SHL

”Det är så sjukt att jag knappt tror på det själv”

Han nobbades av alla hockeygymnasium han sökte och fick aldrig chansen att spela TV-pucken. Trots det spelade Oscar Tellström SHL-hockey redan som 17-åring. Här berättar Lyckselesonen om raketresan som tagit honom från juniorlaget i lilla Vännäs till a-laget i SHL-giganten Luleå – och till en plats på NHL-klubbarnas radar.


Oscar Tellström har alltid drömt om att spela för Luleå Hockey. 

Sedan barnsben har Lyckselesonen varit en nagel i ögat för kompisarna vars de flesta hejat på antingen Björklöven eller Skellefteå, som man ju gör i den lilla staden i Västerbottens inland.

”Jag har haft många emot mig, om vi säger så”, som han själv säger.

Att 17-årige Tellström en dag skulle få dra på sig Luleås matchtröja i SHL-sammanhang var något han bara kunde drömma om som liten. När det sedan blev dags för att söka hockeygymnasium var Luleå högst upp på listan. Där blev det ganska snabbt ett ”tack, men nej tack” från norrbottningarna. Inte heller länsklubben Björklöven intresserad.

Tellström sökte även hockeygymnasium hos Almtuna samt i Nacka. 

Samma svar där.

– Ingen var intresserad. Men jag tog det inte speciellt hårt, jag har alltid varit rätt chill med det där. Samma sak var det i TV-pucken, där jag inte var med heller. Life goes on, säger Tellström till Hockeysverige.se. 

Han var den enda som ville ge mig chansen

Sedan kom det där samtalet som mer eller mindre skulle vända upp och ned på Oscar Tellströms hockeytillvaro. 

– Vännästränaren Patrick Ljunggren kontaktade mig och frågade om jag ville testa och se hur det var i Vännäs. Han var den enda som ville ge mig en chans. Det var en chans som jag valde att ta och, ja… Det gick ju ganska bra till slut.

POÄNGPRODUKTION I LEGENDARERNAS TAKT

Under sitt första år i Vännäs spelade Oscar Tellström i stort sett uteslutande J18-hockey, bortsett från en match med klubbens J20-lag samt en match med klubbens a-lag i Hockeyettan.

Poängen trillade in i rask takt och när säsongen skulle summeras så hade Lyckselesonen producerat 46 poäng (18+28) på 35 matcher i J18 Elit – en notering som gjorde att han vann hela J18 Elits totala poängliga.

Inför den här säsongen hade Tellström som mål att ta en plats i klubbens a-lag och under försäsongen var han med och tränade med Hockeyettan-laget. 17-åringen inledde dock säsongen i juniorlaget, men fick snabbt chansen i a-laget och när han väl fick chansen – ja, då tog han den.

– Det är så sjukt att jag knappt tror på det själv. Det är svårt att sätta ord på det, säger Tellström med ett skratt.

Det är bara sjukt häftigt och kul

Om man i alla fall ska försöka sätta ord på det så kan man säga att 17-åringen gjorde braksuccé i Hockeyettan, då han producerade hela 24 poäng (13+11) på 19 matcher – ett poängsnitt i nivå med vad spelare som Mikael RenbergNiklas Andersson och Tomas Sandström producerade på division 1-nivå i samma ålder.

– Det flöt på väldigt bra med poängen. Efter ett tag började jag få spela powerplay och då blir det så klart lite lättare. Poängen trillade in och det är alltid kul att få bidra i de bitarna av spelet, då höjs självförtroendet otroligt mycket.
– Det är bara sjukt häftigt och kul att det har gått så här bra, det var som sagt något jag verkligen inte hade kunnat föreställa mig inför säsongen.

"HJÄRTAT KLAPPAR LITE EXTRA FÖR DEN KLUBBEN" 

Grunden till årets stora genombrott ligger i en betydligt striktare sommarträning, menar Tellström.

– Jag körde lite mer sommarträning än tidigare. Jag ville som sagt ta en plats i Vännäs a-lag, det var mitt stora mål med den här säsongen. Det innebar att jag skulle behöva träna mer och jag fick ett bra resultat på det.

– Sen fick jag köra fysträningen med a-laget på försäsongen. Det gjorde att jag kunde ta ganska stora kliv fysiskt.

Forwardstalangens framfart i Hockeyettan gick så klart inte elitklubbarna i närområdet förbi. Under säsongen fick Tellström träna med både hockeyallsvenska Björklöven och Modo, men när favoritklubben Luleå började visa sitt intresse för 17-åringen fanns det bara ett mål i sikte: ett kontrakt med Luleå Hockey.

– Sen jag var 12–13 år har jag hållit på Luleå och det har alltid varit ett lag som jag följt. Jag har drömt om att en dag få spela i klubben och när den möjligheten dök upp… Modo och ”Löven” är jättefina föreningar, verkligen, men när Luleå kom med sitt erbjudande var det inte så mycket att fundera på. Hjärtat klappar lite extra för den klubben.

Pappa Johan Tellström har en gedigen hockeykarriär bakom sig där han under sin karriär spelade för bland andra just Modo, Björklöven och Luleå. Men valet att spela i Luleå var helt och hållet hans eget.

– Det spelade inte in någonting. Han har ju varit både i Modo och Löven också, så det var ingenting som spelade in. Jag gick efter mina egna instinkter.
– Jag försöker gå min egen väg. Visst är det jättekul att ha en pappa som varit duktig på hockey, men jag vill inte att folk ska tro att jag på något sätt lever på mitt efternamn. Jag vill skapa mig själv ett namn.

I slutet av januari stod det sedan klart att flyttlasset skulle gå från Vännäs upp till Luleå för spel i klubbens juniorlag. Ett nödvändigt steg för Tellström, men på sätt och vis även lite vemodigt.

– Det var sjukt roliga år i Vännäs. Det har varit väldigt spännande och kul. Det var första gången jag flyttade hemifrån och jag behövde verkligen växa upp och ta hand om mig själv på riktigt. Jag har mycket bra kompisar i Vännäs och den klubben har betytt otroligt mycket för mig.

"OTROLIGT KUL ATT FÅ KOMMA DIT"

Tellström hann spendera drygt två månader i Norrbotten innan säsongen blåstes av till följd av coronapandemin. Under den lilla tiden fick klubben honom verkligen att känna sig som hemma.

– Det var otroligt kul att få komma dit. De välkomnade mig väldigt bra och jag har trivts otroligt bra under den lilla tid som jag fått chansen att spela där. Alla människor runt klubben har varit fantastiska, sen blev det som bekant ett skittråkigt slut med säsongen som ställdes in. Men det är likadant för alla, det finns inte så mycket att göra.

Alla människor runt klubben har varit fantastiska

Totalt blev det två matcher med J18-laget, där han stod för fem poäng, samt sju matcher med klubbens J20-lag innan han i SHL:s näst sista omgång fick uppfylla sin barndomsdröm – att spela SHL-hockey med Luleå Hockey.

UPPVAKTAS AV NHL-KLUBBAR

Tellström åkte med norrbottningarna ned till bortamatchen mot HV71 och även om istiden blev knapp, bara en och en halv minut, var det ett minne för livet för 17-åringen som alltså två år tidigare fått nobben av alla hockeygymnasium han hade sökt, däribland Luleå.

– Jag var otroligt nöjd över att bara få vara med. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Sen att jag fick hoppa ut på isen och göra ett par byten var bara ännu coolare. Jag tänkte inte så mycket på speltiden, man lär sig otroligt mycket bara av att vara med i gruppen. Det är en kväll jag aldrig kommer att glömma.
– Det var absolut ingenting jag kunde se framför mig. I början av säsongen spelade jag med J18-laget i Vännäs, det dröjde ändå några matcher innan jag plockades upp i a-laget. Att jag skulle få göra SHL-debut den här säsongen… Nej, det fanns absolut inte på kartan. Att få spela med spelare som (Karl) Fabricius som jag såg som liten grabb, det var väldigt häftigt. Men nu blev det så och det är som sagt något jag aldrig kommer att glömma.

17-åringens framfart den här säsongen har även väckt intresse från NHL-klubbarna inför den stundande NHL-draften.

– Det är något jag själv inte riktigt kan tro på. Det är något som är helt sjukt för mig, helt overkligt. Men det är så klart kul, att de kan prata lite med en och att de ändå har en på radarn. Det är fortfarande overkligt.

Inte illa för en spelare som för två år sedan inte var önskvärd hos klubbar som Nacka eller Almtuna. 

Till nästa säsong är målsättningen att ta en än större roll i Luleås organisation.

– Jag tänker väl att jag ska fortsätta kämpa på som jag har gjort. Jag ska kriga och förhoppningsvis få göra någon mer match med a-laget och kanske få lite mer istid så att jag får visa upp vad jag kan även på SHL-nivå. Det skulle vara grymt kul.

Foton: Bildbyrån och Tommy Sjölund

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten