Bildbyrån
SHL

"Bulan" om relationen till Robin Kovacs

ANNONS
Luleå hade under 52 omgångar satt sig i pole position inför det stundande SM-slutspelet.
Då kom coronaviruset och ställde in hela guldjakten.
Ett tufft piller att svälja, men Luleås succéman Thomas Berglund vill inte tilldelas någon guldmedalj.
– Hockey är en slutspelssport. Då ska vi också hålla oss till det. Jag tycker det är bättre att inte dela ut något guld alls, säger Berglund till Hockeysverige.se.

Luleå vann SHL i överlägsen stil. Hela 14 poäng före tvåan Färjestad. Många började tala om att Luleå för första gången sedan SM-guldet 1996 hade ett lag som kunde räcka hela vägen. Men ett virus som sprider sig globalt satte stopp för ett SM-slutspel och inga SM-guld delades ut. Coach för det framgångsrika Luleå laget är Thomas Berglund, ”Bulan” kallad. Han var dessutom med då Luleå vann sitt senaste SM-guld, 1996.

Redan inför den gångna säsongen var han övertygad om att hans Luleå skulle kunna gå riktigt långt. 

– Vi visste att vi hade ett bra lag eftersom vi kom delad förstaplats i poäng säsongen innan och gick till semifinal trots att vi inte var tippade så högt, säger Thomas Berglund till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade skaffat oss en bra erfarenhet från föregående säsong och, vilket vi tyckte själva, hade ett bättre lag den här säsongen. Det visade sig också att vi tog mer poäng och var relativt överlägsna i serien. Under säsongens gång kände vi också att vi hade ett väldigt bra läge.
– Målbilden, man kan säga att vi delade upp den i två delar. Vi ville naturligtvis vinna bucklan, vilket nu inte gick. Först och främst ville vi spela bra i varje match och hamna bra i slagläge. Det gjorde vi, men vi hann aldrig jobba utifrån den andra målbilden, att få lyfta bucklan. Det var som en hägrande händelse längre fram.

Thomas Thomas "Bulan" Berglund.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

"INTE HAFT NÅGRA DIPPAR"

Vilka skruvar ville du skruva på för att nå fram till hägringen att lyfta bucklan?
– Vi hade saker vi ville utveckla i spelet. Lite blandade saker som vi hade samlat på oss. Vi testade också saker som inte riktigt fungerade, men vi gick tillbaka till det gamla. Efter det tycker jag att vi hittade tillbaka till sakerna vi ville göra och som kunde ta oss framåt.

När du säger att ni testade saker som inte fungerade, kan du nämna någon?
– I vårt presspel ville vi gå fram lite hårdare i vissa moment, men det fungerade inte riktigt. Då gick vi tillbaka till det gamla.
– Där kände vi oss mer trygga och det visade sig bli en mycket bättre effekt av det.

Om du ser till hela säsongen vad är du mest nöjd med?
– Jag är mest nöjd med att vi tillsammans med spelarna lyckats med att vara förbereda inför varje match. Alla spelarna har vetat vad dom ska göra, varit fokuserade vid matchstart och inställda på att göra jobbet tillsammans.
– Några matcher undantagna men generellt sett har vi inte haft några dippar. Vi har hållit en hög nivå hela tiden. För att nå dit handlar det om att man ska förbereda sig mentalt och det tycker jag verkligen grabbarna har gjort.

TONAR NED "KOVACS-DRAMAT"  

Medialt blev det en stor grej när det stod klart att Robin Kovács var på väg till Örebro, hur påverkade det här gruppen? 
– Jag tycker att vår grupp varit helt otrolig. Erik Gustafsson har varit borta efter att han haft problem hemma med familjen. Vi har haft skador på (Niklas) Olausson(Arttu) IlomäkiEmil Larsson och (Filip) Hållander. Vi har lyckats överbrygga dom här skadorna och det har inte påverkat oss så mycket att enstaka spelare varit borta, vilket också varit en styrka.
– Robin hade en tuff tid här. Han kom från att ha varit fansens favorit till att bli lite av deras hackkyckling. Vi tyckte oss se i hans spel att han inte kände sig bekväm. När Örebro hörde av sig och vi hade fått höra om (Konstantin) Komarek såg vi det som ett bra läge.
– Jag tror det var bra för Robin också eftersom vi tyckte att han hade kört fast här. Det fungerade inte utefter vad som hade hänt med fansen och allt det där. Jag tycker det blev en bra lösning för alla parter.

Ett rykte upp stod att du och Robin Kovacs inte drog jämt, hur var er relation?
– Vi hade ingen dålig relation om du frågar mig. Jag tror inte Robin heller tycker det. Vi hade en vanlig relation där vi pratade om situationer som var både bra och dåliga.
– Sedan hade vi inte samma uppfattning hela tiden, men det har man inte alltid med alla spelare. Jag tycker det är bra att han visade att han ibland tyckte si eller så. Sedan får man gemensamt komma fram till något.
– Vi hade en bra och sund relation där vi stötte och blötte för att komma fram till bra lösningar tillsammans.

Robin Kovacs.
Robin Kovacs. Foto: Ronnie Rönnkvist

"BÄTTRE ATT INTE DELA UT NÅGOT GULD ALLS"  

Nu blev det inget SM-slutspel, hur tänker du kring det? 
– Om vi ska hålla oss till hockey så var det tråkigt för vår del. Hockeyn har kanske en mindre betydelse i det stora sammanhanget när det nu blev så här.
– Vi hade skaffat oss ett otroligt bra utgångsläge, alla var friska och vi hade visat att vi kunde växla upp i matcherna där vi behövde det.
– I slutet, sista fyra, fem matcherna när vi var klara seriesegrare, vilade vi spelare som var lite halvslitna och inte spelade med bästa laget. Vi kunde ändå matcha lagen som jobbade utifrån att få en hög position i serien.
– Jag skulle säga att vi hade ett fantastiskt läge att vinna gulden i år. Nu får vi aldrig veta om vi hade tagit det, men det var en fantastisk grupp att jobba med och som var målmedvetna. Vi visade också, som jag sa, att vi kunde växla upp mot topplagen då det behövdes.
– På så sätt är det tråkigt att vi fick visa vad vi gick för, men jag tycker ändå att vi visade att vi är Sveriges bästa lag. Vi får ta med oss det och jobba vidare utifrån det.

Borde det delats ut ett SM-guld till seriesegrarna?
– Nej, jag tycker inte det. Hockey är en slutspelssport. Då ska vi också hålla oss till det. Jag tycker det är bättre att inte dela ut något guld alls.
– Som jag sa tycker jag att vi visat att vi är Sveriges bästa lag, men det är en slutspelsport och då får vi gilla läget att det inte blev något SM-guld utdelat det här året. Vi bevisade vår styrka ändå under säsongen.

"DET IMPONERAR VERKLIGEN PÅ MIG"  

Vilka spelare har överraskat på dig under säsongen? 
– Filip Hållander, Isac Brännström och Jonas Berglund är tre spelare som jag tycker har gjort det riktigt, riktigt bra. Dom har gått in och tävlat varje dag och lyft sitt spel.
– Hållander och Brännström var nyförvärv. Berglund varit hos oss även tidigare, men han lyfte sitt spel på ett jättebra sätt den här säsongen. Jag tycker också att Juhani Tyrväinen visat vilken bra spelare han är och hur viktig han var för vårt lag.
– Sedan finns det många andra också som gjort det väldigt, väldigt bra. Nils Lundkvist, Erik Gustafsson, Joel Lassinantti… Jag kan räkna upp många, men Isac Brännström har gjort ett väldigt bra intryck på oss i ledarstaben. Brännström, Berglund, Lundqvist, Hållander, ska jag nämna några får det bli dom.

Kunde du ana innan säsongen att Nils Lundkvist skulle hålla den här höga nivån i SHL, trots allt är han bara 19 år?
– Jag visste att han var bra och jag tycker att han tagit kliv varje säsong. Han hade en dipp i början av förra säsongen då han gick igenom en tuff tid med lite prestationskrav och lite sådant. Jag tycker att han klarade av den tunga perioden på ett bra sätt.
– Han har nog haft nytta av den säsongen där han fick kämpa och komma över prestationskraven. Det imponerar verkligen på mig att han klarat av det.

Nils Lundkvist.Nils Lundkvist.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

"SKA VARA UTE I SOLEN OCH KOPPLA BORT HOCKEYN"  

Har ni lagt ner träningen nu eller tränar ni vidare? 
– Nu är det nedlagt. Vi hade sista individuella samtalen igår (läs: tisdag) så nu är det ledigt för grabbarna en tid framöver. Vi har sagt att vi ska träffas den 20 april. Vi får se vart allt det här tar vägen, men så är grundtanken i alla fall.

Ni har gjort en fantastisk säsong, hur viktigt blir det att få behålla spelarna och jobba utefter en kontinuitet för att fortsatt vara ett topplag men även utveckla gruppen?
– Man brukar säga att kontinuitet är viktig. Det är den också om det är en positiv kontinuitet. Det kan vara ett lag som hamnar i träsket och då är inte kontinuitet så positiv. Då vill man kanske byta ut flera spelare och få en ny ordning i laget.
– Vi har många spelare på kontrakt. Även om vi även kommer tappa många bra spelare så har vi spelare på väg in som vi tror kommer kunna vara med och bidra och befästa Luleå som ett topplag i ligan.

Hur ska Thomas Berglund få dagarna att gå fram till 20 april då ni förhoppningsvis drar igång igen?
– Jag vet inte. Just nu ligger jag på soffan och småpratar med min fru. Det får jag kanske fortsätta göra ett tag till, säger Luleå-tränaren med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi har lite jobb kvar att göra den här och nästa vecka. Sedan ska vi samla ihop prylarna, ta lite ledigt och komma bort från ishallen ett tag. Nu är det fina isar här uppe så jag ska försöka gå ut och åka lite skidor och hålla igång lite grann. Mars, april är fantastiska tider att vara ute här uppe.
– Jag ska vara ute i solen, samla energi och koppla bort hockeyn ett tag. Det har varit hektiskt ett tag. Vi hade gärna haft en fortsatt hektisk tid under ett slutspel, men nu är det inte så. Vi får gilla läget och hitta på något annat istället.


David Pastrnak – min första NHL-match


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch