Sök
TALANG 2020
Marcus Brännman.
Foto: Tony Jortsö & Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Blev TV-puckens bästa målvakt – efter tragedin

Han utsågs till TV-puckens bästa målvakt 2018. Året tidigare hade Marcus Brännman förlorat sin far Hans. I Talang 2020 berättar den 17-årige Örebromålvakten om hur han tacklat tragedin och vänt dem till framgång på isen.
– Jag tror att jag blivit starkare mentalt både på och utanför isen, säger han till hockeysverige.se.

När Stockholm Nord tog brons i TV-pucken 2018 utsågs Marcus Brännman till turneringens bästa målvakt. Samma säsong fick han dessutom vakta målet i U16-landslaget. 

Men allting har inte gått som smort för den nu 17-årige målvakten.

2017 gick hans pappa Hans bort. Det var han som legat bakom att Marcus, i dag i Örebro Hockey, började spela hockey i klassiska stockholmsklubben Göta/Traneberg.

– Jag började då jag var åtta år. Egentligen ville jag börja tidigare, men morsan och farsan tyckte att det var för kallt i ishallen, säger målvaktstalangen med sett skratt och slänger en blick på mamma Helena som med ett leende nickar instämmande när hockeysverige.se träffar honom hemma i Nockeby.
– Jag gick till en träning och tyckte direkt att det var jätteroligt. Pappa hade berättat för lagledaren att jag ville bli målvakt. Då frågade lagledaren på en träning om jag vill prova på det. Sedan dess har jag varit målvakt och tyckt att det har varit jätteroligt.

Marcus Brännman har haft två målvaktstränare som själva har fina meriter från spel i elitserien, Patrik Hofbauer och Björn Bjurling.

– När jag började var det Patrik som körde lite målvaktsträningar i klubben. Det var mest att lära sig åka skridskor, vilket var jätteviktigt.
– Då jag kom upp till en viss ålder och var på camp så var Bjurling med där. Vi snackade lite med honom och han verkade jättebra. Sedan dess har jag kört med honom. Det är tre, fyra år nu. Vi har kört i grupp tillsammans med Bjurling, men jag har även haft privatpass och då har jag kört ensam med honom på isen.
– Han har betytt jättemycket för mig och fått mig att tänka på saker jag kanske inte hade tänkt på förut då jag bara stod där och försökte rädda puckarna. Nu försöker jag tänka mer på hur jag ska rädda puckarna. Samtidigt får jag inte tänka för mycket på det, säger Marcus Brännman med ett leende.

Givetvis var det en väldigt tuff tid då pappa gick ur tiden, men idag känner Marcus att han gått stärkt ur det även om det givetvis aldrig går att ersätta en kär pappa.
  
– Jag tror att jag blivit starkare mentalt både på och utanför isen. Jag har klarat av den här motgången då pappa gick bort. När jag klarade av det så tror jag bara att jag blivit starkare. 

FICK PRIS SOM TV-PUCKENS FRÄMSTE

TV-pucken var också något som stärkte honom. Turneringen kom att bli lite av Marcus Brännmans första stora framgång nationellt.

– Det var en sjukt rolig upplevelse. Vi jobbade mycket med att få ihop laget, vilket gjorde att turneringen blev extra rolig
– Det här gjorde att jag blev vän med alla i laget och man kunde hänga med vem som helst. Vi hade jätteroligt tillsammans.
– Själva spelet var ungefär som en vanlig match, kanske lite tuffare motstånd, men det var riktigt roligt eftersom vi kom ihop och blev som ett vanligt lag.

Marcus Brännman stod i fyra av lagets matcher i TV-pucken och hade en räddningsprocent på 95,2.

– Det kändes bra och jag hade en skön känsla när vi väl kom dit. Jag var bara glad att få komma igång eftersom jag hade gått och väntat rätt länge på att turneringen skulle börja. Sedan var det bara att slappna av, köra på och inte tänka så mycket och det gick ju bra, säger örebromålvakten med ett litet leende och berömmer lagets insats.
– Jag tycker att vi gjorde det bra. Vi var lite besvikna eftersom vi tyckte att vi borde gått till final. Vi var ett väldigt bra lag och förtjänade att spela finalspel.

Marcus Brännman tar emot priset som TV-puckens bästa målvakt från Stefan Ladhe.Marcus Brännman tar emot priset som TV-puckens bästa målvakt från Stefan Ladhe.Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

Hans egen insats var mer än godkänd och gav honom pris som bästa målvakt i TV-pucken. Ett pris som målvakter så som Pelle Lindbergh, Stefan Lunner, Johan Gustafsson, Christopher Heino Lindberg, Erik Granqvist, Felix Sandström, Stefan Ridderwall med flera har fått tidigare.

– Det var såklart jätteroligt att få ett pris för att många tycker jag är en bra målvakt och uppskattar det jag gör. Samtidigt går jag inte nu runt och tänker på att jag har fått ett pris utan nu kör jag bara på som vanligt, säger Marcus Brännman som givetvis har fått ett lite starkare självförtroende efter sin insats i TV-pucken.
– Ja, självklart… Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men det känns riktigt kul.

Blev du extra nervös när ni kom fram till finalspelet och du visste att SVT skulle vara på plats för att sända turneringen?
– Två timmar innan match satt vi och kollade på Göteborgsmatchen. Då blev jag lite nervös när jag såg allt det här med tv, men på uppvärmningen släppte det. Man får gå ut och ta det som att det inte är någon som kollar.
– Sedan var det roligt att veta att jag hade en massa vänner som kollade. Mamma satt på läktaren, min syrra var där och några till från släkten.

OMSTÄLLNINGEN EFTER FLYTTEN TILL ÖREBRO

Under tiden i TV-pucken hade Marcus Brännman ytterligare en tidigare målvakt som coach, Valentina Lizana Wallner.

– Det var bra, men vi målisar hade inte så mycket tid med ”Valle”. På ispassen kanske vi hade lite skridskoövningar som uppvärmning. Sedan behövde hon filma och ta hand om andra saker också. Jag tycker ändå att det var bra att hon var med. 

Inför säsongen 2019/20 valde målvaktstalangen att lämna Göta/Traneberg för spel och skola i Örebro.

– Jag var och kollade runt på olika ställen jag fått förfrågningar ifrån. Jag kollade inte på något i Stockholm. Närmsta var Almtuna. Sedan kollade jag även på HV71 och så vidare, men jag fastnade för Örebro. Det kändes bra och var nära hem.

Första tiden i Örebro var lite kämpig för Brännman, vilket egentligen bara var helt naturligt.

– Det var en ny miljö samtidigt som jag inte kände så många där. Jag tycker ändå att jag kom in i allt lätt. Efter någon vecka kände jag alla i klassen och då var det lugnt.

Var det stor omställning på isen träningsmässigt?
– Det är mer träningar, så blir det. I Göta hade vi inga morgonträningar som vi har på ”HG” i Örebro. På varje ”HG” har vi målvaktsträning och ibland också på kvälls eller eftermiddagspassen. Det varierar varje vecka hur mycket det blir.

Hur har du utvecklats av den här ökningen av träningsdosen?
– Det har varit jättebra eftersom det inte bara varit samma övningar. Nu har jag fått öva på detaljer som jag behöver utveckla. Dessutom får jag bra tips från coacherna. 

TRÄNAT MED A-LAGET

Den här säsongen har han spelat 24 matcher i Örebros J18 och haft en räddningsprocent över 90.

– Jag är nöjd med min säsong och gjorde allt det jag kunnat. Höjdpunkten var såklart mot slutet i J18-allsvenskan. Jag såg verkligen fram emot slutspelet, men det blev tyvärr inställt.
– Det blev lite konstigt slut. Efter en träning fick vi ett mess om att J18-slutspelet var inställt. Vårt slutspel skulle börja veckan efter och jag var taggad inför det, men så blev det ”näe”.
– När skolan fortfarande var igång hade vi isträningar som vanligt, men sedan blev gymnasiet inställt också och istället blev det distansutbildning. Då fick vi träna fys på distans så nu fysar jag hemma istället.

Hur går tankarna inför nästa säsong?
– Jag har som mål att göra en jättebra säsong och försöka sno en J20-plats i Örebro.

Har du fått träna någon gång med A-laget ännu?
– Ja, jag har varit med någon träning där dom behövt en målvakt. Då gick det undan, avslutar Marcus Brännman med ett skratt.


FAKTA

Fem snabba med Marcus Brännman

  • Vem är Sveriges bästa målvakt just nu?
  • – Jag har några favoriter, två unga målvakter, Hugo Alnefelt och ”Mange” Chrona. Jag har tränat med båda två så det är extra roligt att följa dom.
  • Vad äter du helst för match innan match?
  • – Pasta pesto, kyckling. Framför allt funkar pasta bra för mig.
  • Vilket NHL-lag har snyggaste tröjorna?
  • – Jag gillar St Louis Blues när dom har sina ljusblå tröjor. 
  • Vad är det bästa med att träna i Stora Mossens ishall?
  • – Jag har tränat där hela livet så för mig är det en jätteskön känsla. Det är som hemma. 
  • Vem slår du alltid i tv-spel?
  • – Olle Bergström. Han kör jag över i alla tv-spel.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten