Danska ligan

"Det blir inget mer Sverige för mig"

Nio år i Hockeyettan, Hockeyallsvenskan och SHL fick räcka. Inför den här säsongen begav sig Alexander Lindqvist Hansen till danska Herlev Eagles. Efter ett år av gladhockey i Danmark ser svensken ingen framtid i "fruktansvärt defensiva och tråkiga" Hockeyallsvenskan.

ANNONS

Efter nio år i Hockeyettan, Hockeyallsvenskan och SHL gav sig Alexander Lindqvist Hansen till danska Herlev Eagles inför den här säsongen. Det visade sig bli ett lyckligt drag för skåningen. Efter ett år av  gladhockey i Danmark ser svensken ingen framtid i "fruktansvärt defensiva och tråkiga" Hockeyallsvenskan.
– Spelare borde börja snegla lite på den danska ligan om man vill utveckla delar i sitt spel som man känner att man har men inte får använda sig av i den defensiva svenska hockeyn, säger han till hockeysverige.se.

Efter att ha byggt ordentligt med erfarenhet i Hockeyettan, Hockeyallsvenskan och SHL kände skåningen Alexander Lindqvist Hansen att han hade kört fast i karriären. Därför ville han testa något helt nytt. Med lite research och tips från gamla lagkamrater och kompisar slutade det med att han skrev på för danska Herlev Eagles. 

Det var ett beslut som han inte har ångrat en sekund.

– Det kändes som att jag kunde den svenska hockeyn på min nivå utantill. Hockeyallsvenskan var riktigt vass för några år sedan. Det var några ruskigt bra spelare som spelade där. Nu känns det lite som att man använder ligan som en utvecklingsliga för de yngre spelarna. När man inte tillhör de yngre spelarna längre vet man vilken dag som helst att man inte kommer vara önskad längre. Då finns det bara en väg som gäller, det är nedåt i systemet, säger han.

Lindqvist Hansen kom från en rolig säsong i Västervik förra året och kände inför denna säsongen att det är "nu eller aldrig" att ta chansen att testa spel utomlands. 

– Jag pratade med Jesper Thörnberg som spelade här förra säsongen. Han sa att hockeyn var offensiv och kreativ. Kommer man som import till ligan får man även förtroende och spela mycket. Importerna är där för att göra skillnad. Det är en roll jag alltid velat ha länge, säger 28-åringen.

Lindqvist Hansen menar på att hans roll de senaste säsongerna i Sverige har varit att tacklas, täcka skott och skrika på folk. Vilket han var väldigt less på. Med en snitt-istid på 10-12 minuters istid i HockeyAllsvenskan fick han i Danmark spela 21 minuter inklusive massa powerplay.

– Första matchen var jag helt färdig och tänkte att jag kommer dö. Fick känna direkt på försäsongen att jag kommer få spela sådär mycket hela tiden. Jag växte av det direkt.

Det är den här typen av hockeyn jag velat spela hela tiden

För Lindqvist Hansen innebar fler istidsminuter även ett stort uppsving i poängkolumnen. Skåningen, som inför säsongen i Danmark skrapat ihop 18 poäng som mest på seniornivå, slutade nu på 43 poäng på 47 matcher. Varav 21 mål. 

– Det är den här typen av hockeyn jag velat spela hela tiden. I år fick jag vara med och styra i powerplay. Det har inte hänt sen juniortiden. Att få göra 21 mål var ett skönt bevis till mig själv att jag har det i mig.

TIPSAR ANDRA SVENSKAR

Trots sjundeplats i ligan tog Herlev Eagles nytt klubbrekord i antal poäng den här säsongen. Man gjorde det med flera svenskar i laget. Förutom Lindqvist Hansen spelade även Johan SkinnarsVictor Rollin CarlssonAcke Ringström och målvakten Emil Jidskog i laget. Samtidigt som den gamle Mora- och Björklöven-tränaren Patric Wener stod i båset.

– Det är verkligen ett lag som kör stenhårt hela tiden och bara vill uppåt. Jag tror stenhårt på den här klubben i framtiden, säger Herlev-spelaren. 

Även om den danska ligan kanske inte har det bästa ryktet just nu så jobbar förbundet och ligan hårt för att bli bättre. 

– Ligan utvecklas sjukt mycket. Bauer sponsrar hela ligan vilket gör att det lockar för många spelare. Ligan i sig är en jävligt rolig liga att komma till. Framförallt är det en bra språngbräda ut i Europa om du gör det bra. Titta på Jesper Thörnberg förra året. Han gjorde en grym säsong i Herlev vilket ledde till att han nu spelar i HC Innsbruck i den österrikiska ligan.

Att Lindqvist Hansen stortrivs i den danska ligan är inte svårt att märka av. Med en säsongs erfarenhet väljer han att tipsa andra svenska spelare om ligan på andra sidan sundet. 

– Jag säger inte att det är en liga man åker till för att bli rik, men jag tror att det kan vara en utvecklande liga för spelare, som mig själv, som känner att man hamnat i ett fack i Sverige. När folk hörde mitt namn innan tänkte man att jag var en snabb skridskoåkare som tacklades mycket. Det var lite så jag kände med, men efter att fått en ny roll och förtroende här i Danmark levererade jag massa poäng direkt, vilket är jävligt kul. Därför tycker jag att spelare borde börja snegla lite på den danska ligan om man vill utveckla delar i sitt spel som man känner att man har men inte får använda sig av i den defensiva svenska hockeyn.

Lindqvist Hansen utvecklar resonemanget:

– Inget fel på Hockeyallsvenskan. Det är många bra spelare och ligan överlag är väldigt begåvad, men det är ju så fruktansvärt defensivt och tråkigt. Vissa matcher är rena sömnpiller. Det blir inget mer Sverige för mig.

Du är helt bestämd på det?
– Ja, det enda som hade kunnat locka hem mig igen hade varit SHL. Men det har jag svårt att se. Det är inte kört på något sätt, men jag åker inte hem och sätter mig på bänken i Hockeyallsvenskan. 

Ångrar du att du inte testade på den här vägen tidigare?
– Lite kanske man ångrar sig. Samtidigt ville jag ge det en chans att spela på så hög nivå som möjligt, eftersom att Sverige är känt för att vara ett bra hockeyland. Det har varit svårt också. Fastnar man i Hockeyettan blir man inte sedd på samma sätt. Speciellt inte som brunkare. 

Vissa matcher är rena sömnpiller

Att Lindqvist Hansen fått blodad tand av den danska hockeyn är inget han sticker under mattan.

– Jag vill bevisa för alla och framförallt för mig själv att det inte var en engångsföreteelse att jag gjorde massa poäng denna säsong. Jag vill kunna visa att jag faktiskt kan göra det här en säsong till, säger Lindqvist Hansen.

Alexander Lindqvist Hansen.

DRÖMMER OM ATT FÅ LYFTA TITLAR

För Lindqvist Hansen är det viktigt med personliga mål och trots att drömmarna om att spela i världens bästa hockeyliga kanske inte riktigt finns där längre så har nya mål satts för skåningen. 

– Om jag fått drömma hade jag velat avsluta min hockeykarriär hemma i Rögle BK. Men de rimliga för mig är att jag vill vinna med med ett lag. Titeln i Danmark kanske, eller i någon annan liga som är rimlig för min nivå. Det kan man inte riktigt göra i Sverige om man inte spelar i SHL.
– Oavsett vad det blir så vill jag kunna gå tillbaka och säga att jag en gång tillhörde det bästa laget i de landet.

Redan innan säsongen fick Lindqvist Hansen berättat för sig att supportrarna var något helt annorlunda i Herlev mot han varit van med. Fotbollssupportarna till antagonisterna FC Köpenhamn och Bröndby IF går ihop under hockeysäsongen för att stötta Herlev. 

– Det började redan första träningsmatchen mot Kristianstad. Efter lite gruff mellan oss spelare i hörnet gick supportrarna fullständigt bananas på läktaren. De stod ovanför Kristianstads bås med massa öl och hällde allt över spelarna. Efter matchen var spelarna helt genomdränkta i öl och det gick knappt att tacka dem på grund av stanken.

Herlev-spelaren fortsätter:

– En annan match tog en grabb sats och hoppade ner på isen flera meter och slog en volt och landade på ryggen. Jag skulle säga att det var en tiopoängare. Jag var helt säker på att det var över för honom, att han var väck nu. Men han reste sig, körde en dubbel knädopp och drog upp långfingret till bortabåset. 

Det låter som att det är lite annan läktarkultur mot hockeyn i Sverige?
– Så är det. Vi spelar matcher på fredagar. På fredagar dricker danskarna öl. Ibland tänds bengaler. Det ser ut som ett högstadiedisco inne i hallen. Det blir en jävla stämning. Något som man inte är van med hemma i Sverige.

De stod ovanför Kristianstads bås med massa öl och hällde allt över spelarna

Även om det låter häpnadsväckande med tända bengaler och supportrar som hoppar in på isen så menar Lindqvist Hansen att han tycker att det är härligt.

– Trots all öl i hallarna beter sig folk bra. Jag upplever inga slagsmål, bara öl och god stämning. Man har varit med om ett fullsatt Lindab Arena när man inte hör sina medspelare på 20 centimeters avstånd när man möter Malmö, men det här är en helt annan liga av supportrar.

VÄNTAR BARN TILL SOMMAREN

Om tre månader öppnar den meriterade spelaren Alexander Lindqvist Hansen ett nytt kapitel i livet. 28-åringen ska bli pappa för första gången.

– Herregud vad jag ser fram emot det. Jag vet knappt hur jag ska bete mig nu, och det är tre månader kvar till födseln haha.

Om Lindqvist Hansen får uppleva sitt första år som pappa i Danmark är inte klart än, men enligt han själv så är det ett hett alternativ.

– Det känns lite onödigt att dra direkt efter man gjort en bra säsong. Det låter på Herlev som att de vill att jag stannar och det känns väldigt bra. 

Foton: Bildbyrån


TV: Tre datum som präglade Rasmus Sandins säsong

Den här artikeln handlar om: