Jonathan Dahlén litar på att beslutsfattarna tar rätt beslut.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

"Hoppas att dom som har koll på läget tar rätt beslut"

ANNONS
Ligor runtom i Europa har valt att ställa in säsonger och SHL meddelade i går att man skjuter på SM-slutspelet. Trots det väljer den hockeyallsvenska Slutspelsserien att fortsätta enligt schema – dock inför tomma läktare.
– Jag hoppas att dom som har koll på läget tar rätt beslut, ställer in om det behövs och tar hälsan först, säger Timrås stjärnforward Jonathan Dahlén till Hockeysverige.se.

Att spela eller inte spela… Ligorna runt om i världen stänger igen sina säsonger eller skjuter dom på framtiden. Här i Sverige är SHL-slutspelet framflyttat några veckor till att börja med. Dock kommer det hockeyallsvenska slutspelet rulla vidare, men utan någon publik. Bland annat har Timrå rest ner till Västervik för match. Ett Timrå som vann i första omgången mot Karlskoga med 8-3. 

Där svarade Jonathan Dahlén för två mål och totalt fem poäng och tycks ha lyckats koppla bort mycket av allt kring Corona-viruset för att istället fokusera på hockeyn.

– Jag har haft mina rutiner som vanligt. Sedan har inte vi i Timrå blivit påverkade det här med att spela utan publik ännu. Vi hade publik igår (läs: onsdag), berättar Jonathan Dahlén för Hockeysverige.se och fortsätter:
– På så vis har det blivit lite som vanligt för oss förutom att man läst vad som händer ute i världen. För oss har det inte varit någon stor skillnad ännu.

"DET ÄR KLART ATT JAG ÄR OROLIG"

Givetvis är det ändå något som man pratat om inom laget. 

– Ja, så klart. Vi har åkt buss tillsammans hela dagen idag och följt utvecklingen. Det har inte heller undgått oss, när vi sneglat på våra telefoner, att det inte varit någon publik på matcherna.

Hur tänker du personligen kring själva smittorisken?
– Att det inte är bra alls om någon får det. Jag vill inte att det ska gå vidare till folk som är i riskgruppen, äldre människor. Framförallt vill inte jag gå och bära på något som jag kan ge till någon som är just i riskgruppen.
– Det är väldigt viktigt att alla är mer på att vi ska få stopp på det innan det går illa. Alla har äldre anhöriga som man bryr sig om så det är klart att jag är orolig.

Känns det rätt att ni fortsätter spela matcher trots att ligor stänger runt om i världen?
– Svår fråga… Klart att vi vill spela och jag älskar hockey. Vi är i bra form och vill kvala upp till SHL. Det är dessutom ganska mycket pengar det handlar om. Sedan går hälsan före pengar och allt sådant, vilket är väldigt viktigt.
– Det är folk som sitter i stolar jag inte är i närheten av som får ta dom här besluten. Jag hoppas att dom som har koll på läget tar rätt beslut, ställer in om det behövs och tar hälsan först.

Jonathan Dahlén.Jonathan Dahlén.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

STORSEGER I FÖRSTA MATCHEN

Timrå inledde kvalserien på bästa möjliga sätt med att köra över Karlskoga med 8–3 och plocka hem tre poäng.
– Vi spelade väldigt bra och fokuserade på att spela hockey medan det kändes som att dom hade fokus på lite annat. Vi gjorde en väldigt bra match och visade vilket bra lag vi är.

Karlskoga drog på sig inte mindre än två matchstraff. Både Valtteri Parikka och Oliver Eklind fick lämna matchen innan slutsignalen.

– Karlskoga tappade lite fokus, tog för mycket utvisningar redan i första perioden. Samtidigt förvaltade vi det ganska bra. Vi gjorde fem mål varav två powerplaymål i första perioden. Det var dessutom innan deras första matchstraff.
– Vi höll oss coola, spelade hockey och fick en bra utdelning i början. Då blev det lite lättare att spela på det. Det blev ingen press alls utan vi kunde spela ut fullständigt då vi fick den utdelningen vi fick.
– Det stod 6–1 efter drygt en minut i andra perioden. Då var det bara att köra på.

TOMMA LÄKTARE VÄNTAR

Jonathan Dahlén svarade för två mål och totalt fem poäng och var med sina kedjekompisar Jens Lööke och Albin Lundin som vanligt framstående och ledande i laget.
– Det blev ju bra och väldigt roligt, säger Jonathan Dahlén med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi hade mycket powerplay som jag fick spela. Där lyckades vi och även jag själv. När laget spelar bra så spelar jag själv också bra, men framförallt all heder till hela laget. Vi spelade bra tillsammans, men även bra individuellt.

Ikväll, med matchstart 19.00, väntar Västervik i Plivit Arena.
– Det kommer bli en väldigt tuff match. Västervik är ett lag som jobbar hårt och åker mycket skridskor. Det är alltid tufft att komma till Västervik och spela, men vi är väldigt väl förberedda och inställda på att det kommer bli en betydligt mycket tuffare kamp än vad det var senast hemma mot Karlskoga.

Det kommer vara tomt på läktarna, hur tänker du kring det?
– Jag har sneglat lite på matcherna i SHL och det såg väldigt tomt ut på läktarna. Klart det är tråkigt, men det finns inte mycket vi kan göra åt saken förutom att gå ut och spela hockey. Det blir lite J20-stuk över det hela.

Du var med då Timrå gick upp mot Karlskrona, kan du känna att det finns samma känsla i det här laget?
– Definitivt. Vi spelar en väldigt bra hockey och har vunnit elva av våra tolv senaste matcher. Vi är ett väldigt bra lag just nu och börjar nog passera det här med att vi är i en bra form. Det är snarare att vi är så här pass bra. Det känns väldigt roligt att vara en del av det här gänget.

Vad är styrkan i gruppen?
– Alla har hittat sina roller och vi gör verkligen allt för varandra. Det speglar sig både på och utanför isen. Det är en fantastiskt bra grupp.

Hur långt kan det här laget räcka?
– Vi siktar såklart på att gå upp. Förhoppningsvis kommer vi klara av att göra det. Sedan får vi om det kommer att räcka hela vägen. Det är en lång väg dit, men förhoppningsvis har vi studsarna med oss och kommer räcka hela vägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL