E-sport

Sveriges bästa jagar nya troféer - och största prispotten någonsin

ANNONS

Linköping HC har radat upp segrar de senaste månaderna i e-sportvärlden. Seger i ECL 9 (EM för NHL-spelande) i februari följdes upp med ett SM-guld (ESHL) i mars. Nu drar 10:e upplagan av ECL igång - och det med en svensk som "cover gamer", nämligen LHCs stjärnmålvakt Casper "ICappeI" Lundgren. Och det är största NHL-turneringen i 6v6-spel någonsin, med 15.000 Euro i prispotten i Elite-divisionen. 

Totalt är det 196 lag med i ECL 10, som drivs av e-sportsajten NHLGamer. Finland har varit dominerande historiskt sett, och det är därifrån de flesta klubbarna härstammar. Men Sverige har sett en enorm tillväxt på sistone - där flera riktiga SHL-klubbar dragit igång satsningar på e-sportsidan. En av klubbarna som kommit längst är Linköping HC som leds av just Casper Lundgren. Vi fick en pratstund med gamerkeepern. 

Vi börjar med ett grattis till SM-guldet! Hur känns det?
– Stort tack! Det känns såklart grymt att vi tog hem den första upplagan av ESHL. Att vi både vann ECL 9 och ESHL inom loppet av några veckor var helt otroligt. Vi hoppas såklart fortsätta på vinnarspåret. 

Och nu har du valts ut som "cover gamer" till ECL 10. Det måste vara stort?
– Det känns otroligt kul att få äran att vara på omslaget på den största turneringen inom NHL 6vs6 hittills.


Hur ser din roll i laget ut?
– Jag är målvakt för Linköping HC. Det är en roll som jag stortrivs i. Framför allt i de stora matcherna där du har mycket press på att vara på topp. De ögonblicken älskar jag. 

Var SM-guld målsättningen för klubben hela tiden?
– Ja, vi har ett slagkraftigt lag som har höga målsättningar.  Så SM-guld var självklart målet för oss. Efter två raka turneringsvinster så är vi fortsatt hungriga efter mer framgång i ECL 10!

Hur blev det just Linköping för dig som spelare?
– Vi spelade tillsammans under ett annat lagnamn innan vi blev signade av Linköping. Våra ambitioner som lag var att hitta en organisation som verkligen ville göra en rejäl satsning på e-sport. Linköping har sedan dag ett varit oroligt professionella och jag är otroligt tacksam att Michael Sturehed och LHC gav oss möjligheten att representera dem.  

Och nu startar ECL 10 – hur går tankarna inför turneringen?
– Vi har tagit en paus i några veckor efter SM-guldet men startade spelandet förra veckan igen. Vi har flera spelare i laget som spelat tillsammans i många år så det finns en otrolig kemi i laget både på och utanför den virtuella isen. Jag tror att det kommer bli en spännande upplaga av ECL. Kan inte minnas när det var så många skickliga lag i högsta divisionen senast. Det kommer bli många roliga matcher att spela! 

Kommer vi se några förändringar i laget jämfört med ESHL?
– Vi kör på samma trupp. Framåt kommer vi att ha Paul ”PleeMaker” Arontie tillsammans med Joonas ”Patzlaf” Paatiala och Erik ”I_Eki_I” Tammenpää. På backsidan har vi Joel ”jtorro-_- tillsammans med Aleksi ”loimmu” Loimuvirta. Joonas ”SUPERVIRTA” Virta agerar reserv för laget.

Vilka tror du kommer vara era främsta utmanare? Några svenska lag?
– HAVU Gaming är den största utmanaren. De har otroligt skickliga spelare och jag vet att de är revanchsugna efter finalförlusten i ECL 9. Jag tror även att Delusion och Symphony kommer finnas med i toppen.
– Angående svenska lag – håll ett öga på Vesa Pompa HC. Majoriteten av laget representerade Malmö Redhawks i ESHL och har fina spelare som Henrik ”eken45jr” Eklund och Johan ”Lehmannens” Lehmann.
– Färjestad BK har också ett intressant lagbygge. De har värvat in några intressanta spelare men frågan är om allt hinner klicka för dem innan säsongsstart. Håll ett öga på deras center Christoffer ”I-Maise-I” Berntsson och målvakt Johan ”rundqviiiist” Rundqvist. 

Avslutningsvis – har du några tips till andra svenska gamers för att komma upp i din nivå i spelet?
– Jag utvecklades otroligt mycket av att titta på toppspelare/topplagen på Twitch. Man lär sig mycket av att titta på de absolut bästa. Så ett tips är att följa LHC_Esport och NHLGamer på Twitch för att ta del av den högsta nivån av virtuell hockey.
– Jag rekommenderar er även att gå med i NHL 20 Sverige och/eller SWEASHL på Facebook för att kunna hitta andra svenskar att spela med.

Fotnot: ECL 10 Elite startar ikväll onsdag 8 april klockan 20.00. NHLGamer visar flertalet matcher från turneringen via sin Twitch-kanal – med engelska kommentatorer – på måndagar och torsdagar. Undantaget är i kväll då ligan startade på en onsdag.

Fakta: 

Namn: Casper Lundgren
Ålder: 25
PSN: ICappeI
Spelarnamn: Casper Lundgren
Tröjnummer: 72
Spelat NHL sen: NHL 99 / EASHL sedan NHL 17
Position: G
Klubb: Linköping HC
Tidigare klubbar: SJK Esport, Symphony och AIK Hockey.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch