Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg
Ronnie Rönnkvist
Damkronorna

Nye förbundskaptenen: "Ingen expert på damhockey"

ANNONS
Han är en riktig förbundsräv - men tar nu ett kliv han inte gjort tidigare. Sedan en knapp månad tillbaka är Ulf Lundberg förbundskapten för Damkronorna. Damhockeyn är något han följt även tidigare, via sitt jobb på förbundet, men han tydliggör en sak:

– Jag är ingen expert på damhockey ännu.

I mitten av mars kom beskedet att Svenska Ishockeyförbundet inte valde att förlänga med Ylva Martinsen som förbundskapten för Damkronorna. Som ny förbundskapten utsågs istället Ulf Lundberg som handplockades in i förbundet redan 2007 av Tommy Boustedt. Sedan dess har han jobbat med våra yngre landslag på herrsidan, men närmast kommer han från jobbet som coach i Södertälje. 

- Förbundet var väldigt måna om att jag skulle ta det här jobbet, vilket gladde mig mycket. Det här är en ny del av hockeyn som jag inte varit i innan berättar Ulf Lundberg för hockeysverige.se och fortsätter:


- Även om det var hypotetiskt från början eftersom Ylva hade ett utgående kontrakt och oavsett om man skulle förlänga eller inte, både i klubbar och förbund hör man sig för, såddes ett frö då.
 Ju mer jag tänkte på det och tiden gick desto mer sugen blev jag. Det ska bli en jättehäftig uppgift. 


Hur tidigt fick du första gången frågan om intresse fanns hos dig att ta över Damkronorna?

- Jag minns inte exakt, men det var som sagt var hypotetiskt från början. Med all respekt för Ylva var det snarare så att man inte visste om man skulle förlänga eller inte. Det var ett utgående kontrakt som hon hade, säger Lundberg som inte fick någon intresseförfrågan under sin tid i SSK.



"FICK EN VISS INBLICK"

Ulf Lundberg har endast jobbat med herrhockeyn tidigare även om han har sneglat en del mot verksamheten på damsidan också. 

- Jag var spelar- och ledarutvecklingsansvarig på herrsidan under ett antal år, senaste åren på förbundet kan man säga. Det var jag parallellt med att vara headcoach på först U16 och sedan U17-landslaget. Då jobbade jag parallellt med Erika Holst som var dito på flick- och damsidan. Då fick jag en viss inblick. 

- Sedan har jag följt damhockeyn lite från sidan och noterat att även om det går långsamt så händer det en massa bra grejer. Till exempel, Tre Kronors flickhockeyskola som startades för några år sedan har växt lavinartat. Nu har vi till och med ett U16-landslag och även tidigare framgångar på U18-landslaget. Men jag ska också säga att jag är ingen expert på damhockey ännu, men nog har jag alltid följt den.

Ulf LundbergUlf LundbergRonnie Rönnkvist

Vilka är dina intryck kring hur svensk damhockey står sig internationellt?


- Tittar vi hur ögonblicksbilden ser ut nu så är vi rankade sjua i världen. Vi åkte ur VM:s A-grupp ifjol så nu finns det bara en väg och det är framåt och uppåt.

 - Jag nämnde Erika Holst. Då är det lätt att tänka tillbaka på 2006, silvret i OS. Det jag känner kopplat till allt positivt som händer så känner jag en tydlig väg framåt.



Och hur ser den vägen ut som du ser det?


- Jag börjar första maj, Ronnie, skrattar Ulf Lundberg och fortsätter:


- Då vore det magstarkt om jag skulle ha en programförklaring så här i början av april….


"OLIKHETER ÄR VIKTIGT"

Men tankar kring det har du väl ändå?


- Ja, tankar har jag såklart, men det är lite för tidigt att ge den där bilden. Det jag kan göra nu är att sondera för att sätta ihop ett ledarteam kring Damkronorna, vilket är högprioriterat.

Hur tänker du att det ledarteamet ska se ut?


- I den här rådande situationen är inte någon klar. Det hänger ihop med att Olof Östblom och övriga chefer på förbundet, med Tommy Boustedt i spetsen, strider för att få koll på ekonomin och allt vad corona-krisen innebär. Vi vet ingenting om hur länge det här håller i sig eller kommer se ut. Men du frågade hur jag vill att mitt ledarteam ska se ut. Olikheter är viktigt. Jag behöver tuggmotstånd, men jag vill också ha lojalitet och väldigt hårt arbete oavsett vilken roll man har i teamet. Jag kommer också prata med alla som var med i den här säsongens ledarteam. Det är den processen som pågår, men sedan ska jag bygga på mitt sätt.

Ulf Lundberg kommer närmast från Södertälje.Ulf Lundberg kommer närmast från Södertälje.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström


Har du hunnit ha någon kontakt med några spelare och fått någon respons?


- Medvetet har jag inte tagit någon kontakt med spelare ännu. 


Har du fått någon respons bakvägen?


- Ja, positiv sådan. Det vore bara dumt att prata med spelare innan jag börjar officiellt eller vet mer om hur det kommer eller får en uppfattning om hur det kommer se ut framöver. Jag ser fram emot att åka runt till klubbarna för den kontakten kommer att bli jätteviktig. Det är något jag har erfarenhet av sedan tidigare och är A och O. Naturligtvis är det också viktigt att ha en bra, rak och tydlig dialog med spelarna så det blir en bra kommunikationsmiljö.

"MÅLBILDEN ÄR VÄLDIGT ENKEL"

Hur upplever du att det ser ut underifrån på damsidan?


- Som jag var lite inne på så tycks det se riktigt bra ut. Det var inte alls länge sedan ungdomslandslaget tog silver i Ungdoms-OS. Vi vet att U18-landslaget är något högre i ranking än Damkronorna och så vidare, så jag tycker det ser väldigt bra ut.


Förhoppningsvis kommer det spelas ett VM 2021 och Ulf Lundbergs målsättning i den turneringen är glasklar. 

- Målbilden är väldigt enkel. Det är att kvalificera oss till A-VM. Dessutom har vi OS 2022 i Peking. Dit kommer vi av allt att döma, i den här turbulensen är det ännu inte jättetydligt från IIHF, behöver kvala. Så förutom ett viktigt B-VM är det även ett kval till OS, avslutar Ulf Lundberg. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL