Ylva Martinsen.
SDHL 1

"Framtidshoppen får väldigt begränsad speltid"

Förbundskapten Ylva Martinsen om SDHL:s problematik, utmaningar och utveckling.

ANNONS
SDHL-finalerna är en vecka bort och om mindre än en månad är en till SDHL-säsong i böckerna.
Hur har ligan utvecklats och vilka problem finns i ligan? Hockeysverige.se ställde frågan till förbundskaptenen Ylva Martinsen.
– Klart att i en del lag är det några av våra yngre framtidshopp som får väldigt begränsat med speltid, säger Martinsen.

Om en vecka inleds finalspelet i SDHL-slutspelet. Där möts HV71 och Luleå, alltså ettan mot tvåan i grundserien. Vinnare av poängligan blev Lara Stalder från Brynäs. På 36 matcher svarade hon för 42 mål och totalt 71 poäng. Poängbästa back blev HV71:s Sidney Morin som svarade för 15 mål och totalt 49 poäng på 36 matcher. Målvaktsligan vanns av SDE Hockeys Lindsey Post som slutade på 94.16 i räddningsprocent. Flest utvisningsminuter drog Andréa Cordoba på sig. Brynäs-forwarden fick värma filten under 63 minuter.

Hur har ligan utvecklats under säsongen som snart är färdigspelad? 

Ylva Martinsen är svensk förbundskapten och har mer eller mindre bott i ishallar eller framför C Mores hockeysändningar i vinter. Hockeysverige.se skickade frågan vidare till henne. 

– Det är lätt att säga att det varit en jämn säsong och så vidare. Jag har sett otroligt många matcher den här säsongen. Både live och på TV. Jag har inte sett exakt alla, men nästan. Jag tycker nivån på spelet är liknande det som var förra säsongen, säger förbundskaptenen och fortsätter:
– Förra säsongen hände det någonting och blev en högre nivå på spelet, men jag tycker inte att det blivit så mycket bättre den här säsongen.

Ylva Martinsen.Ylva Martinsen.

"TUNNA TRUPPER"

Däremot ser hon en viss förändring inom serien då det gäller lagens utveckling. 

– Några lag har bytt positioner vilket gör att man automatiskt säger att ligan är bättre än någonsin. SDE har bytt plats med Modo. Däremot har Göteborg väldigt, väldigt svårt att hålla jämna steg med övriga lag. HV71 är ett nytt topplag och tillsammans med Luleå toppduon i serien.
– Det var mer i början av säsongen då Luleå hade problem med skador och ganska tunna som vissa lag kunde nypa dom, men i slutet av säsongen har Luleå visat att dom är väldigt svårslagna precis som HV71 varit hela vägen.
– Sedan har det varit ett mellanskikt där lagen har kunnat slå varandra. Även också ett ganska starkt bottenskikt, men där Göteborg har haft det svårt.
– Det finns många bra saker om man tittar på matcherna, men det finns även saker i spelet som inte ser jättebra ut. Framförallt är många lag såbara eftersom dom har tunna trupper, alltså saknat bredden. Det tycker jag var tydligt framförallt efter jul.

Kan du utveckla det?
– I början av säsongen var det många lag som nöp poäng. Det är ofta så när man är pigg och fräsch. Lagen som går lite hårdare under sommaren och på fysen under hösten kommer igång senare och är som bäst när det gäller.

Framförallt är många lag såbara eftersom dom har tunna trupper

Hur ser du att våra svenska spelare har utvecklats under säsongen då många av dessa haft ganska undanskymda roller i sina lag?
– Spelarna i Damkronorna som tränar och satsar för att bli bättre har också blivit bättre. Linnéa Andersson i HV71 är ett exempel. Hon har fått mer speltid, tagit större ansvar där och varit fantastiskt bra i damkronorna då hon varit med.
– Vi har även Sofie Lundin i Djurgården som jag vet tränat väldigt hårt och förberett sig för ett collegeäventyr nästa säsong. Hon har varit väldigt bra i Djurgården, inte minst nu i slutet av säsongen.
– Klart att i en del lag är det några av våra yngre framtidshopp som får väldigt begränsat med speltid. Deras utveckling kommer förhoppningsvis komma. Jag hoppas dom tränar på och att man har ett eget driv. Det går inte att tänka att bara för att man inte får spela så ger man upp.
– Man måste visa att ”Jag ska spela”. Visa att man förtjänar is-tiden, är beredd att axla en större roll och träna för att sedan kunna gå ut och tävla för sitt lag.

Sofie Lundin.Sofie Lundin.

"90 PROCENT UTLÄNDSKT"

Ylva Martinsen ser givetvis problemen med att väldigt få svenska spelare får speltid i avgörande situationer i matcherna. 

– I princip, om ni tittar på alla topplagen, när det ska avgöras och kommer till avgörande moment som powerplay, ”penatlykilling”, tre mot tre-spel och även i ”starting line-up” är det, framförallt på slutet, 90 procent utländskt och tio procent svenskt.

Hur påverkar det här Damkronorna?
– Klart det blir en utmaning för oss. När vi samlar ihop ett landslag ska vi ha svenskt på alla platser i dom här avgörande lägena. Vi har ändå spelare som brukar spela powerplay i sina klubblag, men kanske inte är dom producerande eller avgörande.
– När vi samlas försöker vi få våra spelare att göra skillnad och det blir till viss del att bygga dom spelarna i nya roller. Samtidigt har vi Hanna Olsson som varit en bra poänggörare i HV71. Michelle Löwenhielm får också spela när det ska avgöras, Emma Nordin i Luleå, Erika Grahm och Maja (Nylén Persson) i Brynäs… Vi har ändå spelare som har bärande roller i sina klubblag.

Vi har ändå spelare som har bärande roller i sina klubblag

Det kommer fram väldigt många nya unga spelare i våra klubblag, vad ser du sticker ut i just den här generationens spelare?
– För det första tycker jag dom är bättre grundutbildade. Vi börjar se effekten av att görs bra saker ute i föreningarna och vi har bland annat några NIU-skolor. Det här tycker jag syns när man ser dom här spelarna.
– Det finns en stark vilja hos många av dom här tjejerna. Dom tar för sig och det är inte lite försiktig att vara med för att se och lära. Får tjejerna chansen så tar dom det, vilket jag tycker är häftigt att se.

Erika Grahm.Erika Grahm.

VILL SE KVALSERIE TILL SDHL

SDHL kommande säsong kommer att innehålla samma lag som den här och två säsongerna innan dess. Detta trots att ett antal klubbar i ettan satsar på att kunna steget upp i högsta serien. 

– Jag är en av dom som är för att vi ska ha en kvalserie. Sedan vet inte jag om i det här läget skulle förändrat någonting. Jag tror att Göteborg och Modo nog hade behållit sina platser.
– Att division 1-lagen hamnar i ett bäst av tre-kval är kanske inte det bästa sättet att avgöra. Jag tycker att lagen som vinner sina division 1-serien får gå in ett kval och möta dom två lagen från SDHL så man får ett hemma och ett bortamöte.

Allt talar för att det i dagsläget är ett för stort glapp mellan ligorna, framförallt då det kommer till kvalitén på matcherna under säsongen. 

Jag är en av dom som är för att vi ska ha en kvalserie

– Det är bevisligen ett för stort glapp. Det här är svårt eftersom dom bästa spelarna hamnar i SDHL om dom inte slutar.
– Jag tycker ändå att lagen som knackar på dörren, som exempelvis Skellefteå, är väldigt tydliga med att man vill bygga ett bygdens lag även på damsidan. Att man vill jobba med svenska spelare och då helst från Västerbotten eller Norrland om det går.
– Även Färjestad har sagt att det får ta tid. Dom vill inte köpa ihop ett lag kortsiktigt utan jobba långsiktigt, skapa underlag och jobba med spelarutveckling. Jag tycker att det är väldigt positivt.
– Sedan kan jag tänka mig att som spelare, om man är väldigt duktig och spelar i division 1, att det är frustrerande att inte ha den riktiga tävlingsmiljön. Många matcher har inte så hög kvalité. Sedan ska spelarna möta ett SDHL-lag och då förmodar jag att dom märker skillnad. Jag kan förstå att det är jobbigt att ha det så, men att få ordning på en bra division 1 kommer ta lång tid.
– Idag skulle flera klubbar behöva flera spelare till sina SDHL-lag eftersom dom ibland går på 12-15 spelare. Göteborg hade tio spelare i en match. Där har vi en utmaning.

"EN JÄTTEKOMPLEX FRÅGA"

Vad tror du blir viktigt om vi ska komma över den tröskeln, få en bättre division 1 och en starkare bredd?
– Jag tror på att ha en form av juniorspel under säsongen så spelarna under 20 år får en bra matchning.

Tänker du då på att exempelvis NIU-gymnasierna möter varandra?
– Vi måste börja någonstans i alla fall. Region Stockholm drog ihop och körde någon form av juniorserie den här säsongen. Det ska bli intressant att se deras utvärdering.

Kan en rak division 1-serien med topplagen från olika serierna vara ett alternativ?
– Absolut. Det handlar om att få en bra matchmiljö. Träningen måste såklart hålla en hög kvalité, men sedan måste man få tävla mot dom bästa. Det är vad som gör att du som spelare bli bättre.
– Dessutom skulle då division 1-lagen vara bättre rustade när dom går in i kvalet, men det här är en jättekomplex fråga, avslutar Ylva Martinsen.

Den här artikeln handlar om: