Christian Folin.
Foto: David Kirouac/Icon Sportswire
NHL

Dementerar SHL-ryktet: "Känner mig inte klar"

ANNONS
Sedan en vecka tillbaka befinner sig NHL-svensken Christian Folin på svensk mark igen på grund av den rådande Coronapandemin. Hockeysverige.se har träffat 29-åringen för att prata om framtidsplaner, de hemskickade gymövningarna från Montreal och tacklingen på Anders Lee som ledde till kastade handskar. 
– Det är bara att hålla kvar så länge man kan och försöka slå tillbaka, säger Folin om fajten.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en solig dag i Göteborg och för första gången på tio år får Montréalsvensken Christian Folin uppleva de första vårtecknen på svensk mark. 

Redan inför säsongen 10/11 tog backen sitt pick och pack för att testa lyckan i USA. Sedan dess har han varit Nordamerika trogen. Under alla år har han bott i USA, men det förändrades när han i fjol trejdades till Montréal Canadiens och flyttade till Kanada.

– Just nu varierar vädret mycket där borta. Ena dagen visar termometern +8 och dagen efter kan det vara -10 och snöstorm, säger Folin. 

För Christian Folin är det häftigt att bo i en stad som andas hockeykultur och historia. Även om han inte har spelat i NHL-laget hela säsongen känner folk igen honom på gatan och kommer ofta fram och snackar hockey.

– Det är underbart, hela staden lever hockey, konstaterar Christian Folin.

VALDE SJÄLV SPEL I AHL  

Förutom 16 matcher för Montréal Canadiens i NHL har han även hunnit med 15 grundspelsmatcher i farmarlaget Laval Rocket, ett lag som huserar 40 minuter utanför Montréal. Det har i sig betytt att 29-åringen inte behövt flytta runt alltför mycket. Folin säger att många av spelarna i Laval Rocket är väldigt unga, men att han samtidigt fick mycket speltid vilket han uppskattade.

– Jag är 29 år nu, jag vill spela hockey och inte bara sitta och kolla på. När jag inte spelar så är jag inte en glad människa och då blir allting jobbigare. 

Han fortsätter med att berätta att han faktiskt bad om att skickas till AHL när speltiden i NHL blev knapp.

– Man går ju runt och funderar såklart, man vill ju träna på bra men just i år så kändes det som att det inte spelade någon roll hur jag tränade. Det var därför jag bad om att få spela i Laval, då kunde jag höja mitt egna marknadsvärde. 

Folin avslutade säsongen i NHL innan avbrottet. Det var också den mest givande delen av säsongen med stort förtroende och mycket speltid.


SLÄNGDE HANDSKARNA MOT KAPTENEN

Med tio år bakom sig på nordamerikansk is råder det inga tvivel om att Hanhalskillens spelstil har formats, åt det tuffare hållet. Det fick New York Islanders kapten Anders Lee uppleva för tre veckor sedan i mötet med Montréal. 

I ett byte i slutet av första perioden tog Lee emot en puck inne i anfallszonen. Folin sänkte därefter amerikanen med en regelrätt tackling i bröstet efter att Lee stirrat blint på pucken. Lee slängde handskarna och Folin ville inte vara sämre. Enligt svensken leder många tacklingar till fajt, så det gäller att vara beredd på det. Den tidigare Frölundajunioren berättar att det enda han själv sa till laget efter matchen var att det var synd att han inte var född i Nordamerika, då hade han lärt sig att slåss. 

– Även om man åker på däng så får man väldigt mycket respekt i omklädningsrummet.

För Folin har inställningen till den typen av hockey följt med ända sedan juniortiden, där han upplevde några "linebrawl", där hela femmor slåss mot varandra.

– När man upplevt den typen av hockey får man mer koll på hur man ska göra. Det tar en stund att komma in i det men till slut vet man när man ska vara redo, säger Folin. 


FIN DIALOG MED FRÖLUNDA  

I vintras skrev lokalmedia att Frölunda efterlyste erfarna backar och Christian Folin sades vara med i dialogen inför den kommande säsongen. Enligt Folin själv har det alltid funnits en bra dialog mellan parterna, men inget mer än så. Med tanke på att han lämnade klubben i tidig juniorålder har han aldrig spelat med Frölundas a-lag, bara gjort några enstaka träningar. 

– Klart det hade varit jättekul att spela i Frölunda en dag, men just nu känner jag inte mig klar, säger han. 
– Ibland när man inte får spela börjar man tänka på annat, men nu tycker jag ändå att jag hade en ganska bra avslutning där verkligen kunde tillföra till laget. Jag åkte hem med en skön känsla om att jag klarar av att spela på den nivån. 

Christian Folins sitter på ett utgående kontrakt i Montreal och säger att de tio sista omgångarna som inte blev av hade kunnat betyda mycket för hans fortsatta NHL-karriär.

"FÅR GYMÖVNINGAR HEMSKICKADE"

NHL letar fortfarande lösningar för att fullfölja ett slutspel och detta i sig leder till att spelarna får vänta och hålla kropparna igång så mycket som möjligt. Folin berättar att laget ska undvika gym och får istället gymövningar hemskickade att utöva i hemmet. När han kom tillbaka till Sverige förra veckan åkte han direkt upp till Sälen med en kompis. 

– Jag fick idén om att åka till fjällen från min gamla lagkamrat Jakub Voracek som alltid brukade dra iväg under All Star-breaket och åka skidor. Man får både frisk luft och pumpa upp benen i tre dagar, säger Folin. 

Avslutningsvis berättar han om hur det var att spela med den ryska stjärnan Ilja Kovaltjuk, som gjord en kort och framgångsrik sejour med Canadiens innan han trejdades till Washington Capitals.. 

– Det var grymt, han var speciell. Han gillar uppmärksamheten på samma sätt som Zlatan gör. Han växte av det och tog verkligen in det. Alla uppskattade honom för den stjärnan han är.


TV: Min första NHL-match mot min bror – Ryan Strome

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch