vissa arenor att se något från de fem första raderna när du har fem-sex meter ”döutrymme” mellan sargen och den första publikraden (tänk Hovet eller Scandinavium). Skulle man dessutom göra två meter smalare på varje sida, blir siktlinjen ännu sämre. 

SZYMON SZEMBERG
Artikelförfattaren är VD på den Europeiska klubballiansen, E.H.C. Han var tidigare informationschef på Internationella ishockeyförbundet (IIHF) 2001-2014, samt projektledare och sedermera COO på Champions Hockey League, 2014-2015. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten