INFÖR HOCKEYALLSVENSKA FINALEN
Patrik Karlkvist vill sänka favoriterna Björklöven.
Foto: Bildbyrån (Montage)
HockeyAllsvenskan

”De har allt favorittryck på sig”

ANNONS
I morgon drar den stekheta hockeyallsvenska finalen mellan Björklöven och Modo äntligen i gång.
Stora publikfester är förväntade till finalmatcherna i Umeå och Örnsköldsvik. Modos målkung Patrik Karlkvist ser framemot den infernaliska stämningen – och går in i finalserien utan press.
– De har allt favorittryck på sig. De har vunnit serien och nu är de favoriter när vi går in här, säger Karlkvist till Hockeysverige.se.

Att Björklöven och Modo skulle ställas mot varandra i den hockeyallsvenska finalen är därför ingen vidare överraskning, då både Umeålaget och Örnsköldsvikslaget placerat sig på första- och andraplatsen i Hockeyallsvenskan under större delen av säsongen.

I mångas ögon är finalen mellan de två norrländska rivalerna lite av en drömfinal – så även för Modos målkung Patrik Karlkvist.

– Jag är ruskigt taggad. Det ska bli riktigt kul och det blir alltid roliga matcher mot Björklöven. Det är alltid mycket folk på matcherna när vi möts och det kommer bli något alldeles extra nu när det är final med allt vad det innebär, säger Karlkvist till Hockeysverige.se.

Patrik Karlkvist.Patrik Karlkvist.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

”DERBYNA LEVER SITT EGNA LILLA LIV”  

Morgondagens möte i Umeå är slutsåld och en stor busslast från Örnsköldsvik med Modosupportrar väntas göra den drygt elva mil långa resan mellan städerna.

– Det känns riktigt inspirerande. Det är otroligt häftigt, faktiskt. Det ska bli coolt att få spela inför ett sådant publiktryck som det förmodligen kommer bli i dessa matcher. Båda klubbarna har bra fans, så det kommer att bli ett sjukt tryck på läktarna, tror Karlkvist.

Lagen har mötts fyra gånger tidigare under säsongen med två segrar vardera som facit. 

– Det har varit tajta matcher tidigare under säsongen. Det är så det ska vara när det är derbyn och det har egentligen inte spelat så stor roll hur lagen har legat till formmässigt, derbyna lever sitt egna lilla liv och det kommer det nog göra nu också. Jag tror att det kommer bli tajta matcher rakt igenom nu också.

Modo tog poäng i samtliga möten med ”Löven”, då Umeålaget vann sina hemmamatcher efter förlängning eller straffläggning. Trots att tabelltvåan övertygat i sina matcher mot seriesegraren så ser Karlkvist ändå Björklöven som stora favoriter inför finalspelet.

– De har allt favorittryck på sig. De har vunnit serien och nu är de favoriter när vi går in här. Vi slår lite ur underläge, vilket vi trivs med. 

EN TREDJEDEL AV SUPERKEDJAN

Patrik Karlkvist har under säsongen utgjort en tredjedel av Modos stjärnkedja tillsammans med Jonathan Johnson samt succévärvningen Adam Tambellini. Totalt stod trion för smått osannolika 210 poäng i grundserien, där Karlkvist bidrog med 68 poäng fördelat på 30 mål och 38 assist.

– Det har varit riktigt kul att få spela med de här killarna. Vi har haft riktigt bra kemi och det har flutit på bra, minst sagt. Det är alltid kul att få producera poäng och det har det blivit en hel del av än så länge.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om dem som inte redan är sagt, det har bara varit en jävligt rolig säsong. Förhoppningsvis ska det fortsätta så ett par matcher till. Jag tror i alla fall att det kommer att göra det, det finns ingenting att släppa på nu utan det är bara att gasa ännu mer och lägga i nästa växel. 

30 mål, ändå. Det måste du vara ganska nöjd med?
– Det är en häftig milstolpe, det måste jag säga. Hade någon sagt inför säsongen att jag skulle göra 30 mål så hade jag inte trott på den personen, men det har som sagt flutit på bra. Det är alltid kul att göra mål och jag har fått många bra passningar som har gjort att jag bara behövt raka in pucken, egentligen.

Modos superkedja med Jonathan Johnson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist.Modos superkedja med Jonathan Johnson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

"VI VET HUR VI SKA FÅ HÅL PÅ DEM"

Under grundserien stod Modo för hela 205 mål – en notering som gjorde att de var hockeyallsvenskans överlägset målgladaste lag. Björklöven å sin sida släppte bara in 94 mål – den lägsta noteringen i Hockeyallsvenskan på elva år.

Karlkvist är dock inte orolig över att de inte ska kunna dyrka upp Umeålagets försvarslås.

– Vi har lyckats med det under de tidigare matcherna som vi spelat mot dem under säsongen, så jag är inte orolig på den fronten. Vi vet hur vi ska få hål på dem och deras målvakt (Joe Cannata), men hur vi ska göra tänker jag inte berätta för dig, skrattar Karlkvist.

27-åringen känner inte heller någon extra press på varken honom själv eller hans kedjekamrater att det är just de som ska vara den avgörande faktorn till Modos fördel. Truppen är tillräckligt bred ändå, menar Karlkvist.

– Vi vet att vi kommer behöva spela bra och att vi ska vara en ledande kedja. Men vi har en bred trupp. Vi har fyra bra femmor som kan vara en avgörande faktor, men det är klart att det är lite press på oss och mig själv. Så ska det vara också, jag har varit en ledande spelare och då ska jag ha lite press på mina axlar. Det är ingenting som stör mig.

FAKTA

Modo – Björklöven | Inbördes möten 19/20

  • 23/9: Björklöven – Modo 3–2 e. sd.
  • 9/11: Modo – Björklöven 3–1
  • 7/12: Björklöven – Modo 4–3 e. str.
  • 29/1: Modo – Björklöven 4–2
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL