Klara Kenttälä.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Jättelöftet klar för mästarna: "Lockat från dag ett"

ANNONS
En av svensk hockeys största talanger har gjort sitt val. Klara Kenttälä lämnar SDE för spel i Luleå.

– Luleå har lockat mig redan från dag ett, säger hon till hockeysverige.se.

En av svensk hockeys stora talanger, Klara Kenttälä, 15, lämnar SDE Hockey för spel i Luleå kommande säsong. Hon debuterade i SDHL redan säsongen 2018/19. Då spelade hon sex matcher. Den här säsongen blev det totalt elva matcher med SDE Hockey i högsta serien innan hon valde att spela med killar i stället. 

- Det har varit en väldigt lärorik säsong för mig både som spelare och person eftersom jag i slutet av november tog ett beslut att inte spela i SDHL, berättar Klara Kenttälä för hockeysverige.se och fortsätter:


- Det gjorde jag för att fokusera på mig själv, att jag skulle utvecklas. Då började jag istället köra killhockey igen. Jag måste säga att det har varit väldigt lärorikt, men det var mycket känslor på samma gång, modet att bestämma, välja och att komma fram till det beslutet jag tog. Samtidigt känner jag att det var helt rätt eftersom jag fortfarande är väldigt ung och inte var riktigt redo för SDHL säsongen som var.

Behövde du mer matchträning eftersom du valde att spela med killar?


- Dels det. Jag behövde få så mycket speltid som möjligt. På träningarna med SDHL-laget var det mer spelidéer och sådant vi gick igenom och inte så mycket tekniska detaljer och saker som jag som ung spelare behöver öva och fokusera på.

Hur tog klubben emot det här lite speciella beslutet?


- Den som tog det hårdast var nog SDHL-coachen, Shane (Warschaw). Han hade räknat med mig under hela säsongen. Samtidigt förstod han mitt val. Jag hade ett möte med honom där vi diskuterade allting så han fick allt klart för sig. Resten av klubben har, vad jag förstått, tyckt att jag gör ett moget och modigt val så jag kan fokusera på mig själv och inte bara tänka ”wow, coolt att spela i SDHL”. Utan tänka på min egen utveckling i stället.

"KÄNDA FÖR ATT TA BRA HAND OM TJEJER"


Ny klubbadress för juniorlandslagsforwarden blir nu alltså Luleå. 

- Luleå har lockat mig redan från dag ett. För tre år sedan var jag på camp i Kanada. Den som Jennifer Wakefield är på. Där var även Johanna Fällman. Hon sa att dom snart skulle starta upp ett NIU i Luleå och att dom gärna ville ha mig dit. 
Sedan är Luleå kända för att ta bra hand om tjejer och lägger mycket pengar på dom. Det är verkligen något jag skulle vilja känna, att jag blir prioriterad och så vidare.

Klara Kenttälä har också bollat den här flytten med sin mentor Jennifer Wakefield.


- Ja, det har jag gjort. Hon tycker att det är ett smart val. Hon kör i Djurgården just nu. Det var mellan just Djurgården och Luleå jag valde. Wakefield har kört i både Djurgården och Luleå. Hon tycker att Luleå är en jättebra förening och jag tror hon supportar mitt val väldigt mycket.

Hur ser du på chanserna att ta en plats i Luleås SDHL-lag med tanke på den konkurrens som är i laget?


- Jag fokuserar just nu på min utveckling. Eftersom det är en så pass stor konkurrens kommer jag behöva tävla hela tiden. Det är väldigt duktiga spelare i laget och jag kommer få möjligheten att tävla mot (Michelle) Karvinen och alla dom här tjejerna. Det tror jag kommer bli jättebra. - Just nu fokuserar jag inte på att ta en plats utan att utvecklas. Sedan skulle det vara väldigt kul att få visa vad jag går för.


Du känner Lisa Östman och Wilma Sjölund sedan tidigare, vad tror du det kommer betyda för dig?

- Det kommer vara en grymt stor trygghet. Dels ligger Luleå långt upp i landet och långt hemifrån (Täby). Då kommer det vara väldigt viktigt för mig att ha dom där som kan stötta mig i början. Båda två är jättetrevliga så jag tror att dom kommer ta hand om mig bra där, avslutar nya Luleå-forwarden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL