Sök
Bildbyrån
SHL

"Tacklingen jag fick av Sanny har jag fortfarande sviter av"

I dag är Emil Kåberg en uppskattad materialförvaltare hos Örebro.
Förr i tiden var han långt ifrån lika uppskattad – i alla fall från motståndarna.
Här minns Kåberg tillbaka på några av de tuffaste dusterna han ställts inför ute på en hockeyrink.
– Efteråt kändes det i munnen som jag hade tuggat på sand eftersom det blivit småflisor runt kanterna på några av mina tänder, säger Kåberg om en situation som involverade Sanny Lindström. 

Många tuffa försvarsspelare har snurrat igenom elitserien under åren. Går vi lite längre tillbaka i tiden minns vi alla nog Lasse BjörnAnders BroströmStig SalmingMats Thelin med flera. En spelare som stött på många tuffa och även fult spelande backar är Emil Kåberg

Han fostrades i Kumla, men spelade senare även i Bofors, Färjestad och Örebro. Han vann tre SM-guld med Färjestad och spelade totalt 398 matcher i elitserien. Han nötte dessutom filt på utvisningsbänken 856 minuter.

Idag är han uppskattad materialförvaltare hos Örebro.

– Tuffaste backar jag mött? Dom första jag tänker på är Andreas Pihl och (Ivan) Majeský i Linköping, berättar Emil Kåberg för hockeysverige.se efter att han tillbringat ett träningspass på gymmet.

Kåberg fortsätter:

– Pihl var stor och tung som fasiken, men även tuff och lite småful. Om vi går tillbaka några år, när jag kom upp i elitserien, då fick man kroka in klubban under armen och lyfta mig ut i hörnet. Fastnade jag på någon av dem var det bara att följa med. Då åkte jag bara rätt ut i hörnet och sedan smällde det i sargen.
– Samma sak var det med Majeský. Dom var så jäkla stora och vägde säkert 105, 110 kilo. Det var 15 kilo mer än vad en annan vägde.

Emil Kåberg.Emil Kåberg.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

"EN TUFFING - MEN OCKSÅ OBERÄKNELIG"

En annan av dom tuffaste motståndarna framför mål Emil Kåberg mött träffade han på under sin tid i Kumla.

– Tänker jag tillbaka på hela karriären när jag kom upp till A-laget i Kumla då jag var 18, 19 år och mötte Örebro. Där spelade Robert Ljunggren (tidigare: Carlsson). Han var stor, otäck och lite oberäknelig då.
– Det finns dom som bara är stora, tuffa och som man vet vad man får av hela tiden. Sedan var det en kille som heter Magnus Österby. Han var tuff och stenhård, men helt plötsligt kunde det bli livsfarligt. Sådana spelare måste man ha ett extra vakande öga på. Lance Ward var också en sådan spelare, en tuffing men också oberäknelig.
– Jag kan tycka det är bra, inte att möta dom, men det blev, även om jag inte var speciellt rädd av mig, att ”nu är dom inne”. Fick jag ett pass i mittzonen och inte visste riktigt vad jag hade framför mig då fick jag kanske släppa pucken ibland. Visste jag att det inte var några sådana spelare inne kunde jag ta emot pucken och inte förlora något. Om jag då gav fan i pucken då det var tveksamma lägen kan jag tänka mig att killar som inte tålde smällar på samma sätt gärna vek undan.

Jonas Frögren är en spelare som Emil Kåberg upplevde som tuff att möta, men inte på samma sätt som han redan nämnt.

– Frögren mötte jag då han var i Bofors och jag i Kumla. Av honom visste jag vad jag skulle få, men han var inte ful. Han var duktig att tacklas och tung i kroppen så han var farlig att möta ändå. Han gjorde aldrig, kan jag tycka, något utstuderat elakt.

MINNS DUSTERNA MED MÅLVAKTERNA

Det har även funnits några målvakter genom åren som Emil Kåberg inte dragit helt jämt med under matcherna.

– (Fredrik) Norrena var på mig lite, men om jag går tillbaka lite så spelade jag i Kumla med Peter Sundh. Han spelade senare i Arboga. En stor norrlänning. Han tacklade mig en gång ordentligt då han var utanför målet en sväng. Där fick jag skylla mig själv.
– När vi mötte Arboga var det derbyn och alltid ganska tufft. Vi hade förlorat matchen. Sedan var han ute bakom målet för att skicka ut pucken. Då tänkte jag ”va fan…” och sedan körde jag över honom. Jag hamnade under honom och han flög på mig. Då kom det andra spelare och fick tag på honom så jag klarade mig bra ändå.

En som Emil Kåberg fått det onda ögat av är en av Sveriges genom tiderna bästa målvakt, Tommy Salo.

– Jag klarade mig rätt bra från honom. Han hade mer ett ont öga till (Per) Ledin då vi spelade ihop. Lockoutsäsongen då han spelade i Modo, under kvartsfinalserien fick jag Salo på mig. Han kom efter slutsignalen och ville sopa på mig.
– Jag tror att jag hade knuffat till honom på sidan då han var lite utanför målet och var på någon annan. Han har ju temperament.

Tommy Salo under lockoutsäsongen i Modo.Tommy Salo under lockoutsäsongen i Modo.Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån

BET SÖNDER TÄNDERNA

Men det finns flera som Emil Kåberg haft lite extra koll på under åren.

– (Ole-Kristian) Tollefsen hade jag koll på när han var inne, vilket var ett måste. Även Sanny Lindström. Jag åkte på en rejäl smäll av Sanny en gång, men jag gav också honom en riktig tryckare vid ett tillfälle så han fick vingla av planen.
– Tacklingen jag fick av Sanny har jag fortfarande sviter av då jag var tvungen att gå till tandläkaren för någon månad sedan då gamla lagningar hade släppt.
– Han satt i utvisningsbåset. Jag visste att vi var fem mot fyra, men han kom ur båset när jag fick pucken. Då hörde jag hur folk skrek. Jag hann precis spänna emot så vi studsade åt varsitt håll, men jag hade inget tandskydd i samtidigt som jag bet ihop utav helvete. Efteråt kändes det i munnen som jag hade tuggat på sand eftersom det blivit småflisor runt kanterna på några av mina tänder.
– Sanny var också en spelare som var tuff. Jag visste att jag inte kunde slappna av då han var inne utan jag var tvungen att alltid titta upp med blicken. Fastnade pucken mellan benen i mittzonen då måste man vara upp och skydda sig med armar och klubba eller så fick man skita i pucken. Annars kunde det bli svart.


SE KÅBERGS TACKLING PÅ LINDSTRÖM HÄR:


Emil Kåberg upplever också att det fysiska spelet har förändrats sedan han själv var aktiv.

– Idag fattar inte vissa spelare det här. Man får idag egentligen inte tackla om man inte ser att den andra har koll, men det går så fort att man inte har någon chans om den andra tittar ner.
– Förr, när dom tuffa backarna var inne och såg att man tittade ner då slickade dom sig bara om munnen. Då var det bara upp med klubban för att skydda sig. Visst kunde man få utvisning, men bättre det än att själv ligga där i mittzonen med hjärnskakning.
– Det är sådana grejer man ofta kommer ihåg även om det inte tillhör själva spelet. Det handlar lite mer om det mentala spelet. Jag tyckte det var kul och trivdes med det, avslutar en av svensk hockeys mest utvisade spelare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten