HOCKEYALLSVENSKA FINALEN
Timander och Tambellini.
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Måste vara ett av Modos bästa nyförvärv någonsin"

ANNONS
Modos guldhjälte och backikon Mattias Timander hyllar både coacherna - och framför allt en av lagets stjärnor - inför kvällens första allsvenska finalmatch mot Björklöven.

– Tambellini måste vara ett av Modos bästa nyförvärv någonsin, säger Timander till hockeysverige.se.

Ikväll drar det äntligen igång – den hockeyallsvenskafinalen mellan Björklöven och Modo. En matchserie i bäst av fem matcher. Vinnaren går direkt till spel om en plats i SHL nästa säsong. Förloraren får kvala vidare och hoppas ta sig fram till en sjuseriematch mot det lag som slutar näst sist i SHL.

Mattias Timander har tio säsonger bakom sig i Modotröjan. Lägg därtill 419 NHL-matcher, VM-guld 2006 och kvalseger med Leksand 2013. Dessutom var han med i det Modo-lag som vann SM-guld 2007. Men det var inte några klackar i taket direkt hos Timander då Modo åkte ur SHL 2016. 

- Det var jobbigt och det tog ett tag att komma över. Jag skulle säga att det var en otäck och jäkla tuff känsla. Dagarna efter kändes som att man hade förlorat någon, säger Modo-ikonen och fortsätter:


- Sedan är det en väldig omställning att åka ur. Du ska ställa ett helt nytt lag på banan samtidigt som Modo Hockey blev ett lag som alla lag i Hockeyallsvenskan ville spöa. Det är väldigt svårt att åka ur och sedan tro man ska ligga i topp direkt när man tappat hela laget. Man får börja om från ”scratch”. Jag är inte heller så förvånad över att det tagit en så pass lång tid för Modo att bli ett topplag.



Hur ser du på Björn Hellkvists betydelse för dagens Modo?


- Bara positivt. Jag tror att han och Pär Styf har en stor del i att vi har blivit ett topplag. Det känns som vi har en kontinuitet i truppen och bygger långsiktigt, vilket Modo skulle gjort för många år sedan. Jag tror stenhårt på ledartrojkan Modo har idag och jag skulle hemskt gärna velat spela för dom.

"SKITKUL ATT SE"

Både Hellqvist och Styf håller en låg profil, tror du det här är skönt för laget, att få jobba lite i det tysta?

- Ja, det tror jag. Kunskapen och få laget att tro på det dom gör är deras storhet. Det är vad jag sett och upplevt utifrån. Jag har inte varit i deras omklädningsrum, men jag får den känslan. 

Hur ser du på lagets säsong så här långt?


- Jag tycker att dom gjort en bra säsong och det har varit skitkul att se matcherna. Det har varit några säsonger där det varit riktigt tufft och då jag inte varit så glad då jag åkte från matcherna. Den här säsongen har Modo en skön mix med olika spelartyper och riktigt vassa ”snipers”. Jag tycker att det idag är ett roligt lag att se på.

Modos superkedja med Jonathan Johnson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist.Modos superkedja med Jonathan Johnson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Vad i själva spelet har imponerat på dig mest?


- Det är killarna som har presterat hela säsongen. Adam Tambellini måste vara ett av Modos bästa nyförvärv någonsin. Ibland känns det som laget litar lite för mycket på förstafemman, men den har hela tiden fortsatt att producera, så man har litat på dom med all rätt.

Vad har inte sett bra ut under säsongen?


- Tar man 111 poäng måste man väl säga att allting sett ganska bra ut, säger Mattias Timander med ett skratt och fortsätter:


- Försvarsmässigt har vi gått bort oss lite mycket. Det får man inte göra mot ett elitserielag så det blir tre mot tvår och två mot ettor. Samtidigt, spelet har funkat. Så det går inte direkt att säga att det varit dåligt någonstans.


"KAN BLI EN MÅLVAKTSKAMP"

Mattias Timander har sett ett par av Björklövens matcher och ser likheter mellan Umeå-laget och hans Modo.


- Min bild av Björklöven är lite som Modo, att dom fått ihop lagdelarna. Sedan har dom en väldigt bra målvakt (Joe Cannata) som har räddat laget i många matcher. 

- Börjar man vinna då börjar hela laget tro på det man håller på med och då rullar det bara på. Det blir lite tvärtom när man förlorar mycket. Då kommer det tvivel in i truppen och då blir det oftast bara sämre och sämre.

Joe Cannata.Joe Cannata.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån 

Vad bli nyckeln om Modo ska först fixa Björklöven och sedan tråckla sig upp till SHL?


- Målvakterna. Det känns som att det här kommer bli en målvaktskamp mellan (Joe) Cannata och (Patrik) Bartosak  Cannata har varit bra hela säsongen, men jag hoppas han kommer börja svikta lite grann nu då det börjar gälla en del. 

- (Erik) Hanses har också varit väldigt bra mot slutet av serien så Modo har två riktigt bra målvakter. Tjecken, av det jag sett på träningar och matcher, så ser han riktigt jäkla vass ut.


Vilka vinner finalserien mellan Björklöven och Modo?


- Modo vinner. Vi är lite underdogs och det tror jag är bra. Skulle det gå till fem matcher och Modo får spela den borta, det tror jag det bara skulle vara positivt, avslutar Mattias Timander.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL