Sök
Christian Folin.
Foto: David Kirouac/Icon Sportswire
NHL

Dementerar SHL-ryktet: "Känner mig inte klar"

Sedan en vecka tillbaka befinner sig NHL-svensken Christian Folin på svensk mark igen på grund av den rådande Coronapandemin. Hockeysverige.se har träffat 29-åringen för att prata om framtidsplaner, de hemskickade gymövningarna från Montreal och tacklingen på Anders Lee som ledde till kastade handskar. 
– Det är bara att hålla kvar så länge man kan och försöka slå tillbaka, säger Folin om fajten.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en solig dag i Göteborg och för första gången på tio år får Montréalsvensken Christian Folin uppleva de första vårtecknen på svensk mark. 

Redan inför säsongen 10/11 tog backen sitt pick och pack för att testa lyckan i USA. Sedan dess har han varit Nordamerika trogen. Under alla år har han bott i USA, men det förändrades när han i fjol trejdades till Montréal Canadiens och flyttade till Kanada.

– Just nu varierar vädret mycket där borta. Ena dagen visar termometern +8 och dagen efter kan det vara -10 och snöstorm, säger Folin. 

För Christian Folin är det häftigt att bo i en stad som andas hockeykultur och historia. Även om han inte har spelat i NHL-laget hela säsongen känner folk igen honom på gatan och kommer ofta fram och snackar hockey.

– Det är underbart, hela staden lever hockey, konstaterar Christian Folin.

VALDE SJÄLV SPEL I AHL  

Förutom 16 matcher för Montréal Canadiens i NHL har han även hunnit med 15 grundspelsmatcher i farmarlaget Laval Rocket, ett lag som huserar 40 minuter utanför Montréal. Det har i sig betytt att 29-åringen inte behövt flytta runt alltför mycket. Folin säger att många av spelarna i Laval Rocket är väldigt unga, men att han samtidigt fick mycket speltid vilket han uppskattade.

– Jag är 29 år nu, jag vill spela hockey och inte bara sitta och kolla på. När jag inte spelar så är jag inte en glad människa och då blir allting jobbigare. 

Han fortsätter med att berätta att han faktiskt bad om att skickas till AHL när speltiden i NHL blev knapp.

– Man går ju runt och funderar såklart, man vill ju träna på bra men just i år så kändes det som att det inte spelade någon roll hur jag tränade. Det var därför jag bad om att få spela i Laval, då kunde jag höja mitt egna marknadsvärde. 

Folin avslutade säsongen i NHL innan avbrottet. Det var också den mest givande delen av säsongen med stort förtroende och mycket speltid.


SLÄNGDE HANDSKARNA MOT KAPTENEN

Med tio år bakom sig på nordamerikansk is råder det inga tvivel om att Hanhalskillens spelstil har formats, åt det tuffare hållet. Det fick New York Islanders kapten Anders Lee uppleva för tre veckor sedan i mötet med Montréal. 

I ett byte i slutet av första perioden tog Lee emot en puck inne i anfallszonen. Folin sänkte därefter amerikanen med en regelrätt tackling i bröstet efter att Lee stirrat blint på pucken. Lee slängde handskarna och Folin ville inte vara sämre. Enligt svensken leder många tacklingar till fajt, så det gäller att vara beredd på det. Den tidigare Frölundajunioren berättar att det enda han själv sa till laget efter matchen var att det var synd att han inte var född i Nordamerika, då hade han lärt sig att slåss. 

– Även om man åker på däng så får man väldigt mycket respekt i omklädningsrummet.

För Folin har inställningen till den typen av hockey följt med ända sedan juniortiden, där han upplevde några "linebrawl", där hela femmor slåss mot varandra.

– När man upplevt den typen av hockey får man mer koll på hur man ska göra. Det tar en stund att komma in i det men till slut vet man när man ska vara redo, säger Folin. 


FIN DIALOG MED FRÖLUNDA  

I vintras skrev lokalmedia att Frölunda efterlyste erfarna backar och Christian Folin sades vara med i dialogen inför den kommande säsongen. Enligt Folin själv har det alltid funnits en bra dialog mellan parterna, men inget mer än så. Med tanke på att han lämnade klubben i tidig juniorålder har han aldrig spelat med Frölundas a-lag, bara gjort några enstaka träningar. 

– Klart det hade varit jättekul att spela i Frölunda en dag, men just nu känner jag inte mig klar, säger han. 
– Ibland när man inte får spela börjar man tänka på annat, men nu tycker jag ändå att jag hade en ganska bra avslutning där verkligen kunde tillföra till laget. Jag åkte hem med en skön känsla om att jag klarar av att spela på den nivån. 

Christian Folins sitter på ett utgående kontrakt i Montreal och säger att de tio sista omgångarna som inte blev av hade kunnat betyda mycket för hans fortsatta NHL-karriär.

"FÅR GYMÖVNINGAR HEMSKICKADE"

NHL letar fortfarande lösningar för att fullfölja ett slutspel och detta i sig leder till att spelarna får vänta och hålla kropparna igång så mycket som möjligt. Folin berättar att laget ska undvika gym och får istället gymövningar hemskickade att utöva i hemmet. När han kom tillbaka till Sverige förra veckan åkte han direkt upp till Sälen med en kompis. 

– Jag fick idén om att åka till fjällen från min gamla lagkamrat Jakub Voracek som alltid brukade dra iväg under All Star-breaket och åka skidor. Man får både frisk luft och pumpa upp benen i tre dagar, säger Folin. 

Avslutningsvis berättar han om hur det var att spela med den ryska stjärnan Ilja Kovaltjuk, som gjord en kort och framgångsrik sejour med Canadiens innan han trejdades till Washington Capitals.. 

– Det var grymt, han var speciell. Han gillar uppmärksamheten på samma sätt som Zlatan gör. Han växte av det och tog verkligen in det. Alla uppskattade honom för den stjärnan han är.


TV: Min första NHL-match mot min bror – Ryan Strome

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten