Johan Gustafsson ser fram emot att få spela med Rögle.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Rögle var egentligen högst upp på min önskelista"

ANNONS
De var lagkamrater i Luleå under två säsonger. Nu får Johan Gustafsson chansen att jobba tillsammans med tvillingarna Chris och Cam Abbott igen. Nu i Rögle. Att de leder klubben var en av sakerna som övertygade honom att en flytt till Ängelholm var det rätta draget.
– Det är bara att titta på den utveckling som Rögle haft som förening sedan de kom in för att förstå att de gör något rätt, säger Gustafsson till hockeysverige.se.

Kaoset har äntligen lagt sig. 

Just nu befinner sig Johan Gustafsson hemma i Köping tillsammans med hustrun Sara och deras två barn Olivia och nyfödde Leo, tre veckor gammal. 

Annat var det för en månad sedan. Då fick den 28-årige målvakten beskedet att säsongen med tyska Adler Mannheim var över efter att covid-19 slagit till på allvar i Europa. Fredagen den 13 mars lämnade familjen, med en då höggravid Sara, Tyskland och flög hem till Sverige.

– Vi hade en dag på oss att packa ihop huset och sedan ta flyget hem. De började stänga ned gränsen till Danmark, så vi hade antagligen inte kunnat ta oss hem med bil. Det var med perfekt tajming vi lyckades ta oss hem. Hade vi stannat längre hade det kunnat bli problematiskt, konstaterar Johan Gustafsson när hockeysverige.se når honom.

Han och Sara har köpt hus i Köping, men får flytta in först till sommaren. Det gör att Johans föräldrar fått husera den unga familjen i sitt hus.

– Det är full rulle från tidiga morgon till kväll, skrattar han och syftar på dottern Olivias framfart.
– Men de tycker att det är kul att vi är här, speciellt när vi har varit i Tyskland hela året.

"MYCKET MAN TAR MED SIG"

Säsongen i Tyskland blev lärorik för Johan Gustafsson. Han har visserligen gjort ett par säsonger i Nordamerika tidigare, men flytten till Mannheim innebar ändå en omställning både på och utanför isen.

– Det är mycket man tar med sig, inte bara hockeymässigt utan i form livserfarenheter. Det var ett nytt land där saker sköttes annorlunda och där man såg på hockey annorlunda och hade ett annat ledarskap, säger han.
– Hockeymässigt är det en bra liga. Skillnaden är att SHL är så mycket jämnare. Topplagen i Tyskland är riktigt bra, men det är för få riktigt som är bra. Annars är det en liga som är på väg framåt, helt klart.

Johan Gustafsson i Adler Mannheims dress.Johan Gustafsson i Adler Mannheims dress.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Snart drar familjen vidare ned till Ängelholm där Johan Gustafsson skrivit på ett ettårskontrakt med Rögle BK. Ett år utomlands räckte.

– Det var något som växte fram. Jag fick veta ganska snabbt att de ville ha in en tysk målvakt till nästa år eftersom de har sina importregler. Med tiden kände jag att Sverige kommer vara det rätta alternativet för mig. Rögle var egentligen högst upp på min önskelista och det sa jag till min agent när vi pratade efter säsongen. Att det löste sig var perfekt.

Varför var Rögle högst upp på önskelistan?
– Man kollar över situationen och ser var laget står och jag kände att det kunde vara riktigt bra för mig att komma in dit och få jobba med (målvaktstränaren) Magnus Wennström och Christoffer Rifalk. Sedan vet jag vad Chris och Cam (Abbott) står för och det lockade också.

"VET VILKET DRIV DE HAR"

Johan Gustafsson var lagkamrat med de kanadensiska tvillingarna under två säsonger i Luleå. 

– Jag vet vilket driv de hade som spelare och jag utgår från att det är samma sak nu. Det är bara att titta på den utveckling som Rögle haft som förening sedan de kom in för att förstå att de gör något rätt. Det är inspirerande och jag ser fram emot att få vara med på den resan.

Vad vet du om Christoffer Rifalk sedan tidigare?
– Jag träffade honom på Målvaktsverkstan i Luleå förra sommaren över en vecka. Det är en jättebra kille och jag ser fram emot att komma ned och lära känna honom närmare. Liksom hela laget.


TV: EN DAG MED MAGNUS WENNSTRÖM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL