Sök
Bildbyrån
SHL

"Bulan" om relationen till Robin Kovacs

Luleå hade under 52 omgångar satt sig i pole position inför det stundande SM-slutspelet.
Då kom coronaviruset och ställde in hela guldjakten.
Ett tufft piller att svälja, men Luleås succéman Thomas Berglund vill inte tilldelas någon guldmedalj.
– Hockey är en slutspelssport. Då ska vi också hålla oss till det. Jag tycker det är bättre att inte dela ut något guld alls, säger Berglund till Hockeysverige.se.

Luleå vann SHL i överlägsen stil. Hela 14 poäng före tvåan Färjestad. Många började tala om att Luleå för första gången sedan SM-guldet 1996 hade ett lag som kunde räcka hela vägen. Men ett virus som sprider sig globalt satte stopp för ett SM-slutspel och inga SM-guld delades ut. Coach för det framgångsrika Luleå laget är Thomas Berglund, ”Bulan” kallad. Han var dessutom med då Luleå vann sitt senaste SM-guld, 1996.

Redan inför den gångna säsongen var han övertygad om att hans Luleå skulle kunna gå riktigt långt. 

– Vi visste att vi hade ett bra lag eftersom vi kom delad förstaplats i poäng säsongen innan och gick till semifinal trots att vi inte var tippade så högt, säger Thomas Berglund till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade skaffat oss en bra erfarenhet från föregående säsong och, vilket vi tyckte själva, hade ett bättre lag den här säsongen. Det visade sig också att vi tog mer poäng och var relativt överlägsna i serien. Under säsongens gång kände vi också att vi hade ett väldigt bra läge.
– Målbilden, man kan säga att vi delade upp den i två delar. Vi ville naturligtvis vinna bucklan, vilket nu inte gick. Först och främst ville vi spela bra i varje match och hamna bra i slagläge. Det gjorde vi, men vi hann aldrig jobba utifrån den andra målbilden, att få lyfta bucklan. Det var som en hägrande händelse längre fram.

Thomas Thomas "Bulan" Berglund.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

"INTE HAFT NÅGRA DIPPAR"

Vilka skruvar ville du skruva på för att nå fram till hägringen att lyfta bucklan?
– Vi hade saker vi ville utveckla i spelet. Lite blandade saker som vi hade samlat på oss. Vi testade också saker som inte riktigt fungerade, men vi gick tillbaka till det gamla. Efter det tycker jag att vi hittade tillbaka till sakerna vi ville göra och som kunde ta oss framåt.

När du säger att ni testade saker som inte fungerade, kan du nämna någon?
– I vårt presspel ville vi gå fram lite hårdare i vissa moment, men det fungerade inte riktigt. Då gick vi tillbaka till det gamla.
– Där kände vi oss mer trygga och det visade sig bli en mycket bättre effekt av det.

Om du ser till hela säsongen vad är du mest nöjd med?
– Jag är mest nöjd med att vi tillsammans med spelarna lyckats med att vara förbereda inför varje match. Alla spelarna har vetat vad dom ska göra, varit fokuserade vid matchstart och inställda på att göra jobbet tillsammans.
– Några matcher undantagna men generellt sett har vi inte haft några dippar. Vi har hållit en hög nivå hela tiden. För att nå dit handlar det om att man ska förbereda sig mentalt och det tycker jag verkligen grabbarna har gjort.

TONAR NED "KOVACS-DRAMAT"  

Medialt blev det en stor grej när det stod klart att Robin Kovács var på väg till Örebro, hur påverkade det här gruppen? 
– Jag tycker att vår grupp varit helt otrolig. Erik Gustafsson har varit borta efter att han haft problem hemma med familjen. Vi har haft skador på (Niklas) Olausson(Arttu) IlomäkiEmil Larsson och (Filip) Hållander. Vi har lyckats överbrygga dom här skadorna och det har inte påverkat oss så mycket att enstaka spelare varit borta, vilket också varit en styrka.
– Robin hade en tuff tid här. Han kom från att ha varit fansens favorit till att bli lite av deras hackkyckling. Vi tyckte oss se i hans spel att han inte kände sig bekväm. När Örebro hörde av sig och vi hade fått höra om (Konstantin) Komarek såg vi det som ett bra läge.
– Jag tror det var bra för Robin också eftersom vi tyckte att han hade kört fast här. Det fungerade inte utefter vad som hade hänt med fansen och allt det där. Jag tycker det blev en bra lösning för alla parter.

Ett rykte upp stod att du och Robin Kovacs inte drog jämt, hur var er relation?
– Vi hade ingen dålig relation om du frågar mig. Jag tror inte Robin heller tycker det. Vi hade en vanlig relation där vi pratade om situationer som var både bra och dåliga.
– Sedan hade vi inte samma uppfattning hela tiden, men det har man inte alltid med alla spelare. Jag tycker det är bra att han visade att han ibland tyckte si eller så. Sedan får man gemensamt komma fram till något.
– Vi hade en bra och sund relation där vi stötte och blötte för att komma fram till bra lösningar tillsammans.

Robin Kovacs.
Robin Kovacs. Foto: Ronnie Rönnkvist

"BÄTTRE ATT INTE DELA UT NÅGOT GULD ALLS"  

Nu blev det inget SM-slutspel, hur tänker du kring det? 
– Om vi ska hålla oss till hockey så var det tråkigt för vår del. Hockeyn har kanske en mindre betydelse i det stora sammanhanget när det nu blev så här.
– Vi hade skaffat oss ett otroligt bra utgångsläge, alla var friska och vi hade visat att vi kunde växla upp i matcherna där vi behövde det.
– I slutet, sista fyra, fem matcherna när vi var klara seriesegrare, vilade vi spelare som var lite halvslitna och inte spelade med bästa laget. Vi kunde ändå matcha lagen som jobbade utifrån att få en hög position i serien.
– Jag skulle säga att vi hade ett fantastiskt läge att vinna gulden i år. Nu får vi aldrig veta om vi hade tagit det, men det var en fantastisk grupp att jobba med och som var målmedvetna. Vi visade också, som jag sa, att vi kunde växla upp mot topplagen då det behövdes.
– På så sätt är det tråkigt att vi fick visa vad vi gick för, men jag tycker ändå att vi visade att vi är Sveriges bästa lag. Vi får ta med oss det och jobba vidare utifrån det.

Borde det delats ut ett SM-guld till seriesegrarna?
– Nej, jag tycker inte det. Hockey är en slutspelssport. Då ska vi också hålla oss till det. Jag tycker det är bättre att inte dela ut något guld alls.
– Som jag sa tycker jag att vi visat att vi är Sveriges bästa lag, men det är en slutspelsport och då får vi gilla läget att det inte blev något SM-guld utdelat det här året. Vi bevisade vår styrka ändå under säsongen.

"DET IMPONERAR VERKLIGEN PÅ MIG"  

Vilka spelare har överraskat på dig under säsongen? 
– Filip Hållander, Isac Brännström och Jonas Berglund är tre spelare som jag tycker har gjort det riktigt, riktigt bra. Dom har gått in och tävlat varje dag och lyft sitt spel.
– Hållander och Brännström var nyförvärv. Berglund varit hos oss även tidigare, men han lyfte sitt spel på ett jättebra sätt den här säsongen. Jag tycker också att Juhani Tyrväinen visat vilken bra spelare han är och hur viktig han var för vårt lag.
– Sedan finns det många andra också som gjort det väldigt, väldigt bra. Nils Lundkvist, Erik Gustafsson, Joel Lassinantti… Jag kan räkna upp många, men Isac Brännström har gjort ett väldigt bra intryck på oss i ledarstaben. Brännström, Berglund, Lundqvist, Hållander, ska jag nämna några får det bli dom.

Kunde du ana innan säsongen att Nils Lundkvist skulle hålla den här höga nivån i SHL, trots allt är han bara 19 år?
– Jag visste att han var bra och jag tycker att han tagit kliv varje säsong. Han hade en dipp i början av förra säsongen då han gick igenom en tuff tid med lite prestationskrav och lite sådant. Jag tycker att han klarade av den tunga perioden på ett bra sätt.
– Han har nog haft nytta av den säsongen där han fick kämpa och komma över prestationskraven. Det imponerar verkligen på mig att han klarat av det.

Nils Lundkvist.Nils Lundkvist.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

"SKA VARA UTE I SOLEN OCH KOPPLA BORT HOCKEYN"  

Har ni lagt ner träningen nu eller tränar ni vidare? 
– Nu är det nedlagt. Vi hade sista individuella samtalen igår (läs: tisdag) så nu är det ledigt för grabbarna en tid framöver. Vi har sagt att vi ska träffas den 20 april. Vi får se vart allt det här tar vägen, men så är grundtanken i alla fall.

Ni har gjort en fantastisk säsong, hur viktigt blir det att få behålla spelarna och jobba utefter en kontinuitet för att fortsatt vara ett topplag men även utveckla gruppen?
– Man brukar säga att kontinuitet är viktig. Det är den också om det är en positiv kontinuitet. Det kan vara ett lag som hamnar i träsket och då är inte kontinuitet så positiv. Då vill man kanske byta ut flera spelare och få en ny ordning i laget.
– Vi har många spelare på kontrakt. Även om vi även kommer tappa många bra spelare så har vi spelare på väg in som vi tror kommer kunna vara med och bidra och befästa Luleå som ett topplag i ligan.

Hur ska Thomas Berglund få dagarna att gå fram till 20 april då ni förhoppningsvis drar igång igen?
– Jag vet inte. Just nu ligger jag på soffan och småpratar med min fru. Det får jag kanske fortsätta göra ett tag till, säger Luleå-tränaren med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi har lite jobb kvar att göra den här och nästa vecka. Sedan ska vi samla ihop prylarna, ta lite ledigt och komma bort från ishallen ett tag. Nu är det fina isar här uppe så jag ska försöka gå ut och åka lite skidor och hålla igång lite grann. Mars, april är fantastiska tider att vara ute här uppe.
– Jag ska vara ute i solen, samla energi och koppla bort hockeyn ett tag. Det har varit hektiskt ett tag. Vi hade gärna haft en fortsatt hektisk tid under ett slutspel, men nu är det inte så. Vi får gilla läget och hitta på något annat istället.


David Pastrnak – min första NHL-match


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten