Jonas Ahnelöv.
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån
SHL

"Lägg ner allt – stoppa säsongen"

ANNONS
Leksandsbacken Jonas Ahnelöv har missat de senaste matcherna efter att ha ådragit sig en hjärnskakning 25 februari i matchen mot Frölunda. För hockeysverige.se berättar han om coronaviruset, fansens engagemang och hjärnskakningen.

– Inget är viktigare än hälsan, säger Jonas Ahnelöv.

Det hade gått ungefär fem minuter av den tredje perioden i mötet mellan Frölunda och Leksand den 25 februari när incidenten skedde. Jonas Ahnelöv träffades av Rhett Rakhshanis armbåge och situationen resulterade i ett matchstraff för Rakhshani. Ahnelöv gick direkt in i omklädningsrummet efter smällen.

– Hans armbåge tog på käken. Om du ska sänka någon så är det käken man ska gå efter. Där är man jäkligt känslig. Det såg inte så farligt ut på repriserna, men det tog illa. Så pass illa att jag fick en hjärnskakning. Det är min andra i karriären, så jag visste direkt att något var fel.

Nu när du sett den flera gånger. Vad tycker du om tilltaget?
– Jag är säker på att det inte var meningen. Det gick snabbt och sådant kan hända i stridens hetta. Rhett smsade mig efter matchen och bad om ursäkt, så jag har verkligen inget agg mot honom. Shit happens.

För tillfället befinner sig Jonas Ahnelöv i Stockholm där han får hjälp av en hjärnskakningsspecialist.

– Rehaben går framåt. Specialisten är väldigt duktig och det känns bättre varje dag. På måndag hoppas jag att jag mår tillräckligt bra så att jag kan starta hjärntrappan. Man börjar med att promenera och träna lätt. Om jag är symptomfri så kan jag bygga vidare med träningen. Det är så svårt att säga när jag är tillbaka i matchspel. Om det nu blir fler matcher...

Vad tycker du man ska göra med resten av säsongen?
– Lägg ner allt. Stoppa säsongen. Det är min åsikt. Hur kommer det sig att de flesta ligorna lägger ner säsongen förutom vi i Sverige? I slutet av dagen är hockey bara en sport. Hälsan måste gå först i alla lägen. Jag vill i alla fall inte äventyra min hälsa. Sen kanske det ses som "lägligt" att det kommer från mig som spelar i Leksand, med kval och allt. Men det är så jag känner, och jag är säker på att jag inte är ensam om att känna så.

"FANSEN SKA HA EN STOR ELOGE"

Ikväll kommer SHL:s sista omgång spelas inför tomma läktare. Leksand tar alltså emot HV71 i en tom arena. Fansens engagemang har inte förbisetts av Leksandsbacken.

– Det är häftigt med den där insamlingen. Det gör mig väldigt stolt att vara en del av hockeysverige. Jag är otroligt imponerad av engagemanget, fansen ska ha en stor eloge.

Leksand har börjat spela bättre och bättre senaste omgångarna. En stor anledning till det kan vara Uffe Samuelssons intåg som tränare.
– Han har kommit in i laget med en härlig mentalitet. Vi har haft några riktigt bra matcher, men sedan förlorat på straffar. Det är jäkligt surt. Men vi är på rätt väg, säger Ahnelöv.

Vad är största skillnaderna?
– Det är mer raka rör. Vår gameplan är tydlig och om du som spelare inte följer den så är Uffe inte rädd för att sätta dig åt sidan. Det spelar ingen roll vad du har för namn bak på tröjan. Det sätter en bra press på oss spelare. Alla vill så klart spela, för att göra det måste det presteras också. Det är positivt, säger Jonas Ahnelöv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL