"De borde ha delat ut guldet", säger Valentina Lizana Wallner.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Lizana Wallner: "SM-guldet borde ha delats ut"

ANNONS

Ännu en SDHL-säsong kan läggas till handlingarna. Hockeysverige.se bad den tidigare målvaktsstjärnan Valentina Lizana Wallner att plocka ut fem punkter hon kommer minnas från säsongen 2019/2020 - och är tydlig med att finalserien borde ha slutförts.
– Man lägger ner hela sitt liv på att nå sina mål med laget. Att då inte ens ha möjligheten till det tycker jag är fel, säger hon.

SHL avslutades med en SM-final som HV71 vann mot Luleå. Då finalspelet avbröts i corona-tider valde ligan att inte dela ut något SM-guld. Trots det har säsongen varit mycket sevärd och intressant även om just själva spelat stått och stampat lite på samma plats. Detta trots raden av världsspelare i ligan.  Valentina Lizana Wallner är en av svensk hockeys största målvakter genom alla tider. Hon blev bland annat mycket uppskattad och folkkär för sina insatser vid OS-turneringen 2014. Hon deltog totalt i fem VM-turneringar och två OS. 

Hockeysverige.se bad henne plocka ut dom fem saker hon kommer minnas mest och bäst från den gångna säsongen.

MÅLVAKTERNA

1. – Målvakterna i SDHL håller världsklassnivå. Det har varit många målsnåla matcher. En av matcherna, jag såg var den mellan Djurgården och AIK i slutet av förra året. Det var 22 straffar innan avgörandet kom. Helt galet. Det kändes som den matchen aldrig skulle ta slut, men Linnea Hedin avgjorde till slut med ett skott där hon mer eller mindre ramlade in i målet.


– Under säsongen har det varit flera sådana matcher. Mycket på grund av ett bra målvaktsspel. Den som fascinerat på mig är att det varit överlag så många bra målvakter. I matchen mellan Djurgården och AIK var det ”Lollo” (Lovisa Berndtsson) och Meeri Räisänen, men även i finalspelet med Alba Gonzalo och Sara Grahn var det verkligen hur bra målvakter som helst.

Alba Gonzalo imponerade.Alba Gonzalo imponerade.Foto: Ronnie Rönnkvist

DOMINANTEN

2. – Lara Stalder – så klart. Hon har stuckit ut hela säsongen. Sedan har vi även Kennedy Marchment  och Michelle Karvinen, även om Karvinen varit skadad under säsongen. 

– Stalder vann både skytteligan och poängligan. Hon gjorde 71 poäng vilket är galet bra på 36 matcher. Dessutom blev hon historisk då hon fick Guldhjälmen som delades ut för första gången på damsidan. Hon är en spelare jag hoppas vi kan få behålla i SDHL, en spelare i världsklass och som har ett spelsinne. Hon har såklart en bra miljö runtomkring sig. Annars skulle hon inte klara av att göra så många poäng, men hon är ”one of the kind” som hockeyspelare.


HJÄRNSKAKNINGARNA

3. – Ett frågetecken jag har på min lista är en fråga som varit aktuell under hela säsongen. Även om man försökte förebygga det här med hjärnskakningar så var det många som åkte på sådana den här säsongen också. Det som framförallt oroar mig är spelarnas säkerhet eftersom det framkommit att inte alla fått den hjälp som dom behövt. För mig är det en solklar sak att varje klubb ska ha ett åtgärdsprogram precis som herrarna har. Det jag upplevt är att alla tjejer inte får den hjälp dom såklart förtjänar. Det tycker jag är ledsamt samtidigt som vi tappar väldigt många spelare på grund av att dom inte riktigt vet själva när dom får börja köra igen. 

– Sedan finns det också klubbar som har en jättebra uppbackning från läkare och så vidare. Jag tycker ändå att det här är ett stort problem i ligan. Det här måste bli bättre till nästa säsong. Det drabbar även SDHL som liga när man tappar bra spelare som kanske aldrig kan komma tillbaka på grund av att dom inte fått rätt hjälp. Nu har man börjat ett förebyggande arbete, men man måste även ha ett åtgärdsprogram i varje klubb så det finns en möjlighet för tjejerna att komma tillbaka.

EN SVENSK STJÄRNA

4. – Ett utropstecken som jag har med på min lista är Hanna Olsson. Hon blev bästa svensk i poängligan. På 34 matcher gjorde hon 21 mål och 25 assist. Hanna har växt den här säsongen. Mycket, tror jag, att det handlar om att hon trivs i sin omgivning. Hon har fungerat väldigt bra i HV71 som dessutom har ett väldigt strakt lag. Det ser ut som att hon har kul igen då hon spelar. 

– Nu var hon enda svenska på topp tio i poängligan, vilket också kan diskuteras. Jag hoppas att hon kan vara ett namn att bygga på i framtiden. Det behövs för svensk damhockey att flera tar efter och verkligen vågar utmana världsstjärnorna i SDHL.

Hanna Olsson.
Hanna Olsson. Foto: Bildbyrån

DEN AVBRUTNA FINALEN  

5. – Först vill jag säga att jag har all respekt för allt kring corona-smittan och den oro som finns med den. Men jag tycker att SM-guldet skulle ha delats ut. Personligen tycker jag att man borde spelat andra matchen och om det behövts även den tredje för att få dela ut SM-guldet. 

– Lagen hade värmt upp, landat och gjort alla resor. HV71 ledde med 1–0 i matcher. Dessutom hade ligan bestämt sig för att bara spela bästa av tre i stället för bäst av fem. Jag tycker det känns lite extra när jag ser att bandyfinalerna spelas utan publik och då kan dela ut sina SM-guld. För mig handlar elitidrott om att vinna. Man lägger ner hela sitt liv på att nå sina mål med laget. Att då inte ens ha möjligheten till det tycker jag är fel. Det är jättetråkigt för alla, inte bara finallagen, att man inte kan dela ut ett SM-guld. Man borde inte stängt ner bara timmarna innan matchen skulle spelats. Där kunde man haft fingertoppskänsla och spela klart den matchen.

 – Det handlar om några timmar och jag tycker att det var många extrema åtgärder som hände på några minuter. SHL var i en annan sits eftersom dom inte hade kommit in i slutspelet, men i SDHL hade nästan alla matcher i slutspelet redan spelats. Till och med en final. Jag förstår spelarnas frustration. 


ESPN:s Emily Kaplan tar ut säsongens All-Star Team i NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL