Sök
SHL

”Det var ett jävla mörker”

Michael Lindqvist nobbade locktonerna från de europeiska toppklubbarna till förmån för ytterligare en säsong i Färjestad. Här berättar forwardsstjärnan om det tuffa beslutet att stanna, framstegen i rehabiliteringen och vägen ur vinterns skademörker.


Hockeysäsongen tog slut betydligt tidigare än vad någon både hade hoppats eller trott till följd av coronavirusets utbredning i Europa och Sverige.

I mitten av mars stod det klart att SHL skulle ställa in sin säsong, men för Färjestads stjärnforward Michael Lindqvist tog säsongen slut betydligt tidigare än så. 

I annandagsmatchen borta mot Rögle ådrog sig 25-åringen en korsbandsskada vilket innebar att säsongen fick ett hastigt slut redan innan ligaspelet hade hunnit halvvägs.

– Det kändes otroligt bra hela säsongen. Jag kände mig i fantastisk form redan från dag ett och det gick väl egentligen bra hela tiden för mig personligen, säger Lindqvist som stod för 25 poäng på 26 matcher innan skadan satte stopp för vidare spel.
– Jag är jättenöjd med vad jag presterade och jag kände att jag var i toppform när skadan skedde, så det var så klart ett rejält dråpslag när det väl hände.

TUFFA TIDER EFTER SKADAN

Till en början var diagnosen att Lindqvist skulle bli borta tre till sex veckor. I slutet av januari stod det dock klart att 25-åringen behövde genomföra en operation, vilket innebar att säsongen var över. Veckorna som följde efter skadan var jobbiga. 

Otroligt jobbiga.

– Det var ett jävla mörker om jag ska vara helt ärlig med dig. Det bästa jag vet är att spela hockey och i och med skadan kunde jag inte göra det. Jag visste att jag hade en lång tid framför mig utan hockey, så det var sjukt jobbigt, säger Lindqvist.

Nu börjar det äntligen bli lite träning som man blir stimulerad avDet var sjukt jobbigt

Hur tar man sig ur det där mörkret?
– Det är klart att det är tufft, men bara för att jag inte kunde spela hockey så kunde jag fortfarande träna. Jag har tränat minst lika mycket som jag gör vanligtvis, förutom att jag inte kan vara med laget på isträningar och matcher.
– Annars har jag försökt hålla mig så aktiv det bara går. Det är inte så att jag inte har kunnat göra saker, förutom under de två veckorna som följde efter operationen där jag bara var hemma. Annars har jag varit nere på hallen och tränat i stort sett varje dag, vilket hjälpt otroligt mycket. Att komma ner dit och träffa alla grabbarna har gjort mig väldigt glad och det är något som gjort att jag kunnat hålla modet uppe.

Michael Lindqvist.

”SER LITE LJUSARE PÅ TILLVARON”

Rehabiliteringsträningen har nu fortlöpt i drygt två månader och sakta men säkert har Lindqvist kunnat stegra träningen. 

– Det är klart att jag har gjort roligare grejer i mina dagar, säger Lindqvist med ett skratt.
– Jag fortfarande har en lång väg att vandra, men hittills har allting gått helt enligt plan och jag ligger väl i framkant tidsmässigt. Jag har kommit in i en fas där jag kan börja styrketräna benen och då blir det snabbt ganska mycket roligare. Första månaden var det mest bara rörlighet och sitta och göra många repetitioner av, ja… Ganska banala saker.
– Nu börjar det äntligen bli lite träning som man blir stimulerad av, så det blir roligare och roligare sakta men säkert. Jag tar steg hela tiden känns det som vilket gör att jag ser lite ljusare på tillvaron.

Samtidigt som Lindqvist påbörjade sin rehabiliteringsträningen började uppgifter göra gällande att storklubbar runtom i Europa jagade 25-åringens signatur till nästa säsong. Schweiziska Bern var en klubb som öppet deklarerade sitt intresse för skarpskytten.

– Lindqvist är en intressant spelare. Han finns på vår lista. Men det finns många namn på den listan, sade klubbens general manager Alexander Châtelain till Berner Zeitung för två och en halv vecka sedan.

Nu börjar det äntligen bli lite träning som man blir stimulerad av

TUFFA VALET: ”EN GANSKA LÅNG PROCESS”  

Därför kom förra veckans besked, där Lindqvist förkunnade att han nobbat de utländska klubbarnas locktoner för att istället stanna i Färjestad ytterligare en säsong, som ett enormt glädjebesked för klubbens ledning och supportrar. 

– Det har varit en ganska lång process, egentligen. Det är som sagt ingen hemlighet att lag visat intresse för mig vilket gett mig möjligheten att hitta på lite olika saker under en ganska lång tid, faktiskt. Det har varit en väldigt lång tid av funderande på vad jag vill och vad som känts bäst. I slutändan var det här ändå det bästa alternativet, i mina ögon. 
– Jag ser framemot att stanna här ett år till, ta mig tillbaka och göra en grym säsong, både personligen och med laget. Det känns verkligen som helt rätt beslut och jag är som sagt sjukt taggad på att starta igång nästa säsong.

Michael Lindqvist.

Var det ett svårt val?
– Ja, det är klart att det var svårt val. Samtidigt trivs jag väldigt bra här i Karlstad och Färjestad, så vad jag än hade beslutat mig för så hade det blivit bra känns det som. Nu i efterhand känns det verkligen bra.

Vad är det som fått dig att trivas så bra i Färjestad och Karlstad?
– Det är många faktorer som spelar in. Först och främst spelar vi en hockey som är väldigt utvecklade där spelare får mycket utrymme att blomstra. Sedan är ledarskapet, med ”Pennan” (Johan Pennerborn) i spetsen och de andra i den sportsliga ledningen, väldigt bra. Vi spelare får vara med och tycka och tänka, vilket gör att vi får en större chans att uppnå vår potential här i Färjestad.
– Samtidigt är det väldigt höga krav. Jag tror att spelare vill komma till och spela i ett lag där kravbilden är hög och man siktar på att gå långt hela tiden. Det är i alla fall viktiga faktorer för mig till varför jag trivs så bra här. Det är lätt att trivas i den här miljön.

Med tanke på hur säsongen tog slut, både för Lindqvist själv, men även för Färjestad, så är det en rejält revanschsugen 25-åring som förbereder sig inför vad som väntar till hösten.

– För varje match man missade, desto mer sugen blev man på att spela. Jag kommer att vara otroligt spelsugen så klart och jag kommer att lägga ner ett otroligt hårt jobb i sommar för att komma tillbaka snabbt och även i väldigt god form. Förhoppningsvis kan jag vara tillbaka direkt och vara en bidragande faktor direkt från första nedsläpp. Jag ser verkligen framemot att dra på mig hockeyutrustningen igen.

Foton: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten